Soru-Cevap
Soru-Cevap Formu
Is ve ugrasi Terapisi (Ergotherapie)
Almanyada Ergoterapist olmak icin egitim aldim. Türkiyede bu meslek ne kadar uygulaniyor ve taniliyor? Türkiyede calismak istiyorum. Bana bilgi verebilirseniz memnun olurum.
18-07-2008

Terapist (Rehabilite)
71 Yanıt
nimet hanım öncelikle mesleğinize çok saygı duyuyorum. benim derdim ergoterapistlerle değil.
yurt dışında eğitim alarak ergoterapist ünvanı alan arkadaşlara bir sözüm yok. eğer tersi anlaşılıysa özür dilerim. ancak ülkemizde lisans düzeyinde iş ve uğraşı terapisti eğitimi veren bir okulumuz yok. ön lisans düzeyinde kocaeli üniversitesinde eğitim iş ve uğraşı terapisi adı altında eğitim veren bir okulumuz var.
benim anlatmaya çalıştığım olay sa şu :
yurt dışında 4 yıl ve üzeri eğitim alan bir ergoterapist ön lisans mezunuyla eş değer olamaz
ülkemizde ön lisans mezunu iş ve uğraşı terapisi mezunu sağlık teknikeri arkadaşlar kendilerine terapist diyerek etik hatalar yapıyorlar.
iş ve uğraşı terapisti olabilmek için ön lisan yeterli olamaz.
05-03-2009

Fizyoterapist
Şükrü bey sizinde yazdığınız gibi Türkiyede İş ve Uğraşı Terapist ünvanına sahip olabilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon Y.O. nu bitirdikten sonra üzerine yüksek lisans yapmanız gerekmektedir. Bu ünvanıda Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından verilmektedir.
Fakat yurt dışında Ergoterapist (İş ve Uğraşı Terapist) veya Fizyoterapist olabilmek için 3.5 - 4 yıllık bir eğitimden geçmeniz gerekiyor, yani yurtdışında Ergoterapist ünvanını 2 yılda alabileceğin bir ünvan değildir. Zaten World Fedaration of Occupational Therapists sayfasına girerseniz orda hersey cok acıkca yazıyor. www.wfot.org
Ben kendim Danimarkada Ergoterapi eğitimi aldım. Türkiyeye 2004 senesinde geldim. Özellikle Tıp Fakülteler ve diğer kurumlar tarafından çok ilgiyle karşılaştım ve cok güzel olaylara imza attım. Herşeyi bir yana birakalım ergoterapi ve fizyoterapi kardeş mesleklerdir, ve birlikte inanilmaz verimli tedavi sonuçlara imza atıyoruz....yurtdışında en azından böyledir umarım en kıza zamanda ülkemizdede böyle olur.
24-02-2009

İş ve Uğraşı Terapisti
Arkadaslar bence böyle tartısmalardan kacınmamız gerekiyor.Herkez yaptığı işin eğitimini almış,fizyoterapistler neden bu kadar agresif davranıyor anlamıyorum.Bütün fizyoterapister sizin gibi değil tabi ben de çalıştığım yerde uzman fizyoterapistlerle çalışıyorum hiçbiriyle böyle sorunlar yaşamadık.Hepsi gayet kibar insanlar.Korkmayın kimse kimsenin mesleğini elinden almaz.Ftr dr,hidroterapi teknikerleri,iş uğraşı terapisi teknikerleri bitti şimdi sıra ergoterapistleremi geldi??Çok ayıp.Bence arkadaşlar cvp vermeyin böylelikle tartışacakları kimse kalmaz..Bu arada iş uğraşı terapisi teknikerlerinden biri bana ulasabilirse sevinrim..iyi günler
17-02-2009

Hidroterapi Teknikeri
burçin hanım ilginize çok teşekkür ederim. benimde bildiğim ilk iki yıl temel eğitimin ardından ikiyılda branş okuyarak branşın fizyoterapisti olunuyor. yani bizdeki gibi multi bir eğitim almıyorlar ve bize gıptayla bakıyorlar. ülkemizde terapist v.b. ünvanları alabilmek için lisans mezunu olmak gerekiyor. etik olanda bu. ülkemizde yüksek lisans yaparak uzman almış fizyoterapist arkadaşlar mevcut. bence bu insanlara haksızlık etmemek lazım.
ayrıca iş ve uğraşı mezunları arkadaşların bu yazıyı okudularsa diplamalarında mesleki bölümde ne yazdığını foruma yazmalarını istiyorum.
teşekkürler
30-01-2009

Fizyoterapist
Haklısınız. Ayrıca yukarıda verdiğim Üniversite örneğinde de '2 year program, totaling 1000+ hours' diye geçiyor; ben 'BSc in OT' dediği için yanıldım; çünkü BSc ünvanı için en az 3, en çok 5 yıl okumak gerekir. http://www.uofaweb.ualberta.ca/ot/FAQ_for_Students_General.cfm' Bizim dönemimizde (İTF FTR 1993), 3. sınıfın başında O.T. yi tercih eden arkadaşların, O.T. olacakları söylenmişti. Okul yeniydi ve işler karışıktı belki, bilemiyorum... Sonuçta bu bir ekip işidir ve mesleki tanımımız ne olursa olsun, iyileştirmek adına elimizden gelenin en iyisini yaptığımızda (karşılıklı görüş alışverişi ve hayat boyu eğitim de buna dahildir), ünvanların çok da önemi kalmıyor. 4 yıllık OT okulları konusunda bir araştırma yapmadım henüz. Bulursam, buraya yazarım. Tüm arkadaşlara iyi çalışmalar dileklerimle
30-01-2009

Fizyoterapist
arakadaşlar bu eğitimler yurt dışında kaç yıl, hangi düzeyde, nasıl bir sınavla alınıyor ve türkiyede eğitim alanların diplomasında mesleki isim olarak ne yazıyor. türkiyede bu arkadaşlar nasıl oluyorda terapist ünvanını alıyorlar. bunun cevabını verirmisiniz. melek hanım hangi ülkede görev yapıyor.
burçin hanım eğer OT den bahsediyorsanız bu ülkemizde yüksek lisans seviyesinde eğitimi veriliyor diye biliyorum.
yanlışım varsa düzeltin
29-01-2009

Fizyoterapist
Örneğin Kanada'da Alberta Üniversitesi'nde bu alana yönelik eğitim, Alberta Ün. Rehabilitasyon Tıbbı Fakültesine bağlı İş ve Uğraşı Terapisi Bölümünde yapılıyor.Yüksek Lisans değil,bir bölüm.Dünya'daki uygulamalara bir örnek.Adresi: http://www.uofaweb.ualberta.ca/ot/<BR>http://www.uofaweb.ualberta.ca/ot//pdfs/ExecSumm_Curric11Nov08%20(2)%20(2).pdf http://www.uofaweb.ualberta.ca/ot/Our_Programs.cfm<BR>http://www.uofaweb.ualberta.ca/rehabmed/ResearchDegrees.cfm
29-01-2009

Fizyoterapist
arkadaşlar iş ve uğraşı terapisti olabilmeniz için fizik tedavi ve rahabilitasyon Y.O. nu bitirdikten sonra üzerine yüksek lisans yapmanız gerekmektedir. iş ve uğraşı terapisi mezunları arkadaşların diplamalarında ünvan kısmında ne yazdığını öğrenbilirmiyiz?
iş ve uğraşı terapisi ile iş ve uğraşı terapisti arasında fark vardır. araştırmanızı tavsiye ederim
26-01-2009

Fizyoterapist
3. sınıfa geçtiğimizde bize, 'iş ve uğraşı terapisini mi yoksa fizyoterapiyi mi seçmek istersiniz?' diye sordular. Son iki senemizde derslerimizi ya ergoterapist ya da fizyoterapist olacağımız şekilde alacaktık. Ben de diğer 24 arkadaşım gibi (30 kişiydik), fizyoterapiyi seçtim. İş ve uğraşı dersi de aldık tabi ama bizim işimiz başka. Ayrıca bu iki konu birbirinden ayrılamazken yani birlikte çalışmaları şart iken, yok 'ben de senin kadar bilirim' yok 'o terapist daha iyi' vs. gibi tartışmalar çok saçma!!! Keşke benim çalıştığım kurumda da bir ergoterapist olsaydı. Ben kendi adıma işin kaba tarafıyla uğraştığımı düşünüyorum. İnce işler ergoterapisti bekliyor ve ergoterapist malesef henüz tam olarak bilinmiyor tıpkı 15 yıl önce fizyoterapistin yeterince tanınmaması gibi... Umarım ergoterapistler ne kadar gerekli olduklarının anlaşılması için bizim kadar çok beklemek zorunda kalmazlar!
13-01-2009

Fizyoterapist
BEN KOCAELI ÜNİVERSITESINDE İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2. SINIFTAYIM. BU BÖLÜM TÜRKIYEDE SADECE KOCAELI ÜNİVERSITESINDE VAR . BIZIM OKULDA FİZYOTERAPISTLERLE IS UĞRASI TERAPISTLERI HAKKINDA SÖYLE BIR TABIR VARDI...FIZYOTERAPISTLER HASTAYA YÜRÜMEYI IS VEUĞRASI TERAPISTLERI İSE DANS ETMEYI ÖGRETIRLER.. BILMEMM BU SIZE YETERINCE ACIKLAYICI OLMUSTUR UMARIM.
07-12-2008

İş ve Uğraşı Terapisti
Haklisiniz benim calistigim hic bir kurumda böyle sorunlar yasanmadi yasanmiyor,ben forumdaki yazilara bakinca yazik diyorum, birlikte caliscak olan meslek gruplari karsilikli kim daha iyi yarisina girmisler.. Ben aciklama getirmek istedim cünkü anlatikca meslegimizi tanitdikca birlikte calismalar kolaylasir..
Saygilarimla...
04-11-2008

İş ve Uğraşı Terapisti
Arkadaşlar sizleri gerçekten anlayamıyorum. Fizyoterapistlerle Ergoterapistler neden böyle polemiklere giriyor??!!! belki inanmayacaksınız ama AVRUPA ülkelerinde böyle sorunlar yaşanmıyor.Ergoterapistlerle Fizyoterapistler ortak çalışmalarda yer alıyor.
Bizim ülkemizde ise bir tartışma konusuna yol açıyor.HAYRET EDİYORUM.
Birlikte çalışmayı deneyin,gerçekten çok keyifli oluyor.
Hepinize iyi çalışmalar
Ergoterapist Çiğdem Eliboler
02-11-2008

İş ve Uğraşı Terapisti
Size Fizyoterapist ve Ergoterapistin arasindaki farki kisaca anlatmaktan kendimi alamiyorum. Fizyoterapist: Hastanin vücudunun yeniden fiziksel calismasini saglar. Yani, bir kol felcli yada bir kazadan ileri normal fonksiyonu kalmamis. Fizyoterapist bu kolu kaslari güclendirerek vs. calismasini saglar. Ergoterapist, bu kolu hastanin kullanmasini, degisik ugrasilarla (mesela Affolter, Perfetti Metodlari) beyne adapte eder. Hastanin kolu calisiyor, kalkiyor iniyor vs., ama hasta bu kolu günlük hayatinda kahvesini yapamiyor, yemek yiyemiyor vs. diyelim. Hayat kalitesinde bir eksiklik, baskalarina muhtac kaliyor, bu onun psykolojisini bozuyor. Ergotherapistler hastanin vücudunla ve RUHUNla (Psykosamatik/Somatopsyhik) ilgilenirler. Psykiyatri ve Psykoloji dallarinla yan yana calisir. Insallah anlatabilmisimdir.
25-10-2008

Terapist (Rehabilite)
Merhaba, Fizyoterapi okuluna gidiyorsunuz ve Fizyoterapistin ve Ergotherapistin arasinda olan farki bilmiyorsunuz. Cok üzgünüm. "Fizyoergoterapist" diye bir meslek maalesef halä yok. Belki ilk siz olursunuz. Melek hanima hak veriyorum. Bu farki bir yerden ögrenmenizi temenni ederim. ElenNur, Almanyadan mezun Ergotherapist
25-10-2008

Terapist (Rehabilite)
Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Benzer Sorular
- Is ve Ugrasi Terapisi
- İs ve Ugrasi Terapisti
- Konuşma Terapisi Hikaye Formu
- Ses Bozukluğu
- Oyun Terapisi-İlişki Sanatı Kitabı
- Hemipleji De Konuşma Terapisi
- Ücretsiz Dil ve Konuşma Terapisi Danışmanlığı ve Takibi
- 6 Yaşındaki Oğluma Duyu Bütünleme Terapisi
- 3.Dünya Ses Kongresi Ücretsiz Katılım
- Oyun Terapisi Eğitimi İzmir 7-8 Mayıs 2011