Soru-Cevap
Yeni İlk Öğretim Müfredatının İşitme Engellilere Uygulanabilirliği

özel bir okuldayım ama grubum yok kaynaştırma öğrencilerine bireysel eğitim veriyorum.
probleme gelince
bilateral çok ileri derecede işitme engelli bir öğrenci düşünün. erken cihazlanmış lakin öğretmeni kendine işitme engellilerde uzman oldum diyen bir sınıf öğretmeni. bu öğretmen ilerleme gösteremeyince bana verdiler öğrenciyi
kaynaştırmaya yönlendirmişler çocuğu. ne bilişsel ne sosyal ne duygusal ne de dil gelişimi normal çocuklarla bir arada eğitim alabilecek kadar gelişmiş değil.
dil edinimine yardımcı olmak öncelikli geldi elbette. ama okuluna destek de olmaya çalıştım sınırlı zamanlarda.
öğrencinin zekasında hiçbir problem yok. birlikte çalıştığımız zaman içersinde epey de iyi gelişti diyebilirim. papağan konuşmadan kurtuldu. bir kelime söylüyor iki kelime tekrar ediyordu. ritmik olarak tabiki.
şimdi ise okuma yazma çalışmalarında öğrendiklerini sözel dile de genelledi ve ritmik konuşmuyor.
mesela yeşil diyecek çocuğum. önce yyyy diyor bir süre duruyor. yyeşşşiülll tarzı birşeyler söylüyor. amacı sesleri güzel çıkarmak. ağzı yüzü bir taraflara kayıyor.
sizce neler yapılabilir

sevgili Gonca
ilk olarak bos iletileri silebilirsin.
ikinci olarak çocuklarla çalismandaki sorunu tam olarak anlamadim.
sevgili gonca sen reh. merkezinde çalisiyorsun galiba ve dil egitimi vermeye çalisiyosun; yeni müfredatla balantini anlayamadim.
ögretmeni isbirligi yapmiyosa geriye aileyi devreye sokmak kaliyor. onun disinda yasadigin sorunlar1 daha net ve maddeleyerek yazarsan yardimci olmaya çalisan çok kisi olacaktir.

merhaba arkadaşlar. ben de bu konuda çok sıkıntılıyım. benim sorunum çocuğun yazı yazamıyor olması değil. aslında bu çok da umurumda değil. benim öğrencilerim kaynaştırmada. ben bireysel destek veriyorum onlara. aslında kaynaştırmada olmaması gereken çocuklar ama biliyorsunuz velileri... vaktinde göndermişler.
öğrencilerim çok ileri derecede işitme engelli. dolayısıyla da ciddi sözel dil geriliği yaşıyorlar. tam birşeyler yapabiliyorum işler yoluna girdi derken bu sistem çıktı.
şimdi çocuklar duymadıkları sesleri çıkarmak için uğraşıyorlar. hemde bunları kullanarak okuyacaklarmış. zaten sınırlı olan dilleri de mahvoldu. artık ritmik konuşmuyorlar. selamlaşırken bile merhabayı altı defada söyleyen öğrencim var. tek tek sesleri çıkarmak için uğraşıyor.
sınıf öğretmeni ise duyarsız ve işbirliği yapmak istemiyor. yardım ederseniz sevinirim.
ne yapmalıyım sizce?


Sayın hocalarım
ben yeni müfredatın zorluk çektiğiniz yerlerini daha detaylı öğrenmek isterim. Bir de bunların çözümü için neler yaptığınızı merak ediyorum. Değişik tekniklerden haberdar olmak istiyorum. Yazı konusunda zorlanmalarını doğal buluyorum, tabi tepkinizide. okuma anlama konusunda söylemek istediğinizide anladım. bu endişenize katılıyorum. Ama sanki karma bir modelle okuma anlama problemini aşabiliriz gibi geliyor bana. Birde yeni müfredat içinde bol bol yer alan egzersiz ve alıştırmalar bize çocuklarla eksik oldukları konu üzerinde özel çalışmalar yapma şansı veriyor. Bu konuda çok ümitsiz değilim ama kesinlikle yeni sistemde de özel eğitime yönelik eksikler var. bu eksikleri ancak eğitimciler giderebilir. Sözün kısası bize daha çok iş düşüyor.

Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Shu Derneği ve Çalışmaları
- Meb De De Yerimiz Olacak
- Shu
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Ktü Araştırma
- 2012 Şubat Ataması Yapılacak Kurumlar.
- İşitme Engelliler Oğretmenleri Dıl ve Konusma Programının Zorunlu Personelı Olmalımıdır?
- Ktü Araştıma
- Özel Eğitim Kaynak Kitapları Çıktı
- SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
- Veritabanı sunucu hizmeti
- Uzak sunucuya otomatik yedekleme
- Web tabanlı veya Masaüstü kullanımı
- MEBBİS otomatik veri aktarımı
- PKT, KDF ve diğer formların kolayca üretimi
- Bir yıl ücretsiz teknik destek