Soru-Cevap
hiperaktivite








Demet Hanim hakli. DEHB nin tanilanmasinda zeka testleri birsey saglamaz, baglayici olan DSM-IV da belirtilen kriterlerden kac tanesini karsiladigidir. Bu kriterlerde zeka ile ilgili birsey yoktur. Hareketli cocuk ile ya da hiperaktivite ile ilgili olarak ilgilenirsek, 6 hiperaktivite + 3 impulsive davranistan 6 veya daha fazlasini 6 ay sure ile gosterip gostermedigi onem tasir. Belirlenmis kriterden hangilerini karsiliyor. Buna bakilacak. Tabii bu arada, bu davranislarin gelisimle tutarsiz ve uyumsuzluk sorunu haline gelmeye baslamis olmasi gerekmektedir. Destekleyici olarak davranislarin birden fazla ortamda gorulmesi, yani sadece sinif veya ev ortamina bagli ortaya cikmiyor olmamasi gerekmektedir. (Kaynak; DSM-IV)
Ilac konusu ile ilgili olarak da yeni bir durumu duymamis olanlar varsa duyurmus olayim, artik ritalin ve benzeri ilaclarin uzerine hayati tehlikesine dair uyari yazilmasi mahkeme tarafindan kararlastirildi. Yani ilac tedavisi hakkinda suphe ve sikintilar artiyor. Kullanmayi dusunenler icin mutlaka iki kere dusunulmesi gerek diye soyleniyor.

Dilek HAnım Merhaba,
Mesajınızla ilgili sizinle paylaşmak istediğim bir kaç durum var. Bunlardan ilki; Hiperaktivite tanısı koyarken sadece DSM-IV tanı kriterlerini kullanabiliriz. Zeka testleri, hiperaktivitede ayırıcı kriter değildir. Yani belirli bir puana sahip olmak gibi bir durum yoktur. Bahsettiğiniz testler bize sadece danışanımız ile ilgili öngörü verir. Üstelik, DEHB tanısı alan çocuklarda zeka puanı yanıltıcı olabilir. Çogu zamanda öyledir zaten. Hiperaktivite tanısı koyarken WİSC-R yada Stanford Binet uygulamak gerekmez.
İkinci bir nokta ise; psikologlar DEHB tanısını koyabilir. Sadece test uygulayıp vakayı sevk edemezsiniz. Aldığımız patoloji eğitimi ile bunu yapabiliriz. Elbette ilaç kullanımı gerekiyorsa mutlaka psikiyatrik destek alırsınız. Tüm hiperaktif çocuklarda ilaç kullanılması gerekmez.
Sizinde bu konudaki paylaşımınızı bekliyorum. İyi çalışmalar
Uzm.Psi. Demet Buyurgan

DEHB tanısı için öncelikle çocuğun birkaç ortamda birden incelenmesi gerekir. okul, ev, oyun... gibi. tek bir yerdeki gözlemler hiperaktif yorumu yapılması için yeterli değildir. Dikkati sürdürme, başladığı işi bitirme güçlüğü, dürtüsellik, tepkilerini erteleyememe, çabuk sıkılmanın yanısıra özellikle ' heryere tırmanma' davranışının DEHB için ayırdedici davranışlar olduğu bilgisi literatürde yeralmaktadır.Böyle bir durumda Psk.- PDR nin yapacağı WİSC-R ,Stanford Binet gibi bir zeka testi ile durum incelenip vaka çocuk psikiyatristine intikal etmelidir.
Ayrıca tüm bunları ve daha fazlasını zaten biliyor olduğunuzu varsayıyor, bir meslektaşınız olarak aksini düşünmek bile istemiyorum.
iyi çalışmalar...

Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Anne Babalar İçin Hiperaktif Çocukların ve Gençlerin Özdeğerlerini Geliştirmeye Yönelik Yöntemler
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Dikkat Eksikliği Tedavisi
- Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Acil Yardım
- Neurofeedback Down Sendromunda Gerçekten Umutmu?
- Hiperaktivite'de Refleksoloji
- Korkunç Şüphe
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Kaygı Teşihi Olan 8 Yaşındaki Oğlum İçin
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
- Zeka Testi