Soru-Cevap
SHU ZORUNLULUĞU VE ÇALIŞMALARI
DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;
BEN 1998 YILINDAN BERİ ALANDA ÇALIŞIYORUM. GAZİANTEP'TE ÖZEL REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN İLK SHU DA BENİM. SONRAKİ GELİŞMELER BENİ OLDUKÇA ÜZÜYOR. SHU BİR ÖZEL EĞİTİMCİ VEYA ÇOCUK GELİŞİMCİ GİBİ TÜRKİYENİN HER YERİNDE SEANSLARA GİRDİRİLİYOR. UZMAN ARKADAŞLARIM SİZ ANCAK MESLEKİ BİLGİ VE BECERİNİZLE KENDİ ALANINIZDA ÇALIŞMALISINIZ. BU YÖNETMELİK EĞER EKSİKLERİ TAMAMLANIRSA SHU YU HAK ETTİĞİ MESLEKİ ÇALIŞMAYA KAVUŞTURACAKTIR. BİR ÇOK SHU ARKADAŞIMIN KORKULARI OLDUĞUNU BİLİYORUM. İŞSİZ KALMAK MAAŞLARIN DÜŞÜRÜLMESİ VB. GİBİ NEDENLER HERKESİ STRESE SOKMAYA YETMİŞ GALİBA. ANCAK AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE SHU YU KİMSE BU ALANDAN YOK EDEMEZ. BUNU KİMSE UNUTMASIN. DELİNİN BİRİSİ ÇIKIP ÜLKE YÖNETİMİNE GELİP BEN AVRUPA BİRLİĞİNİ İSTEMİYORUM DEMEDİĞ SÜRECE SHU LAR ALANDA HER ZAMAN VAR OLACAKTIR.
HEPİMİZ BİLİYORUZKİ BİZİM ÜÇ TEMEL YÖNTEMİMİZ VAR: SOSYAL KİŞİSEL ÇALIŞMA, SOSYAL GRUP ÇALIŞMASI VE TOPLUMLA ÇALIŞMA. BU YÖNTEMLERİ KULLANRAK ALANDA ÇOK İYİ HİZMETLER VEREBİLİRİZ.
ÖZEL EĞİTİM REHABİLİTASYON SÜRECİNİ SADECE BİR PARÇASIDIR. REHABİLİTASYON, ÖZEL EĞİTİMİN DEĞİL. BU BİLİNÇLE HAREKET EDİLİRSE Kİ SHÇEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN BU YANLIŞTAN DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. HER KURUMA AİLE DANIŞMANLIK BİRİMİ VEYA BİZİM TABİRİMİZLE SOSYAL SERVİS KURDURULUP, ÇOCUĞUN KAYDINDAN REHABİLTASYON HİZMETİNİN SONLANDIRILMASINA KADAR AİLE VE ÇOCUĞUN İZLENMESİ VE SOSYAL DESTEK PROGRAMLARININ HAREKETE GEÇİRİLMESİNDE ETKİN ROL OYNAYABİLRİZ.
YALNIZ ÜZÜLDÜĞÜM BİR NOKTA VAR Kİ; UZMAN YETİŞTİREN OKULUMUZ BU ANLAMDA ÇOK İYİ ÇALIŞMIYOR. BU SÜREÇLERDE UZMANALRIN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMESİNDE BANA GÖRE EN BÜYÜK SUÇ OKULUNDUR. YETİŞTİRDİĞİ MESLEK ELEMANLARININ NELER YAPABİLECEĞİNİ TAM OLARAK ANLATAMAMIŞ BİR OKUL MEZUNLARININ SIKINTISINIDA ÜZERİNDE HİSSETMEMEKTEDİR.
BAKIN PDR MEZUNLARINA OKULLARININ ETKİSİ İLE YÖNETMELİKTE ZORUNLU MESLEK ELEMANI LİSTESİNE GİRDİLER VE ALANDA NELER YAPABİLECEKLERİDE HENÜZ MEÇHUL DURUMDADIR.
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE NELER OLUR ŞİMDİDEN KESTİRMEK ZOR AMA TÜM SHU LAR BENCE BİR DİLEKÇE HAZIRLAYIP SHÇEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜ BOMBARDIMANA TUTMALI VE ORADAKİLER DE HATALARINI ANLAMALIDIRLAR.
HİÇ BİR SHU ÖZEL EĞTİMCİ GİBİ DERS VEREMEZ AMA ; HİÇ BİR ÖZEL EĞİTİMCİ VE ÇOCUK GELİŞİMCİ DE SHU NUN YAPTIKLARININ YARISINI DAHİ YAPAMAZ YETERKİ HERKES YERİNİ BİLSİN.
AYRICA AİLE DANIŞMALIĞI MERKEZLERDE ZORUNLU OLACAK VE BUNU EN İYİ YAPACAK MESLEKTE SHU DUR.
SAĞLICAKLA KALIN...


