Özel Öğretim Kurumları ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikolog Yada Pdr Nin Ders Görevi Konusu
1/4/2008 - Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikolog/ Psikolojik Danışmanın Ders Görevi
Yazan: Halil TÜRKMEN
Sayın Meslektaşım,
Bu konudaki göüşlerinizin büyük böl,müne katılıyorum. Ancak Psikolojik Danışman olarak, empati kurarak genç meslektaşımızı eleştirici bir tutumla, henüz mesleğinin başlarında moralini bozmanız sizce etik midir?
Bende Ağırlıklı olarak Lislerde, Psikolog ünvanıma rağmen Psikolojik Danışman –Rehber öğretmen görevini yıllarca yerine getirerek, genç arkadaşlarımı Eğitim-öğretim ve yönetim kadar Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri’nin önemi ( Eğitimin üç saç ayağı ve olmazsa olmazı: Eğitim-öğretim, Yönetim, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri) konusunda görevleri yapmayı bırakınız, yerine göre öğretmen, yönetici,veliler vb. bu alanın eğitimde ne kadar önemli olduğunu onları eğiterek ve uygulamada göstererek, yaşayarak anlamalarına vesile oldum. Bu alanın önemini tanıtmak için yıllarca seminer, konferans, panel ve TV. Programları yaptım. Emekli olunca İlimizin En güzide Özel Öğretim Kurumlarında görev yaptım. Bu yıl 5 Eğitimci arkadaşımla Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi açtık. Bu alanda deneyimim 1 yıllık bir süre, ama Devlet Terbiyesi almış biri olarak, hele hele Psikolog/ Psikolojik Danışman isek daha dikkatli olup, özen göstererek; başka kurumların yaptığı hataları emsal göstererek değil, Mevzuat Hükümlerine ( Yasa, Tüzük,Yönetmelik, Yönerge Genelge vb) uymamız gerekmektedir. Sonra bizim mesleğimiz oturup, çay, kahve ,sohbet vb. yapılan bir meslek tanımlanması ve yakıştırmasını yapan kim olursa olsun onu kınarım. Bunu yapan azınlık meslektaşlarımız emsal teşkil etmemelidir.Mesleğimizde yapmak istersen yapılacak o kadar çok iş var ki ben yıllarca 30 saatlik mesaime bile bir gün olsun uyduğumu hatırlamam, hep gidiş saatlerimde geç gitmişim yemek saatini bile öğretmen arkadaşlarım, öğrencilerim hatırlatmışlardır.Gerek bireysel öğrenci ve veli danışmanlığı, gerek tanıma, bilgilendirme, rehberlik,yönlendirme, psikolojik danışma vb ( ÇOK KAPSAMLI ÇALIŞMALARI İÇERİR) görevlerimizden acaba başımızı kaşıyacak zamanımız oluyor mu du?
Ben bile kurum sahibi ve 32 yıllık deneyimlerime rağmen “ Özel Eğitim Kanunu-625, Özel Eğitim Kurumları Kanunu-5580 , Mayıs 2006 ‘ dan itibaren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin MEB ‘ a bağlanması ile ilgili çıkan tüm genelgeleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği vb. hepsini inceledim.Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde bile o kadar çok görevlerimiz var ki, Kanun ve Yönetmeliklerde belirtilmeyen bir o kadar da görevler…
Ancak ben bu kadar görev varken, sizin belirlediğiniz niteliklere sahip meslektaşlarımız da var. Ancak bunları zorla da çalıştıramazsınız. Özel Sektörde zaten bunu yaptırmazlar. Ancak Diplomasını kurum açmak amacı ile sözleşme yapılan bazı meslektaşlarımız bu tanımlamalara girebilir. Bana da Diplomamı vererek maaş teklifi az yapılmadı ancak ben hakkım olan maaşımın verilerek, emeğimin karşılığını alarak ve kurumum kendi kurumum gibi görevlerimi yaparak çalışmayı her zaman tercih etmişimdir ve ederim.
Konuyu uzatmak istemiyorum, ancak kurum sahibi de olsam her zaman şundan taviz vermem. Mevzuat gereği Psikolog/ psikolojik Danışmanların yapacakları görevler belli, o kadar da çok ki yapmak isteyenin boş zamanı kalmaz. Boş kalıyorlar bahanesine sığınarak, Okul Öncesi/ Çocuk Gelişimi Özel Eğiti Öğretmeni, Özel Eğitim Sınıf Öğretmeni, Fizyoterapist vb. Uzmanlar gibi bunlarda kurum açmak için zorunlu personel diyerek; açıklayıcı bir hüküm olmadan bireysel ders / seansa sokmak “ Öz bakım becerileri, akademik beceri vb. öğretmek içöin bu alanda eğitim almış mıdır.” 40 saat tüm görevlerini bırakarak derse girmeye ( bireysel ağırlıklı) zorlanmaları hangi yönetmelik hükmünde yer almaktadır. SHÇEK’ a bağlı iken aşağıda Tabloda belirtilen Psikologlara ders / seans görevi verilebiliyordu. MEB Mevzuatı bağlamıyordu. Ayrıca Psikolojik Danışman bile görevlendirilemiyordu.
Tabiî ki Psikolojik Danışma Hizmetleri ile ilgili görevleri “Öğrencilere tanıma, bireysel yardım, bireysel terapi, yönlendirme hizmetleri, program hazırlama yada yardım, Çeşitli Psikolojik Ölçme Araçları hazırlama, uygulama, BEP Kurulu görevleri ve dökümanların hazırlanmasında yardım ve rehberlik, Aile, Personel Eğitim Programları vb. belirtmediğim bir çok görevleri vardır. Bir Psikolojik DANIŞMAN ASLİ GÖREVİNİ YAPTI DA DERSE GİRMESİ Mİ KALDI. Zaten Bireysel Terapileri sorun çıktığında yapması asli görevidir. Terapi ile derse girip, öz bakım becerileri yada okuma- yazma “Akademik Beceri” kazandırmak ayrı bir uzmanlık dalıdır.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLARLAi İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeligi
PDR elamanlarinin görevlerinde Ders yada seans görevinden bahsetmedigi gibi;
Calışma Saatleri ve İzinler
Madde 54 - Rehberlik ve arastırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve psikolojik danismanların calısma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.
Rehberlik ve psikolojik danısma servislerinde görevli psikolojik danısmanların calışma süreleri haftalık 30 is saatidir. Günlük çalışma saatleri egitim-ögretim kurumunun özellik ve ihtiyaclarina göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer ögretmenler gibi kullanirlar.
Verilemeyecek Görevler
Madde 55 -Egitim-ögretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danısma servislerinde görevli psikolojik danısmanlara yönetim, büro islerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danısmadaki hizmet alanlariyla iliskisiz konularda görev verilemez. Ancak bu durum yönetici olarak atanmalarina engel teskil etmez.
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI
KANUNU
Kanun Numarası : 5580
Kabul Tarihi : 8/2/2007
GEÇİCİ MADDE 4 – 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Cocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümleri geregi izin almıs olan özel egitim ve rehabilitasyon merkezleri 31/12/2007 tarihine kadar Millî Egitim Bakanlığınca belirlenen şartlara uygun olarak açılış izinlerini yenilerler.
EK :2
KURUMLARDA BULUNMASİ GEREKEN ZORUNLU PERSONEL TABLOSU MEB Mevzuatı
MEB Mevzuatı Cerçevesinde İşlemlerini Yürüten Kurumlar SHCEK Mevzuatı Cerçevesinde İslemlerini Yürüten Kurumlar
Zihinsel engelliler eğitimi için zorunlu personel
1- Özel eğitim sınıf ögretmeni,
2- Rehber öğretmen veya psikolog,
3. 3-Okul öncesi ögretmeni/ Çocuk gelisimi ve egitimi ögretmeni veya uzmanı,
*Fizyoterapist Bedensel özürlüler eğitimi için zorunlu personel
1-Fizyoterapist
2-Çocuk gelisimi ve egitimcisi
3-Özel eğitim öğretmeni veya zihinsel engelliler öğretmeni
Not: Yukarıda sayılan personelden en az iki tam zamanlı personel bulunmalıdır.
Otistik bireylerin eğitimi için zorunlu personel
1) Özel egitim sınıf öğretmeni,
2) Rehber öğretmen veya psikolog,
3) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
*Fizyoterapist Zihinsel özürlüler eğitimi için zorunlu personel
1- Çocuk gelişimi ve eğitimcisi
2- Zihinsel engelliler öğretmeni veya özel eğitim öğretmeni
3-Sınıf öğretmeni (Sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olup en az 3 yıllık özel eğitim deneyimi olması) veya Rehber öğretmen
Not: Yukarıda sayılan personelden en az iki tam zamanlı personel bulunmalıdır.
Zorunlu olmayan diğer personel
1- Branş öğretmenleri (Müzik, Resim-iş, Beden Eğitimi, İş ve Teknik Eğitimi),
2- Uzman ve usta öğretici. Zorunlu eleman çalıştırılması
Merkezde 34 üncü maddede belirtilen zorunlu meslek elemanlarının haricinde rehabilitasyon ve eğitim programları çerçevesinde sosyal hizmet uzmanı, psikolog, fizyoterapist, okul öncesi öğretmeni, branş öğretmenleri, dil ve konuşma terapisti, çocuk eğiticisi, diyetisyen, tabip, hemşire, usta öğretici part-time veya tam zamanlı istihdam edilebilir. İki zorunlu ve iki part-time olmak üzere en az dört meslek elemanı çalıştırılması zorunludur.
KURUMLARDA ÇALIŞACAK PERSONELİN HAFTALIK GİREBİLECEĞİ
DERS SAATİ SAYISI TABLOSU
Ödemeler yapılırken kurumların çalıştırdıkları uzman personelin çalışma sürelerinde ilgili mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığına dikkat edilmeli, uzman personelin günlük ve /veya haftalık girebileceği en fazla ders saatini aşmamış olması kontrol edilmelidir. (EK-5).
Ödemeler yapılırken kurumların çalıştırdıkları uzman personelin çalışma sürelerinde ilgili mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığına dikkat edilmeli, uzman personelin günlük ve /veya haftalık girebileceği en fazla ders saatini aşmamış olması kontrol edilmelidir. (EK-5).
Ödemeler yapılırken kurumların çalıştırdıkları uzman personelin çalışma sürelerinde ilgili mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığına dikkat edilmeli, uzman personelin günlük ve /veya haftalık girebileceği en fazla ders saatini aşmamış olması kontrol edilmelidir. (EK-5).
1- Ödeme yapılırken aranacak zorunlu personel ve zorunlu olmayan personel durumu yukarıdaki tabloda belirtildiği gibi olacaktır.
2- Özel eğitime gereksinimi olan bireylere verilecek bireysel ve seanslı grup eğitiminin uygun olan öğretim programına ait zorunlu uzman personel tarafından verilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
3- Yapılan bireysel eğitimde o öğrenci için hazırlanmış bireyselleştirilmiş eğitim programlarının uygulanmış olması kontrol edilmelidir.
Yukarıdaki mevzuat hükümleri ve tablolar incelendiginde :
2007 öncesi Engelli Ögrencilerimizin Egitim Gördügü Özel- Özel Egitim Okulları ve Rehabilitasyon Merkezleri Sosyal Hizmetlere baglı kurumlar olarak çalışıyorlardi . Bu kurumlarda Psikoloji Mezunlari “ Psikolog” zorunlu personel arasında idi. PDR mezunları görevlendirilemiyordu. Bu kurumlarda Psikolog olarak görevli olanlar Tablo: Günde 7 seans 7x5=35 saat ders ( seans ) yazıyorlardi. Bu kurumlar Milli Eğitim Bakanlıgı’ na bağlanınca Psikolog/ Psikolojik Danışman-Rehber Ögretmenler ( Devlet Okullari gibi) zorunlu personel oldular. Bu kurumlarda PDR alanında görev alanların 40 saat ( seans) derse girecegi söyleniyor. Özellkle taplo 2' nin ekinde ( Yukarıda yer alan) 1.2. Maddelerdeki zorunlu uzman personel arasında Psikolog/ Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen!in zikredilmesi ( görevli öğretmen ve uzman öğretici) yanlış uygulamalara fırsat vermektedir. Oysa MEB. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği gereği PDR elamanlarına ders görevi verilemez.
Benim kisisel görüsüme göre,; MEB’ a baglı özel - özel eğitim kurumunun acılabilmesi icin Psikolog / Psikolojik Danısman Rehber Ögretmen zorunlu personeldir. Oysa SHCEK’ te ( Psikolog günde 7 seans bireysel….) olduğu gibi MEB’ de Rehberlik ve Psikolojik Danısma Hizmetleri Yönetmeligi vb. geregi belirtilen görevleri yapar.Bu personele ders görevi verilemez. MEB Tablosunda PDR elananlari icin derse girecegi belirtilmiyor. “Burada, görevli uzman öğreticiler derken ne kastedilmektedir. Analasilmiyor. “ Bence özel egitimci, fizyoterapist, konumsa terapisti vb. kastediliyor.
