27-04-2011 |

PECS Semineri (Materyal Setli)


Özel Eğitim Akademisi

29-05-2011

İstanbul

Ücretli

PECS Eğitimi Semineri

TARİH: 29 Mayıs 2011 Pazar

SAAT: 10.00-18.00 saatleri arası (8 saat)

YER: Zübeyde Hanım Öğretmenevi, Ataşehir girişi, BP Benzin İstanyonu arkası, Ataşehir, İstanbul

Herkese Katılım belgesi verilecek.

Ücret: 120 TL (Meteryal seti ücretsiz verilecektir) Setin içinde, 1 dosya 3 renkli yaprak, cümle şeridi, 130 adet kart ve yeteri miktarda kendiliğinden yapışkanlı cırt bant.

Kayıt için:

Adınızı, soyadınızı ve telefonunuzu yazıp akademi89@hotmail.com mail adresine gönderin. Kaydınızın yapıldığına dair size cevap gönderilecektir.

Özel gereksinimli çocukların birçok problem davranışlarının iletişim yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıktığı bilimsel bir gerçektir. PECS konuşma becerisine sahip olmayan bireyler ile konuşan ancak bu konuşmasını iletişim amaçlı kullanamayan bireylere iletişim kurmayı sağlayan alternatif bir iletişim sistemidir.

PECS Resim değiş tokuşuna dayalı bir iletişim sistemidir.

PECS iletişim yetersizliği olan bireylere iletişim ve konuşma becerilerini kazandırmak için, geleneksel iletişim modellerine alternatif olarak geliştirilmiştir.

PECS 6 aşamadan oluşur. Bu aşamalar, normal gelişim gösteren çocuklardaki iletişim aşamaları dikkate alınarak oluşturulmuştur; çünkü basit iletişimden karmaşık iletişme giden bir süreç takip edilmiştir. PECS eğitimine başlayan birey, ilk aşamada isteklerini belirtir ve bunu da tek kartla ifade eder, sonra birden fazla kart içinden tercih yapmayı öğrenir, ilerleyen aşamalarda ise sorulan sorulara cevap verebilecek düzeye gelir ve bunu da birçok kartı bir araya getirerek gerçekleştirir.

PECS’in 6 aşaması kısaca şöyle sıralanır:

1. Fiziksel değiş-tokuş aşaması: Bu aşamada çocuğa, fiziksel yardımla istediği nesnenin kartını verip nesneyi alması öğretilir.

2. Uzaklılık ve kararlılık (Doğallığın geliştirilmesi) aşaması: Bu aşamada çocuğa beceriyi doğal olarak yapması öğretilir. Yardımlar azaltılarak iletişim dosyasının kullanılması ve becerinin genelleştirilmesi sağlanır.

3. Resimlerin ayırt edilmesi aşaması: Bu aşamada resim ve nesne sayısı arttırılarak çocuğun iletişim dosyasında istediği nesnenin resmini seçip nesneyi elde etmesi öğretilir.

4. Cümle oluşturma aşaması: Bu aşamada çocuğa, istediği nesnenin özelliklerini belirten basit cümleleri resimlerle oluşturması öğretilir. Örneğin, parkta sallanma isteğini, “park” ve “istiyorum” resimli kartlarını yan yana getirerek ifade eder.

5. Sorulara cevap oluşturma aşaması: Bu aşamada çocuğa, “Ne istiyorsun?” sorusuna resimli kartlarla cevap vermesi öğretilir.

6. Görüş bildirme aşaması: Bu aşamada çocuğa, nesne ve olaylarla ilgili düşüncelerini belirtmesi ve farklı sorulara uygun cevaplar vermesi öğretilir.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Diğer