Yukarıdaki madde aynen yasalaşırsa,belediyeler sosyal güvencesi olmayan özürlülere rehabilitasyon hizmetini kendisi veremeiyorsa,herhangi bir merkeze sevk edip,ücretini ödemekle yükümlü olacaktır.
Bu bence çok olumlu bir adım olacaktır
Bu maddenin bu şekilde hazırlanmasında İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'ın fikir ve görüşleri etkili olmuştur.Onlara teşekkür borçluyuz.Bu madde yasalaştığında,merkezlerin kapılarından sosyal güvencesi olmayan özürlüleri size yardımcı olamayacağız diyerek geri gönderilmesinin acısı ve sıkıntısını merkez sahiplerince yaşamayacağı gibi,bu durumun kurumlara maddi getirisi de olacaktır.

Madde 13- Özürlülerin yeteneklerine göre mesleğini seçme ve bu alanda eğitim alma hakkı kısıtlanamaz.
Özürlülerin yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri bir işte eğitilmesi, meslek kazandırılması, verimli kılınarak ekonomik ve sosyal refahının sağlanması amacıyla meslekî rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması esastır.
Gerçek veya tüzel kişilerce açılacak olan özel meslekî rehabilitasyon merkezleri, yetenek geliştirme merkezleri ve korumalı işyerlerinin değişik tipleri ile özel işyerlerinde bireylerin bireysel gelişimleri ve yeteneklerine uygun iş veya becerilerini geliştirici tedbirler alınır. Bu alandaki hizmetler ihtiyaçlara göre iş ve meslek analizi yapılarak hizmet satın alınması suretiyle temin edilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri belediyeler tarafından verilebilir. Belediyeler bu hizmetlerin sunumu sırasında gerekli gördüğü hallerde, halk eğitim ve çıraklık eğitim merkezleri ile işbirliği yapar. Özürlünün rehabilitasyon talebinin karşılanamaması halinde, özürlü, hizmeti en yakın merkezden alır ve ilgili belediye her yıl bütçe talimatında belirlenen miktarı hizmetin satın alındığı merkeze öder.

Belediyeler mevcut yasalara göre okulların çevre düzenlemesinden,kömür gıda,eğitim yardımına kadar pek çok hizmeti yapabiliyorlar.Yeter ki istesinler.
Ben size kendi sürecimi anlatayım:Biz Kasım 2004 sonu itibariyle hizmete geçen bir kurumuz ve İstanbulun 700 bin nüfüslu bir ilçesinde tek rehabiitasyon merkeziyiz.Diğer ilçelerde çok sayıda merkez olmasına rağmen maalesef bu bölge yoksul ve sigortalı sayısı az olduğu için merkez açmaya pek çazip görülmemiş.
Biz açıldığımızın daha ilk ayı 100'ün üzerinde sosyal güvencesi olmayan özürlü başvurusu aldık ve bunların ön kayıtlarını aldık.Sonra ben bu başvuru dosyasıyla belediyenin Sağlık İşleri Müdürlüğüne gittim ve oradaki müdüre yaptığmız işi anlattım ve sosyal güvencesi olmayan özürlülerin durumunu arzettim.Birlikte neler yababilirizi konuştuk.Tabi bunlar bir kaç görüşme gerektirdi...
Sağlık İşleri Müdürlüğü bu kişiler eğitim yardımı için bize bir dilekçe ile başvursunlar dedi ve yardım için en az bir yıldır ilçede oturma şartı koştu,bunu da muhtarlıktan alınacak Form-5 ile ispatlamalarını ailelerden istedi.
Gerekli dosyaları biz merekezimizde hazırladık,ailenin belediye gidip gelmesi hem belediye için hemde aileler için pratik değildi çünkü.Sonra dosyaları belediyeye gönderdik.Belediye ailenin maddi gücü ve sigortalı olup olmadığı konusunda araştırma yaptıktan sonra şu ana kadar 54 çocuğun eğitim ücretini karşılayacağını belirten bir yazıyla bu çocukları bize sevk etti.Hatta özür grupları bize uymadığı için bir kaç çocuğu başka merkezlere sevk etmesini önerdik,o kurumlarda şasırdılar.
Belediyenin tek bir çocuğa 17 milyar harcayıp tıbbi cihaz satın aldığı dikkate alınırsa bize ödediği aylık para çok küçük bir miktar.İnanın o kadar lüzümsuz harcamalar yapılıyor ki belediyelerde.Bir iki sene önce hepimiz duyduk bir ilçe belediyesi 10000 çocuğu Anıtkabire götürdü,3 km lik bayrak yaptırdı vb.Kabaca 10000 çocuk 250 otobüs eder, yoldaki masraflar dahil 1 milyardan 250 milyar eder. Büyük rakam.Bu parayla kaç çocuğun eğitimi yapılır değil mi? Yanlış anlaşılmasın Anıtkabire gitmesineler demiyorum,oraya para ayıran belediyeler buraya da ayırabilirler diyorum.Bir park için 150 milyar harcayan bir belediye yıllık toplam 150 milyar da özürlülere ayırabiliyor tabi isterse.İstetmekte biraz çaba gerektiriyor.

ARKADAŞLAR SHU ALIMLARI İLE İLGİLİ SÖYLENTİELRE KULAK ASMAYIN. BEN BİLGİ EDİNME YOLU İLE SHÇEK E BU KONUDA DİLEKÇE VERDİM VE GELEN CEVAPTA (AŞAĞIYA YAZDIM AYNEN) UZMAN ALINACAĞI AMA SAYISININ BELLİ OLMADIĞI BELİRTİLİYOR. AYRICA ARTIK DEVLETTE ÇALIŞMAKTA ÇOK CAZİP DEĞİL ÇÜNKÜ BU YILDAN İTİBAREN ALINAN TÜM MEMURLAR SÖZLEŞMELŞ STATÜDE OLACAKLAR.

Haklısın okul bu konuda yetersiz,ayrıca shçek bu konuda büyük yanlış yaptı bunu araştırdım meslek elemanları shçek de çalışmayıp kurumlrda çalışmalrının önünü kesip shçeke onları yönlendirmekmiş meğer çok akıllı oldukları düşünüyorlar ama tam tersi zarar veriyorlar mesleğe ve meslek elemanlarına sana içtenlikle katılıyorum arkadaşım yarın dilekçemi yazıyorum ve pazartesi göndereceğim.Başarılar..
148 kadro açmış shçek 8 meslek elemanı başvurmuşmuş..

Sayın Bengü;
ben hiç bir şekilde şiddet ve celalli bir şekilde yazı yazdığımı düşünmüyorum. SHU ların bir özel eğitimci gibi seanslara girmesine mesleğe başladığım andan itibaren karşıyım ve bunun içinde hep mücadele ettim. yeni yönetmelikte yer bulan ve kurumlar için zorunlu olan aile danışmanlığının zorunlu tutulması hususlarında yıllardır mücadele ediyorum. ben sosyal hizmet uzmanıyım, mesleğimi seviyor ve gurur duyuyorum. kızdığım nokta bazı meslek elemanlarının zafer kazanmışcasına uzmanlara saldırmalarıdır. pdr ciler konusunda sanırım beni yanlış anladınız. ben pdr cileri eleştirmedim onlar işe yaramaz falanda demedim. sadece etkin bir örgütlenme ve kendilerini iyi anlatmaları sayesinde yönetmelikte daha önce yokken şimdi yer buldular dedim. bu örgütlenmenin shu larda eksik olduğunu anlatmaya çalıştım.
rehabilitasyon bir ekip işidir. bu ekipte mutlaka sadece özel eğitimciler ve çocuk gelişimciler olmamalıdır. görüşümü tekrar ediyorum özel eğitim rehabilitasyon sürecinin sadece bir parçasıdır. diğer parçaları ise shu, psikolog, pdr ci, sınıf öğretmeni ve diğer meslek elemanlarının çalışmaları oluşturacaktır.
bence meslek elemanlarının kavga etmeleri yerine hepsinin elele verip alana daha ne kadar yeni şeyler katabiliriz düşüncesine kapılması lazım. ama biz birbirimizin kuyusunu kazıp alan senin alan benim diye uğraşıyoruz. bu alan hepimizin ve bu gerçekliğide kimse göz ardı edemez.
bu alan ve meslekler düşmanlığı kaldırmaz, bu alan birlikle, beraberlikle, huzurla istediğimiz düzeye gelir. ben beklerdimki bu yönetmlik çıktığında özel eğitimciler ve çocuk gelişimcilerde karşı çıksın ve multi disipliner özelliğinden hiç bir şey kaybetmesin.
yinede umutluyum. alanı güzel günler bekliyor.
sağlıcakla kalın

Bu tür tartışmaları web master rating olsun diye mi açıyor merak etmeye başladım.
Sevgili arkadaşım bu ne şiddet bu ne celal .Sizin PDR dediğiniz bölüm psikolojik danışmanlık ve rehberlik eski adı ile pedagoji ondan sonraki adı ile eğitimde pisikolojik hizmetlerdir.Şimdiki adı da buyurduğunuz gibidir.
Benim derdim bu değil.İlk kez önemli oranda sizlere işim düştü.Forumda sosyal hizmet bölümünde bir sorum var yanıtlarsanız sevinirim.Benim için gerçekten acıl bir durum.
Sonra artık bıktırıcı olmuş havanda su dövme işine devam edersiniz.Zaten Meksika dizisi gibi bitmiyor.Söz ettiğim bölüm sinan aktaşın açtığı yeni bir haber bölümü 53 giriş olan bir sayfa lütfen görüşünüzü bekliyorum.

Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Yeni Bir Haber
- Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar ve Sosyal Hizmet Uzmanı
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Sertifika İçin Kötü Haber
- Nöbet Zorunluluğu Varmı
- Arkadaşlar Sadece Vural Hocamızın Mailini Aktarmak İstiyorum,Okuyun,Yorum Sizin Kim Ne Yapıyor Ne Biliyor Öğreniyor.........
- Sosyal Servis Zorunluluğu
- Özel Eğitimde Kılık Kıyafet
- Sınıf Öğretmenlerinin Özel Eğitimci Olması Doğru Mu?