Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

psikologlar ile psikolojik danışmanlar

sizce psikologlar ile psikolojik danışmanlar arasında aldıkları eğitim ve çalışma alanları arasında ciddi farklılıklar varmıdır yoksa bu ayırım her iki grubunda farklı amaçlarından ve beklentilerinden mi kaynaklanmaktadır
04-10-2005
Aydın KOÇ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
7 Yanıt
sanırım en önemli sorun biz pdr cilerin kimlik karmaşası biz kendimizi bir kefeye koyamadığımız için başları bizim ne iş yapaağımıza karar veriyo örneğin dershanede çalışan bir pdr ci ile rehabilitasyonda çalışan bir pdr ci birbirinden tamamen farklı işler yapıyo oysa bu mesleğin bir standardının olması gerekiyo ama biz girdiğimiz her kurumun rengine göre renk değiştiriyoruz. Bence öncelikle üniversitelerin kendilerini durulaştırması gerekiyor.
24-08-2007
İdris KAYA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Bir arkadaş psikoterapiden bahsetmiş PDR cilerin Psikoterapi yapmaya yetkileri varmı benim bildiğim danışmalık yapabiliyolar çünkü psikoterapiyi psikologlar bile üst düzey eğitim almadan ve yüksek lisans yapmadan veya gerekli süperviyon eğitimini almadan yapmıyorlar ( yapamıyolar değil) çünkü etik değil eğer yanlış biliyorsam PDR ci arkadaşlarım olarak aydınlatırsanız sevinirim... Saygılarımla
18-08-2007
Ayhan ALTAŞ
Psikolog

hangisi avantajlı?? genel olarak düşünecek olursak pssikologlar hem daha geniş bir eğitim aldıkları ve daha geniş kitleye hitap ettikleri için daha şanslı görünüyorlar ama öyle değil... çünkü türkiyenın standartları belli ve şuanda kişilik hizmetleri ençok okullarda talep ediliyor ve bu alan pdr cilerin daha uzman oldukları alan. ama şuda var meb karşısında psikologlarda pdrci ehliyeti gördüğü için psikologlar pdrcilerin istihdam edildikleri tüm alanlarda istihdam ediliyor ama pdr ciler psikologların istihdam edildikleri herde istihdam edilemiyor. buda psikologları avantajı
18-02-2007
Mehmet DEMİREL
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

pdr ciler ne eğitimi alır? pdr ciler ağırlıklı olarak eğitim sistemi içerisinde istihdam edilecek şekilde ve toplumun genç kesiminin sorunlarını paylaşacak ve o kesime kişilik hizmetleri sunacak şekilde yetiştirilen meslek elemanlarıdır. ayrıca psikoloji biliminin her alanında bilgi sahibidirler ama inceliklerden pek haberleri yoktur. psikologlar ne eğitimi alırlar? psikologlar ise psikoloji biliminin kapsadığı konuları toplumun bütün kesimine hitap edecek şekilde ve psikoloji biliminin inceliklerine girerek insanlara kişilik hizmetleri sunacak şekilde eğitim alırlar. aradaki fark!!! pdr ciler psikologlara göre daha sınırlı bir alanda ve psikologlara göre psikoloji bilimini daha yüzeysel işleyerek çalışırlar.ama şuanda türkiyede en çok kişilik hizmetlerine ihtiyacı duyan kesimde pdr çilerin uzmanlık alanı olan kesim olduğu yani eğitim camiası olduğu unutulmamalı.
18-02-2007
Mehmet DEMİREL
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sayın meslktşlarm.Yazdıklarınız tabiki doğru.Bir kaç hususuda ben bilgilerinize sunmak istiyorum. 1-Türkiye Psikologlar derneği daha önce örgütlenmiştir.Türk P.D.R.Der daha sonra örgütlenmiştir. Tabi iki farklı dernek olunca ayrışma bir yerde normal.Ancak Her iki dernek diğeri meslek elemanlarının üyeliğin eönceleri kapallıyken şu an fahri üyeliğ her iki dernek kabul etmektedir. 2-A.B.D deki Psikologlar derneklerine (APA ve APGA) üe labilmek ve çalışma ehliyeti alabilmek için Lisans sönrası Mastır zorunlu kılıyor.Ardında çalışma için bilim sınavı diyebileceğimiz bir sınavdan geçiriliyor ve başarılı olanlara 5 yılgeçerli olan ehliyet veriyor ve mesl.elmnı çalşabiliyor.5 yılsonra tekrar bilim sınavına tabi tutuluyor,başarılı olanların ehliyetleri yenileniyor.Bşrsız olanlar kendilerini yetiştirip snva haazırlanıyor.Niteliğe önem veriliyor.(dvmı var)
09-02-2007
Mustafa SEVEN
Özel Eğitim Öğretmeni

slm ben rehberlik ve psikolojık danışmanlık son sınıf öğrencisiyim. bizim derslerimiz psikoterapi ağırlıklı rehberlik derleri kısıtlı veriliyor. kafamız bir takım kuramlarla doldu hemen hepsinden bir takım yeterli bilgilere sahibiz ama uzman bir şekilde kendimi bir psikoterpi yapacak düzeyde yeterli hissetmiyorum. çünkü bilgilerimiz tamamen kuramsal yani uygulamaya dönük değil.ancak bu bölümde yüksek lisans yapmış yada süpervizyon almış bir kişi psikolojık danışmanlığı layikiyle yapabilir. aydın koç durumu çok iyi ifade etmiş. bizim aldığımız eğitim sadece teori de kalıyor. bölümümüz uygulamaya ağırlık verse yetkin psikolojık danışmanlar yetişir ve 4 yıl aldığımız eğitim havada kalmaz ve bizde bir takım şeyler başabiliriz..
01-12-2006
Bekir SENEL
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

amerika'da, okullarda ruh sağlığı alanında çalışan uzman eksikliği nedeniyle, belli bir dönem psikolojinin uygulamalı alt dalı olan, rehberlik ve psikolojik danışma lisans düzeyinde verilmiştir,bu kişilere danışman psikolog denmiştir.bu açık kapandıktan sonra lisans düzeyinde verilen eğitim sonlandırılmıştır.kişiler psikoloji eğitimi aldıktan sonra yüksek lisans düzeyinde rehberlik ve psikolojik danışma eğitimi almaya devam etmişlerdir.

türkiye de bu modeli benimseyerek lisans düzeyinde rehberlik ve psikolojik danışma eğitimi vermeye başlamıştır. bu arada dönemin milli eğitim bakanı ve yıldız kuzgun bu alanı tanıtmak ve de öğretmen haklarından yararlanarak iş sahası elde etmek adına 'rehber öğretmen' diye sadece Türkiye'ye has bir kavram geliştirmişlerdir.

bu kavram üniversiteleri ikiye bölmüştür. bir kısım üniversiteler danışman psikolog,okul psikologu yetiştirmek üzere ağırlıklı olarak psikolojik danışma eğitimi verirken,bir kısmı sadece rehberliği ele alarak ve de öğretmenlik formasyonu ağırlıklı olmak üzere eğitim vermektedir.

eğitimdeki bu tutarsızlık, mesleki ünvan karmaşası psikolog ve psikolojik danışmanları karşı karşıya getirmektedir.

dört yıl psikoloji eğitimi almış bir kişi aslında yüksek lisans yapmadan psikolog ünvanı alamaz,en azından süpervizyondan geçmesi gerekir(ancak bizde işler böyle değil),o kişi psikoloji bilimine sadece giriş yapmıştır.

verilen eğitim dediğim gibi üniversitelere göre değişmekte,psikologlar ve psikolojik danışmanlar bu nedenle iki farklı kutupta yer alabilmekte

 

 

 

07-11-2005
Yasemin Ateş BENLİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...

21 yıllık birikim ve tecrübeyi içeren EÇOP ile tüm işlemlerinizi hızlıca yapın!

İş Arayanlar

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Beyza C.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Sümeyye Ç.
Sosyal Hizmetler

Dün

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Bahtisen E.
Fizyoterapist

Dün

İrem E.
Eğitim Koordinatörü