Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Okul Öncesi Öğretmenliği

   Gerçekten bilmediğim için soruyorum lütfen yanlış anlaşılmasın.

Çocuk gelişimi bölümleri ile Okul öncesi öğretmenliği bölümü arasında gördükleri eğitim açısından nasıl bir program farklılığı var. 

08-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı
80 Yanıt
 Hocam sizi canı gönülden destekliyorum. Ben ilgili bakanlığa bir mektup yazdım. İçeriğine forum bölümünden ulaşablirsiniz. Bu yönetmeliğin arkasında dönen türlü entrikaların bir gün dönüp dolaşıp herkesin karşısına çıkmayacağı ne malum. Amir hocamın Zincirin zayıf halkası benzetmesi amiyane tabirle cuk oturmuş. Yapılması gereken tüm displinlerin birlikte bu alana sahip çıkması. Biz bunu yapamazsak pramidin tepesimdekiler tefin altından da vurur üstünden de. Bu yönetmelikten sonra zorunluluk dışında bırakılan meslek grupları ki benim mesleğimde bunun içinde  yok biz gerekliyiz yok biz daha etkiliyiz vs vs. Zannediyorum alanda bilimsel olarak geçerli her meslek grubu farklı yönleri ve donanımlarıyla faydalı. Tabii bunu gerçekleştirmek multi disipliner bir yaklaşımdan geçiyor. Pramidin tepesindekiler bu kez zayıf halka olarak bu meslek gruplarını seçmiş olabilirler. Yarın kimi seçecekleri meçhul. Gelin hep birlikte mücadele verelim.  
22-04-2005
Sinan AKTAŞ
Sosyal Hizmet Uzmanı

neden kusura bakalım Sema hanım size kolay gelsin
10-04-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Hiçbir arkadaş kusura bakmasın ama çocuk gelişimci dediğimiz zaman benim aklıma Hacettepe Üniv. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü geliyor. Çünkü buradan çıkan arkadaşlar anasınıfı öğretmeni olamıyorlar sadece özel eğitim kurumlarında çalışabiliyorlar. Ayrıyaten dersleri incelendiğinde diğer çocuk gelişimi bölümlerinde ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz. özellikle Selçuk Üniv. Çocuk Gelişimi bölümünün anasınıf öğretmenliğinden pekte farkı yok. Sema TAN
09-04-2005
Sema TAN
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

         Sevgili semra hanım olumlu şeyler duymak gerçekten çok hoş. Ama ben inanıyorum ki bizim gibi düşünen çok fazla arkadaş var. Asıl önemlisi Dr. Neş 'in akıl oyunlarında dediği gibi hepimizin menfaatlerini koruyacak ortak davranışlar geliştirebilecek kadar zeki yaratıklarız aslında.

Ne kadar hijyenik tartışılabilinir ama tek kaptan kavga etmeden yemek yiyebilen tek yaratık insandır.

 Bir arkadaşım "potansiyel enerjimizi sürtünme enerjisine çevirmeyelim, ivme kazandıracak, itici güç verecek kinetik enerjiye çevirelim" demişti.

saygılarımla

25-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

SAYIN MESLEKTAŞIM AMİR AKDAĞ...YAZDIKLARINIZI OKUDUĞUMDA GURUR DUYDUM..NEDEN Mİ?? TÜRLÜ KEPAZELİK DÖNEN BU SEKTÖRÜN İÇİNDE HALA PRENSİP SAVAŞI VEREN MESLEKTAŞLARIM VAR NE GÜZEL...NE MEZUNU OLURSAK OLALIM HEDEFİMİZ BU ÇOCUKLARA HİZMET EDİP ONLARI YAŞAMA KAZANDIRMAKSA VE BİR ŞEKİLDE BU ALANDAN GEÇİNİYORSAK TAM DA ORTASINI BULMAYI ÖĞRENMELİYİZ ARTIK.BU ALANI KAZANÇ KAPISI GÖRENLERDEN DE GÖRDÜRENLERDEN DE NEFRET ETTİM ARTIK...HERKES KENDİNİ BİR ŞEKİLDE EN TERCİH EDİLEN ELEMAN YAPIP RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞIYOR.BU EKİP İŞİ...KABULLENELİM ARTIK..AYIPTIR...

24-03-2005
Semra AKSUYEK
Psikolog

YENİ GENELGEYE GÖRE KURUMLARDA ZORUNLU ELAMAN SAYISI 2+1 OLDU.ARTIK "ALANDA İSTEYEN HERKESE YER VAR KORKMAYIN" TESELLİSİ PEK ETKİLİ OLMAYABİLİR.
17-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

    Mevcut kurumlarda MEB veya SHÇEK'e bağlı olsun fark etmez kimlerin çalışması gerekrtiği konusu gerçekten çok tartışılır konu durumuna geldi bu aslında oldukca olumlu bir grlişme.

Alanda herkes kendine yer arıyor, yerini meşrulaştırmaya çalışıyor veya diğer çalışanlarda daha gerekli olduğunu ima eden açıklamalarla alana sahip çıkıyor.

Aslında alan çalışmaya gerçekten istekli herkese açık.

Servis şöförlüğü yaparak da alanın içinde olursunuz, sadece öğrencinizle bireysel çalışmak çalışmak mı alan.

Bir zincirin direnci en zayıf halkasının direncine eşittir.

Alanda verilen hizmetin her aşamasında görev alan herkes alanın içersindedir.

Alan yaşamın içersindedir çünkü.

tabiki yüzmeye gittiği havuz çalışanları, alişverişe gittiği market çalışanları, özel eğitimden sonra gittiği anaokulu veya ilköğretim, annesi, babası , diğer aile yakınları hepsi alanın içersindedirler.

Alanı sınırlandırmak , daraltmak, öğrencilerimizin yaşam alanını daraltmaktır.

Hepimizin karşı olduğu saklama ile eşdeğerdir.

Alanımız multidisipliner bir alan olması neden ile doğurgandır, gelişmeye çok açıktır.

Multidisipliner çalışma alışkanlığı geliştirilmedikce ne yazık ki alanımızı kısırlaştırmış gelişmeye kapatmış oluruz.

Birlikte çalışmaktan kaçınmak, korkmak, biraz güvensizlik belirtisi değil mi?

Ne yaparsak yapalım alanın içersinde isek yanımızda olmak isteyenlere yer açalım. Başka disiplinleri de alana davet edelim.

Korkmayalım alanda çalışamk isteyen herkese yer var.

Yönetmelikler ,Genelgeler değişir   önemli olan bizlerin bu alanda çalışam isteğimizin değişmemesi.

Hepinize kolay gelsin. Sevgiyle kalın.      

  

17-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

amir bey ben yeni yönetmeliği yazınızı onaylamak için oraya koymuştum zaten.2 tane si zorunlu diyo adamlar baksanıza öbür uzmanlar bulunmasada olur.
16-03-2005
Banu ÖZTÜRK
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

  Sayın Banu Hanım Sosyal hizmetlerin genelgesi sizce olması gerekeni mi anlatıyor yoksa mevcut durumu anlatmak için mi oraya koydunuz form 3 çıkmadan önce de alanda çalışan birisi olarak şu anda yeni çıkan yönetmelik de bana çok doğru gelmiyor.

 Türkiyede gerçek olan şu ki hangi bölümün mezunları daha etkili makamlarda bulunuyor ise o meslekler daha imtiyazlı olarak çalışma yapabilmekte önlerine kapılar açılabilmekte.

  Sevgili Gülay Hocam yıllarca çocuk gelişim uzmanları anasınıfı öğretmenliği de yapmadımı şimdi sizin anasınıfı öğretmenliği yapmanız yanlış mı.

    Çocuk gelişimi bölümü mezunları hem anasınıfı öğretmenliği hem gündüz bakımevi müdürlüğü, olgunlaşma öğretmenliği, özel eğitim vb. birçok alanda çalışabilirler çünkü bölüm isimleri genel çocuk gelişimi sihirli kelime gibi eğitimle çocukla ilgili herşeyi yapar. Benzetme abes olabilir ama mucize ilaç aspirin gibi her derde deva.

Arkadaşlar sizler anasınıfı öğretmenliği yapıyorsanız ve hemen hemen aynı dersleri alıyorsanız insaf edin bırakın şu meslek şovenizmi vapmayı, ne yazık ki heryerde karşılaşıyoruz biz yaparız, en iyisini yaparız ve naşkası yapamaz tarzı yanlış oluyor. Birileri biryerlere birşeyler yazdırdı formlarda böyle yazıyor diye doğru değişmez.  

16-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

Form 3
Meslek Elemanının Ünvanı SSK Genelgesine Göre Meslek Elemanlarının
      Girebilecekleri Özür Grupları      
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Bedensel, Zihinsel, Duygusal( Ruhsal), Sosyal
                 
Psikolog     Ruhsal, Bedensel, Duygusal (Ruhsal), Sosyal
                 
Özel Eğitimci (Özel Eğitim Öğretmeni) Zihinsel, Bedensel, Duygusal (Ruhsal), Sosyal
                 
Fizyoterapist   Bedensel, Zihinsel, Sosyal      
                 
Sosyal Çalışmacı (Sosyal Hizmet Uzmanı) Zihinsel, Sosyal, Duygusal (Ruhsal)    
                 
Odyolog     Bedensel( İşitme Özürü)      
                 
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Zihinsel, Duygusal (Ruhsal), Sosyal    
                 
İşitme Özürlüler Öğretmeni Bedensel, Zihinsel, Duygusal (Ruhsal), Sosyal
      ( İşitme Özürü)        
* Yukarıda belirtilen bütün meslek elemanları bireysel ve grup eğitimine girer
* Çocuk Eğiticisi bireysel ve grup eğitimine giremez, ancak yukarıda belirtilen meslek elemanları  ile
birlikte bireysel ve grup eğitiminde yardımcı personel olarak görev alırlar.
13-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

   Gülay hanım evet bitidim tabiki.gazi çocukgelişimi bölümü mezunuyum.Ankaradayım .
13-03-2005
Banu ÖZTÜRK
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Banu hoca eğer çocuk gelişimi bölümü mezunu değilseniz kurumlarda sadece çocuk eğiticisi ünvanı ile çalışabilirsiniz.Ama çocuk gelişimi uzmanı olarak kendinizi tanıttığınıza göre Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünü bitirmişsinizdir diye düşünüyorum.
12-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

 

        Banu Hoca eğer Ankara'daysanız size iş konusunda yardımcı olabilirim.Ya da hangi şehirde olduğunuzu belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.Lütfen sizden belge isteyen kurumun adını belirtin arkadaşlar ruhsatını hangi makamdan almış çok merak ettim.

12-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Ben şu yazılanları okudum birazda güldüm açıkcası.G.Ü.M.E F anaokulu öğretmenliğini bitirdim .DAHA onrada 2 yıl üstüne lisans tamamladım üniversitede.Üstelik özel eğitim kurumlarında staj yaptım.Şimdi bir özel eğitim kurumunda çalışmak istiyorum ama  % 30 Özel eğitim alıp almadığıma dair bi yazı istiyo kurum.15 gündür üniversite karar veremedi bana bu belgeyi verip vermemeye.Şu an çalıştığım kurumda  öğretmen lisesinden mezun arkadaşlar 1 aylık kursla özel eğitim öğretmeni olarak çalışıyolar.Sölermisiniz bu çocuklara yararı benden fazlamı olacak.o 1 aylık kurs bana 7 sende öğrendiklerimden fazlasını 1 ayda öğretecekmi.

  Ayrıca Gülay hanıma katılmıyorum.Anaokulu öğretmenliği bölümünde tüm  gelişim basamaklarını ay ay öğreniyoruz.Yoksa nasıl program yapacak bu öğretmenler bu aşamaları bilmezler ise.Ayrıca bir anaokulu öğretmeni sapmalarıda fark edebilmelidir.Çünki sınıfda öğrenciye en yakın olan kişi öğretmendir.

 

12-03-2005
Banu ÖZTÜRK
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Aslıhan hocam teşşekkür ederim.Arkadaşlar daha ayrıntılı bilgi için gazi ünv. sitesine girerek iki branşın programlarını inceleyebilirsiniz.Bir de özel eğitim kurumları için hazırlanan yönetmelikte ve bir kurum da çalışıyorsanız bu kurumların hazırladığı eğitim programları dosyalarında her branşın görevinin ve çalışma sınırlarının gayet net belirlendiğini göreceksiniz.
11-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

çocukgelişimciler 0-6 yaş arası çocuğun tüm gelişim alanlarını değerlendirmede ,mevcut olduğu gelişimsel durumunu ortaya çıkarmakta ve buna yönelik olarak desteklenmesi gereken gelişim alanlarını hazırlayacağı uzun ve kısa vadeli hedef ve hedef davranışları hazırlamada yaşadığı ortamı (ev,okul ,sosyal çevre) ailenin sosyo ekonomik durumuna göre en uygun şekilde hazırlayabilecek  meslek elemanlarıdır.
10-03-2005
Aslihan KAZANASMAZ
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

    tek farkın bu olmaması gerektiğini ve çocuk gelişimi basmaklarını ve bu gelişim aşamalarından sapma olur ise bunun anlanmasının yererince ayırt ediçi olmadığını düşünüporum . Şuna kesinlikle katılıyorum özel eğitimde çocuk gelilşimcilerin katkısı tartışılmaz ama Okul Öncesi öğretmenliği ile net farklılık pek ortaya konmamış gibi, Gülay hanıma teşekkür edeiyorum ama daha net bir cevap alabilirsem sevinirim. Saygılarımla.
10-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

 Bu arada kurt kafalı şahinde ilginç bir benzetme olmuş!!!!!!!!!
09-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Sayın Bengü yanlış anlamışsınız çocuk gelişimciler eğitimi de görüyor üstelik sadece teoride değil tam dört dönem bunun üzerine bir dönem lisede, bir dönem anasınıfında,bir dönem sosyo-ekonomik durumu kötü olan ailelere eğitim vererek ,bir dönemde seçilen özür gruplarına bireysel eğitim vererek staj görüyoruz.Umarım şimdi daha açıklayıcı olmuştur ve umarım çocuk gelişimcilerin alanda neden özel eğitimcilerden sonra en çok tercih edilen mezunlar olduğunu anlamışsınızdır. İyi çalışmalar.

 

09-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

çocuk gelişimciler 0-6 yaş arası çocukların tüm gelişim alanlarındaki gelişim basamaklarını ay-ay öğreniyor.Ve bu gelişim basamaklarında neler yapılması gerektiğinide tabi ki... Yani bir çocuk bu gelişim eğrisinden saparsa anlayabiliyor. Ama okul öncesi eğitim öğr.leri bunları öğrenmiyor.Bu yüzden özel eğitim kurumlarında çalışma izni verilmiyor bu alandan mezun olan arkadaşlara.Umarı yardımcı olmuşumdur.

08-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır