Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

hiperaktivite

hareketli bir çocuk ile hiperaktif bir çocuğu nasıl ayırt ederiz
24-03-2005
Turgut ÇATALBAŞ
Psikolog
Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.
14 Yanıt
Bencede tanısını koymaktan çok,hiperkatif çocuklar ile neler yapabileceğimiz daha önemli.Benim kullandığım yapılandırılmış bir oyun tekniği;resimli kartlar masanın üzerine ters konuluyor.Her resimden iki tane var.Sırayla iki kart seçiliyor.Aynı resimer bulunmaya çalışılıyor.çocuk önce sırasını beklemiyor,ikiden fazla kart açıyor vs.Ancak oyun oynandıkça kurallara uymaya başlıyor.Yani dürtüselliğini kontrol etmeyi öğreniyor.Bunun gibi karşılıklı sırayla oynanan kurallı oyunlar faydalı olabilir.
01-09-2006
Burcu ÇOLAK
Psikolog

BENCE HİPERAKTİF ÇOCUĞA NASIL TANI KOYMAMIZ GEREKTİĞİNDEN ÇOK BİZ ONLARLA NASIL ÇALIŞABİLİRİZ ŞEKLİNDE FORUMU YÖNLENDİRMEK İSTERİM. BENDEN BİR ÖNERİ ÇOCUĞUN DİKKAT SÜRESİNİ ARTTIRMAK İÇİN ZAMAN SINIRLI OYUNLAR, ÇOCUĞUN DUYGU VE DÜRTÜSEL DAVRANIŞLARININ FARKINA VARABİLECEĞİ YAPILANDIRILMIŞ OYUN TERAPİ TEKNİKLERİNDEN FAYDALANILABİLİR. BİR ÇALIŞMA ÖRNEĞİ: ÇOCUKLA TAHTA BLOKLARLA KULE YAPMA OYUNU OYNAYACAĞI TALİMATI VERİLEREK OYUNA BAŞLANIR. ÇOCUKTAN BLOKLARI YERLEŞTİRİRKEN BUNU SESLİ OLARAK TARİF ETMESİ İSTENİR( BU BULOĞU SAĞ ÜST KÖŞEYE KOYUYORUM.. VB.)BU ŞEKİLDE ÇOCUK DAVRANIŞ LARINI İZLEME VE KONTROLLÜ DAVRANMA ALIŞKANLIĞI KAZANIR. SİZLERİNDE BU ŞEKİLDE TARİF EDEBİLECEĞİNİZ YAPILANDIRILMIŞ YÖNTEMLER VARSA PAYLAŞMANIZI SADECE HİPERAKTİVİTE DEĞİL DİĞER ALANLARDA DA RİCA EDİYORUM. SAYGILARIMLA PSİKOLOG PINAR ÖRFLÜ ANKARA ÜNV. KLİNİK PSİKOLOJİ MASTER ÖĞR.
08-07-2006
Pınar ÖRFLÜ
Psikolog

BU SAYFADA YAZI YAZAN TÜM ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM.ÇÜNKÜ UZUN ZAMANDIR MEYDANA GELEN KISIR TARTIŞMALARA,ÇEKEMEMEZLİKLERE,BAŞKA MESLEK GRUPLARINA(HATTA KENDİ MESLEK GRUPLARINA BİLE) HAKARETLERE DAYANAMADIĞIM İÇİN YAZI YAZMAKTAN VAZGEÇMİŞTİM.(Bu nedenle sadece sorulan sorulara ve mevzuatla ilgili bidiğim ve elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyordum.) ANCAK SAYIN ÇATALBAŞ'IN AÇMIŞ OLDUĞU BU BAŞLIĞI OKUDUKTAN SONRA YENİDEN UMUTLARIM ARTMAYA BAŞLADI.DEMEK Kİ SEVİYELİ ŞEKİLDE TARTIŞMA VE BİLGİ PAYLAŞIMINI YAPABİLEN MESLEK ELEMANLARI VARMIŞ. BİLGİ PAYLAŞIMI YAPAN TÜM PSİKOLOGLARA SAYGILAR.... FORUM İŞTE BÖYLE OLUR. Devam etmesi için sevgi ve saygılarımı kabul edin LÜTFEN...!
18-05-2006
Mustafa ALTUNTAŞ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

dEHB’nun tedavisinde ilaçlar önemli yer tutarlar. Medikal tedaviden elde edilen sonuçlar çocuğun yaşı, zeka düzeyi, ailenin tedaviye uyumu ve sebatı gibi faktörlerden etkilenmektedir.Yeni ilac tedavileri (stimulan grubu ilaçlar) güvenilir ilaç olmaları, çocuklarda bağımlılık yapmamaları ve yan etkilerinin az olması nedeniyle tercih edilmektedirler. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda özel eğitim programlarının uygulanması gerekebilir. Kalabalık sınıflarda dikkatlerinin dağılması nedeniyle öğrenemeyen çocuklara bireysel eğitim desteği verilmelidir. Olumsuz davranışların düzeltilmesi ve yerine olumlu davranışların konulması için çeşitli destekleyici ve davranışçı tedavi teknikleri uygulanabilir.
18-05-2006
Hüsnü Sidar ÇİFTÇİ
Psikolog

Tedavide aile, okul ve hekim arasında sıkı işbirliği temel ögedir. Öğrenme sorunları, arkadaş ilişkilerindeki sorunlar ve kurallara uyma güçlüğü aile ve okulun birlikte,etkin yaklaşımlarıyla aşılabilir. Öncelikle aile DEHB hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çocuğun davranışlarını ya da derslerle ilgili zorluğunu yaramazlık ya da tembellik olarak yorumlayan anne-babalar çocukla ilişkilerini bozacak derecede ceza verebilirler. Oysa bu çocukların cezalardan pek anlamadıkları kısa süre içinde görülecektir. Tedavide çocukla yeniden sağlıklı ilişki kurabilmenin yolları aranır. Ailenin çocuğa yönelik tutumları araştırılarak yanlışlar giderilmeye çalışılır.
18-05-2006
Hüsnü Sidar ÇİFTÇİ
Psikolog

yakşalık 8 görüşmecimde dehp tanısı çıktı. Çocuk psikiyatristiyle birlikte ilaç ve seans terapisi uyguluyorum ve normal seyirden daha hızlı davranım kazanımları elde ettim. Yöntem farklılıkları olabilir. eger hastanın semtomplarında azalma ve normal yaşama adoptasyonunu planlıyorsak ve görüşmecinin iyileşmesi ve normal yaşama dönmesi öncelikli hedefinmizse ; hasta için gerekli olan tüm olumlu yöntemleri kullanmak zorumlugu bizim baglamaktadır. ama dürtülerini ve davranışları bilinli halde kontrol etmesini sağlamaksa ilaçla sagaltım daha önemlidir. bu yüzden deph tanısı almış çocukların tedavisinde dikkatli olursanız sevinirim. tabiki öncelikle terapi ön planda oldugu kimse inkar etmiyor ne psikiyatristler ne psikologlar
18-05-2006
Hüsnü Sidar ÇİFTÇİ
Psikolog

Ben de bir pdr 2. sınıf öğrencisi olarak size şöyle bi yorum yapmak istsyorum. Bazen anne-babalar çocuklarıyla ilgilenmedikleri için çocuklar, DEHB davranışını yapıyor. Bu gibi durumlarda benim önerim aileni bu konuda hassas davranması yönünde olacaktır. Cezalandırmalar ile bu sorunun çözüleceğini ben ve diğer meslektaş arkadaşlarım da kabul etmeyeceğiz. İlaçla tedavi yöntemine gelince Arif ÖZTÜRK arkadaşımıza katılıyorum. İlaçla tedavi küçük yaştaki çocuklara uygulanmamalı. DEHB da küçük yaşlarda ortaya çıkacağından ben de ilaçla terapi yöntemine karşıyım. Çözüm olarak ailenini olumlu davranış ve tutumları, çocukla biraz daha fazla ilgilenmeleri, çocuğa bu davranışından dolayı ceza vermemeleri gerekir. Ben kısaca bu çözüm önerilerini tavsiye ederim.
12-04-2006
Ferhat GERDAN
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

bu hastalıkta aerobik egzersizleri ve bilişsel terapinin ilactan daha fazla işe yaradıgını soyleyebilirim..
03-03-2006
Hande KAYNAK
Psikolog

