Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

meslek elemanı zorunluluğu

yeni bir yönekmeliğin hazırlandığı ve bu yönetmelikte shu ve psikolog çalıştırma zorunluluğunun kaldırılacağı ifade ediliyor. ülke genelinde yüzlerce kurum sahibi varken sadece ankarada bulunan birkaç büyük kurum sahibinin birebir ilişkilerle daha fazla kar etmek için yaptırdğı bu çalışma konusunda fikirlirinizi bekliyoruz. zihinsel, ruhsal, sosyal, bedensel engelli çocukların eğitiminde yapılması gereken ekip çalışmasını ortadan kaldırmak için uğraşan özel rehabilitasyonlar merkezi derneği kaç rhb merkezinin fikrini aldı bu çalışmayı yaparken?
12-03-2005
İnan ATLI
Sosyal Hizmet Uzmanı
Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.
47 Yanıt
Hepinize merhaba ve kolay gelsin örnekleriniz güzel ancak bireysel örnekler alanların kendileri hakkında yeterli fikir vermez görüşündeyim. Özel eğitim mevzunlarını bulmak zaten zordu şimdi daha da zor oldu üstelik sadece sayılarının az oluşundan istedikleri rakamlar gerçekten fantastik. yeni mevzun bir özel eğitimci 2 - 2 buçuk milyar istiyorsa istanbulda kurum sahipleri ne yapsın önüne gelen meslek elemanlarından iyi olanını seçmesi için bir ilana en az beş altı kişi başvurmalı oysa verilen özel eğitimci ilanına yeni mevzun en fazla 2 kişi başvuruyor . siz olsanız ne yapardınız? hepimiz biliyoruzki hareketlerimizi ihtiyaçlarımız belirler birde toplumsal ihtiyaçlar var kim ne derse desin bu alan bir sektör olma yolunda ilerliyor ve sanırım piyasa kuralları zaman içinde kendini gösterecek. Sonuçta özel eğitim merkezleri MEB yada SHAÇEK e de bağlı gözükseler parayı veren SSK nın EMEKLİ SANDIĞININ dediği olacak gibi gözüküyo kanunlar ne derse desin memleketim insanı her işte olduğu gibi bu alandada yaratıcı çözümlerini bulacaktır.  teşekkür ederim:-)
28-07-2005
Hakan SEZGİN
Diğer

evet bulmak zor oluyordu bu tartışmaların gereği ne o zaman.neden bu kadar bu alan özel eğitimcilerin diye bağırıyorlar ve özellikle bize yükleniyorlar.diğer meslekler çok daha mı iyi bize göre..çoğu özel eğitimci alanı sadece eğitim oarak görmekte.aslında bu alan o kadar geniş ki..ama takılan gözlüklerin çerçevelerini büyütmek gerekiyor heralde..geçen gün bir özel eğitimci arkadaşım otistik bir çocukla derstteydi ve çocuk o kada tepki verdi ki kendi yüzünü tırmalamaya başladı.ve onun yanına biz uzmanlar vardık.diğer meslek elemanları yoktu.aynı çocuk bende de olabilirid.ve arkadaşım o kadar ağladı ki patron ağlamasının da yanlış olduğunu ifade edince daha da bozuldu.çünkü baabanın yanında ağlamıştı.ailenin görüş açsı çok önemlidir bildiğiniz gibi.eğitimcinin nyetersiz olduğunu, kendini de suçladığını düşünmüş olabilir.eğitimcinin kesinlikle hatası yoktur ama bunu aileye yansıtışta önemlidir.ara konuş dedik hayır belki daha sonra dedi ve anne aradı onu.işte bu noktada özel eğitimci yetersiz kalmıştı..devreye müdürümüz girdi ve sorun kalmadı..müdürümüzde bir rehberlik ve psikolojik danışman.
23-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

 Zaten kaç kurumda özel eğitimci vardı ki.Kaç kurum özel eğitimci talebi içindeydi ki,bu talep azalacak olsun.Bulmak zor olduğu için genelde özel eğitimci yerine başka meslek elamanları aranıyordu
23-04-2005
Ercan OKUR
Sosyal Hizmet Uzmanı

daha bugün arkadaşlarla aynı konuyu konuştuk.geröekten de özel eğitimci talebi azalacak özelde.
22-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

Ben hala özel eğitimci ve çoculk gelişimci arkadaşların shu ve psikologlarla yarıştığını yeni yönetmeliği neden çok olumlu bulduklarını anlamıyorum. biraz oturup düşünürlerse özel eğitimci arakadaşlar eski değerlerini ne kadar düştüğünü anlayacaklardır. ben zannetmiyorumki birçok kurucu ucuza çalışacak birçok sınıf öğretmeni varken  özel eğitimci ile çalışmayı tercih etmeyecxektir. Yanlış anlaşılmasın kalite açısından değil maliyet açısından böyle düşünecektir. Ayrıca özel eğitimci kurucularında aynı düşüncede oldcuğunu biliyorum. Devlete girdikleri sürece onlar için sorun yok ancak alım olmazsa o zaman olayın ne kadar kendileri için vahim olduğunu anlayacaklardır. aRTIK SHU LARIN durumuna sevinircesine yaklaşımı bırakıp kendilerini düşünmelerini tavsiye ediyorum.

21-04-2005
Abdullah SEVİNÇ
Sosyal Hizmet Uzmanı

gerçekten ahklısın. keşka bunları herkes görebilse..
21-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

Değerli meslektaşlarımın yeni yönetmeliğe ilişkin eleştirilerine katılıyorum ve birkaç küçük ekleme de ben yapmak istiyorum.   

 

 

1)      Yeni yönetmelikte merkezlerde çalışacak personelin görev,yetki ve sorumlulukları belli olmadığı gibi kimin hangi gelişim alanında bireysel yada grup eğitimlerine girebileceği de belirsizdir(bkz.md.36) Bu konunun üç ay içinde çıkacak yönerge ile düzenleneceği söyleniyor. Bugüne kadar bu alanda hiç çalışmayan meslek elemanlarının da zorunlu eleman olarak işe alımının söz konusu olduğunu göz önüne alırsak SHÇEK’in ciddiyetsiz, aceleci ve acemi tavrı açıktır. Bir iş düşünün ki kimlerin yapacağı belli ama kimin ne yapacağı belli değil.

2)      Hizmeti sunan meslek elemanlarının değişikliğe uğraması için hizmetin içeriğinin değişmiş olması gerekmez mi? Aksi halde durup dururken bugüne kadar bu alanla ilgisi olmayan meslek elemanlarını zorunlu tutup, varolanların çıkarılmasının anlamı ve amacı nedir?

3)      Aslında en önemlisi (en acı yada en komikte denebilir) yönetmeliğin rehabilitasyon hizmetini özel eğitimin bir parçasıymış gibi yutturma çabasıdır. Aksine özel eğitim rehabilitasyon sürecinin bir parçası değil midir? Engelli bireylerin tek ve en önemli sorunu eğitim midir?Bu merkezlerin birincil amacının engelli bireylerin bağımsız yada en az yardım/sosyal destekle yaşamlarını idame ettirmeleri olduğunu düşünürsek işi eğitim odağında toplamanın ne kadar yanlış(amacından saptırılmış) olduğunu görürüz. 

4)      Meşhur 34. maddenin b bendinde yer alan zihinsel engellilere(yönetmelik hala özürlü desede)  hizmet verilen rehabilitasyon merkezlerinde zorunlu olarak çalıştırılması istenen meslek elemanlarından sınıf öğretmenlerinde 3 yıllık tecrübe şartı aranmış. Sınıf öğretmenleri bu işi aldıkları akademik eğitime istinaden mi,yoksa tecrübelerine istinaden mi yapacaklar? (bu durumu bir yerlerden hatırlıyorum diyenler bkz.md.9 e’de Genel Müdürlükte 5 yıl denetim elemanlığı yapanların –mesleklerine bakılmaksızın- sorumlu müdür olabilecekleri belirtilmiş)

5)      Aynı maddede SHU,Psikolog ve Fizyoterapistlerin zorunluluk dışı bırakıldığını görüyoruz. 3 yıllık deneyime sahip olmadan bu işi yapamayacaklarını söyledikleri sınıf öğretmenleri yada bugüne kadar bu alanda adı bile geçmeyen rehber öğretmenlerin ise zorunlu tutulması yoruma pek gerek bırakmıyor sanırım!