Tüm bunların ışığında MEB ile iletisime gecilemiyor. İletisim sayfasi yada sorun iletme sayfasi sürekli hata veriyor. Ayrica bu hususa aciklik kazandirici bir genelge cikarilmiyor.. Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görevli Psikolog/PDR mezunları seans “ Derse Girerek” yazabilirler mi ? Bu husuSta gözden kacan bir yönetmelik maddesi, genelge vb. var mi? Ögrenmek istiyorim.
Halil Türkmen
Tablolar Dağıldığı için Tablodan İrdeleyebilirsiniz. Bu hatadan dolayı özür dilerim.
15/4/2008 - PDR Öğretmenlerin Özel Eğitimde Bireysel Ders Görevi
Yazan: isimsiz
Benim çalıştığım Rehabilitasyon Merkezi bana 40 saat bireysel ders görevi veriyor.
Bu durum yasal mıdır?
Bu konuda kanun, yönetmelik ve genelgeler net açıklama yoktur.
Bu sitede uzmanlarca tartışılıp, net yönetmelik yada genelge tarih ve sayısı yada açıklama bekliyorum
PDR' ci
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görev yapan Psikolog yada Psikolojik Danışman Rehber Öğretmenlere ders/ seans görevi verilip verilmeyeceği konusunda çok sayıda soruyla muhatap olduğum için herhangi bir açıklama yapmamın yanlış olacağı, MEB. Yetkili Genel Müdürlüklerin doğru bir yanıt verebileceği düşüncesi ile bu açıklamayı yapmayı uygun gördüm. Lütfen gerek Duygu Santrali gerekse bu yazıdaki kişisel düşüncelerimin etkisinde kalmayınız. İlgili yönetmelik ve genelgelerin açıklamalarını ilk yazımda ve aşağıda belirtiyorum. Bu maddeler her ne kadar çelişkili de olsa ilgililerden bilgi almanın yararlı olacağını düşünmekteyim.
Resmî Gazete : 8.3.2008/26810 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin madde:8
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısı kadar derse girebilirler. (7) Özel okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumlarında görevli yöneticiler aylık karşılığı 6, ders saat ücreti karşılığı 6 olmak üzere haftada toplam 12 saat derse girebilirler. Usta öğreticiler dışındaki diğer eğitim personeli ise aylık karşılığı en fazla 20, ders saat ücret karşılığı en fazla 20 olmak üzere haftada toplam 40 saate kadar derse girebilirler.
(8) Ancak kurumlarda görevli usta öğreticiler ile dil ve konuşma terapisti, fizyoterapist, psikolog, odyolog, sosyal hizmet uzmanı ve benzeri eğitim personeli olarak görevlendirilenler ise aylık karşılığı haftada en fazla 40 saat ders/seans görevi yaparlar.
Gerek Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği Madde,55: Psikolojik Danışman Rehber öğretmen olarak görevlendirilen "Psikolog yada PDR Öğretmen" "Ders ... görevi verilemez"
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği Madde,8 ise "Aylık karşılığı, Psikolog vb. eğitim personeli olarak görevlendirilenler, haftada en fazla 40 saat ders/seans görevi yaparlar." HÜKMÜ YER ALMAKTADIR.
Bu iki yönetmelik maddesindeki çelişkili durumu düzeltecek gerek Özel Öğretim, gerekse Özel Eğitim Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bir açıklama yapmadıkları gibi düzenleyici bir gelelge çıkarılmadığı için "Bu gün Özel Öğretim Kurumları ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezlerinde " görevlendirilen Psikolog yada Psikolojik Danışman Rehber Öğretmenlere 40 saat ders görevi verilmektedir. Bazı kurumlar daha da ileri giderek bu elamanların bu kurumlarda yapacakları görevler belli olmasına karşın; öğrencilerin Özel Eğitim Öğretmeni/ Özel Eğitim Sınıf Öğretmeni/ Ana Okulu/ Çocuk Gelişimi Öğretmeni vb. personel gibi düşünülerek, Akademik Beceri programlarını vermeleri istenebilmektedir.
Saygılarımla...
www. rehebilitasyon.com Duygu Santrali
www.hturkmen.com
psikologum1952
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.