|
|
ABD, 1989-2003 arasi çocuklara vurulan karma asilarin hiperaktivite ve otizm riskini 15 kat artirdigi iddiasıyla çalkalaniyor... Ayni asi halen Türk çocuklarina vuruluyor! |
|
17.08.2005 |
|
|
ABD'nin Georgia eyaletindeki Simpsonwood kasabasında 2000 yılının Haziran ayında gizli bir "sağlık zirvesi" yapıldı... Zirvede, Amerika'nın en büyük iki sağlık otoritesi FDA (Gıda ve İlaç Enstitüsü) ve CDC (Hastalıkları Önleme Merkezi) uzmanları ile Dünya Sağlık Örgütü'nün temsilcileri, GlaxoSmithKline, Aventis, Merck gibi en büyük ilaç firmalarıyla bir araya geldi.
100 bin çocuk Konu, CDC uzmanlarından Tom Verstraeten'in 100 bin çocuk arasında yaptığı bir araştırmanın sonuçlarıydı.
CDC tarafından organize edilen zirvede katılımcılara araştırmanın fotokopilerini çekemeyecekleri, toplantı boyunca aldıkları notları da burada bırakmaları gerektiği belirtildi.
Neden gizli? Bu kadar büyük gizliliğin nedeni ise Verstraeten'in şimdiye kadar yapılan en büyük araştırma olarak gösterilen çalışmasında yeni doğan bebeklere ve ilkokul çağındaki çocuklara uygulanan "aşılar"ın çocuklarda kalıcı beyin hasarına yol açtığı şeklindeki bulgusuydu.
Tartışılan konuydu Aslında 1989 yılında çocuklara uygulanan "aşılar"a giren "thimerosal" (civa bazlı koruma) adlı maddenin öğrenim bozukluğu, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve en önemlisi otizm gibi hastalıklara neden olduğuna yönelik iddialar biliniyor; uzun süredir tartışılıyordu.
Otistik sayısı arttı Ancak, Tom Verstraenten'in 100 bin çocuk arasında yaptığı bilimsel araştırma ilk kez bu iddiayı açıkça ortaya koyuyordu.
Araştırmada, "thimerosal" maddesinin aşılarda yer aldığı 14 yıl içinde otizm hastalığına yakalanan çocukların sayısında 15 kat artış olduğu saptandı.
Sonuç gizlendi İlaç şirketlerinin temsilcileri bu sonuçlar karşısında dehşete düştü. Çünkü "thimerosal" adlı koruyucu maddeyi içeren aşılar diğerlerine oranla yarı yarıya daha az paraya mal ediliyordu. Bu maddenin aşılardan çıkması kârların da yarıya inmesi anlamına geliyordu.
3 günlük zirvede araştırma sonuçlarının yayınlanmaması kararı çıktı.
Verstraeten terfi etti Yıllardan beri kullanılan bu aşılara onay veren iki büyük sağlık otoritesi ipin altına gitmekten korktu. Tom Verstraeten, Glaxo'da üst düzey pozisyonda işe başladı. Zirveden 3 yıl sonra Verstraeten'in merakla beklenen araştırması yayınlandığında civa içeren madde ile otizm arasında hiçbir bağlantı görünmüyordu.
En çarpıcı açıklama: Beyinde hasar oluşur Thimesoral maddesiyle ilgili en çarpıcı açıklamayı civa zehirlenmesi konusunda dünyanın sayılı otoritelerinden biri olarak kabul edilen Kentucky Üniversitesi Kimya Bölümü başkanı Boyd Haley yaptı: "Bu maddeyi bir hayvana enjekte ederseniz beyninde hasar oluşur. Canlı bir dokuya enjekte ederseniz hücreleri ölür. Tüm bunları bilip de minik bebeklere bu maddeyi enjekte etmek şok edici bir hatadır."
Rusya 20 yıl önce yasakladı, Türkiye'deki aşılarda var! Rusya'da 20 yıl önce yasaklanan "thimerosal" adlı maddeyi, geçen yıllarda Danimarka, Avusturya, Japonya, İngiltere ve İskandinav ülkeleri de aşılarından çıkardı. Ancak, Türkiye'de bebeğin doğumundan ilkokul 5'inci sınıfa kadar uygulanan tüm karma aşılarda (DBT, DT, Td, TT, Hepatit) thimerosal var. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye her yıl çocukları difteri, boğmaca, tetanos ve sarılıktan korumak için 40 milyon doz aşı ithal ediyor. Aşıların yüzde 60'i Bakanlık'ça getiriliyor.
Gelişmiş ülkede yasaksa neden biz bu maddeyi kullanıyoruz Pediastrist Nörolog Prof. Dr. Sabiha Keskin: Thimerosal konusunda dünyada bir tartışma var. Ortadaki bu risk yüzünden ABD, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerde bu kullanılmamaya başlandı. Eğer gelişmiş ülkelerde bu madde kullanılmıyorsa Türkiye'de de kullanılmaması gerekir. Sağlık açısından maliyet düşünülmemeli. Çünkü bu madde vücuda girdikten sonra atılması çok güç. Kısa bir hesap yapmak gerekirse Türkiye'de bebekler için yılda ortalama 12 milyon "thimerosal"li aşı kullanılıyor. Bir bebek 1 yaşına gelmeden 3 defa Hepatit B, 3 defa karma 2 defa da kızamık aşısı oluyor. Bir çocuk 8 kez thimerosal maddesi alıyor. Bu da 369 mg demek. Türkiye'de yılda ortalama 1.5 milyon bebek doğuyor. Kaba bir hesapla bu da 12 milyon aşı demektir.
Peki iddiayı kim ortaya çıkardı? İşte bu iddialar "Doğaya Karşı Suçlar" adlı kitabıyla gündemi sarsan ABD eski Başkanı John F. Kennedy'nin yeğeni Robert Kernıedy'e ait, ABD'nin en ünlü avukatlarından biri olan Kennedy, "thimerosal" içeren aşıların kullanımından önce 2 bin 500'de 1 olan otizm oranının 15 kat artıp bugün 166'da 1'e çıktığını ileri sürerek ilaç firmalarını bir jenerasyonu zehirlemekle suçluyor. Kennedy, "Açılan davalarda ilaç endüstrisi trilyonlarca dolar tazminat ödeyebilir açıklamasını yaptı.
ABD'de 2003 yılında yasaklandı 2003 yılında hakkındaki şüpheler nedeniyle ABD'de çocuk aşılarından çıkarılan bu madde gelişmekte olan ülkelere yapılan aşı ihracatlarında halen maliyeti yarı yarıya azalttığı için kullanılıyor.
|