Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

rehberlik araştırmaya gelen öğrencilerin değerlendirilmesi

arkadaşlar.ram lerinde görev almış ya da halen görevli olan herkese sormak istiyorum:
sizce gelen öğrencilerin değerlendirme süreci yeterli mi?. EVET TAMAMEN MÜKEMMEL İŞLİYOR DİYENLER? bepler bile öğrencilerin yaş gruplarına göre ayrılmıyor. Allah aşkına 10 yaşındaki biriyle 16 yaşındaki aynı mıdır gelişim ve disiplin alanlarında? çocuk akranlarından geri mi? hangi yaş seviyesinde? bunlar el yordamıyla bulunuyor (?)ÇÜNKÜ RAMLaRİNİN ÇOĞUNDA DOĞRU DÜZGÜN BEP UYGULANMIYOR. tamam anlıyorum bep hazırlamak uzun ve yorucu. ama sadece zihin testine bakarak göstermelik bir beple ben nasıl doğru karar vereyim?neymiş:çocuk için gideceği kurumda zaten bep hazırlanıyormuş. onlar hazırlıyorlar zaten diye biz ne yapıyoruz?6 yaştan sonraki çocuklar için bir bepi yeterli görüyoruz. (benim çalıştığım kurum)bepin mantığı neydi? AKRANLARINA GÖRE ÇOCUĞUN SEVİYESİNİ BELİRLEMEK. ramların çoğunda akran falan önemli değil. kararları neye dayanarak alıyorlar?neye göre hazırlandığı pek belli olmayan çocuk ..... yapar-yapamaz işaretle ihtiyaçları çok görünüyorsa ve BEPİ ALAN KİŞİYE GÖRE DE VERİLSİN DENİYORSA EN ÖNEMLİSİ! ZEKA TESTİ DE DÜŞÜK ÇIKTIYSA RAPOR...ön plana alınan zihin testleri ne kadar güvenilir/ çoğu yerde leiter testi uygulanıyor biliyorsunuz bu test aslında işitme e için.TANILAMA ÖZEL EĞİTİMDE GELİŞMİŞ ÜLKELERDE NASIL UYGULANIYOR BİLENLER VARSA MAKALELERE GÖNDERSİN LÜTFEN. bepin gerekliliğini düşünmeyenler cevap yazmasınlar. amacım kimseyle tartışmak değil. çözüm yolu arıyorum. ne bileyim her ram da standart, bilimsel dalyanaklara uygun(gelişim ve disiplin alanlarına uygun) bepler olsa. biz de çocukların yaş durumuna uygun olan bepi uygulasak? nasıl olacak bu?standart olmalı diyorum çünkü bu kimsenen keyfine bırakılmamalı. AMA BUNUN İÇİN NASIL BİR YOL İZLENİR Kİ RESMİ ANLAMDA.
05-02-2008
Jale SARITOPRAK
Görme Engelliler Öğretmeni
4 Yanıt
bep çocuğun akranlarına göre durumunu anlamamızı sağlar. aksi taktirde onun yerleştirmesi için en uygun kararı veremeyiz. (bulundukları şehir, iyçe... yoğunlukları farklı oluyor. bizim kurum yoğun değil) bu yoğunluğu göz önüne alarak ramlar bep hazırlamasın. en uygun hazırlanan bep tüm ramlarda kullanılsın. yanı bepler standart ve her ramda doğru, eksiksiz olan kullanılsın diyorum.tabi sizin için meb böyle bir karar almadığı için uymak durumunda değilsiniz. HAKLISINIZ MEB DEYİM. BİR GÜN DEĞİŞİRSE TÜM MEBDEKİ PERSONEL UYMAK DURUMUNDA OLUR ÖYLE DEMEK İSTİYORSUNUZ.AMA ŞU AN BU MÜMKÜN DEĞİL. mehmet teşekkür ederim görüşüne tamamen katılıyorum. iyi çalışmalar
05-02-2008
Jale SARITOPRAK
Görme Engelliler Öğretmeni

Bana göre zeka testeleri kalkmalı sadece eğitsel değerlendirmeye göre çocuklar yönlendirilmeli. kendi yapabildiklerine göre performans düzeylerine göre kararlar alınmalı etiketleme yapılmamalı. Yada zeka testleri akademik becerileri ve gelişim alanlarını kapsayacak şekilde genişletilip ona göre tanı konulup yönlendirme yapılmalı bu benim şahsi görüşüm başka görüşleri olan arkadaşlar varsa lütfen paylaşsınlar.
05-02-2008
Mehmet YÜREKLİ
Özel Eğitim Öğretmeni

ramlar bepleri yapma ve yapılan beplerin takibini yapmak zorundadır. bepleri ramlar yapar böpleri öğrencilerin gittikleri okullardaki öğretmenleri yapar. bizdeki uygulama rehber öğretmenler zeka testi ile tanıyı koyar sadece hafif,orta,ağır diye. ondan sonra bizim aile görüşme,kaba değerlendirme ve ayrıntılı değerlendirme formalarımız var. Bu formlarla öğrenciyi akademik olarak ve tüm gelişim alanlarını değerlendirip öğrencinin bepini yapıyoruz. Ama tabiki bu uygulamanın yaygınlaşa bilmesi için ramlardaki özel eğitimci kadrolarının arttırılması gerekmekte ve eğitsel değerlendirme için gerekli materyallerin sağlanması lazım. Bu arada leiter testi kesinlikle işitme engelliler içindir. işitme engellilerin dışında uygulanması uygun değildir. Ancak leither için sertifika istenmediğinden ve uygulanması kolay olduğundan dahaçok tercih edilmektedir.
05-02-2008
Mehmet YÜREKLİ
Özel Eğitim Öğretmeni

Jale hanım ben halen ramda görev yapıyorum.Öncelikli olarak şunu belirteyim.Ramlar bep hazırlama ve uygulama yeri değildir.Ramların temel amacı özel eğitim desteği gerekip gerekmediğini inceleyip, özel eğitim desteği gereken öğrenciler için eğitsel planlama yapmaktır.Yani eğitim alacağı alanlara karar vermektir.Bep için ise temel yalnızca eğitimsel amaçlar yazılabilmektedir.Çünkü daha fazlası eleman yetersizliği nedeniyle mümkün değildir.Bu nedenle bepi geliştirmek ve uygulamak rehabilitasyon merkezindeki öğretmenlerin görevidir.Benim görev yaptığım kurum 600.000 den fazla nüfuslu bir bölgeye bakmaktadır.Bir yılda 2000-2500 civarı öğrenci incelemesi yapılmaktadır.Siz de takdir edersiniz ki bu sayıda öğrenciye tek kişinin bep geliştirmesi mümkün değildir.Türkiye de çoğu ramda henüz özel eğitim öğretmeni bile bulunmazken üstüne bir de ramlardan bep beklemek çok yersiz bir beklentidir.Ayrıca leiter testi meb in ujygulattığı bir testtir.O yüzden ram personeli bu duruma uymak zorundadır.Bir de leiter testi işitme engelliler için demişsiniz.Yanlış ifade etmişsiniz.İşin aslı tüm çocuklara uygulanabilen ama işitme engelliler için de kullanılabilen bir testtir.Sadece işitme engelliler için geliştirilmemiştir.Bir de testlerin güvenirliği durumu var tabi ki.Hiç bir test 100/100 güvenilir değildir.Ama şu anda zekayı daha iyi ölçen başka yöntem yoktur.
05-02-2008
Süleyman ÇATAKOĞLU
Özel Eğitim Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır