Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

trambolin ve kelime unutma

merhaba benim sorum 5.5 yaşında olan oğlum hiç konuşmamasına rağmen bir kaç gün önce trambolinde zıplarken benim teşvikimle hop hop dedi. tabi biz çok sevindik.ama arkası gelmedi.bazen bu tür şeyler oluyor.acaba öğrendiği kelimeyi mi unutuyor yoksa biz sevindimiz içinmi tekrarlamıyor.bazı otist çocuk aileleri trambolinin faydasından sözediyorlar.siz uzmanlar bu konuda ne düşünüyorsunuz. teşekkürler.
21-02-2006
Müberya GÜLEÇ
Diğer
1 Yanıt

Muberya Hanim,

Ilk once cocugunuzun herhangi bir tanisi var mi? Anladigim kadariyla en azindan otizm benzeri davranislar gosteriyor, veya hali-i hazirda otizm tanisi var. Otizmde bildiginiz uzere iletisim sorunlari bir ayirtedici olarak dusunulmekte, cocuklarin tanilanmasinda oncelikli kullanilan nedenlerdendir.

Trambolin konusuna geleyim hemen. Net olarak soyleyeyim, benim boyle bir bilgim yok, su ana kadar bu aleti sagaltim yontemi olarak kullanan bir calismayada rastlamadim. Yani bilimsel olarak faydasi vardir diyemeyecegim ama belki bireyden bireye degisen bir durum olarak bazi cocuklar trambolinde eglenirken bu ortami iletisim icin kullaniyor olabilirler. Bu da aletin faydasi varmis gibi gorunmesine yol acabilir. Aslinda aletin hic faydasi olmayabilir, sadece aletde oynama esnasinda yaratilan ortamin cocuga degisik bir iletisim ortami veya normallere ek olarak iletisim firsati yaratmis olabilir. Bu da hemen kullanilmasi gereken bir durumdur. Bu iletisim firsatinda olusan davranis uygun sekilde arttirilmaya calisilmalidir.

Otizmi olan cocuklarin iletisim becerilerini gelistirmek icin cok cesitli yontemler kullanilmaktadir. Bunlardan bazilari akran ogretimi, dogal ortam ogretimleri, metin ogretimi, sosyal beceri ogretimi, videoyla model olma, videoyla kendi kendine model olmadir. Bunlarin bazilari olumlu sonuclar yaratiyor gibi gorunmektedir. Mesela akran ogretimi videoyla model olma gibi. Ama uzmanlarin tartistigi diger bir konu daha var. Diyorlar ki, biz farkli yontemleri deniyoruz ama sadece yaptigimiz cocuga normalden fazla iletisime girdigi ortam yaratmak, iletisime girme sikligini degistirmek. Mesela akran ogretiminde yapilan cocugun akranlarinin davranislarinin degistirilerek otizmi olan cocukla olan iletisimlerini arttirmak. Yani gunde digerleri ile normalde sadece 1 kere iletisime gecen cocuk bu sefer 30 kere gecmek zorunda kaliyor, bu da sanki yontem calisiyor izlenimi yaratiyor. Hayir belki yontem calismiyor, sadece cocuga verilen firsat arrti. Cocuk kendinde olani kullaniyor.

Sozun ozu, trambolin sadece cocuga verilen iletisim firsatinin ugun sekilde artmasi idi belkide. Yani trambolin ise yarar diye bilimsel bir kaynak yok.

Saygilarimla.

21-02-2006
Arif OZTURK
Özel Eğitim Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır