Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

evde konuşma terapisi

merhabalar benim oğlum 4,5 yaşında hafif otizm belirtileri gösteriyor 1 yaşından beri tek sözcük kullanıyor ek yok cümle yok onuda kendi isterse kullanıyor zaten sorunca söylemiyor.ben okulöncesi öğretmeniyim çalışmıyorum tamamen oğluma odaklanarak bu sorunu çözmek istiyorum ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim ankarada bildiğiniz kurs eğitim veren varmıdır lütfen güvenilir ve geçerli bir kaynak olsun burada bir çocuğun hayatı söz konusu ilgilenenlere çok teşekkür ederim.

21-12-2012
Seros CAN
Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı
5 Yanıt
Ben erken yoğun davranışsal eğitimi uygulyorum daha sonra program ilerledikçe küçük adımlarım kitabından devam ediyorum. Haftada iki seans aile ile birlikte yaparak onlara öğretiyorum, böyle olunca çocuk geriye kalan seanslarını aile tarafından alabilmekte. Maddi olarak imkansız olmuyor böylece. Kapalı kapılar arkasında verilen haftada iki seansın hiç bir çocuğa faydası olmaz. Bilimsel araştırmalar bu eğitimler yoğun alındığı zaman ancak etkili olduğunu belirtiyorlar. Çocuğunuz bir daha aynı yaşında olmayacak lütfen gereksiz yerlerde boşuna maddi ve manevi olarak SÖMÜRÜLMEYİN!!!Ayrıntılı bilgi için http://yunusesra.com/files/Yeni_Microsoft_Word_Belgesi.doc adresini tıklayabilirsiniz.
12-02-2013
Yunus POLATOĞLU
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Derslerin farkını bende anlamadım.Duyu bütünlemesi diyorlar.Çocuğun kendini ve çevresini farkına varması için yapılan birtakım şeyler.Beden eğitimi hareketleri var.Oyuncakları takıp,söküyorlar.Göz temasının artması için çalışmalar var.İşitselin sesle ilgili olduğunu düşünmüştük.Terapilere ben çalıştığım için ablam gidiyor.işitselde de aynı şeyleri yaptılar dedi.Belki daha sonra farklı olacak.Çocuğu iyice doldurduktan sonra konuşma terapilerine başlanacakmış. Evde devamlı iletişim halindeyiz.Oyuncaklar özellikle sökülebilir takılabilir şeyler,kapaklar çok ilgisini çekiyor.Bir şeyde uzun süre takılıp kalmıyor.Devamlı araştırma içinde.Topla oyunlar yaptık,önceleri topu alıp kaçıyordu.Şimdi karşılıklı atmaya başladı.Hep kendi başına oynamak için fırsatlar kolluyor.Aslında sesleri var.aaa ,uuu deyip,ellerini sıkıp sinirleniyor gibi yapıyor.Şarkı söyler gibi sesler çıkarıyor.1 yaşına kadar ba ,baa,maa,maa gibi tek heceli kelimeler söylüyordu,birden kesti.ses taklitleri yapıyorum,hiç bir şekilde tekrarlamaya yanaşmıyor.10 aylıkken tel sarar,bay bay,bir bir bir işareti yapıyordu.Şimdi yapmıyor.Bir gelişme var önceden bay bay derken tepkisizdi.Şimdi arkamızdan ağlıyor.Sesli kitaplar aldım,biraz bakıyor inceleyip başka şeylere yöneliyor.Tamamen otistik değil,göz teması kuruyor.Yakalarım , yakalarım dediğimde kaçıyor oyun oynuyor.Cee oyununu seviyor.Bir şeyleri alıp birbirine çarpıp sesler çıkarıyorum,hoşuna gidiyor ama ona verdiğimde taklit etmiyor,devam etmem için bana veriyor.Bir kaç çocukla biraraya getirdik.Önceleri hiç ilgilenmiyor,oyuncakları alıp kaçıyor başka yerde oynuyordu,onlar elinden alınca başka oyuncaklara yöneliyordu.Sonra onlara oyuncakları vermeye başladı.çok akıllı onlar bakmadığı sırada oyuncakları arkasına saklayıp alıyor.sarılmaya çalışıyor.Saldırgan değil.Okşanmayı,kucaklanmayı seviyor.sevelim diye kafasını dizimize koyar.Aslında hareketleri bana çok normal geliyor.Tekrar eden bir hareketi yok.Çok üstüne eğiliyoruz gelişme gösteriyor ama konuşmasını taklit yapmasını sağlayamadık.Hasta oluncada biraz geriye gitti sanki,içine kapandı.Ben mi çok şeyler bekliyorum.Bu çocuk nasıl konuşacak. Küçük adımlar erken eğitim programı diye belediyenin aileler ve lisan üstü öğrenciler ile birlikte yürüttüğü bir program varmış.Bu programa nasıl dahil olabiliriz.Kitaplarını nereden edinebiliriz. Değişik eğitim kurumlarını inceleyip arıyorum.Her biri birbirinden pahalı.Değerlendirme için para isteniyor.Çok kötü durumda olmama rağmen bunların altından kalkamıyorum.Rapor alsak bile devlet sadece haftada 2 saatini karşılıyor.Görkemin okuduğuma göre daha yoğun eğitim alması lazım.Haftada 25-40 saat erken yoğun davranışsal eğitim deniyor,küçük çocuklar için.Bu eğitimi veren uygun bir yer bulamadım,öyle yoğun eğitim veren bir yer de yok.Kafam ,beynim fena halde karışık,çocuğum elimden kayıyor gibi hissediyorum
12-02-2013
Bahar SANCAR
Mimar

Oğlunuza atipik otizm teşhisi konulduğunu yazmışsınız.Atipik otizm, diğer hiçbir otizm ya da engellilik belirtilerini tam olarak göstermeyen ancak birçok gelişim alanına yayılmış bir bozukluktur. Yani ne olduğu konusunda tam tanı konulamaz ve bi gelişimsel bozukluk var mı acaba diye kuşku duyulan bir durumdur. Bu nedenle erken yaşta eğitimle gelişim bozuklukları yok olabilir ya da normale yakın şekilde gelişim gösterir hale gelebilir. Bahsettiğiniz duyusal ve işitsel eğitim olarak derslerin ayrılmasına bir anlam veremedim. Bu konuda eğitim kurumunuzdan derslerin içeriği hakkında bilgi isteyin ya da iki farklı dersi izlemek istediğinizi talep edin.Dil terapisi konusunda, gittiğiniz eğitim kurumunuzun özel eğitim merkezi ise verilen eğitim dahilinde böyle bir dil eğitimi veriyor olması gerekir.Oğlunuz şu an yaşı itibariyle dil gelişimi açısından eğitim alması gerekli en kritik dönemdedir.Bu nedenle bu kritik dönemi en iyi eğitimle geçirmesini sağlayın.Evde sizin yapabilecekleriniz oğlunuzun ilgisini dikkatini neler çekiyorsa sürekli onunla iletişim halinde olun, (oğlunuz sesler çıkarıyor mu yazmamışsınız ama) oyunlarla basit ses taklitleri yaptırın, sesli ktaplar alıp bol bol oynayın.
11-02-2013
Ayşe Gül ALP
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Merhaba 17 aylık oğluma atipik otizm teşhisi konuldu.Otizm in bütün belirtilerini göstermiyor.3 yaşında olmadığı için henüz otizm denmiyorda iletişim bozukluğu deniyor.Hiç bir kelimesi yok.3 aydır televizyonu kapatıp ilgiyi ona yönelttiğimiz için göz teması kurmaya başladı,adını söyleyince de bakıyor.Özel bir ağitim kurumunda eğitim alıyor.Dersleri işitsel ve duyusal olarak ikiye ayrılıyor.Biz ikisinin farkını anlayamadık.Çocuğu duyusal ve işitsel olarak dolduruyorlarmış.Sonra birden konuşmaya başlayacakmış.2 hafta olmadı.Bu hafta hasta olduğu için derslere katılımda zorlandı.Devamlı ağlayıp kaçıyor.Konuşma terapiside alması gerekmez mi?Terapiyi almak için küçük mü?konuşma terapisini nerede aldırabilirim.evde kendim neler yapabilirim.
08-02-2013
Bahar SANCAR
Mimar

Merhaba yazınızdan çocuğunuzun tek sözcük düzeyinde olduğunu anlıyorum. Artık çocuğunuzun iki sözcüklü cümlecikler kullanmasını ve giderek bu cümleciklerinin sayısını artırmasını istiyorsunuz. Bunun için neler yapabilirsiniz? Size kısaca anlatmaya çalışayım. Örneğin iki çocuk düşünelim; Birinci çocuğun 60 tane ad bildiren sözcük bildiğini düşünelim ikinci çocuğun ise 17 ad bildiren, 2 tane tekrar bildiren,5 tane eylem bildiren,1 tane yer bildiren ve 1 tane de olumsuzluk bildiren sözcüğü olsun.Şimdi bu tabloya baktığımızda 2. çocuğun 2 sözcüklü cümlecikler kullanmaya başlayacağını söyleyebiliriz. Çünkü bir çocuk dünyanın en zengin ad bildiren sözcük dağarcığına sahip olsada iki sözcüklü cümlecik kullanamaz. Elma armut biraraya gelerek cümlecik olmaz. Ama 2. çocuk gibi sözcük türü zengin olan çocuk elma yok, süt orda, bebek atla gibi iki sözcüklü cümlecik kullanabilir. Size ilk tavsiyem çocuğunuzun sözcük türünü zenginleştirin. İkinci tavsiyem çocuğunuz ile nasıl çalışabilirsiniz, nasıl dil örneği alabilirsiniz gibi konularda size destek olacak Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı kitabını edinerek 3. kitabın konuşan çocuğa dil öğretmek kısmını okuyabilirdiniz.Üçüncü tavsiyem olarak lütfen eğitimde gecikmeyin çünkü yaş çok önemli. İyi çalışmalar :-)
21-12-2012
Yunus POLATOĞLU
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır