Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

otizmde yaş vegelişime uygun eğitim

merhabalar, ben özel eğitimde çalışan bir psikoloğum. 4 yaşında otistik bir öğrencim var. isteklerini ifade etmede doğru yolları kullanamıyor, istediği olmaığında mızmızlanıyor ve direnç gösteriyor,eşyalarını paylaşamıyor, oyun oynama becerisini kazanmış durumda değil ve ekolalisi var. daha doğrusu yaşıtlarının yaptığı birçok beceriyi yerine getiremiyor. eğitiminde öncelikle hangi aşamadan başlamam uygun olur, nasıl hedefler belirlemeliyim? teşekkürler.... 
24-01-2006
Aylin TOSKA
Psikolog
6 Yanıt

Ogrencinizle ilgili olarak, iletisim becerilerini nasil kullaniyor? Ekolaliden bahsetmissiniz, diger akranlariyla dogru iletisim kuramamaktan bahsetmissiniz. Daha temel iletisim becerileri nasil?

Akranlariyla oynama ile ilgili olarak baska neler soyleyebilirsiniz?

27-01-2006
Tahir UZUN
Özel Eğitim Öğretmeni

 hocam öncelikle yardımcı olmak içn bir öğrenciye yazdıklarınız için teşekkür... yapıcı tartışmalar çok güzel ve mesleğe anlam katıyor. zaten öyle yada böyle bu çocukların hepsinden sorumlu değilmiyiz?

 

sanırım yazdıklarımız aynı bağlam da düğümleniyor. eğer arkadaş iletişime devam ederse daha sağlıklı devam edebiliriz. yazdıklarımın dayanağı genelde otistiklerle çalışmış olmamdan kaynaklanıyor. vakanın ağırlığının belirleyici olduğu kanısındayım. bireysel farklılık tabi bu konunun ana başlığı...

saygılar...

26-01-2006
Yusuf Kadri KAHRAMAN
Özel Eğitim Öğretmeni

Ilk olarak Yusuf ve Yucel beylerin onerileri ile ilgili fikirlerimi yazmak istedim ama konunun buraya tasinmasinin uygun olmadigina karar verdim. Ben daha ziyade onlarin onerilerinden daha genel, onerilerde bulunmak isitiyorum. Bu ogrenicinizin sizinle yeni calismaya basladigini farzedip, ona gore genel onerilerde bulunmak istiyorum.

1-Mumkun oldugunca cok bilgi edinmeye calisin cocuk hakkinda. Sevdikleri, sevmedikleri, yapabildikleri ve yapamadiklari basta olmak uzere. Bunlar davranis sagaltim plani hazirlamak isterseniz cok gerekli olabilir.

2-Islevsel davranis analizi yapmaniza yardim edebilecek bir kisi ile isbirligine gitmeye calisin. Gerekli gozlem ve kayitlar icin gerekli olacaktir.

3-Davranisci yontemlerden kaynaklanan metodlara ek olarak diger davranis degistirme yontemlerine de bir goz atin. kendi kendini gozleme, kendi kendine model olma, video modelleri, ve digerleri.

4- iletisim ve sosyal becerilerin kazandirilmasi bilhassauygun davranislarla uygun olmayan davranislarinin yer degistirilmesi esas alinmali.

Ayrica disiplin konusunun isin yarisi oldugu ve gerisinin sokuk gibi gelecegi gibi dusuncelere lutfen kapilmayin. Bilhassa vakanin agirligi bu konuda belirleyici olacaktir.

 

25-01-2006
Tahir UZUN
Özel Eğitim Öğretmeni

öncelikle öğrencinizin tüm beceri alanlarıyla iligili performansını alacaksınız ki bu size eğitime nereden başlayacağım sorusuna cevap bulacak. bu alanlara davranışla ilgili beceriler de dahil. ilk yapmanız gereken yerinde kaç dak. oturduğu,kaç saniye göz kontağı kuruyor, eğer göz kontağı yoksa yüz kontağını ölçün. ilk amacınız kontak ve yerinde oturma süresini artırmak olsun. yani şöyle bi amaç kullanın( yani buna benzer)

öğrenci yerinde 10 dk. elleri bağlı ayakları yerde sırtı sandalyeye yaslanmış sessizce oturur. bu tip amaçlar koyun. unutmayın otistiklerde davranış kontrolü yolun yarısıdır. ardından ölçüm yaptığınız akademik ,sosyal, özbakım vs alanlarıyla ilgili amaçlarınızı öncelik sırasına göre düzenleyin. tabi bunun için kontrol listeleri edinmeniz gerekli. bunları yaptıktan sonra çocuğun çevresini ölçümleyim. evine gidin ve ortamı gözlemleyip not alın. veli ilgisini ölçün. aile eğitimi yapıyosanız seanslarınızda o aileyi pekiştirici şeyler yapın.

öğrencinizin duygusal bağı olan kişileri öğrenin nedenlerini soruşturun. duygusal bağ kurmaya çalışınız. unutmayın otizm psikolojik bir drumdur. bu zihinsel engele neden olur. tam olarak çözümlenmiş bi durum değildir.

mutlaka yaptıklarınızı not alın ki sonuçları izleyebilesiniz. imkanlarınız varsa okulunuz imkan sağlıyosa kendi dersinizi ve ailenin noırmal bir akşamını evlerinde gizli kayıt yapın ve neden-sonuç ilişkisi kurmaya çalışın. takıntılarına engel olun ama çatışma içinde değil. bunu yapmak için yön değiştirme yöntemini kullanabilirsiniz.

bu kadarıyla başlayın bakalım. gelişmeleri paylaşalım...belki bi fıstık daha arkadaşlarına vurmadan oyun oynayabilir:)

haaaa unutmayın;önce seveceksiniz,salyası ve burnu aksada....

saygılar...

24-01-2006
Yusuf Kadri KAHRAMAN
Özel Eğitim Öğretmeni

arkadaşım anlatıklarından anladığım kadarıyla, çocukta hiç bir olumlu davarnış yok. bu tip çocvuklarla genel olarak ilk önce dipline etme ile başlanmalı. sonraki aşamalar iletişim becerilerine geçmelisin. basıtten karmaşıga yani tek sözcüklü basıt yönergeleri tek tek vermeli ve daha sonra iki sözcüklü , üç sözcüklü yonergelre geçmelisin. çocuğu disiplin ve yönergelerle kontrol altına aldığın zaman gerisi çorap söküğü gibi gelir...saygılarımal yücel usu/ maraş 
24-01-2006
Yucel USU
Eğitim Uzmanı

Verilen bilgi darligi ve konunun genisligi cevap icin cok sikinti yaratiyor. Yani iletisim ve sosyal gelisim konularini iki buyuk battal boy carsaf gibi dusunursek, bir elimizde birisi bir elimizde digeri cirpmaya calisiyoruz gibi birsey olacak.

Kabaca, baktiginiz konulari daraltmaniz, kendi degerlendirmeniz (oncelikler acisindan), ailenin talepleri ve diger yakin kisilerin oncelik belirlemelerini alip, ustune cocugun yapabildiklerini koyup bir karar vermeniz bence en kolayi.

Nasil ornekleyelim? Mesela aile konusmasini istiyor ama daha cocuk ses bile cikarmiyor o zaman ailenin oncelik beklentisi biraz sapmis, normallestirmek gerek. Bu durumda cocugun diger yontemlerle iletisime baslamasi dusunulebilir, mesela kullanma sikligi gittikce artmakta olan isaret dili, evet dogru soyluyorum, isitme engellilerin kullandigi isaret dillerindeki temel isaretlerin ogretilmesi, mesela isteme isareti, evet, hayir, cagir, yemek, su vs. Bu garip gelirse resim degisme metodu da diye cevrilebilen yontem bir secim olabilir. Unutmayin bunlar sadece ornek sizin cocugunuz dusunerek yazmiyorum.

Eger sizin cocugunuza bakacak olursak iletisim ve sosyal becerilerini ayni anda ogretimi ile beraber iyi bir davranis degistirme planina ihtiyaciniz var gibi gorunuyor.

Biraz fantastik gelecek ama asil onerim nedir biliyor musunuz? eger calistiginiz yerde varsa diger branslardan arkadaslarla bir araya gelerek bir ekip kurmaniz, aileden bol bilgi alip, onlarin katilimi ile bir program hazirlamaniz. Yoksa kisa vadeli oneriler size pek faydali olmaycaktir.

 

24-01-2006
Tahir UZUN
Özel Eğitim Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır