Soru-Cevap
Soru-Cevap Formu
işitme engelli çocuklarda dinleme
Mrb ben bu konuda(dinleme)çocuklarımızın yeterli eğitim alamadığını düşünüyorum.Sizlerinde bu konuda ne düşündüğünü ve neler yapılabileceğine yönelik bilgileriniz varsa paylaşmanızı istiyorum.
19-04-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
Kaba seslerin ardından ritim çalışmalarının ağırlıklı olarak yer aldığı müzikal seslerle ilgili çalışmalara yer verilmelidir. İşitme engelli çocukların da müzikten hoşlandığı, müziğin ritmini ayırdedebileceği ve eğitimlerinde müzikten yararlanılabileceği unutulmamalıdır. Müzik yoluyla işitme engelli çocukların sesleri algılamalarına yardımcı olunabilir.
Dinleme ve işitme becerisinin kazandırılmasına yönelik yapılabilecek etkinliklere örnekler:
Seslilik-sessizlik çalışmaları,
Değişik ritim ve tonlardaki seslere dikkat çekme,
Değişik seslerin kaynağını bulma,
Değişik seslerin anlamını bilme,
Seslere uygun tepkide bulunma,
Değişik durumlara ait konuşma modellerini kullanma,
Çeşitli seslerin kullanıldığı taklit oyunları oynama ...
*drama ve oyunlarla ritm çalışmaları
*çeşitli materyallerden yararlanma
06-05-2006

Dil ve Konuşma Terapisti
Her işitme engelli bireyin, bir işitme kalıntısı vardır. Dinleme ve işitme becerisinin gelişimine yönelik etkinliklerde çocuğun bu işitme kalıntısını, etkin biçimde kullanılabilir hale getirebilmek esastır. Sesleri farketme ve tanıma, çocuğun sesleri anlamları ile ilişkilendiDinleme ve işitme becerisinin geliştirilmesinde genel amaç, işitme engelli çocukları işitme duyarlılıklarını etkin biçimde kullanabilir hale getirerek, çocuğun dil ve konuşma becerilerini geliştirebilmek, çevresi ile iletişimini daha etkin hale getirebilmek ve akademik performansını destekleyebilmektir.
Dinleme ve işitme becerisinin geliştirilmesi için uygulanan sesleri ayırdetme çalışmalarında öncelik, kaba seslere verilmelidir. Kaba sesler, gök gürültüsü, rüzgar sesi, hayvan sesleri gibi doğada oluşan seslerle makine, alet ve araçlardan çıkan sesler gibi her gün evde, okulda, sokakta duyulabilen seslerdir,gerekirse drama ve oyunlarla verilebilir.
06-05-2006

Dil ve Konuşma Terapisti
Bazı arkadaşlar 2006 yılında işitme cihazları olduğu için drmanın geçersiz olduğunu düşünüyorlar.drama dersi eğlenceli hale getirmek çocukların dikatini çekme için gereklidir.bunun gereksiz olduğunu düşünen arkadaşlar gelsinler samsunda işitme cihazı olmayan çacuklarla çalışsınlar.bazı kurumlarda özel olarak dizayn edilmiş erken cihazlandırılmış,tamamı cihazlı tam donanımlı yerlerde bu dediğiniz olabilir fakat türkiye'de diğer illerde çocukların cihazlandırılma durumlarını incelerlerse durumun bulundukları yerden farklı olduğunu kavrıyacaklardır.saygılar.
06-05-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
işitme engelli öğrencilerle sadece türkçe dersinde sıralı kart hikaye kitabı bakarken değil her ders her an her sohbette dinleme eğitimi yapılabilir. ders anlatılırken çocuklarla göz kontağı kurmak sıra almayı sağlamak ve yöntemleri kullanmak ders içersindeki dinleme eğitimini biraz rahatlatır.ayrıca ailede bu konuda bilgilendirilip çocuğun okulda olmadığı anlarda da çeşitli dinleme calısmaları(illa oyunla değil günlük rutin işleri çocukla birlikte yaparak) yapılmalıdır.zira dinleme olmadan beklenen konusma gerceklesmez.
04-05-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
bakıyorumda daha dün öğrenci olan insanlar öğrenci arkadaşları biraz küçük görmeye başlamışlar bazılarını hatırlıyorumda derslerin çoğunu bizimler beraber(alt sınıfta) aldılar. bu konuya dikkat edelim lütfen.... konuya dönersek öncelikle özel eğitim bireysel bir iştir ve her işitme engelli çocuğun işitme kayıpları farklıdır ve buna uygun olarak dinleme çalışmalarıda farklı olacaktır. Total bi öğrenciyle orta düzeyde kayıbı olan bir öğrenciye uygulanacak yöntemlerin aynı olması beklenemez.Öncelikle çocuğun dinleme becerisini geliştirmek için materyaller çok önemli. Öğrenciye uygun olarak materyal seçilmeli ve materyal öğrencinin ilgisini çekecek düzeyde olmalıdır.Herkese iyi çalışmalar...
02-05-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
Yanlış anlaşılmaması açısından bişeyi de belirtmekisterim o da anadolu üniv işitme eng eğitimi bölümü bu konuda gerçekten iyi yukarıda bahsettiğim örnek sadece o kişiler için geçerli yani bunda bir genelleme yok yanlış anlaşılsını istemem bu tür örnekler başka üniversitelerden de çıkabilir
29-04-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
üniversite yıllarımda içem de görev almış anadolu üniv mezunu bazı öğretmenlerin dramatize ediyorlar diye konuşabilcek çocukları işarete nasıl alıştırdıklarını ve bunu daha az yorulmak adına yaptıklarını gördüm ben kimseye karşı önyargılı olmak istemem bu da doğru olmaz zaten sadece bu konuda hashasım ve ben yine inatla doğru bildiğimi yapmaya devam edeceğim sizlere de çalışmalarınızda başarılar dilerim sevgili halecim.s.üsküplü
29-04-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
siz sanırım drama çalışmaları derken çocuktan köpek,kedi,keçi ol deyip taklit yaptırdığımızı sandınız:-)ayrıca işitme engelli küçük çocuklar da tıpkı normal işiten çocuklar gibi öğreniyorlar sadece daha çok etkinlik hazırlayarak öğrenmeyi hızlandırıyoruz,yani drama çalışmaları işitme engellilerde kullnanılmamalı gibi bi ifadeyi doğru bulmuyorum.ama dramanın nasıl yapıldığını bilmiyorsa bi öğretmen tabiiki olduğunca uzak durmalı çünkü sizin de söylediğiniz gibi işarete yöneliyorlar.sizi içem kurumuna beklerim,hocalarım size bu konuda fazlasıyla yardımcı olurlar...
29-04-2006

Dil ve Konuşma Terapisti
selen hanım kurumumuzda artikulasyon çalışmaları yapılmadığı ve bu konuda zorlanacağımızı söylemişsiniz size bu konuda katılıyorum.ancak dramanın ne demek olduğunu tartışmak gerekecek sanırım:-)dramada işaret yapılmıyor dinleme becerileri kazandırılıyor,yaşantıya yaklaştırılıyor,küçük çocuklarla gup cihazıyla çalışmak çok zor oluyor,artikulasyondan daha zor bi çalışma buna da katılıyorum.evcilik değil yani:-)keşke kurumlarda bunu uygulasa kolaya kaçıp dinle aaa,beee,kediii deyip komik artikulasyonlar yapılmasa:-)böylece hem çocuklar soğumasa hem de dil becerileri bir üst sewiyeye çıkarılsa..
söylediklerinize tabiiki kırılmadım,düşüncelerimizi paylaşıyoruz burada
kendimizi daha çok geliştirebilmek dileğiyle...
29-04-2006

Dil ve Konuşma Terapisti
BEN KTÜ SON SINIFTAYIM. ASLINDA SİZİN NASIL BİR YÖNTEM KULLANDIGINIZI BURDA COK MERAK EDİYODUM. BİRAZ BİLGİ SAHİBİ OLDUM SİMDİ.DAHA FAZLA BİLGİYE DE HAYIR DEMEM:) NELER YAPIYORSUNUZ NASIL DERS ANLATIYORSUNUZ BOŞ Bİ VAKTİNDE BİRAZ DAHA ANLATIRSAN SEVİNİRM.GÜLŞAHA DA SLM SÖYLERSEN COK SEVİNİRİM. KOLAY GELSİN SİZE..
26-04-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
HOCAM SAOL.ÖYLE OLMAYA ÇALIŞAGIM VE BURDA FİKİRLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞTIĞIN İÇİN TEKRAR SAGOL. BANA YAZDIGIN İLK YORUMDAN SONRA TESADÜF ESERİNİ CV Nİ BULDUM VE SENİ TANIDIGIMI FARKETTİM. EMİN DEGİLDİM ASLINDA AMA AHMET HOCAYA(İSKENDEROĞLU) SORDUM VE ARTIK SENİN BENM Bİ ÜST DEVREM SELİN OLDUGUNDAN EMİNİM.. SENDE BENİ HATIRLRSIN BELKİ.NEYSE FORUMU BÖYLE SEYLERLE MESGUL ETMEYEYİM.SANA KOLAY GELSİN. İYİ ÇALIŞMALAR.
26-04-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
biz çocukları işaretten kurtarmaya çalışyoruz sizin yaptığınız ise resmen çocuğu buna itmek oluyr işin acı tarafı meslek hayatımda bu alandan mezun öğretmenlerinde zaman zaman bu tür uygulamalar yaptıklarını üzülerek gözlemlemiş olmam daha az yorulmak ve terlememek için malesef kullanıyorlar .
Çocuklar eğleniyor diyorsunuz işitme eng çocuklar için sözel dili geliştirici çok güzel oyunlar var bunlarla hem dili geliştirebilir hemde eğlenebilirler .
dranatizasyonla vakit kaybetmek yerine içem gibi bir yerde artikülasyon doğru ses çıkarma yöntemlerini öğrenin mezun olup iş hayatına atıldığınızda zaten şimdi asında evcilik oynadığınızı daha iyi anlayacaksınız .
Size merkezde öğrenci verildiğinde ona drama değil ses ve konuşma öğretmeniz istenecek o zaman anlayacaksınız sevgiler :)
25-04-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
sevgili öğretmen adayı genç arkadaşım ,
zihinsel engelliöğrencilerde normal çocukların eğitiminde öz.erken çocukluk döneminde drama kullanılır ve eğitsel açıdan faydalıdırda.fakat,
1520 li yıllarda henüz grup ve bireysel işitme cihazlarının bulunmadığı zamanlarda yaşıyor olsaydık i.e.ç drama yöntemi kullanılmalıdır derdim fakat 2006 dayız ve grup işitme cihazları sesi 135db kadar yükseltebiliyor bireysel işitme cihazları var.İşitme eğitiminde amaç çocuğa ses girdisi vermek ve dil gelişimini bir üst seviyeye çıkarmak deği mi neyi tartışıyoruz
25-04-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
şu an da anadolu üniversitesi içem'de stajımı yapıyorum.grup dil derslerinde hikaye bakarken,sıralı kartlara bakarken dersin daha eğlenceli geçmesi,çocukların daha katılımcı olması,daha gerçekçi olması açısından dramatizeler yapılmaktadır.Böylece çocuklar hem eğleniyor,hem öğreniyorlar dramatizeler yapılırken dinleme ve ses çıkarma çalışmaları daha yoğun tutuluyor.kişisel çalışmalarda malzememize uygun destekleyici materyallerle drmatizeler yaparak dinleme,konuşma çalışmaları yapılıor.ancak dinleme çalışmalarında bilgisayar cdlerinin de faydalı olacağını düşünüyorum ama çocuk için çok da eğlenceli değil.dramatizeler bir oyun olmasa da çocuk için oyun gibi geliyor ve bilindiği gibi çocuğun en önemli işi oyundur.ve eğitmenler özellikle küçük yaş çocularıyla çalışırken oyundan fazlasıyla faydalanmalıdır.illaki bilgisayar cd sinden dinleme çalışması yapmak gibi kasıcı durumlara girmeye gerek yok diye düşünüyorum.iş yaratıcılığa kalmış birşey aslında.en güzeli karma sistemler uygulamak.
25-04-2006

Dil ve Konuşma Terapisti
EVET HOCAM BEN HALA BİR ÖĞRENCİYİM VE STAJ HOCALARIMDAN GÖRDÜĞÜMÜ ÖĞRENDİĞİMİ BURDA YAZDIM. SİZ BİRAZ DAHA TECRÜBELİ OLABİLİR VE BENİM YANLIŞLARIMI DÜZELTEBİLİRSİNİZ AMA BUNU UYGUN BİR DİLLE YAPARSANIZ DAHA İYİ OLUR. SONUÇTA BU FORUMDA ASLINDA HER YERDE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR KONUŞULARAK ÇÖZÜLÜR AMA DAHA UYGUN BİR DİL KULLANILARAK. BEN BURDA BİR ŞEYLER YAZDIYSAM KONUYU ÖNEMLİ BULUYORUM DEMEKTİR. VE BENİM YAZDIĞIM ŞEYLER KESİNLİKLE BİR KALIP DEĞİLDİR YANİ BUNU OKUYAN HERKES BENİM DEDİĞM ŞEYLERİ YAPMAYACAK. YANİ KİMSEYİ YANLIŞ YÖNLENDİRMİYORUM. BİRDE BENİM YAZDIKLARIM DAHA ÇOK GRUP ÇALIŞMALARINDA GEÇERLİ OLAN BİR YÖNTEM SİZ SE KİŞİSEL ÇALIŞMADAN BAHSETTMİŞSİNİZ. SİZE YANLIŞ OLDUĞIUNU SÖYLEMİYRUM AMA DEDĞİM GİBİ KULLANIGINIZ USLUP BİRAZ DAHA İYİ OLABİLİRDİ.GÜZEL BİR USLUPLE HER ZMAN YANLIŞLARIMIN DÜZELTİLMESİNİ VE TECRÜBELİ ÖĞRETMENLERDEN TAVSİYELER ALMAYI İSTERİM..
22-04-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
DOĞAL İŞİTSEL SÖZEL YÖNTEM DE DRAMATİZASYONUN YERİ YOKTUR ÇOCUKLARA SES GİRDİSİ VERMEK GEREKİR DRAMATİZASYON YÖNTEMİYLE İŞİTME EĞİTİMİ YAPILDIĞINI İLK KEZ DUYDUM AMAÇ ÇOCUĞA SES ÖĞRETMEK SESLERDEN KELİMELERE VE CÜMLELERE GEÇİŞ OLMALIDIR HERŞEYİ DRAMATİZE EDEREK ANLATAN BU ARKADAŞA BAŞARILAR DİLERİM BURADA İNSANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRMEYİN ÜSTELİK ALAN MEZUNUSUNUZ SANIRIM HALA ÖĞRENCİSİNİZ
DİNLEME EĞİTİMİ İÇİN BİLGİSAYAR CD LERİ VAR ORADAKİ SESLERİ ÇOCUĞA DİNLETİP İŞİTME CİHAZI HANGİ KULAĞINDA İSE SESİ ORDAN DİNLETİN DİNLETTİĞİNİZ ŞEYİN RESMİNİ GÖSTERMEK VE TEKRAR ETTİRMEK FAYDALI OLACAKTIR .
AYRICA OLAY BİLDİREN SIRALI KARTLARLA ÇALIŞMA YAPARKEN ÇOCUĞA İLETİŞİMSEL DAVRANIŞ OLARAK GÖZ KONTAĞI KURMA ORTAK İLGİ KURMA VE SIRA ALMA DAVRANIŞINI KAZANDIRMALI VE ÇOCUĞA ÇALIŞMA SIRASINDA DİKKATİNİ KARTA VE SESE ÇEKMEK İÇİN DİNLE KOMUTUNU KULLANMALI SIRA ALMA DAVRANIŞI İLE DE KONUŞMANIN ÜST ÜSTE GELMEMESİNE DİKKAT ETMELİSİNİZ
22-04-2006

Özel Eğitim Öğretmeni
dikkattini çektiğiniz zaman yaşantıya girdiğimiz zman ve drama yaptığımız zaman işitme englli öğrencilerimize ulaşabiliceğimizden eminim. tabiki herhangi bir zihinsel problemi yoksa..özellikle anlatacağımız şeyleri canlandırma yoluyla anlattığımız zaman daha faydalı oldugunu ve öğrencinin dinlediğini fark edebilirz..size kolay gelsin.
22-04-2006

İşitme Engelliler Öğretmeni
Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Benzer Sorular
- Ktü Araştırma
- Ktü Araştıma
- İşitme Engelliler Oğretmenleri Dıl ve Konusma Programının Zorunlu Personelı Olmalımıdır?
- Hem İşitme Engeli Hemde Zihinsel Engelli Çocuklara Uygulanacak Yöntemler
- İşitme Engelli İki Ayrı Öğrencimiz Var!
- İşitme Engelliler İçin Kuran Meali
- Tülay Teker Hanımın Dikkatine
- İşitme Engelli Çocuklarda Kullanılan Programlar.
- Otistik Çocuklarda Eğitim.
- Otistik Çocuklarda Eğitim