#Description
Immünglobulin molekülünde bulunan, antijen bağlayan fragman.
FAB terimi French-American-British sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut myeloblastik lösemide (AML) neoplastik hücrelerin morfolojik özelliklerine göre yapılan bir sınıflama sistemidir. FAB sınıflaması için wright boyaması, sitokimyasal boyalar ve bazı durumlarda (ör: AML - M7) elektron mikroskopla platelet peroksidaz pozitifliğinin gösterilmesinden de yararlanılır. FAB'a göre ALL olguları 3, AML olguları 7 kategoriye ayrılır. Hücre morfolojisine göre yapılmış bir sınıflama olmakla birlikte her grubun klinik davranışı, hatta tedaviye yanıtları farklıdır. Bu sınıflamanın doğru yapılabilmesi için periferik kan örnekleri ile karar verilmesi yeterli değildir, mutlaka kemik iliği yayması incelenmelidir.
Bkz Favism
Asılsız şeyler anlatan kişi.
Küçük düz yüzey
Yabancı bir partikülün nötrofil tarafından etkisi hale getirilmesindeki en önemli aşamadır. Sırasıyla partikülün nötrofile tutunması, hücre içine alınması, fagositik vakuol (fagozom) oluşması ve degranülasyon kademelerinden oluşur.
Para karşılığı erkek veya kadının karşısındakine cinsel ilişkide veya cinsel lütufta bulunması.
Yumurtayı yumurtalıktan rahime taşıyan, rahimin her iki tarafında bulunan iki tüpten herbiri.
Herhangi bir isteğin veya psikolojik ihtiyacın karşılanabilmesi için kurulan düşler veya bir dizi zihinsel görüntülerin hayal edilmesi.
Sahte dokunma ve yüzey duyumu.
Farinksin inflamasyonu. akut f. (acute p.) boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateş gibi şikayetlere yol açan farinksin akut bakteriyel veya viral etkenlere bağlı inflamasyonu. aftöz f. (aphthous pharyngitis) herpanjina. atrofik f. (atrophic p.) boğazda kuruluk ve kalınlaşmış sekresyonların görüldüğü farinksin kronik inflamasyonu. difteri farenjiti (diphtheritic p.) difteri basilinin farinkste yerleşerek sebep olduğu farenjit. hipertrofik f. (hypertrophic p.) farinks mukozasında kalınlaşma, lenfoid dokuda artışla seyreden farinksin kronik inflamasyonu. kronik f. (chronic p.) tekrarlayan farenjit ataklarıyla seyreden farinksin kronik inflamasyonu; en sık atrofik veya hipertrofik farenjit görülür. membranöz f. (membranous p.) farinkste fibröz eksudasyonun ve yalancı zar görünümünün ortaya çıktığı sıklıkla difteri ve Vincent anjininde ortaya çıkan farenjit. streptokokal f. (streptococcal p.) Streptococcus pyogenesin sebep olduğu farenjit.
Yutak
Alınan ilacın bedene yaptığı etki.
Farmakokinetik,ilaçların vücut sıvılarında emilimini, dağılımını, dönüşümünü ve vücuttan atılmasınımatematik modeller kurarak inceleyenbilim dalıdır.
Kasların üzerini örten zar
G-6PD (glukoz-6-fosfat dehidrogenaz) eksikliği olan bazı kişilerde bakla yenildiğinde ağır seyirli bir hemolitik kriz oluşur. Sadece bir kısım hastada oluşması nedeniyle bakla ile oluşan hemolizin tek nedeninin enzim eksikliği olmadığı, genetik veya immünolojik başka faktörlerin de rolü olduğu düşünülmekte ise de kesin mekanizma açıklanamamıştır. Favizm oluşumu G-6PD Akdeniz tipinde sık görülür.
G1 spesifik: L-Asparaginaze S spesifik: Antimetabolitler, hidroxyurea, procarbazine G2 spesifik: Bleomycine, bitki alkaloidleri M spesifik: Bitki alkaloidleri
Haddinden fazla terlemek; sinir bozukluğu, fazla sıcak, tiroid bezininçalışmasında görülen bozukluk, tüberküloz, raşitizm veya iskorbüttenkaynaklanır. Ergenlik yaşlarında da fazla terleme görülür. Bu nedenleterlemenin asıl nedenini bulmak gerekir.
Geribildirim.
Dışkıyla ilgili