Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

yeni bir haber

Arkadaşlar bir shu arkadaştan yeni bir haber duydum. Artık shu lar bireysel eğitim seansları giremeyecek diyor. Bu konuda çalışmalar başlatılmış. Zannedersem yeni yönetmeliğe ek olarak gönderilecek genelgede bu konu geçecek. Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen bana cevap yazsın. Anlaşılan SHÇEK te bazı meslek grupları bizi bu alandan tamamen silmeyi kafasına koymuş.

Ayrıca bu sitede bu sayıda shu bulunması beni gerçekten üzüyor. Böylesine hayati konularda shu lar aynen okulda olduğu gibi duyarsızlıklarını hat safhada belli ettiler. Gemisini kurtaran kaptan mantığıyla biryere varılmayacağını lütfen tüm shu lara iletelim. Burada mesleki kariyerimizi ortaya koynak için varız diye düşünüyorum.

15-04-2005
Sinan AKTAŞ
Sosyal Hizmet Uzmanı
şimdi girdin shu sitesine kopyaladın yapıştırdın şöyle bir göz attın bazı yerleri maviye boyadın oldu bitti demi. Arkadaşım bir kez olsun fikir sahibi olmak için açın bişeyler okuyun. bu hazır yiyicilik tavrınızı atın bir kenara. Sen bunu yaparak sosyal hizmeti anladığını ne yaptığını öğrendin yani. Devrim sen bırak bu alanı git KUMDA KALE yap. Boz yap Boz yap. Hayal gücünün sınırlarını zorla kaleye çeşitli şekiller kazandır vs. vs. Daha çok çalış
19-04-2005
Sinan AKTAŞ
Sosyal Hizmet Uzmanı

Sevgili dostlar

amiyane tabiriyle ;

Bırakalım bu işleri ,fırçalayalım dişleri.

Nedir bu al ver derdi,anlıyorsam arap olayım(ırkçılıktan değil laf böyle.)

Sosyal hizmet ve eğitim para isteyen işlerdir ,binin yarısı beşyüz o da devlette yok yani..

Sarı saçlarınızdan siz suçlusunuz.

19-04-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

bence eğer siz bu kadar sevindiyseniz yönetmeliğe ve biz bu kadar koruyorsak mesleğimizi siz aspirin almalısınız. sosyal hizmet uzmanlarının konuştuklarını o kadar merak edipte bu bölüme girdiniz ve işinize gelmeyen konuşmalarla karşılaştınız.bu mesleği korumak aslında ekip çalışmasında yer alan meslek elemanları olarak sizinde göreviniz ama tabi bunu herkes yapamaz sende haklısın DEVRİM.ama keşke bu duruma gelmeseydi. ben şunu anlıyorum hep roller var ya hayatta sen ve senin gibi bir çok özel eğitimcide rol yapmakta bize karşı kurum içinde.biz size saygılıyken bunu yapmanız çok yanlış.söyleyecek söz bulamıyorum çok var belki ama gerek yok sizin gözlükler çok dar, eğitim yeterli olmuyor işte....
19-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

sevgili volkan,  www.shudernegi.org.tr   adresinden

 Ali Rıza DOĞAN ın

 REHABİLİTASYON ALANINDA  SOSYAL HİZMET MESLEĞİ VE SOSYAL HİZMET UZMANININ ROLÜ 

yazısını okumanı salık veririm.

 yada uzatmayalım size kısaca aspirin diyelim. her derde deva...

18-04-2005
Devrim İLERİ
Özel Eğitim Öğretmeni

merhaba arkadaşlar

geç geldiğim ve yalnız bıraktığım için özür dilerim

öncelikle ders programımızı indirmek zahmetinde bulunarak,derslerin isimleri üzerinden -ki buna bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak diyoruz- yorum yapan arkadaşa cevap vermek mecburiyetini hissediyorum.

1)özel eğitim rehabilitasyon sürecinin bir parçasıdır.tersini, yani rehabilitasyon hizmetini özel eğitim sürecinin bir parçasıymış gibi göstermenizin doğru olmadığı açıktır.

2)sizler de rehabilitasyon sürecinin kendi alanınızla ilgili olan bölümünde görev yapan birer meslek elemanısınız,bu durumu büyütüp alanın tamamını sahiplenmenizin mümkün olmadığını -sizin adınıza üzülerek- belirtmek isterim.

3)social case work (sosyal vaka çalışması ya da sosyal kişisel çalışma) bir mesleki yöntemimizdir ve adından da anlaşılacağı gibi bireysel olarak uygulanır. bu çalışma engellilere yönelik hizmet veren kurumlarda doğrudan engelli bireylere uygulanabileceği gibi ailesindeki diğer bireylere de ayrı ayrı uygulanabilir.

4)merakınızı ve kafanızdaki karışıklığı gidermek için açayım; sosyal grup çalışması ve toplumla çalışma adında iki temel yöntemimiz daha vardır.

5)ve tabiki rehabilitasyon merkezlerinin temel hedefi engelli bireylerin mümkünse bağımsız olarak ya da minimal düzeyde destekle yaşamını sürdürebilmesidir.bu açıdan bakıldığında da shu'ların bireysel eğitimle(social case work)  başlayan, grup çalışması ve aileyle çalışmayla devam eden ve toplumla çalışma yöntemiyle genişleyen sistematik çalışmasının hiç bir aşaması bu hizmetin dışında bırakılamaz.kısacası sosyal kişisel çalışma,bireysel eğitim... adına ne derseniz; bizim mesleğimizin çok önemli bir yöntemidir ve tümdengelim veya tümevarım yöntemleri  açısından bakarsanız merdivenin (bütünselliği olan bir çalışmanın) basamaklarından biridir ve bütünden ayrı düşünülmesi olanaksızdır.

6)en önemlisi ise şu; rehabilitasyon merkezinde eğittiğiniz insanlar sokakta deli,mongol(insan hakları mahkemesinin kararına karşın pek çok yerde down sendromu yerine bu isimle adlandırılıyorlar) gerizekalı..vb. diye çağrılıyor, uzak duruluyor, itilip kakılıyorsa verdiğiniz eğitimin hiç bir anlamı kalmayacaktır.yaşadığı travma onu -aldığı eğitime rağmen- toplumun dışında kalmaya ve içine dönmeye itecektir.başka örnekler vermeme gerek yok sanırım.işte bu noktada ekip çalışması çok önemli tabi ama bi takım maddi kaygılarla (İnan arkadaş tespiti çok doğru yapmış) bu işi sahiplenenlere de bu ekipte yer yok.

not:Sinan'cığım çok eleştirmiş ama Sarp beyin söylediklerinde kayda değer noktalar da var

not2:son olarak shu'ların parasal konularda yaptıkları kaprisler nedeniyle bu durumu -oh canıma değsin dercesine- hakettiklerini söyleyen ercan beye tavsiye; başınızı kumdan çıkarın.Çıkarın,çıkarın korkmayın. 

 

sinan,inan ve diğerleri için

saygılar sevgiler

18-04-2005
Volkan AKTAS
Sosyal Hizmet Uzmanı

 sarp bey ilk olarak mesleki muğlaklık burada boşluk değil sınırları olmayan birçok disiplini içerisinde barındıran olarak kullanılmıştır. Mesleği bu kadar yakından tanıyorsanız bunuda tahmin etmeliydiniz. İkincisi avrupa da sosyal pedegog değil Social Worker olarak tanınırız. Tüm avrupada ve amerikada. Üçüncüsü ben özle eğitimciyi elbetteki kendi eğitim formasyonunda değil alandaki pratikte yetiştirdim. Onlardan da bi çok şey öğrendim. dördüncüsü ben hiç bir seansta özel eğitimcilik yapmadım karşımdaki engelliyi hangi konuda ne kadar rehabilite edebilirim diye düşünüp hareket ettim ayrıca bu işi yaparken sınıfa hatta kurum sınırlarına bağlı kalmadım. Kaldı ki bunu yapabilecek donanıma sahibim.

 

18-04-2005
Sinan AKTAŞ
Sosyal Hizmet Uzmanı

       Bu arada unutulmasınki çalışılan alan özel sektör.Özel sektörde çalışmak için özel olmak gerekir.Yasal Zorunlu olmak değil.işleyişte zorunlu olmak,aranan olmak, vazgeçilmez olmak gerek.Kerameti kendinden menkul olmamak gerek.
18-04-2005
Ercan OKUR
Sosyal Hizmet Uzmanı

benim bu yönetmeliği savunduğum ,iyidir dediğmi nerden çıkartıyorsunuz elbette berbat,alanın gerçeklerine aykırı bir yönetmelik.Ben bu berbat yönetmeliğin çıkartılmasının dah doğrusu kurum sahiplerinin bu yönetmelik için kulis yapmasının arkasında yatan gerçeklere dikkat çekmek istedim.Biz bu alanda var olmak istiyorsak,yönetmelikle var olamayacağımızın nedenlerini ortaya koyarak,bu yönetmeliğin meslek için yeni bir milat oluşturmasını herkesin kendine bir çeki düzen vermesini istedim.

Özeleştiri yapmayan shu lara bir diyeceğim olamaz,onlar bildikleri yoldan gitsinler,ama inanın bu yolun  ucu karanlık. "ercan bey tavrınızı varolduğunuz kurumda kalmak ve maaşınızı aynı seviyede tutmak için bir çaba olarak yorumluyorum ve saygı duymuyorum" bu ne kadar kaba bir cümle ve söz.Merak etmeyin benim maaşım ve işim rehabilitasyon merkezlerinde shu çalışması yasaklansa dahi garantidir.Çünkü ben zorunlu elemanı tamamlamak amacıyla gelmedim bu kuruma.Yönetmelikte hiçumurumda değil.Yarın bu kurumlar tamamen meb e geçince ne yapacaksınız.

Diploma kiralayan pdr ci tam bir palavra.Hangi kurum sahibi çalışmayan bir pdrciye 1,5 milyar verir.1 milyara çalıştırabileceği bir sürü pdr ci varken.Sizyönetmelik sonrası maaşı değişen işni kaybeden psikol0g,fizyoterapist duydunuz mu?Onlar da artık zorunlu değil.

Ben sadece şunu söylüyorum kurum sahiplerinin shu lara antipadisinin sebebini anlamaya ve çözmeye çalışmak gerekir.Niye diğer meslek elamanlarına değil..Lütfen biraz özeleştiri.Özellilkle de okul kendini yenilemeli.İngilizceden çevirip çevirip öğrencilere çeviri anlatmakla Türkiyede bu meslek bir yere gelemez.Mesleğin Türkiye gerçekleriyle örtüşen,ayakları yere basan,fantaziden uzak içi dolu bilgiler içermesi gerekir.Felsefeyle bu işler yürümez.

Sosyal hizmet mesleği rehabilitasyon merkezleri için zorunluluktur . Ancak  kadrosuna bir shu katan kurumlarda ne değişiyor,bu zorunluluk karşılanıyor mu? Ne yapıyor shu lar kurumlarda.Sosyal inceleme için mi çalıştıracaklar bizi zannediyorsunuz.Geçen de söyledim gidin bakın meslektaşlarımızın kurumlarda yaptıkları sosyal incelemeleri görün.Diğer meslek elemanları bakıp gülüyorlar,bunun biz alasını yaparız diyorlar.ben daha ne diyeyim??????????????????????

 

 

 

 

18-04-2005
Ercan OKUR
Sosyal Hizmet Uzmanı

Sarp;  üç ünsüz ismin birarada olduğu bir isim, ama bugünlerde hanım denmesi arttı.Cinsel kimlik sorunu yapmıyorum tabii,hatta ilk çocuğum kız olursa adını Sarp koymayı bile düşünmeye başladım.Kadın erkek ismi ortak kullanımında; Hikmet var ,Muzaffer var, hatta Selçuk var,Sarp neden olmasın?İlk kez duydum ilginç geldi. 

Bu arada sosyal hizmet uzmanı da değilim, bir dakika, diplomamda(denklik belgemde) ne yazıyor bakiim.... "Eğitimde psikolojik hizmetler rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitim programları ve öğretim anabilim dalı "

(böyle bir bölüm ismi   dünya da var mı bilmem)İ Ü eğitim bölümleri mezunuydum yani eski ve en sevdiğim adıyla türkiyedeki tüm eğitim bölümlerinin önemli bir noktası istanbul Üniversitesi Pedagoji Enstitüsü,  mezunuyum.

SHU savunmamın anlamı ortaya çıktı sanırım.

Refia Şemin i rahmetle anıyorum ve hocalarım Norma Razon, Ayla Oktay Ve Haluk Yavuzer e minnet ve teşekkür borçluyum.Sonrakiler İspanyol asilzadesi gibi bölüm adı ile bunları mı anlatmak istediler nedir?

Şimdi SHU önemli dedim yalan mı ,oradan mezun olmam gerekmez ki eğtimde önemlerini bilmek için...

18-04-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

sarp hanım gerçekten sh iyi tanımlamış bence.sosyal hizmetlere bu hadar karşı olmanızı anlamıyorum..özel eğitimci bizden çokda farklı şeyler yapmıyor..birbirimizi desteklersek çok daha yararlı olabiliriz.maaş olayında düzelme olacak ama çıkacak olan genelgeye göre tekrar değişebilir.eğer sosyal servis zorunluluğu gelirse aynı olucak..bu arada arkadaşlar shçek personel alıcakmış.ben başvuruda bulunmamılştım şimdi başvurabilirmiyim ki tekrar.ne yapmam gerekiyor bu konuda.
17-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

temel endişenizin formasyon farkından kaynaklandığını düşünmüyorum. devlete bağlı çalışan zihinsel engelliler okullarında seanslara sınıf öğretmenleri, eğitim programları mezunları girirken tepki göstermiyorsunuz; çünkü orada seanslara girmeseniz de maaş aynıdır. ancak diğer meslek gruplarının dışlandığı özel kuruluşlarda maaşlarınızın da buna paralel olarak yükseleceğini yönelik beklentilerinizden dolayı birdenbire "bilimsel düşünen adamlar" pozisyonlarına büründünüz. aynı tavrı devlet okulları için de sürdürseydiniz aynı maaşı alacağınızı bile bile size saygı duyardım. ancak rant temelli bu çirkin tavrınızı bu çelişkili tutumunuzla gözler önüne seriyor ve bilimsel amaçlardan ziyade bazı grupların yaptığı karşılıklı pazarlıklarla oluşturulan bir yönetmeliği savunarak alet oluyorsunuz. yaptığınızın tek bir tanımı var: 4 yıl faydalı olmak için eğitimini aldığınız engellilere saygısızlık. artık 3 milyar maaş isteyebilirsiniz patronunuzdan... ercan bey tavrınızı varolduğunuz kurumda kalmak ve maaşınızı aynı seviyede tutmak için bir çaba olarak yorumluyorum ve saygı duymuyorum.
17-04-2005
İnan ATLI
Sosyal Hizmet Uzmanı

Bir sosyal hizmet uzmanının rehabilitasyon merkezinde görevleri neler olmalıdır, ideal anlamda?

Bunu kimseyi sınamak için sormuyorum.

yukarıda Sinan Bey "mesleğimiz muğlak" yani boşlukta demiş.Bence değil.Bence tüm Avrupa ülkelerindeki sosyal pedagoji bölümüdür.

Yani öğrenci geldiğinde kayıt kabulden başlayarak

 ailenin ilk şokunu giderecek

soyal hizmetler kurumu ile ilişkilerini, resmi işlerini takip edecek ya da ettirecek

çocuğu merkez almak kaydıyla aileve tüm kurumlar arasında koordinasyonu sağlıyacak

gerekirse çocuğun ailesinden ayrılmasına karar verebilecek birinci derecede devlet denetim mekanizması olan(tüm dünyada böyle)

çocukların eğitiminde kurumun daha iyi etkinlikler yapmasını sağlıyan,yapmassa puanlamalarıyla kuruma ceza verdirebilen

öğrencileri ,aileyi  ve eğitimin daha güzel olması amacıyla eğtimcileri motive eden genel düzenlemelerde onlara yol gösteren

çok önemli bir görevdir.

Sez gelimi, bire bir özel eğitimcilik yapması bana anlamsız geliyor,elbette eğitimcidir ama sanırım soruyu anlatabildim.

Ama bir shu dan sınıf başarısı beklemek,gemi jeneratörüyle  oyuncak tren çalıştırmak gibi geliyor bana .Bir palyoço etkinliği düzenlemek için, bir veli etkinliği düzenlemek için,kaynaştırma eğtiminde koordinasyon için  sınıflardaki eğitimi daha çekici yapmak için çalışması gereken kişi o dur.Kurmay sınıfındandır ama başkomutan olursa gereksinimi olan iyi ve çeşitli alanların kurmayları olmalıdır:)

Sinan beye şöyle katılmıyorum, ne kader iyi SHU olursan ol kurmayların olmassa tek başınasındır.Asli görevini bırakıp eğitimcilik yaparsan öğrenirsin ama özel eğitimciyi nasıl yetiştirirsin?Savcılar nasıl ki ammenin avukatıysa SHU lar da sosyal anlamda eğitim veren eğitimcilerdir,kökünde çocukların ve ailenin aslında devlet denetiminde olduklarırın ve devletin koruyucu kanatlarının izi vardır.Bu anlamdaysa katılırım yürekten katılırım ..Ha biz de devlet gelişti mi .Gelişiyor unutmayalım ki eğitim ve sosyal hizmet pahalı uğraşlardır.Bu arada bizim SH mekanizmamız bunca yoksulluğumuza karşın ilginç bir biçimde hala iyidir.

Gerçekten fikir alışverişi istiyorum.Haksız mıyım? Sizlere neler yaptırılıyor.Bu arada yakın zamanda SHU ların devlette benim dediğim gibi bir etkinlikleri olacağı AB yasaları çerçevesinde pek uzak değil gibi.Belki optimistim ama gerçekten ülkeme ve insanıma güveniyorum.

Ne dersiniz?

gerçekten alanınıza sahip çıkın SHU suz hiç bir eğitim olmaz elbette.Normal okullarda da olmalı diye düşünüyorum.

 

17-04-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

SİZİNKİNİ SİZ Mİ KOYDUNUZ DA BENDENDE DERS PROGRAMINI KOYMAMI İSTİYORSUN! ARAŞTIRIR BULURSUN KOPYALAR YAPIŞTIRIRSIN. BU KADAR BASİT. AMA BİLMİYORSAN ANKARA ÜNV. GAZİ ÜNV. ANADOLU ÜNV. MARMARA ÜNV. ABANT İZZET BAYSAL ÜNV. DE BÖLÜMLER VAR. 5 DAKİKANI ALMAZ!

ERCAN BEY DÜRÜSTLÜĞÜNÜZ İÇİN GÖNÜLDEN TEBRİKLER. BİZ YAN GELİP YATAN  ÖZEL EĞİTİMCİLERİ DE BİLİYORUZ! KENDİNİ ÇOCUK İÇİN PARÇALAYANLARIDA....

16-04-2005
Devrim İLERİ
Özel Eğitim Öğretmeni

sayın ercan sen nelerden bahsediyorsun? sen nekadar shu tanıdın? sana tek katıldığım nokta kaliteli olan elemanlar bu alanda kalacaklar ama çıkan yönetmeli ktüm SHU ları hedef alan bir yönetmelik. yani zorunluluktan çıkaran bir yönetmelik. zaten bu işi yapamayan SHU lar da dahil tüm meslek elemanları bu işi bırakacaktır. sen hala 1,5 milyara dipomasını kiralayan uzmanlardan bahsediyorsun sana sruyorum bunu sadece SHU lar mı yapıyor? şunu lütfen kafana sok bu durum bir karakter meselesidir. ben çok özel eğitimci, pdr ci duydum diplomasını kiralayan. lütfen biraz objektif düşün.
16-04-2005
Yunus DURSUN
Sosyal Hizmet Uzmanı

Siz merak etmeyin bu yönetmeliğin yada bu tavırların yani uzmanalara olan düşmanlığın süresi yakında sona erecak.geçmişte te de yaşadık biz bunları hatta daha ağırlarını ama göreceksiniz fazla götüreneyecekler.çünkü taşıma sula değirmen dönmez.maddi destek varsa bu alanda olan mesleklerin pek yakında foyaları ortaya çıkacak.şundan anala milli eğitim özel eğitimcilerle sertififikalı sınıf öğretmenlerini bir tutmaya başladı bu bile gelecekte varılacak hedefi gösteriyor.

BENİM PATRONUMDA SOSYAL HİZMET UZMANINI 2 ÖZEL EĞİTİMCİYE DEĞİŞMEM DİYOR!HEMDE ÖZEL EĞİTİMCİ KENDİSİ..BUNLAR ÖLÇÜ OLMAMALI .UNUTMA BİZ ONLARDAN ÖNCE BU ALANDA VARDIK VE ONLARDAN SONRADA OLACAĞIZ

16-04-2005
Serkan YESİL
Sosyal Hizmet Uzmanı

 Sende kendi ders kredi lerinizi ortaya koyda sınıf öğretmenleriyle aramızdaki farkı anlayalım..aynı ders müfredatı.

kaçırdığınız bir nokta var biz bu alanda eğitim kısmını değil fizyoterapistler ve psikologlar gibi rehabilitasyon bölümünde yer alıyoruz.ama sen ve senin gibi alanı yeni tamıyanlar halen eğitim bölümünde takılmışsınız.

 

16-04-2005
Serkan YESİL
Sosyal Hizmet Uzmanı

arkadaşlar benim aldığım duyumlara göre genel müdürlük 3 ay içinde çıkaracağı yönergede bazı maddelerde iyileştirmeye gidecekmiş. Ama ne kadar doğrudur bilmiyorum. Bu kadar saçmalığı yapan insanların yeniden bizi düşünerek hareket edeceklerini sanmak doğru mudur onu da bilmiyorum. Bu arada sosyal hizmet uzmanları il müdürlüklerine bu konuyla ilgili görüş yazısı yazıp gönderiyorlar. Ne kadar çok yazı giderse o kadar etkili olabileceğini düşünüyorum!!!  Tabi bu çarkı döndüren insanlar bizi ne kadar ciddiye alır onu bilmiyorum. Dediğiniz gibi birileri bizim ipimizi çekmeyi gerçekten kafasına koymuş!!!

16-04-2005
Neslihan BASMACI
Sosyal Hizmet Uzmanı

   Elbette yukarıdaki derslere bakarak shu lar özel eğitim yapar diyemezsiniz.Ama atnı şey psikologlar,Psk Danışmanlar ve hatta çocuk gelişmciler içinde geçerli.Önemli olan kişilerin kendisini yetiştirmesidir.

Siz hiç bu yönetmelik sonrası işine son verilen,maaşı düşürülen Psikolog duydunuz mu ben duymadım.Çünkü onlardan bu alanda çalışanlar gerçekten bı alanda çalışmayı hakkettikleri için çalışıyorlardı.Ya da çalışanlar bu alanda çalışmanın gereklerini yerine getirdiler.Yönetmelik arkasına sığınarak bu alanda var olmaya çalışanlar,esen rüzgara göre savrulurlar.

Ben en başından beri anlatmaya çalışıyorum.arkadaşlar tepki gösteriyorlar.Nerde şimdi o diploma kiralayanlar,işe gelmeden 1.5 milyar isteyenler....Budurumun sorumlusu onlardır.Kimse kimseye zorunlu eleman diye haketmediği parayı vermez,vermemek için gerekeni yapar.

Kurum sahiplerinin shu lardan illallah der hale geldikleri bilinmeyen bir gerçek miydi.Sonuçta etki tepki meselesi ama kurunun yanında yaşta yanıyor.Şuna inanıyorum ki,bundan çok kalifiye de olsa kurum sahipleri özel eğitimde shu tercih etmiyeceklerdir.Bırakılan imaj gerçekten çok kötü.

En iddialı olunan sosyal inceleme ve aile çalışmaları konusunda bile meslektaşlarımız çok yetersiz.Önce okul kendisine bir çeki düzen vermeli.Kimse bana okulu ve hocaları savunmasın.

Özel eğitimi bilmeyen insanların özel eğitimin ilk halkasını oluşturan sosyal incelemeyi yapması ne kadar gerçekçidir ki.Sosyal incelemenin konusuna göre şekliiçeriği farklıdır haliyle.Her türlü sosyal incelemeyi yapma hakkını da kendinizde göremezsiniz.Sonuçta o alana vakıf olamak gerekir.

Özür gruplarını bilmeyen,zihinsel ve bilişsel süreçlerden haberi olmayan,hiç özürlü ve özürlü ailesiyle çalışmamış bir shu nun yaptığı sosyal inceleme ile öğrenciliğinden beri bu alanın içinde olmuş bir başka meslek elemanını yaptığı incelemenin içriği,kalitesi ve tercihi de farklı haliyle.Meslektaşlarımızın bu alandan  çıkartılmaya çalışılmasının temelinde bu ve shu ların takındığı yanlış tavırlar var.

Biz kral çıplak deyip mesleğe ve meslek elemanlarına bir çekidüzen vermezsek değil bu alanda hiçbir alanda var olamayız.Kimse kimsenin ünvanındaki uzmanlığa bakıp ona para vermez.Benden hatırlatması...

  

16-04-2005
Ercan OKUR
Sosyal Hizmet Uzmanı

bu bireysel ve grup eğitimi yapmamanız için yeterli diye düşünüyorum? dediğim gibi siz bu alanda mutlaka olmalısınız. ama sosyal inceleme, aile değerlendirmesi için.
16-04-2005
Devrim İLERİ
Özel Eğitim Öğretmeni

Birinci Yarı Yıl Dersleri

İkinci Yarı Yıl Dersleri

Kodu

İsmi

TPK

Kodu

İsmi

TPK

*SHO 115

Ekonomiye Giriş

3 0 3

SHO 104

Türkiye’nin Toplumsal Yapısı

2 0 2

SOS  101

Sosyolojiye Giriş

3 0 3

SHO 106

Sosyal Sorunlar

2 0 2

SHO 151

Sosyal Hizmete Giriş

3 0 3

ANT 102

Sosyal Antropolojiye Giriş

3 0 3

SHO 107

Hukuk ve Siyasal Bilimlere Giriş

3 0 3

*SHO 124

Psikolojiye Giriş

3 0 3

*MAT 105

Temel Matematik

3 0 3

*SHO 114

Sosyal Refah ve Sosyal Hizmetler

2 0 2

*SHO 125

Sosyal Hizmet Ortamlarında İnceleme

1 2 2

FEL 106

Sosyal Hizmet İçin Felsefe Problemleri

3 0 3

TKD 103

Türk Dili I

2 0 2

TKD 104

Türk Dili II

2 0 2

*ING 123

İngilizce Okuma Becerileri I

2 0 2

*ING 124

İngilizce Okuma Becerileri II

2 0 2

********

Seçmeli I/GSM

1 2 2

 

Toplam (OZD Hariç)

18 2 19

 

Toplam (OZD Hariç)

18 2 19

Üçüncü Yarı Yıl Dersleri

Dördüncü Yarı Yıl Dersleri

Kodu

İsmi

TPK

Kodu

İsmi

TPK

SHO 203

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre I

4 0 4

SHO 204

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre II

4 0 4

SHO 221

Sosyal Hizmet Kuram ve Uygulamaları I

3 2 4

SHO 222

Sosyal Hizmet Kuram ve Uygulamaları II

3 2 4

SHO 217

Sosyal Hizmet Araştırması I

2 0 2

SHO 218

Sosyal Hizmet Araştırması II

3 0 3

IST 283

İstatistiğe Giriş

4 0 4

SHO 212

Kamu Yönetimi

2 0 2

SHO 215

Sosyal Hizmet Mevzuatı

2 0 2

*SHO 220

Mesleki İngilizce I

2 0 2

AIT 203

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2 0 2

AIT 204

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2 0 2

*ING 223

İngilizce Yazma Becerileri

2 0 2

*ING 224

İngilizce Sözlü İletişim Becerileri

2 0 2

 

Toplam (OZD Hariç)

17 2 18

 

Toplam (OZD Hariç)

16 2 17

Beşinci Yarı Yıl Dersleri

Altıncı Yarı Yıl Dersleri

Kodu

İsmi

TPK

Kodu

İsmi

TPK

SHO 321

Sosyal Hizmet Kuram ve Uygulamaları III

3 2 4

*SHO 318

Sosyal Politika ve Planlama

3 0 3

SHO 315

Uygulamalı Araştırma (Yıllık)

0 8 4

*SHO 320

İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet

2 0 2

SHO 323

Sosyal Hizmet Ortamlarında Uygulama I

0 8 4

SHO 324

Aile ve Çocuklarla Sosyal Hizmet

2 0 2

********

Seçmeli II

2 0 2

SHO 326

Özürlülerle Sosyal Hizmet

2 0 2

*ING 323

Akademik Çalışma Becerileri

2 0 2

*SHO 328

Sosyal Hizmetlerde Bilişim Teknolojisi

2 0 2

*SHO 313

Mesleki İngilizce II

2 0 2

********

Seçmeli III

2 0 2

*ING 324

Çeviri

2 0 2

 

Toplam (OZD Hariç)

9 14 16

 

Toplam (OZD Hariç)

15 4 17

Yedinci Yarı Yıl

Sekizinci Yarı Yıl

Kodu

İsmi

TPK

Kodu

İsmi

TPK

*SHO 411

Sosyal Hizmet Yönetimi

4 0 4

SHO 424

Sosyal Hizmet Ortamlarında Blok Uygulama

0 30 15

*SHO 413

Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet

2 0 2

 

 

 

*SHO 415

Suçluluk ve Sosyal Hizmet

2 0 2

SHO 423

Sosyal Hizmet Ortamlarında Uygulama II

0 12 6

********

Seçmeli IV

2 0 2

 

Toplam (OZD Hariç)

10 12 16

 

Toplam (OZD Hariç)

0 30 15

16-04-2005
Devrim İLERİ
Özel Eğitim Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır