Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

YGB programının kullanımı

Merhaba arkadaşlar,
Yaygın Gelişimsel Bozukluk Programına dair herhangi bir eleştiri yapmayacağım, tartışılası çok yanı var ama. Merak ettiğim şu, uygulamada neler yapıyorsunuz?
08-10-2009
Nurcan USTA
Psikolog
Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
6 Yanıt
Evet,güzel yazı* Nesneli Taklit becerileri ve nesnesiz taklit becerileri de bu çocuklarımız için çok iyi bir metod. Lovaas,Teach,Pecs YGB için çok iyi bence.
16-10-2010
Seda KARAKAŞOĞLU
Özel Eğitim Uzmanı

hocam eline saglik. guzel bir yazi daha.
16-10-2010
Birol DAVUN
Eğitimci

Yaygın gelişimsel bozukluk ya da farklı bir alanda yapılacak tüm uygulamalar çocuğun ihtiyaçları ve öğrenme stillerine göre belirlenir. Ve bahsettiğiniz yelpaze öyle geniş bir yelpaze ki (özel eğitimi kasdetmiyorum ygb yi ksdediyorum) birisinin size ben bunları yapıyorum demesi de uygun olmaz, aynısını yapmaya kalkışan birisi kesinlikle aynı sonuçları alamaz. Ancak size işin genel mantığı ve felsefesi anlatılabilir. Yapılacak olan uygulamaları çocuk ve onla ilgili değişkenler belirler, bu da eğitimin özel eğitim alanındaki öğrenci merkesli eğitimi olarak değerlendirilebilir. Ve kullanılacak öyle çok uygulama varki bunların tamamı hedefleri ve yöntemleri düşünüldüğünde binlerce farklılık gösterir birbirinden. ve bu yöntemler kitaplarda yazmayan ama eğitimcilerin yaratıcılıklarına ilişkin bir çok yöntemde olabilir, özel eğitimin genel felsefelerine bağlı kalmak şartıyla... İnşallah açıklamalrım faydalı olmuştur.
14-10-2010
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

Şimdi sayın hocam ben zaten bu modül sisteminin genel kapsamıyla uygun bir programla olmadığını hem inceleme hem uygulama anlamında gördüm. Bu sistem alan dışı kişilerin çalışmasını kolaylaştırmak, Ram ın çalışmalarını belirli bir çerçeveye yerleştirmek ve ilerde saat sınırlamalrı ve belli konuları kullanarak bu alandaki giderleri sınırlamak olduğunu düşünüyorum. Bir özel eğitim öğretmeninin bulunmadığı bir ram nasıl özel eğitimin yol haritasına karar verebilecekti, ancak bu şekilde... Özel eğitimin temel felsefesi çocuğa görelik ve bireyselleştirilmiş eğitimdir. bunu sağlamak içinse öncelikle alan dışı kişilerin bu alanda çalıştırılması yerine uzun vadede sorunu çözmek için alana yeteri kadar personel yetiştirmek olacaktır. Ondan sonra müfredat programları kullanarak, aile görüşmeleri kullanılarak, çocukla ilgili gözlemler kullanılarak ve çocuğun varolan performans düzeyinin belirlenmesinden sonra çocuğun öğrenme stiline göre esnek bir bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanabilir ve uygulanabilir. Biz zaten meslek elemanları olarak bu sistem çıkmadan önce bu işi bu şekilde yapıyor ve çok olumlu sonuçlar alıyorduk, şimdi bu sistem program esnekliğini bir noktaya kadar ortadan kaldırdı. Özel eğitim değişmez ve değiştirilemez kaynakların, töntem ve tekniklerin ortamların uygulanacağı bir alan değil. Bu nedenli en önemli olgu donanımlı meslek elemanları yetiştirmek ve istihdam etmektir. Özel eğitim elbette ekip çalışmasıdır ancak bu çalışmada birinci derecede sorumlu meslek elemanlarıdır. Meslek elemanları dışında gelişen uygulamalar ve bu işi sadece teorik olarak bilen uzmanları dayanarak hazırlanan planlamalar uygulama sürecinde bu şekilde aksamalara neden olacaktır. Çözüm oğrenciyi iyi tanımak, öğrenme stillerini ve işlevsel ihtiyaçlarını iyi belirlemek ve ona uygun bir esnek planlama yapmak ve bu planı öğrenciye uygun yöntem tekniklerle uygulamak, uygulama sonuç ve genelleme aşamalarında sürekli olarak değerlendirme ve tekrar yapmak, tüm bu aşamalarda özel eğitime ilişkin felsefeler ve yaklaşımlardan faydalanmak gerekir. Ancak bu şekilde özel eğitim uygulamalrı sağlıklı şekilde yürütülebilir. En önemlisi ise işini yapan kişinin yaptığı işe inanmasıdır. Başarıldığına inanmasıdır. Biz bunu çok kez başardık, ama emin olun en kullanışlı sistemler bile eline verilse bu işin fuzuli bir iş olduğunu ve hiçbir verim sağlanamayacağını düşünen binlerle çalışıyoruz.daha ne diyeyimki, sorunuza kapsamlı ve farklı açılardan bir yanıt vermeye çalıştım, kolay gelsin.
14-10-2010
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

Hocam zaten ben bir baslik yazmistim. ama yinede bir kac birsey soyleyeyim. onemli sorulardan biri su olmalidir diye dusunuyorum. acaba bu modul programlari kapsadigi engel turlerinin gereksinimlerini ne kadar karsiliyor. benim inceledigim kadariyla yeterli degiller. en azindan alanim olan zihin modulu ve mezun oldugumdan beridir calistigim ygb cocuklarinin modulu eksik. ayrica gorme de keza oyle. bunu bir defa daha soylemekten usanmayacagim. bu moduller bir cerceve programidir arkadaslar.kesinlikle bir uygulama programi degildir. bir suru kagit israfindan baska biirsey degildir. hangi amac hangi ana basamaga ait karisik. hic ifade edici dil becerileri sorulan sorulara cevap vermeyle baslarmi yaaa:) bence ondan once ifade edici dil becerilerine hazirlik becerileri olmasi gerekiyor. bir digeri ogrencilerin RAM raporundaki traji komik modul basamaklari. cocuk sirf 8 yasinda diye bir ilce rehberlik arastirma merkezi neler ekliyor neler..okuma yazma var :) matematik var.. var oglu var anlayacaginiz. ya boyle birsey varmi yaa...:) cok gulunc cok.cocuk esleme 1.duzeyde tek eylemli yonergeleri MO ile yapiyor. ifade edici dil bec yok.. bu cocuk icin RAM diyorki matematik calisacaksin..ne gunlere kaldik...bakin bu modulleri yapanlarin hicbiri cocukla calismamis.. hic biri uygulama nasil olur bilmedigi icin salliyorlar bol keseden.. bakin bir ornek vereyim. simdi bir amacin performans kayit tablosunu tutuyoruz. cocuk 3.dersde problem davranis sergiledi. oraya o ders icin ne isaretlenebilir? muamma! ozel egitimin en onemli diregi olan davranis degistirme ile ilgili ne var modullerde hisbirsey. peki bak yazdikca sorular geliyor aklima.. bir amacin olcutunu yazarken 3 bolu 4 mu yazilacak yoksa yuzde yuzmu yazilacak belli mi? degil!!! birsey soyleyimmi daha yazilacak cok sey var cooookkkk. moduller kac sayfa ise o kadar yazilacak seyler var arkadaslar. hemen bir tane daha. ygb modulunde gorsel destek kullanimi... hadi ben bunu biliyorum arastirip ogrenmeye calistim. cocukla calistim.ogrencinin raporu doldu yenilemek icin R.A.M a gitti. ramda hangi ogretmen degerlendirecek onu.nasil degerlendirecek... yahuuu yine gulucukler :)) yine gulucukler(aslinda aglanacak halimize) bak birsey daha :) soyleyeyim. performans kayit tablosunda hani isaretliyoruz ya mo si fy gibi. ya arkadaslar her basamaga fy uygulayamazsiniz. hadi su amaca uygulayin. sorulan sorulara cevap verir.:)) himmm dur cocugun tepesine cokuyum ac agzini ac cevap ver deyip boyle yapsam olurmu:))) (aglanacak haller) daha cok yzmak gerekiyorda degismiyor birseyler degismiyor...bikmadan okuyanin agzina saglik. not: goz kontagi kurma sosyal bir becerimi? biraz daha dusunelim isterseniz. ayrica goz kontagi kurma becerisi oturarak karsilikli mi calisilir sadece yada oylemi baslanir? bunda da biraz dusunelim hocalarim.
14-10-2010
Birol DAVUN
Eğitimci

Size özellikle teşekkür ederim.Güzel bir konu açmışsınız.Şimdiye kadar takip ettim. Üniversiteli uzman arkadaşlarımızdan bu konuda bir şeyler yazmalarını bekledim. Sertifikalı sınıf öğretmenlerine laf yetiştirmekten öteye gitmediler. Uzman özel eğitimcilere sesleniyorum. Forumlar bilgi paylaşmak içindir. Hani nerdesiniz? İki satır yazarsanız sertifikalı öğretmenler öğrenir diye mi korkuyorsunuz? Uzmanlığınızı gösterin.Gelin Yaygın gelişimsel bozukluklar destek eğitim programı hazırlanırken unutulan veya her modüle serpiştirilen öncelikli kazanımları .... Eğitime Hazırlık Modülü... şeklinde belirleyelim. Bu modülü geçen çocuklarla hangi modülle devam edeceğimizi belirleyelim. Modülleri bir sıraya koyalım.Program hazırlanırken gözden kaçmış olabilir. Uzmanlar iş başına diyorum.Nurcan kardeş , YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR DESTEK EĞİTİM PROGRAMI nı dikkatlice okursak her modülün kazanımları altında MODÜLÜN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR var. Hangi kazanımda ne yapılabileceğini anlatıyor. Program, uygulanmak zorunda olduğundan, dikkatlice her kazanımın uygulanmasına bir göz atın derim.Yöntem ve tekniklerin her kazanımda farklı olduğunu unutmayalım. Eğitime başlarken öncelikli kazanımları belirleyip başlamalıyız. Sosyal becerilerden ,Göz kontağı kurma ve sürdürme yaygın gelişimsel bozukluk tanısı almış bireyler için öğretilmesi gereken en temel beceridir. Göz kontağı kurma becerisi çalışmasına öncelikle birey ve yetişkin karşılıklı sandalyede otururken başlanmalıdır. Bu becerinin öğretim sürecinde göz kontağı kurma süresi kademeli olarak artırılmalıdır. Beceri kazanıldıkça genelleme için farklı ortam ve durumlar yapılandırılmalıdır.
İ.İmran ÜSTÜNDAĞ

Sertifikalı(sınıf öğretmeni www.ozelegitim.web.tr

20-12-2009
İbrahim İmran ÜSTÜNDAĞ
Uzman Öğretici

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi