Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

türkçe-okuma yazma eğitimi

özel  eğitim  sınıfında  eğitim   gören   eğitilebilir  düzeyde   zihinsel   engellilere   okuma  yazma   nasıl   öğretilmelidir? fişlerden   çözümleme  mi , seslerden  başlama  mı? önce   kavramları  vermek mi
17-03-2005
Zeynep Duray DİZDAR
İşitme Engelliler Öğretmeni
33 Yanıt
ben çalıştığım kurumlarda değişik değişik performansta çocuklarla çalıştım ama şunu söyleyeyim bizim çocuklarla en iyi öğretim yöntemi fişten öğretimdir.bunu değişik öğretim teknikleriyle öğretebiliriz(resim,yaşantı sağlama,demostre etme vs vs) milli eğitimin sistemi değişmiş olabilir ama zihin engellilerde bu sistem değşiklği yoktur.öğretmenler istediği sistemi uygularlar.milliben öğrencimde iki sistemide uyguladım.milli eğitim sistemi değiştirdi diye bizlerde değiştirecek değiliz. ben her iki sistemide uygulamalı denedim ve fiş öğretiminide aldığım dönütü ses öğretiminden alamadım.bu da şunu gösteriyor.fiş öğretimi bizim çocuklar için en doğru yöntemdir.okuma-yazma öğretimi fişten yapılmalıdır.
23-07-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

hocam öğrenciniz normalde el yazısı dışındaki yazıları okuyup yazabiliyorsa ve siz şuan el yazısıyla çalışıp ona ek bir beceri kazandırıyorsanız çok iyi düşünmüşünüz. fakat öğrenci normal de sadece el yazısı öğreniyorsa ve diğer yazıları okuyup yazamıyorsa sizinde dediğiniz gibi çocuk bunu kullanmakta zorluk çeker. çocuklarımızın özellikleri itibariyle tekrara fazlasıyle ihtiyaç duyduklarını biliyorsunuz sizin dışınızda da el yazısı çalışa bileceği kimse var mı? yani unutmayacağından emin misiniz ve karşısına sosyal yaşamında bir el yazısı çıkıpta okuyana kadar bekleyecek mi? yoksa siz onun için özel el yazısı kitaplar mı hazırlayacaksız? özel eğitimin amaçlarından olan bireyin kendi işini kendisi halledebilir duruma gelebilmesi yani bağımsız yaşayabilmesi için sizcede öğrencimiz normal şekilde okuma-yazma öğrense daha iyi olmaz mı?
16-07-2006
Sevim GÜLSEVEN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

ben çalıştığım çocukalrın biriyle el yazısıyla çalışıyorum.. belki şu anda el yazısıyla öğrendiğinde kitapları ve çevredeki tabela vs. yi okuyamayabilir ama gelecekte bir çok kitabın el yazısıyla hazırlanacağını düşünürsek faydalı olacaktır... deneme ve gözlem aşamasındayım.fikri olan varsa paylaşmasını isterim.
14-07-2006
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

arkadaşlar kusura bakmayın ama bu işler be şunu tavsiye edrim ben bunu tavsiye ederim demekle olmaz. bilgisi olmayanlar fikirlerle konuşup insanları madur etmesin. öğrenciler deneme yanılma yoluyla doğru yolu buldurulacak kadar değersiz değildir.sorunun cevabına gelince okuma-yazma öğretimine yeni müfredetta karışamaz kardeşim.zihin eng. öğrencilerde okuma-yazma öğretimine tümden gelimle başlanır.hocamında dediği gibi basit ve kısa fiş cümlelerinden başlayınız. öğrencinin fişlerle ilgili bir yaşantısı yoksa önce çocuğa yaşantı kazandırınız,fişler kısa diye karmaşık şekildede verilmemeli fiş verirken alfabedeki harf dizilişini takip etmelisiniz.
27-05-2006
Sevim GÜLSEVEN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Zeynep hanım zaten yeni müfredatlada selerden başlanıyor artık. Önce sesli harfler veriliyor.Böyel çocukların daha hızlı öğreneceği düşünülüyor
17-08-2005
Meral Çilem ÖKCÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

arkadaşlar zihin engelli çocuklar sesleri tanıyarak okuma yazmayı daha kolay öğreniyorlar. ben meleğe ilk adım attıüım yıllarda fiş yöntemini kullanıyordum daha sonra bilinç terapisi üzerine özel çalışmalar yapınca ses yönteminin daha etkili olduğunu gördüm. bu nedenle sesten gitmenizi tavsiye ederim. daha geniş bir zamanımda se4slerin veriliş sırasını da ayrıntılı olarak bahsedeerim.

 

17-08-2005
Abdullah DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı

Yöntemler aynı fakat biz bunları uygularken çocuğun performans düzeyine göre uyguluyoruz , bana göre en etkili yöntem çözümleme(cümle-kelime-hece-harf) yöntemi,ilk okuma-yazma kitaplarından faydalanabilirsiniz,çocuğun durumuna göre gerekli düzenlemeleri de yapabilirsiniz daha da zenginleştirerek,kavramları vermekse(yanlış anlamadıysam) zaten öğrenmeye hazırlık becerilerinde kavramları vermek zorundasınız,bir basamakta boşluk varsa yukarıya çıkmanız imkansız,iyi çalışmalar

17-08-2005
Sinem HAZAR
Özel Eğitim Öğretmeni

eğitilebilir çocuklar diğer zihin engelli öğrencilere göre daha kolay öğrenebilir. bu nedenle ben resimle eşleştirmenin gerekmediğine inanıyorum.(ama tabi her öğrencinin kavrayışı farklı olabilir) ilk önce fiş cümlesi verilmeli öneğin "Emel eve gel" çocuğa heceleri farklı renklerle yazılmalı ilkin tamamını okutmalısınız. Daha sonra tek tek heceleri okutmalısınız. öğrenci tüm bu çalışmalarda %100 ölçütünü karşılıyorsa bu fiş cümlesini deftere yazdırınız daha sonraları çocuğun öğrenip öğrenmediğini anlamak için tekrarlar yaptırmanızı tavsiye ederim.
09-08-2005
Selçuk BULUT
Özel Eğitim Öğretmeni

eğitilebilir düzeydeki öğrenciler için tümden gelim yöntemini kullnınız. yani fişlerden başlayınız. kısa fiş cümleleri kullanınız. sesli harflerin çok kullnıldığı gibi. "ali ata bak" bu cümleyle  öğrenciye resimle yaşantı sağlayınız resimle eşleyiniz.
13-07-2005
Ahmet KIZILAY
Özel Eğitim Öğretmeni

eğitilebilir düzeydeki çocuklara engeli ne olursa olsun down, otizm vb okuma yazmayı fişlerden başlayarak öğretmeni tavsiye ederim bir ama ölçütlerine dikkat et ve tutarlılığını korumalısın yoksa süreç yanlış öğrenmelerle sonuçlanıyor.iyi çalışmalar
28-03-2005
M. Serdar KAYGISIZ
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

zihinsel engelli çocuklardada okuma yazma normal ilköğretim okularındaki yöntemler izlenerek öğretiliyo ancak öğretimde çocuğun performansına göre uyarlamalar yapılmaktadır.Öncelikle çizgi çalışmaları yapılır,daha sonra fişler resimler eşliğinde verilir, fişler öğrenildikten sonra fişler kesilerek kelimelerle yeni fişler oluşturulur,kelime döneminden sonra kelimeler hecelerine ayrılır.Okuma yazma sürecine başlandıktan sonra çocuğun performansına göre bu yöntem başarılı olmuyorsa harf yoluyla öğretim denenebilir.Zihinsel engelli çocuklarda okuma yazma çocuğun performansına bağlı olarak çok uzun yıllar bile sürebilir.
23-03-2005
Serdar ÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

Okuma yazma eğtiminde pedagojik geçmiş bizlere kendiliğinden gelişimin yolunu gösterir.Dolaysız yoldan hemen harf ve şifreye geçmeniz pek doğru olmayabilir

çizgilerle yazma, resimlerle okuma gibi evrelerden sonra, okuma doğru teknikler sonucunda kendiliğinden gelir.Madam Montessori nin kitaplarını tavsiye ederim.

22-03-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sevgili zeynep hocam sizler de çok iyi bilirsiniz ki doğrular koşullara göre değişebilir. Hele özel eğitim alanında standart yöntemler herzaman işe yaramaz.Çalışma yapacağınız çocuğunuzun mevcut durumu değerlendirilerek bir çalışma yöntemi oluşturmanız gerekmekte.

Modern tıpta "Hastalık yaoktur hasta vardır" tabiri kullanılır.   Özel eğitimde de belirli rahatsızlıklarda belirli yöntemler kullanılır demek zaman zaman bizleri yanlışa götürebilir. Özel koşullarınıızı iyi gözlemlemeniz ve kendinize ve çocuğunuza özel yöntemler uygulamanızı tavsiye ederim. 

17-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır