İnkontinans

İnkontinans

Nedir?

Mesanedeki sinir yapısındaki bozulma, felç, multiple skleroz, mesanenin iltihaplanması veya yara alması yaşlanma gibi sebeplerden dolayı gayri ihtiyari olarak hem küçük hem de büyük tuvaleti tutamama durumu ortaya çıkabilmektedir. Büyük tuvaleti tutamama anüs büzücü kasının örolojik bozulması sonucunda meydana gelebilmektedir. 

\n

 

Belirtileri Nelerdir?

Nasıl Tanı Konur?

Hastanın öksürme ve ıkınma ile idrar kaçırıp kaçırmadığı test edilir. Daha sonra mesane boşaltılarak geride kalan idrar miktarı ölçülür ve hastaya jinekolojik muayene yapılarak mesane, vajina ve komşu organlarda sarkma olup olmadığı kontrol edilir. Bu sırada hastanın idrar tutmayı sağlayan pelvik taban kasları da değerlendirilir. 
Muayene sonrasında hastadan günlük yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla anket formları doldurması istenir. Ayrıca gerekli durumlarda hastanın işeme alışkanlıklarını not ettiği 1-3 gün süreli işeme günlüğü tutturulur. 

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sıkışma tipi idrar kaçırmada ilaç tedavisi ve mesane eğitimi uygulanarak başarılı sonuçlar alınmaktadır. Böylece sık idrara çıkma ve tuvalete yetişememe problemi tedavi edilir.

\n

Cerrahi Tedaviler

\n

Stres tipi (öksürme, gülme ve ıkınma ile) idrar kaçırmanın esas tedavisi, cerrahi olarak destek kaybı olan bölgenin yerine kaldırılmasıdır. İdrar kaçırmanın tedavisinde kullanılan ameliyatlar son dönemde oldukça gelişmiş ve başarı oranları %85-90 lara ulaşmıştır. Günümüzde karından ameliyatların yerini giderek vajinal yoldan yapılan operasyonlar almıştır.

\n


\n

Hasta 20-30 dakikalık bir operasyonun hemen sonrasında idrar kaçırma probleminden kurtulmakta ve ertesi gün taburcu olarak normal yaşantısına devam etmektedir.

\n


\n

Bazen bu ameliyetlara dayanamayacak hastalar vardır. Bu gibi hastalarda bakım çok önemlidir. Özellikle yaşlılarda idrar inkontinansı için çocuk ve yetişkin bezleri kullanılabilir ancak bezlerin sık sık değiştirilerek cilt iltihaplanmalarını da önlemek gerekmektedir. Ayrıca sonda ile bu durumu önlemek mümkündür. Yine sondanın da 15 günde bir değiştirilmesi gerekmektedir. 

Görünme Sıklığı Nedir?

İdrar inkontinansı her 4 insandan birinde görülebilecek sık rastlanan bir hastalıktır.

Diğer

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...