Demet Hanim hakli. DEHB nin tanilanmasinda zeka testleri birsey saglamaz, baglayici olan DSM-IV da belirtilen kriterlerden kac tanesini karsiladigidir. Bu kriterlerde zeka ile ilgili birsey yoktur. Hareketli cocuk ile ya da hiperaktivite ile ilgili olarak ilgilenirsek, 6 hiperaktivite + 3 impulsive davranistan 6 veya daha fazlasini 6 ay sure ile gosterip gostermedigi onem tasir. Belirlenmis kriterden hangilerini karsiliyor. Buna bakilacak. Tabii bu arada, bu davranislarin gelisimle tutarsiz ve uyumsuzluk sorunu haline gelmeye baslamis olmasi gerekmektedir. Destekleyici olarak davranislarin birden fazla ortamda gorulmesi, yani sadece sinif veya ev ortamina bagli ortaya cikmiyor olmamasi gerekmektedir. (Kaynak; DSM-IV)

Ilac konusu ile ilgili olarak da yeni bir durumu duymamis olanlar varsa duyurmus olayim, artik ritalin ve benzeri ilaclarin uzerine hayati tehlikesine dair uyari yazilmasi mahkeme tarafindan kararlastirildi. Yani ilac tedavisi hakkinda suphe ve sikintilar artiyor. Kullanmayi dusunenler icin mutlaka iki kere dusunulmesi gerek diye soyleniyor.

13-02-2006
Arif OZTURK
Özel Eğitim Öğretmeni

Dilek HAnım Merhaba,

Mesajınızla ilgili sizinle paylaşmak istediğim bir kaç durum var. Bunlardan ilki; Hiperaktivite tanısı koyarken sadece DSM-IV tanı kriterlerini kullanabiliriz. Zeka testleri, hiperaktivitede ayırıcı kriter değildir. Yani belirli bir puana sahip olmak gibi bir durum yoktur. Bahsettiğiniz testler bize sadece danışanımız ile ilgili öngörü verir. Üstelik, DEHB tanısı alan çocuklarda zeka puanı yanıltıcı olabilir. Çogu zamanda öyledir zaten. Hiperaktivite tanısı koyarken WİSC-R  yada Stanford Binet uygulamak gerekmez.

İkinci bir nokta ise; psikologlar DEHB tanısını koyabilir. Sadece test uygulayıp vakayı sevk edemezsiniz. Aldığımız patoloji eğitimi ile bunu yapabiliriz. Elbette ilaç kullanımı gerekiyorsa mutlaka psikiyatrik destek alırsınız. Tüm hiperaktif çocuklarda ilaç kullanılması gerekmez.

Sizinde bu konudaki paylaşımınızı bekliyorum. İyi çalışmalar

Uzm.Psi. Demet Buyurgan

13-02-2006
Demet BUYURGAN
Psikolog

DEHB tanısı için öncelikle çocuğun birkaç ortamda birden incelenmesi gerekir. okul, ev, oyun... gibi. tek bir yerdeki gözlemler hiperaktif yorumu yapılması için yeterli değildir. Dikkati sürdürme, başladığı işi  bitirme güçlüğü, dürtüsellik, tepkilerini erteleyememe, çabuk sıkılmanın yanısıra özellikle ' heryere tırmanma' davranışının DEHB için ayırdedici davranışlar  olduğu bilgisi literatürde yeralmaktadır.Böyle bir durumda  Psk.- PDR nin  yapacağı WİSC-R ,Stanford Binet gibi bir zeka testi ile durum incelenip vaka  çocuk psikiyatristine intikal etmelidir.

Ayrıca tüm bunları ve daha fazlasını zaten biliyor olduğunuzu varsayıyor, bir meslektaşınız olarak aksini düşünmek bile istemiyorum.

iyi çalışmalar...

01-02-2006
Dilek ÖZDEMİR
Psikolog

 Arkadaşlar dostlar alışverişte görsün , had ben de bir soru sorayım. Ayı oluyor. Hocam 10 puanlık final sorusumu bu?
29-03-2005
Amir AKDAĞ
Eğitim Programcısı

DSM-4 Tanı Ölçütlerini kullanabilirsiniz. Bunu bildiğinizi düşünüyorum. Sorunuzun amacı konusunda bilgilendirin lütfen.
29-03-2005
Demet BUYURGAN
Psikolog

Turgut bey siz alanda çalışıyor musunuz? Çalışıyorsanız sizin kendi sorunuza nasıl cevap vereceğinizi merak ettim.Lütfen önce siz cevaplar mısınız.
29-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Kullanıcı Görüşleri...