Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Tanım

Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren, üniversitelerin psikolojik danışma ve rehberlik ile eğitimde psikolojik hizmetler alanında lisans eğitimi almış olan kişilere Psikolojik danışman ve Rehber Öğretmen denir.

Görevler

Psikolojik Danışmanın Görevleri

Madde 36- Merkezde görevli psikolojik danışman aşağıdaki görevleri yapar:

a) Öğrencilerin veya bireylerin kendilerini ilgileri, yetenekleri, meslekî değerleri gibi yönleriyle tanımalarına, meslekler hakkında bilgi edinmelerine, kendi özelliklerine hangi mesleklerin uygun olduğunu fark etmelerine, çevreleri ile olumlu ilişkiler ve daha verimli çalışma alışkanlıkları geliştirebilmelerine, eğitimle ilgili sorunlarını ve güçlüklerini giderebilmelerine yönelik psikolojik yardım hizmetlerini verir. Bu öğrenciler veya bireyler için gerekli resmî işlemleri yapar.

b) Çalışma alanında yer alan eğitim-öğretim kurumlarının özellik, kademe, türlerine göre ayrı olmak üzere çerçeve programı ve etkinlik programlarının hazırlanmasına ilişkin çalışmaları organize eder ve bu çalışmalara katılır. Bu çalışmanın ön hazırlığı olarak kurumdaki önceki uygulama sonuçları, kurumun özellikleri ve çeşitli boyutları incelenir.

c) Psikolojik ölçme araçlarını standartlarına uygun olarak uygular, değerlendirir, sonucunda gerekli rehberlik hizmetini verir.

d) Rehberlik ve psikolojik danışma servislerine yönelik olarak yöneltme kapsamındaki çalışmaları organize eder, düzenlenmiş çalışmalara katılır ve bu çalışmalar doğrultusunda çeşitli yayınlar hazırlar.

e) Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin ihtiyaç ve sorunlarını belirlemeye yönelik çalışmaları yürütür.

f) Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinden gelen çalışma rapor ve programlarını inceler, değerlendirir ve değerlendirme sonuçlarını genel bir rapor haline getirir. Bu rapora bölümündeki elemanların görüş ve önerilerini de ekleyerek Bölüm Başkanına iletir.

g) Hizmetlerle ilgili çeşitli araştırma-geliştirme çalışmalarına katılır.

h) Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görev yapan psikolojik danışmanlara, verilecek hizmetlere ilişkin rehberlikte bulunur.

ı) Psikolojik danışmanı bulunmayan okullar öncelikli olmak üzere okulların ve öğrencilerin gereksinimleri doğrultusunda yöneticilere, öğretmenlere, gerekli durumlarda ailelere yönelik toplantı, panel ve konferans gibi etkinlikler düzenler, gerekli hizmet içi eğitim etkinliklerini önerir.

i) Alanla ve bölümün hizmetleriyle ilgili bilimsel gelişmeleri izler, uygulamalarında bu gelişmelerden yararlanır.

j) Merkezde diğer meslek elemanlarıyla ekip çalışması yapar ve görevlerine ilişkin kayıtları usulüne uygun şekilde tutar.

k) Merkez müdürünün vereceği hizmetle ilgili diğer görevleri yapar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

ÖSS sınavından EA puan türüne göre Yüksek Öğretim kurumlarında Egitim Bilimleri Bölümlerinin Psikolojik Danışmanlık ve Rehber Öğretmenlik programına yerleşebilecek puan almaları gerekir. 

Bu alanı tercih edecek kişilerin

- Uyumlu

- Yardım etmeyi seven

- Ararştırma ve incelemeye açık

- İç görü sahibi

- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen

- İnsanlara karşı ayrım yapmadan saygılı davranan

- Dinleme becerisine sahip kişiler olması gerekir. 

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

  Madde 54 - Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve psikolojik danışmanların çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.

    Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanların çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ve özel okullarda, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, Özel Özel Eğitim kurumlarında, Sosyal Hizmetlerde, Çocuk hapishaneleri ve çocuk mahkemelerinde, çocuk hastahanelerinde çalışabilmektedirler.

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Yüksek Öğretim Kurumlarında Eğitim Bilimleri Bölümünün olduğu Eğitim Fakültelerinde Mesleki eğitim verilmektedir. Bu alanda çalışa bilme izni bu bölüm mezunlarına ve Fen edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümü mezunu olupta pedegojik formasyon eğitimi alan kişilere verilmektedir.

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

İlgili bölüme lise ve dengi okul mezunlarının katılabildiği, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) “Eşit Ağırlık (EA  2)” puanı ile öğrenci alınmaktadır

Eğitimin Süresi ve İçeriği

-        Eğitim süresi 4 yıldır.
-        Eğitim süresince; İstatistiğe Giriş, Çağdaş Psikoloji Akımları, Ruh Sağlığına Giriş, Eğitim Psikolojisi, Motivasyon ve Heyecan, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikolojiye Giriş, Ruh Sağlığı, Hafıza ve Dikkat, Öğrenme Psikolojisi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri ve Psikosomatik Hastalıklar gibi dersler verilmektedir. Ayrıca Özel Eğitim,Eğitimde Program Geliştirme, Kişilik Kuramları, Mesleki Rehberlik gibi dersleri de almaktadırlar.
Eğitim hayatları boyunca bireysel psikolojik danışma uygulamaları,grupla psikolojik danışma uygulamaları ,aile ve evlilik  danışmanlığı, özel eğitim kurumları,rehberlik araştırma merkezleri,psikiyatri kliniklerinde staj görürler. Bu alanlarda teorik ve uygulamalı dersler alırlar.

Meslekte İlerleme

- Akademik kariyer yapabilme imkanına sahiptirler.
- Milli eğitim bakanlığına bağlık kurumlarda uzmanlık ve yöneticilik sınavlarını geçmeleri halinde yükselebilirler.

Burs, Kredi ve Ücret Durumu

-        Öğrenciler eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burs imkanları mevcuttur.

Diğer

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayan Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

iş arayan 1091 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

22-07-2024

Hilal T.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

09-10-2024

Tülay D.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

18-08-2024

Zehra D.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

20-08-2024

Müşerref S.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

17-07-2024

Beyza Ö.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

21 yıllık birikim ve tecrübeyi içeren EÇOP ile tüm işlemlerinizi hızlıca yapın!