6)      Madde 34 e ve f ‘de yaygın gelişimsel bozukluk ve otizm –birbirinden bağımsız iki durummuş gibi-   iki ayrı başlık altında ele alınmış ve bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlardan örneğin birinde sınıf öğretmeni zorunlu tutulurken ötekinde zorunluluk dışı bırakılmış.Bu da yönetmeliğin teknik açıdan ne kadar bilgili ve maharetli eller tarafından yapıldığının bir başka göstergesi değil midir? (Benzer pek çok çelişkili durum söz konusudur)

7)      Md.38’de belirtilen aile danışmanlığı isteğe bağlı tutulmuştur. Bunun için para ödenmeyeceği, ailelerinde bu hizmeti kendi imkanlarıyla alamayacakları düşünülürse bu hizmet beş dakika içinde kendi kendini imha edecektir. Aile danışmanlığının kim yada kimler tarafından yapılacağı da çok önemli değil zaten(!)

8)      İl Müdürlüğünce gönderilecek denetleme elemanları İl Müdürünün “gönderin şurdan iki kişi” talimatıyla mı yapılacak? (Bkz. Md.60-a)

9)      Md.49-5-b’de belirtilen “ayrıntılı ilk görüşme formu”

a)nedir?

b)kim doldurur?

c)sosyal inceleme formu mu kastedilmektedir?

10)  Md. 38’de belirtilen bireysel ve grup eğitimlerinin en az 1 saat olması zorunluluğunun dayanağı nedir? Normal zihinsel,duygusal ve sosyal gelişime sahip çocuklar için bile aralıksız bir eğitim süresi bu kadar uzun değilken; DEHB (yönetmeliği hazırlayanlar için açıyorum:Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) olan yada 1,5 yaşındaki zihinsel engelli bir çocuk için bu uzunlukta bir seansın yararlı olmaktan çok zarar verebileceği ihtimali kabul edilebilir bir risk midir?

11)  Md.54-f’de “Komisyon tarafından onaylanan taban ücretlerin altında olmamak koşuluyla merkezler,verecekleri hizmet türlerine göre uygulayacakları ücretleri,kendi maliyet hesaplarına göre belirler ve il müdürlüklerine bildirirler” deniyor. Çok merak ediyorum bu Yönetmeliği SHÇEK’mi yoksa kötü niyetli bir işletmeci mi (reh. Merk. sahibi) hazırladı? DİKKAT : Fatura kesiyorum dikkat ediniz 1 seans (evet evet bir) Bireysel eğitim ücreti 245 YTL+KDV, 1 seans Grup eğitimi ücreti 60YTL+KDV. Böylece bir bireysel bir de grup eğitimi(yani iki seanslık eğitimle) ödenen tüm parayı alabiliyorsunuz.Yani 305 YTL+KDV. DEVLETİMİZİN GÖNLÜ ZENGİN. Tavan ücret var diyenler lütfen ilgili maddeyi bir daha okuyunuz ?!

12)  Son olarak şu zorunlu eleman meselesine gelelim. Diyelim ki zihinsel engellilere hizmet veren bir Reh. Merk. açıyoruz. Zorunlu kadro şu: 1 adet tam zamanlı psikolojik danışman(rehber öğretmen), 1 adet tam zamanlı sınıf öğretmeni(3 yıl alanda tecrübe sahibi) ve ikisinden de (sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen) birer tane yarı zamanlı personel. Maliyetler bayağı düştü değil mi?! Diğer meslek elemanları olmadan bu işi pekala yapabiliriz(yönetmelik öyle söylüyor) Az önce belirttiğim gibi 2 seansta bu işi halletmek (!) te mümkün. E artık engellilerin gelmesine de gerek yok(!)

13)  Yukarıda belittiğim özelliğinden dolayı (sadece rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni ile merkez açmak pekala mümkün) bu yönetmelik SHU’ların dışında Psikolog,Fizyoterapist,Çocuk gelişimci ve Özel Eğitimci arkadaşlarımız için de hak ihlali anlamına gelmektedir. Engelliler ve aileleri mi? Onlar başlarına geleni anladığında çok geç olabilir. Tabii bizler uyarmazsak.

 

 

Sevgiler saygılar…

 

Sosyal Hizmet Uzmanı Volkan AKTAŞ 

 

20-04-2005
Volkan AKTAS
Sosyal Hizmet Uzmanı

 Çiğdem  dosynın bir örneğini de bana yollarsan sevinirim

20-04-2005
Sinan AKTAŞ
Sosyal Hizmet Uzmanı

mümkünse dosyayı bende isterim çiğdemciğim

19-04-2005
Volkan AKTAS
Sosyal Hizmet Uzmanı

çiğdem merhaba;

sanırım sınıf arkadaşın inan atlı'yı hatırlarsın. umarım iyisindir. çabaların için teşekkürler. hazırladığın dosyanın bir örneğini edinebilirsem sevinirim.

                                                     selamlar

          

12-04-2005
İnan ATLI
Sosyal Hizmet Uzmanı

teşekkürler
12-04-2005
Neslihan BASMACI
Sosyal Hizmet Uzmanı

merhaba ben siteye yeni üye oldum. bu son yönetmeklik yüzünden neredeyse yeni girdiğim işimden oluyordum özel eğitim alanında sorumlu müdür olabilmek için 2 yıl alanda çalışma zorunluluğu getirilmesi beni işimden ediyordu. neyse ki benim başvuru tarihim yönetmelik tarihinden önce olduğu için ben kendimi kurtardım ayrıca sosyal hizmet uzmanı çaılştırılması zorunluluğunun kaldırılması birçok kurum sahibini mutlu etti insanlar kaliteli eğitim ve hizmetin yerine az çalışan çok kazanç mantığını kullanmaya başladı bu sizin kadar beni de çok rahatsız etti çiğdem hanım dava için hazırladığınız dosyanın bir örneğini de bana gönderebilirseniz çok sevinirim herkese iyi çalışmalar
12-04-2005
Neslihan BASMACI
Sosyal Hizmet Uzmanı

  Evet1-2 yıl içinde hepsinin milli eğitime bağlanacağı güçlü bir duyum
12-04-2005
Ercan OKUR
Sosyal Hizmet Uzmanı

  Yeni yönetmelikte sosyal inceleme raporu yok,RAM  raporu yok var diyorsun ...........?acaba atlıyormuyum hangi maddesinde yazıyor.Evet arkadaşlar yeni yapılanma sürecinde bir çok kurum kuruluş başka yerlere bağlanabilir ama geçmişte sağlık bakanlığıda milli eğitim de denendi olmadı.Çünkü olayın hem eğitim hem rehabilitasyon bölümü var yani her iki hizmetide kapsayan bir kuruma bağlı olması zorunlu oda SHÇEK. milli eğitimin amaçlarında rehabilitasyon yok,saglık bakanlığında eğitim yok.Avrupadaki sistem gelir yakında tüm sosyal hizmetler özelleşir,sosyal incelemeler,yaşlı bakımı,KMÇ bakımı vs..Neyse rehabilitasyon hizmetini yok etmeyi amaçlayan bu yönetmeliğin amacına ulaşamıyacağını sanıyorum. herkese sevgiler

 

11-04-2005
Serkan YESİL
Sosyal Hizmet Uzmanı

yunus seni gayretinden dolayı destekliyorum
11-04-2005
Hasan KIR
Sosyal Hizmet Uzmanı

Yeni bir çalışma ile özel eğitim merkezleri ve özel eğitimle ilgili birimler Özürlüler İdaresi Başkanlığına bağlanacak.Ancak henüz bu konuyu netleştiren bir adım atılmadı.Bekliyoruz..
10-04-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

arkadaşlar duyduğuma göre rehabilitasyon merkezleri MEB'e devredilecekmiş, Uzman arkadaşlardan birisi Gnel Müdürlükte yetkili birisiyle görüşmüş öyle demiş. siz de böyle bir duyum aldınız mı? ve biliyorsunuz MEB' e bağlı merkezler SHU çalıştırmıyor.
08-04-2005
Yunus DURSUN
Sosyal Hizmet Uzmanı

Çiğdem gönderirsen çok sevinirim ayrıca gayretin çok güzel tebrik ederim.

08-04-2005
Abdullah SEVİNÇ
Sosyal Hizmet Uzmanı

evet lütfen bana gönderin çok sevinirim şimdiden çok teşekkür
07-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

Arkadaşlar SHU Derneği ankara şubesi yeni yönetmeliğin bir çok maddesine iptal davası açmak üzereydi. Sanırım dava açılmıştır.Davaya dayanak olacak bir rapor hazırladımve davayı açacak avukata teslim ettim geçenlerde isteyene gönderebilirim. Herkese Kolay gelsin.
07-04-2005
Çiğdem ADEMHAN
Sosyal Hizmet Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi