Soru-Cevap
yazma

çocuklar öğrenme şartlanmaları yaklaşık 6 yaşına kadar şöyle şekillenir. Çocuk bir kedi görür ve onun kedi olduğunu öğrenir. yerde yatsada saga yürüse de o bir kedidir. yada iki ayak üstüne kalksa da yine bir kedidir. ancak bütün bu düzen okuma yazmayla beraber değişir bu sebeple çocuğun kendini hazır hissetmesi çok önemlidir.şimdi düşünün harf öğrenen bir çocuk (b) bu sembolü görüyor saga bakarsa be sesi ile eşleşiyor sola bakarsa de bir benzer karışıklık da n ve u sembollerinde var. bu yıl M.E.B. fiş uygulamasını bıraktı bakalım sonuçlar bi 3 yıl içinde kendisini gösterecek. kısaca öğrenme farklılıklarından dolayı okumaya geçiş çocukların hayatında M.Ö ve M.S. milattan önce ve Milattan sonra gibi keskin bir dönem

Parmakları kullanma ve el – göz koordinasyonunun gelişmesi sonucu ortaya çıkan bu becerilerin kazanılması büyük oranda nörolojik gelişim ile ilgili olmakla beraber, çevresel destekleme uygun fırsatlar vererek, eğitim programları planlama yolu ile de mümkün olmaktadır.
Çocuğun okuma – yazma becerisini kazanabilmesi için bedensel – zihinsel – duygusal ve sosyal açıdan belli bir olgunluk düzeyine ulaşması, belli bazı yeteneklere sahip olması şarttır. Araştırma bulgularına göre çocuğun okuma-yazma becerisini kazanabilmesi anlayarak okumayı başarabilmesi ve bu alanda ilerleyebilmesi için :
-
Sağlıklı olması Psiko – motor açısından belli bir olgunluk düzeyinde olması (El-göz koordinasyonuna, kas koordinasyonuna sahip olması)
-
- Görme – işitme fonksiyonlarının iyi gelişmesi (özellikle görsel ve işitsel ayrımlaşma yeteneklerinin iyi gelişmesi
-
- Dili anlayabilmesi ve iyi kullanabilmesi, bunun için belli bir kelime dağarcığına sahip olması
-
- Çevre ile iletişim kurma arzusu içinde olması
-
- Belli bir zeka düzeyine sahip olması
-
- Duygusal ve sosyal açıdan belli bir olgunluğa ulaşması
-
- Nörolojik açıdan belli bir gelişim düzeyinde olması
-
- Okumayı öğrenmeye karşı istekli olması şarttır.
Okuma öğretimine başlamadan önce çocuğun bu özelliklere sahip olması gerekmektedir. Çünkü çocuğa öğretilmek istenen mekanik okuma değil, anlayarak okumadır. Çocuğun anlayarak okuma alışkanlığını kazanacak olgunluk düzeyine ulaşması 6 yaş dolaylarında mümkün olmaktadır. Bazı uzmanlara göre 6 yaş kronolojik yaş (takvim yaşı) olarak ifade edilirken, bazı uzmanlar zihin yaşından söz etmektedir. Hatta 6 yaşın kesin bir yaş olmadığı, bu yaşın 5-5.6 ya kadar inebileceği gibi 6.6 yaşa çıkabileceği de kabul edilmektedir.
Buna göre : ÇOCUK OKUMA – YAZMAYA HAZIR OLDUĞU, İSTEKLİ ve HEVESLİ OLDUĞU HERHANGİ BİR ANDA OKUMA – YAZMA ÖĞRENEBİLİR diyebiliriz.

Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar ve Sosyal Hizmet Uzmanı
- Tülay Teker Hanımın Dikkatine
- Soru
- Öğrenme Güçlüğü Çeken Öğrencilere Okuma Yazma Eğitimi
- Özel Öğrenme Güçlüğü (Disleksi,Discalculi,Disgrafi ,Sözel Olmayan Özel Öğrenme Güçlüğü ..)
- Türkçe-Okuma Yazma Eğitimi
- Okuma-Yazma Eğitimi
- Özel Eğitim Öğrencilerinde Okuma Yazma Öğretimi
- Okuma Yazma Öğretimi
- Herkes Kendi İşini Yapsın,Ona Göre Değerlendirilsin.