Psikolog ve Rehber Öğretmenlerin Özel Öğretimde Ders/ Seans Görevi

Ben Psikolog veya Psikolojik Danışman Rehber Öğretmenlerin durumları ile ilgili defalarca Makale yazmama rağmen, son günlerde bazı özel öğretim kurumu yönetici ve meslektaşlarımdan, aynı konularda; teredüt yaşadıkları ve yanlış uygulama yapılıp,yapılmama konusunda mail atarak,görüş istemelerine karşın son kez bu konuda Makale yazma gereği duydum.
Oysa Özel Öğretim Kurumlarının bu gün en büyük sorunu, bu sayfadaki 15.01.2009 tarihinde yazdığım "Engelli Eğitiminde Sağlık Kurulu Raporu Zorunluluğu" adlı Makalemdir. Özel Öğretim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezleri acilen bu sorunlara odaklanmalıdırlar.
Makalemde belirttim. Hastanelerden kaynaklı sorunlar nedeni ile rapor süresi dolan engellilerin Sağlık Kurulu Raporunu almak için kaç ay bekletileceksiniz.... Çevre illere Sağlık Kurulu almak için yönlendirilen velilerin bir sorun yaşaması durumunda, ne gibi yasal olumsuzluklarla karşılaşılacak... Özellikle yine vurguluyorum. Hastanelerde, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi olmaması durumunda çocuklar için "özellikle 14 yaş altı" rapor alma istemlerinin geri çevrilmesi..... Hastanelerde Tıbbı Tanılama " IQ Testleri" yapacak,Psikolog sayısının yetersizliği, engelli sayısının çokluğu, IQ Testlerinin süre alması " Gerçekten her engelliye IQ Testi uygulanmaya kalkılsa günde bir Psikolog en fazla 5 ile 10 engeliyi test uygulayarak, tanılayabilir." Tekrar ediyorum! Psikolog, Eğitsel Tanı yapamaz !.. "Uygun eğitsel testler ve tanılama için hizmet-içi eğitim almamıştır. Ancak tıbbı tanılamalarda uzmandır. Ülkemizdeki kullanılan ölçme araçları objektif ve güvenilir değildir. İlden ile, kırsal yörelere göre ayrı ayrı normlarının düzenlenmesine ihtiyaç vardır. "Benimde kurs eğitimi ve sertifikası aldığım,TKT-7-14 Türkiye normları düzenlenmiştir." Bu nedenle; Okul öncesi ve Okula devam eden "Eğitilebilir ve hafif eğitilebilir" öğrencilere Psikolog meslektaşlarım eğitsel tanılama yapmazlar. Ancak tıbbi tanılama yaparlar. Ülkemizde kullanılan IQ Testleri bir ile bir buçuk saat sürede uygulanıp,değerlendirilebilir. "Denver, Stanford Binet Wiscr, MMPI,Rorchach, Kent, Cattel,Ankara Gelişim vb." ve burada adının belirtmediğim bazı testlerin hepsi IQ Testi olmadığı gibi çoğu yetişkinler için düzenlenmiş yada Türkiyede standardizasyonu yapılmamış yada Türkiye normlarına uygun düzenlenmiş değildir. Çoğu kişilik belirlemek ve ölçmek için kullanılan testlerdir.
Bu ve benzeri bu çok sayıda müracaat eden engelli sayısını tanılamak ve engelli talepleri karşılamak için " Yalnız engelli değil, maaş çıkarma,bez alma, evde bakım, psikoteknik inceleme, psikoterapi alma vb. büyük bir hedef kitlesinin ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak; kısacası tüm hastalara bakma durumundadır." Bu yoğun çalışma ortamında, elindeki bu testlerle Psikolog arkadaşım , IQ testi yaparak, Tıbbı Tanılamasının objektif olacağını nasıl bekleyebilirsiniz. Bu beklenti içinde olmaya kimin hakkı vardır. DAHA SONRA DEDİKODULAR... bU ENGELLİYE BU RAPORU HANGİ HASTANE DÜZENLEMİŞ, SUÇLAMALAR !....
Bu koşulların sonucu olarak hastanelerimiz risk almamak için rapor alması gereken engellilere de olumsuz rapor düzenleyebilecektir...... Kurunun yanında yaşta yanacaktır.
Eğitsel Tanılama RAM daki uzmanların işdir.
Bu gün olmuş, kanun 2009 Ocak ayında uygulamaya konuldu. Ancak yönetmelik henüz çıkmadı. Kanun gereği 24 Şubat-2009 TARİHİNE KADAR ÇIKMASI GEREKMEKTEDİR....
Lütfen bu sorunlara odaklanın!...
Ne olacak bu özel öğretim kurumlarının hali!....
Özel Öğretim kurumlarının 6 ay sonraki halini düşünmek bile istemiyorum.
Kafalarını bu gün kuma gömenler,yarın kutsal bir vatan görevi yaparak; engellileri eğitip, rehabilite ederek, kendine yeterli ve topluma yaralı bireyler olarak kazandıran bu kurumların; birer birer kapısına kilit vuracakları günler yakındır. "Görünen köy kılavuz istemez"
Bu gelişmelerin sonucu,engellilere ve ailelerine en büyük kötülüğü yapmakla kalmayıp; yeni işsizler ordusu yaratacaklardır !.......
Yetkililer ve engelli ailelerine sesleniyorum. Lütfen ! Lütfen! Bu sorunlara bir an önce çözümler üretecek, önlemler alıp, düzenlemeleri hayata geçiriniz. Yoksa çok geç kalınmış olacaktır.
;
Şimdi Makalemize dönelim. Aşağıdaki Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün yazılarına, deneyimlerime dayanarak, ilgiliyazının altındakiparagraflarda yorum getirdim. Getirilecek başka yorumlar mevzuata uygun değildir.
Saygılarımla.....
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü
Sayı:B.08.0.ÖÖG.0.19.01.03/284- /59272
25 kasım 2008
Konu: rehber öğretmen
İlgi(a) yönetmeliğin 6'ıncı meddesi gereğince özel,özel eğitim kurumlarında görevlendirilen rehber öğretmenlerin bireysel ve grup eğitimi derslerine/seanlarına girip giremeyeceklerine ilişkin çeşitli valiliklerden görüş istenmesi üzerine konu hakkında ilgi(b) yazı ile bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından görüş istenmiştir
Alınan ilgi (e)cevabı yazıda;
ilgi(ç) karar ile kabul edilen bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına öğetmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar ve eki çizelgeye göre Psikoloji alanına sadece ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans yada pedogojik formasyon programını başarı ile tamamlayan psikoloji bölümü mezunlarının atanabildiği,
ilgi(ç) ve (d) karara göre rehber öğretmenlere aylık karşılığı ders görevi verilmediği,ancak 18 saat ders niteliğinde yönetim görevi verildiği ayrıca ilgi(c) yönetmeliğin 55 inci maddesine göre de rehber öğretmenlere ders görevi verilemeyeceği dikkate alınarak uygulamanın bu doğrultuda yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir,denilmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Mehmet KÜÇÜK
Bakan a.
Daha önce yazdığım Makalelerde de belirtmiştim.Bu güne kadar MEB atamalarında, Üniversitelerin hangi alan / bölüm mezunlarının hangi ünvanla atanabileceği konularda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.
Özel Öğretim Okulları ve Rehabilitasyon Merkezleri 2006 yılına kadar SHÇEK mevzuatına uygun atanıyordu. Bu mevzuata uygun ders/ seans görevleri vardı. Ancak 2006 da MEB. Bağlanması ile ilgili düzenlemenin uygulamaya konulması ile bu kurumlarda ki atamalar ve görevler MEB mevzuatına uygun düzenlenmiştir.
Yukarıdaki açıklamayı bazı kurum sahipleri ve meslek sahipleri kendine uygun yorumlamaktadır. Oysa tek doğru ve yorun bu konuda alınan kararlar doğrultusunda yapılabilir.
Öğretmen olarak atanacaklar Talim Terbiye Kurulu Kararları gereği eskiden Eğitim Bilimleri “şu anda” Eğitim Fakülteleri mezunları arasından yapılmaktadır.
Eğitim bölümlerinden mezun olmayanlar “Geçmişte öğretmen açığının giderilmesi amacı ile atama yapıldı. Ancak günümüzde atanması için Eğitim Formasyonu “Pedogojik Formasyon” almış olması yada Tezsiz Yüksek Lisans mezunu olması gerekmektedir.
Yukarıdaki koşullardan birincisi Psikolojik Danışman – Rehber Öğretmen atamasına uymaktadır. A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü mezunları Psikolog olarak atanmış PDR bölümüne dönüşünce ve Fakültelerde bu bölümler açılınca; Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen olarak atamaları gerçekleşmiştir.
Psikoloji Mezunlarından Pedogojik Formasyon alanlar yada Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi yapanlar atanmaktadır.
Tüm bu nedenle, çeşitli kanun, yönetmelik ve Talim terbiye Kurulu Karar ve görüşlerinde yukarıdaki hususlar vurgulanmıştır.
MEB ‘na bağlı, okulların, Psikolojik danışma ve Rehberlik Servislerine ve RAM’a atanan, Psikolog / Psikolojik Danışman –Rehber Öğretmenler ; aynı görevleri yaparlar ve aynı yönetmeliğe tabidirler.
Tüm bu nedenlerle Psikolojik Danışman-Rehber Öğretmen ve Psikolog aynı birimlere atandıkları için, aynı mesai saatinde; günde 6 ders /seans “iş saati=60 dakika” haftada toplam "6x5 gün " 30 ders/seans görev yaparlar. 15 "18" saati maaş karşılığı görev, 15 + "3 saat öğrenci kişilikhizmetler" 18 saat ücret karşılığı görevdir. Yine diğer öğretmenler gibi tatil ve izinlerini kullanırlar. Yönetici olarak atanabilirler, Ders, sınav, nöbet vb. idari görevler verilemez. Psikolojik Danışma, Terapi, Tanılama, Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik Hizmetleri , BEP Kurulu görevleri, Rehberlik Yürütme Kurulu, Aile Eğitimi vb. mevzuatta belirlenen görevleri yaparlar Ancak, belirtilmeyen hususlar, MEB bağlı kurumlardaki hükümler uygulanır. Bu kurumlardan daha düşük ücretle çalıştırılamazlar. “ Mesai saati, ders ücreti, tatiller vb özel öğretim kurumlarında sözleşmeye bağlı değişebilir. Ancak mevzuat hükümleri karşılıklı ihlal edilmeden ….”
Halil Türkmen
Psikolog/Psikolojik Danışman
www.hturkmen.com
[ Üyelere Özel ] 02-03-2009 14:29:37
Değerli okuyucularım,
Bence Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikologlara yada Psikolojik danışmanlara ders/seans görevi konusunu artık kapatalım.
Yukarıdaki MAKALEMDE de belirttim. MEB Psikologları Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen "RAM Dışında" ünvanı ile atadığı için Psikolojik danışma Hizmetleri Yönetmeliği ve diğer yönetmeliklerde Psikolog ve Psikolojik Danışmaların Görevlendirme, yetki, görevleri vb. her konuda eşit statüdedirler. SHÇEK Mevzuatını unutun Bu kurumlar MEB mevzuatına tabidirler.
Çok yakında Özel Eğitim Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik ve Bu yönetmeliğe bağlı olarak, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği değişse bile bu hususlarda değişiklik olmaz.
Bir kurumun MEB' a yazdığı en son yazının yanıtını YUKARIDA sundum.
Bilgilerinize.....
Saygılarımla...
psikologum1952
Halil TÜRKMEN
Bu konuda özel öğretim kurumları ve derneklerinin talebleri olabilir. Bende böyle bir talebin kurum ve çalışan lehine düzenlenmesini isterim.
Ancak bu isteme ile talep ile olmuyor. Mevzuat ve Talim Terbiye Kurulu kararlarında geriye adım atmak gibi gerçekleşmesi hayalolan bir istemdir bu.....
Özel Öğretim Kurumları, SHÇEK Mevzuatına göre işlevlerini yürütürken, denetim olmaması ve emsal Program mezunlarının atanamaması "Örnek fen Edebiyat Psikoloji ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler Programı iki programda Psikoloji ağırlıklı eğitim alarak 4 yıllık lisans eğitimi sonunda Psikolog Ünvanını kullanırken SHÇEK yalnız Fen Edebiyat Psikoloji programı mezunlarını atamıştır" vb. nedenlerle, bu kurumlar MEB ' a bağlanmışlardır. Bu gün PDR bölümlerinin bile ataması yapılabilmektedir.
Saygılarımla....