Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Herkesin derslerini bir gorelim.

Özel eğitimde çalışan her alandan arkadas yazsın 4 yıl boyunca hangi dersleri alıyorlar.

1. Zihin engelliler öğretmeni
2. görme engelliler öğretmeni
3.işitme engelliler öğretmeni,
4.psikolojik danışman ve rehber öğretmen
5. psikolog
6. Çocuk gelişimi ve egitimi
7. sosyal hizmet uzmanı
8 Özellikle sınıf öğretmeni

bu saydıgım alandan mezun öğretmenlerimiz bir yazsınlar bakalım yaa bu özel eğitimde eğitimci olarak çalışmak öyle basitmi? insan dehsete düşüyor. bir panoda yazi okuyorum özel eğitim semineri var.konuşmacıya bakıyorum özel eğitimle alakası yok.. hangi dersi alıyorsunda özel eğitim hakkında seminer verecek seviyeye geliyorsun.. samimi söyluyorum..bu alanda kim çalışıyorsa yazın bakalım su derslerinizi bir..
25-09-2008
Birol DAVUN
Eğitimci
13 Yanıt

Merhaba, 2. Sınıfın ilk döneminde Özel Eğitim'e Giriş, 2. Sınıfın ikinci döneminde Özel Eğitim'de PDR, 3. sınıf 2. dönemde Özel Eğitim'e Muhtaç Çocuklar ve Ailelerle Psikolojik Danışma ve son sınıfta da Özel Eğitim Stajı derslerini aldık. Ailelerle görüşmeler yapıp, ses kaydı aldık. Çocukları değerlendirdik ve raporlaştırdık. "Biz Özel Eğitimcilerden iyiyiz" ya da "Biz Özel Eğitimciler kadar yetkiniz" gibi saçma bir iddiam yok. Bizim işimiz Psikolojik Danışma. Biz öğretmen değiliz. Siz ne kadar öğretmenlikte bizden iyiyseniz, biz de aile görüşmelerinde ve Psikolojik Danışmaya ihtiyacı olan çocuklarda sizden bir o kadar iyiyiz. O yüzden, Özel Eğitim kurumlarında çalışma amacı sizden farklı olan PDR ile kendinizi kıyaslamanız saçma olur. ... Öğretmenlik söz konusu olduğunda, elbetteki 15-20 günlük sertifikalı öğretmenler Özel Eğitimcilerin eline su dökemez. Şimdiye kadar 4 kurumda ortalama 4 ay staj yaptım, 2 kurumda resmi olarak çalıştım. Özel Eğitimcilerle çalışmanın yeri çok ayrı. 

03-11-2008
Umut Haydar COŞKUN
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sayın site yetkilileri sitenin makaleler ve yazılar kısmında doğru olan yazılar var ama bazı direk bilgi verici yazılar var...onlara bir bakın isterseniz... yazıların çoğu hep yanlış ve eksik bilgiler vermekte.. Lütfen yazılar ve makaleler kısmındaki yazıları düzeltin... öğretim yazıları var orda arkadaslar yazmışlar performans alımları felan onların çoğu eksik ve yanlış.. Hiç bir davranışsal kural ..... .... ..... yı yapmayacaksın şeklinde olmaz... bu kadar da değil artık... yahu güleyimmi ağlayayım mı?
08-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Yök'ün derslerini yazmama gerek yok galiba..&lt;BR&gt;1. Eng. yön. tutum. değ.&lt;BR&gt;2. Gelişim öğrenme&lt;BR&gt;3. Özel eğitime giriş&lt;BR&gt;4. Zih. Eng. Giriş&lt;BR&gt;5. Zih. Eng. Eğit.&lt;BR&gt;6. Zih. Eng. Dil gelişimi&lt;BR&gt;7. Eğitsel ve davranışsal değ.&lt;BR&gt;8. Kaynş. ve Des. Öz. Eğt. Hizmetleri&lt;BR&gt;9. Zih. Eng. sosyal beceri kaz.&lt;BR&gt;10. Zih. Eng. B.E.P&lt;BR&gt;11. Zih. Eng. Erk. Çocuk. eğt.&lt;BR&gt;12. Zih. Eng. Kavram ve Beceri öğretimi&lt;BR&gt;13. Zih. Eng. iletişim bec. kaz.&lt;BR&gt;14. Zih. Eng. müzik öğrt.&lt;BR&gt;15. Sınıf yönetimi ( Özel eğitim)&lt;BR&gt;16. Uygulamalı Davrnaış Analizi&lt;BR&gt;17. Zih. Eng. Öz bakım ve Gün. Yaş.Bec.Kaz.&lt;BR&gt;18. Zih. Eng. Kaynaştırma Prog.Haz.&lt;BR&gt;19. Zih. Eng. Fen bilgisi öğrt&lt;BR&gt;20. Zih. Eng. Hayat bil. öğrt.&lt;BR&gt;21. Zih. Eng. Resim iş öğrt.&lt;BR&gt;22. Zih. Eng. Beden egt. öğrt.&lt;BR&gt;23. Zih. Eng. mat. gelş.&lt;BR&gt;24. Zih. Eng. Okuma yazma öğrt.&lt;BR&gt;25. Zih. Eng. Öğretme Yön.&lt;BR&gt;26. Zih. Eng. Türkçe öğrt.&lt;BR&gt;27. Zih. Eng. Aile eğitimi ve reh.&lt;BR&gt;28. Zih. Eng. Okul prog. ve Eğt. ort. Gelş.&lt;BR&gt;&lt;BR&gt;daha aklıma gelmeyen bir kaç tane daha var... ve 4. sınıfta full donem staj var.. haftanın her gunu birebir ve grup sınıfları olarak.<BR><BR>Ha bu arada su konusma terapistiyim diyen arkadaslar varya hangi universitede lisans duzeyinde konusma terapistligi var ???
08-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Suat bey,Birol hocamın anlatmak istediği konu sizin sölediğinizden çok farklı.Birol hoca ben bu alanla ilgili bir sürü ders aldım,bu alanda çalıştığım halde hala kendimi seminer verebilecek yeterlilikte görmüyorum diyo .Çnkü özel eğitim çok fazla uygulama ve araştırma gerektiren bir alan.Ama malesef 3 gün derse girip herşeyi biliyorum havasında ki insanlar önemli konularla ilgili ders vermeye kalkıyor.Ayrıca özel eğitimin ekip çalışması oldugunu kimse göz ardı etmiyo ve edemezde.Bizim isteğimiz herkesin kendi alanıyla ilgili şeyler yapması. Ayrıca size özel eğitim renk,şekil olarak sunulmus olabilir.O onların yanlışlarıdır.Önemli olan işi bilen insanlardan doğruyu öğrenmektir.herkese iyi çalışmalar
07-10-2008
Diğer

Çok doğru söylüyorsunuz ama ne yazık ki burası Türkiye!!Ve neredeyse çocuklarımız bırakın rengi,şekli,evlerine çıkmamak üzere geri döneceklerdi.Bir çok kişi yan dairesinde oturan komşusunun engelli bir çocuğunun olduğundan bile bihaberdi..Sosyal güvencesi olsun olmasın Her engelli çocuğumuzun bu yasa ile evlerinden çıkıp aramıza katılması bile şuanda şükredilir bir durum.Yeter ki öğretmenlerimiz sağduyulu ve işlerinin sorumluluğunu üstlenebilsinler.Bırakın kurum sahiplerini.!.Sınıf kapısını kapatınca içerde biz ve çocuklarımız kalıyor.Vicdanlarımız rahat uyuyalım.
07-10-2008
Deniz BAKIR
Anaokulu Öğretmeni

işte beklenilen açıklamalardan bir tanesi budur..
07-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Arkadaşlar sizlerde takdir edersiniz ki engellilik alanında uygulama yapan meslekler hakkında o kadar tartışma yaratılıyor ki,bizlerin de bu yönde yazılan yazılara ön yargıyla yaklaşmamız ya da genelleme yapmamız artık doğal karşılanmalı diye düşünüyorum,haklısınız bir shu ya da psikolog mesleki rol ve görevleri dışındaki konularda seminer vermemeli sadece bu tür seminerlerin organizasyonu ile uğraşması bir bakıma kabul edilebilir.Ne yazık ki engellilik alanında olduğu gibi diğer alanlarda da mesleki sınırlılıklar çizilmemiş ve sistem tam anlamıyla rayına oturmamış,bu nedenle meslekler kendi alanları dışında uygulamalara zorlanıyor ya da yapmak zorunda bırakılıyor,ben özel eğitim alanında 18 ay çalıştım ve ne yazık ki psikolog arkadaşımla birlikte yanlışlığını kurum sahibine defalarca ifade etmeme rağmen derslere girerek çocuklara renk ve şekil kavramı öğretmek zorunda kaldım,ne yazık ki çalıştığım ya da görüştüğüm kurum sahiplerinin tek derdi ekonomik kazanç sağlamaktı,işin sosyal rehabilitasyon kısmı onlar için Avrupadaki gibi para ödenmediği için gereksizdi,çocuk gelsin 1 saat eğitimini alsın güle güle..halbuki bilmediği şey sahibi olduğu kurumun kuruluş amacı engellilerin rehabilite edilip topluma kazandırılmasıydı:)çocuk rengi bilmiş şekli bilmiş ne işe yarayacak:)kurumdan eve evden kuruma:)ifade etmek istediğim biraz da empati kurabilmeniz,bizi yanlış uygulamalara zorlayan ne yazık ki sistem...önerim diğer meslekleri dışlamak yerine engellilik alanında yukarıda ifade ettiğiniz mesleklerin varlığını kabullenmek, yer alsın mı almasın mı gibi tartışmalardan ziyade uygulama alanlarını tartışmak,yoksa bu tür tartışmalar uzun yıllardır olduğu gibi bizlere ve engellilere hiç bir yarar sağlamayacaktır...çalışmalarınızda başarılar diliyorum...
06-10-2008
Suat DİZDAR
Sosyal Hizmet Uzmanı

ayrica hala diğer meslek branşından arkadaslar aldıkları özel eğitimle ilgili dersleri yazmadılar..hayret!!
06-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Simdi soyle soze baslamak daha gercekci olaCak kanısındayım.suat bey ben özel eğitimde çalışacak personelin sadece özel eğitim öğretmeni olduğunu söylemedim bu bir... ikincisi özel eğitim bir ekip işi değildir demedim.. özel eğitimin sadece kavram sayı yada harf öğretmek olmadığını bende biliyorum bu üç... Ben sadece Özel eğitimin temel direği olan konularda seminer vermek öyle basit değil onu anlatmaya çalışıyorum.. Bunlar öyle iki üç kitap okumakla oalcak şeyler değiller.. O zaman bir fen blgisi öğretmenide tutsun seminer versin özel eğitim hakkında.. yada benim OHM kanunu hakkında seminer verdiğimi düşünsenize. :)) bu olacak işmi? Arkadaşlar herkes özel eğitimde kendi işni yapsın... Kimse kimsenin alanına müdahale etmese iyi olur diye düşünüyorum...Yani anliyacağınız hocam bir sosyal hizmet uzmanı niye özel eğitim alanında çalışıyor demiyorum.. yada pdr yada psikologun.. önemli olan sınırı iyi bilmek..Sizin de dediğiniz gibi bir EKİP işidir özel eğitim.. Yoksa biz 4.sınıfta boşunamı 1 yıl haftanın 5 günü Sabah 9'dan öğlen 1'e kadar staj yaptık... öyle koaly değil kimse kusura bakmasın...
06-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Amaç tartışma yaratmak değil Suat Bey.Bize zaten bildiğimiz şeylerden bahsetmişsiniz.Psikolog ve SHU larının özel eğitimde ki yerini biliyoruz.Özel eğitim tabi ki ekip işidir.Bunun aksini idda etmedik.Problem bu alanda nasıl oluyor da bir psikolog ya da farklı branştan birisi teori olarak otistik bireylerin özellikleri ve eğitimleri hakkında seminer veriyor.Psikologların ve sosyal hizmet uzamanlarının görevlerini çok iyi belirtmişsiniz.O zaman neden seminerlerde,panellerde vs lerde toplumsal uyumlarından,ailelerin kabul düzeylerinden bahsedilmiyor da biz eğitimcilerin bile haddine düşmeyen bilgiler verilip insanlardan yüksek ücretler talep ediliyor.Bizler bunu tartışıyoruz.Kimsenin bir şeyi sınırlandırdığı yok.Alandan olmayan kişilerin biz özel eğitimcilerden daha iyi bu işi yaparız,daha iyi eğitim veririz diyenlere ise söylenebilecek hiç laf yok!! İnsanlar uyansınlar ve uzmanlık alanı olmayan kişilerin seminerlerine gidip eksik bilgi edinmesinler..Dediğiniz gibi hep birlikte neler yapabilceğimizi tartışıyoruz,konu da ''sosyal hizmet uzmanları,sınıf öğretmenleri,psikologlar vs neden özel eğitimin içindedir değil'' ''neden eğitimci gibi seminerler,paneller vs düzenledikleridir'' Lütfen yazılanları karşı saldırı gibi değil toplumun yararına bir konu gibi algılayalım.Siz bugün kendinizi otistik bireyler yada down sendromluların NASIL EĞİTİLDİKLERİ hakkında seminer düzenleyecek kadar yeterli görüyorsanız,nedenleriyle birlikte buyrun açıklayın..Saygılarımla..
06-10-2008
Özel EĞİTİMCİ
Özel Eğitim Uzmanı

İlk önce psikolog ve shu ların özel eğitim ve rehabilitasyon alanındaki yerini öğrenin,shu ve psikolog eğitimci değildir,sosyal rehabilitasyon alanında mesleğini icra eder.Sosyal rehabilitasyon kavramını da açıklamama lüzum yok sanırım...özel eğitim dünyanın heryerinde multidisipliner ekip çalışmasını gerektiren bir alandır,kurumla sınırlı kalmaz çocuğun içinde bulunduğu her yaşam alanında sosyal rehabilitasyonu,toplumsal uyumu,ailenin çocuğu kabul düzeyi,siz eğitimciler tarafından kazandırılanları sosyal çevresinde uygulayabilmesi vb..kavramlardada diğer meslekler işlev görür,özel eğitimi sadece renk şekil kavramı A yı B yi öğretmekle sınırlamak cehalettir.AB ye girme yolunda olan bir ülkenin engellilik alanı çalışanları olarak Lütfen artık bu gereksiz ve bir yere varamayacağınız tartışmalarla uğraşmak yerine hep birlikte neler yapabileceğinizi tartışın.Örnek olun...kolay gelsin..
06-10-2008
Suat DİZDAR
Sosyal Hizmet Uzmanı

Bakalim hocam baska bolumlerdeki arkadaslar neler almislar ozel egitim namina bir yazsınlar bakalım
06-10-2008
Birol DAVUN
Eğitimci

Çok güzel bir başlık Birol Bey..Tebrikler..Umarımm başka branşlardan da kişiler yazar.Zihin engelliler öğretmenliği 4 yıllık lisans programında aldığım dersler;<BR><BR>Özel eğitime giriş,eğitim bilimine giriş,sağlık ve ilk yardım,psikolojiye giriş,gelişim ve öğrenme,erken çocuklukta özel eğitim,bireysel farklılıklar ve psikolojik yaklaşımlar,zihin engellilere yönelik tutum değiştirme,zihin engellilerin eğitimi,davranış değiştirme(uygulamalı davranış analizi),zihin engellilerde dil ve iletişim,zihin engellilere dil ve iletişim kazandırma becerileri,zihin engellilerde kavram ve beceri öğretimi,kaynaştırma ve destek özel eğitim hizmetleri,bireyselleştirilmiş eğitim planı,okuma yazma öğretimi,türkçe öğretimi,fen bilgisi öğretimi,matematik öğretimi,hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretimi,resim öğretimi,zihin engellilerde günlük yaşam ve sosyal beceri öğretimi,zihin engellilerde müzik öğretimi,rehberlik,aile eğitimi,sınıf yönetimi,zihin engellilerde mateyal geliştirme,yasalar ve özel eğitim,okul yönetimi dir.Ayrıca 3. sınıfta haftada 1 ve 4.sınıfta haftada 4 gün olmak üzere öğretim uygulaması (staj) aldım.. Daha da arada yazmayı unuttuğum dersler olabilir. Tüm bu derslere ek olarak lisans mezunu olarak kendimi seminer vermekte yeterli görmüyorum.Yüksek lisansı bitirmiş öğrencilerin bile seminer vermesini yeterli bulmuyorum.Bizler mi özel eğitimci olarak alçak gönüllüyüz yoksa başkaları mı çok akıllı anlamış değilim.Buna rağmen özel eğitimciden daha özel eğitimci olan ve bildiklerimizin 2 aylık sertifika programıyla on da birini bilmeyen kişilerin ''biz çocukları seviyoruz,bu işi sizden daha iyi yapıyoruz'' şeklinde ki söylemlerine maruz kalıyoruz.Kafasını kuma gömerek idaalı konuşanlara ne denebilir ki herşey ortada..
03-10-2008
Özel EĞİTİMCİ
Özel Eğitim Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır