Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Dil ve konuşma Terapistliği hakkında

Merhaba Arkadaşlar ben açıköğretim fakültesi okul öncesi öğretmenlik bölümünde okuyorum seneye inş. mezun olacağım benim sorum dil ve konuşma terapisti nasıl olabilirim? neler yapmam gerekiyor? yüksek lisans için kaç öğrenci alınyor? ben zihin engeliler öğretmenliği okuyan arkadaşlar sadece bu bölüme başvurabilir diye duymuştum doğru mu? sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim bu konuyla ilgili bilgi eklemek isteyen arkadaşlarda varsa mutlu olurum

22-07-2010
Çiğdem Koşan KIRCALI
Okul Öncesi Öğretmeni
96 Yanıt
ben anadolu işitme eng mezunuyum,benim anlamadığım diğer üniversitelerin işitme engelliler bölümünde zihinsel engelliler denklik belgesi veriliyor ama anadolu mezunları eli boş dönüyor,denklik belgesi alamıyor
22-11-2010
Mustafa GÜNGÖR
İşitme Engelliler Öğretmeni

Lisansa bağlı olarak da doktoraya başvurabilirsiniz. İkisi arasında herhangi bir fark yok. Ancak Dilkom'da "bütünleşik doktora" uygulaması var. Yani doktoraya kabul edilseniz dahi, önce yüksek lisans derslerini tamamlamanız gerekiyor. Sonrasında doktoradan ders almaya başlayabiliyorsunuz. Bu durumda doktorayı tamamlama süreniz en iyi ihtimalle 6-7 seneyi bulur. Bu yüzden benim tavsiyem yüksek lisans yapmanız yönünde olacaktır. Sonrasında -eğer hala çok istiyorsanız ve gücünüz kaldıysa- doktora yaparsınız. Ancak yine de ilk başvuru esnasında her iki programa da başvurun. Çünkü puanlar çok yüksek düzeyde seyrediyor. Genel başvuru puanınız (ales+yabancı dil+mezuniyet derecesi) 80 altında ise çok fazla şansınız olmayabilir. Bu yüzden her iki programa da başvurmak daha iyi olur. Gelelim kazanç durumuna.. Genellikle konuşma terapistleri özel kurumlarda (rehabilitasyon merkezi, özel merkez ya da hastane) çalışıyorlar ve aldıkları ücret günümüz şartları için oldukça yeterli diyebilirim. İş bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Şu anda Dilkom'dan mezun 60 civarı terapist var ve Türkiye'nin ihtiyacı ise binlerle ölçülebiliyor ancak..
11-11-2010
Belirtilmemiş

cevabınız için teşekkür ederim. bi kaç merak ettiğim soru daha var.lisansımı tamamladıktan sonra başvurdum diyelim. direk doktoraya kabul edilme gibi bir imkanım var mı? lisansa bağlı doktora ile yüksek lisansa bağlı doktora arasında ne gibi farklar var? bide malum ekonomik koşullar hepimiz için ciddi önem taşıyor. okul öncesi öğretmenliği ile dil terapistliğinin maaşlarını ve iş bulma imkanılarını karşılaştırmanız mümkün mü?
11-11-2010
Selin SAYI
Öğrenci

Yıllara göre küçük değişiklikler olabiliyor ancak genel olarak 10 y.lisans ve 5 doktora kontenjanı açılıyor. En sağlıklı bilgiyi enstitüden alabilirsiniz.

10-11-2010
Belirtilmemiş

dokuz eylül üniversitesi okul öncesi öğretmenliği öğrenciysiyim ve yüksek lisansımı dil terapistliği üzerine yapmak istiyorum. prosedürünü biliyorum okudum ancak yıllık kontenjan konusunda bilgi sahibi olamadım bir türlü.yılda kaç kişi alınıyor her yıl değişiyorsa ortalama bir rakam vermeniz mümkün mü ? acil cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
09-11-2010
Selin SAYI
Öğrenci

Dil ve konuşma terapistliğinin "lisans" programlarının açılmasını belki de herkesten çok bizler istiyoruz. Bu konuda yoğun çaba sarf ediliyor. Sayının yetersiz olduğunu biliyoruz ancak unutulmamalı ki; DKT alanı Türkiye'de çok yeni. Yapılması gereken şey lisans programlarının bir an önce açılması için gerekli yerlere müracaat etmek, ısrarcı olmaktır. Emin olun, kimse -en azından benim tanıdığım- bu alanda TEKEL olmak istemiyor. Şu anda herkese yetemeyeceğimizi biliyoruz ancak bunun çözümü "sertifika" değildir. Ve yine emin olun ki; ilgili birimler süreci en başından beri sağduyu ile takip ediyor.


Konuşma terapisti ya da odyolog konusundaki sıkıntının elbette farkındayız. Bu durumu suistimal etmek isteyen kişilere karşı olduğumu da söylemek isterim. Aynı sıkıntıyı (farklı bir branşta) birkaç sene öncesinde kurum olarak biz de yaşadık. Ancak bu durum bizi yine de "sertifika" yoluna götürmedi. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi, 10 haftada "uzman olmak" mümkün değildir. Hele ki, içi tamamen boş, yetersiz bu program ile hiç mümkün değildir. Kurum sahiplerine, alana ilgili herkese büyük sorumluluk düşüyor bence. "Aman canım, herkes sertifika ile bir şeyler yapıyor" mantığı bazı durumlar için oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Dediğim gibi, bu işin ucunda "hastanın ölümüne sebep olmak" bile var. Ama şundan eminim ki; o sertifika programına katılanların bundan haberi bile yok!..

05-11-2010
Belirtilmemiş

Ankara da, 11 yıldan bu yana hizmet veren bir rehabilitasyon merkezi olarak, gelen talepler üzerine, işitme-konuşma ünitesi açarak ,gerekli onayı aldık. Onay işlemleri uzun süre askıda kaldı.Zira, Odyolog -konuşma terapisti yani eğitimi verecek uzman bulmak sıkıntısı vardı..Aldığımız bilgilere göre , Türkiye genelinde 60 Odyolog bulunmakta ve çoğu yaş sınırındalar.Uzun süreli arayışlar sonucunda, yaş sınırında olan bir Odyologla işitme -konuşma ünitesini faaliyete geçirebildik.Tek Odyologla sınırlı sayıda öğrenciyi eğitime alabildiğimiz için yedek listede bekleyen birçok öğrencimiz var..Hal Böyle olunca, 1. Pek çok konuşma engelli çocuk Odyolog ve konuşma terapisti yokluğundan eğitim hakkını kullanamıyor. 2- Alanda az bulunan Odyolog -konuşma terapistileri de, biz kurum sahiplerine kök söktürüyorlar, "biz vazgeçilmez,,yeri doldurulamaz uzmanlarız 4-5 MİLYAR MAAŞ ÖDEYECEKSİN; NE İSTERSEM YERİNE GETİRECEKSİN; MAAŞLARIMI 1-2 AY ÖNCEDEN ÖDEYECEKSİN " gibi davranışlarla, nerdeyse o üniteyi kapatmanızı ve hatta kurumunuzu kapatmanızı, düşündürecek tavır içerisinde olabiliyorlar. Sonuç olarak zorunlu meslek elemanları yada uzmanlar yetiştirmek için koşullar sağlanması gerçeği aşikardır. Örneğin Odyometrislerin akademik eğitimlerinde bu anlamda donanımları sağlanarak, kurumlarımızda istihdamları mümkün olabilmelidir.
05-11-2010
Ayşen ERGÖZ
Okul Müdürü

Elbettekki ben de bazı yönlerden size katılıyorum.Fakat ilgili mercilerin dikkatinin çekilmesi adına gerekenler yapılmalı bence.Hedef sadece Sertifika olsaydı bu kadar uzun meşeakkatlere katlanılmazdı.Elbette bunun kürsüsü de olmalı.Ama hiçbirşey yapmadan durmak,engel olmak rant kavgasına dönüştüğünü gösteriyor konunun.Bu çalışmanın iyi niyetli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.Zaten bu işe yüreklerini koyan kişilerin ne denli sağduyulu olduklarını biliyorum sadece.Sağduyunun yeterli olduğu düşünülseydi,bilgi ve yeterlilik düşünülmeseydi bu işin ilmini vermek isteyen kurum da hiçe sayılırdı ki böyle bir durum söz konusu bile değil.Her alanda olduğu gibi tabii ki bu alanda da suistimaller olacaktır.Ve bizler bu alana inanan ,vehametini bilen kişileriz.Mesel 3 yıl,ya da 10 hafta meselesi değil bence...Mesele budüşünülmesi...Eğer bunun vehametine inanılıyorsa köstek değil destek olunnmalı işbirliği içinde çalışılmalı.İyi niyetli olduğunuzdan asla şüphem yok ama;bu konuyu biraz daha ilk gelişiminden itibaren araştırmanızı tercih ederdim..
05-11-2010
Gülten KURRT
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Başka meslek alanlarında verilen sertifikaları örnek olarak göstermeniz durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor aslında. İşin aslını anlamak istemiyorsunuz herhalde. Dil ve konuşma terapistinin eğitimi en az 3 yıl sürüyor ve bu eğitim hiç de kolay değil. Ama sertifika ile bir şeyler olmaya alışmış insanlarımız için sizin fikriniz son derece doğal gelebilir. 10 hafta olduğu söylenen programın içeriğine bakınca yüreğim ağzıma geliyor inanın. Buraya giden insanlar sonunda ortaya çıkıp "ben konuşma terapistiyim" diyecekler. Ancak, örneğin "yutma bozukluğu" sorunu ile gelen bir hastanın "ölümüne" sebep oldukları zaman o sertifikaya bakıp bakıp "ben ne yaptım?" deme ihtimalleri oldukça yüksek!.. Bu işin şakaya, sertifikaya gelir tarafı yoktur!.. Terapist olmak istiyorsanız/istiyorlarsa gidilecek adres bellidir. DİLKOM'u gidip görün!.. Ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

05-11-2010
Belirtilmemiş

Nasıl bir yaklaşım anlamıyorum...Bu memlekette doktor-hekim sayısı da yetersiz ,ihtiyacı göz ardı edemezsiniz ne yani sertifika ile hekim mi yetiştirelim?
03-11-2010
Uğur BEŞTAY
Dil ve Konuşma Terapisti

Tabii ki Dilkom olarak haklı olabilirsiniz.Yanlız bu alandaki ihtiyacı da gözardı etmemelisiniz.Nasıl ki Sertifikalı Zihinsel,İşitme Görme Engelliler Sertifika programına karşı çıkıldığı halde kurslar yapılıp başarı oranı oldukça yüksek olabildiyse;neden bu kursu bitirenler başarılı olmasınlar.zaten bu alana giren kişiler genelde bu alanda çalışan arkadaşlarımız.Arz talef meselesi olduğuna göre ket vurmal niye ki...
03-11-2010
Gülten KURRT
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

dilkom a girebimek için çok çalışmalısınız. ales, dil puanı ve okul puanı ortalamasının en az 78 civarı olması gerekiyor. benim arkadaşımın alesi 85, dili 58 okul puanı da 3.64 olmasına rağmen dilkom a giremedi.çok fazla sayıda talep var. tek bir üniversitenin de bu talebi karşılamaya çalışması puanları yükseltiyor tabii.. şimdiden bol şans size..
24-10-2010
Ayşenur Arat ODACI
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Anadolu Üniversitesi Dilkom'daki programa; Psikoloji PDR Özel eğitim Fizyoterapi Sınıf öğretmenliği Dilbilim Yabancı dil öğretmenliği (İngilizce vb.) Okulöncesi eğitim vb.. bölümlerinden mezun olanlar başvurabilir.. Daha ayrıntılı bilgiyi Anadolu Üni. Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden alabilirsiniz. http://www.anadolu.edu.tr/akademik/ens_sagbil/
24-10-2010
Belirtilmemiş

Dil ve konuşma terapistliği eğitimi yüksek lisans ve doktora düzeyinde verilmektedir. Milli eğitimin kabul ettiği "tek" belge bu diplomadır. Birkaç senedir ısrarla hayata geçirilmek istenen "sertifika" programı tamamen "ticari" bir olaydır. Hiçbir geçerliliği yoktur. Verileceği söylenen sözde (160 saat) eğitimin içeriği ile "konuşma terapisti" olmak mümkün değildir. Böylesine içi boş bir programın arkasında İstanbul Aydın Üniversitesi'nin de olması "bilim" adına utanç verici bir durumdur!.. Dil ve konuşma terapistlerinin "gerçekten" yetiştirildiği Anadolu Üniversitesi Dilkom'da yüksek lisans programında 5 dönem boyunca alınan derslerin (yaklaşık 40 farklı ders) ve hazırlanan projenin dışında en az 400 saat klinik uygulama yapılması zorunluluğu vardır. Böylesine zor bir eğitim sonunda elde edilen "konuşma terapisti" ünvanı, birkaç kendini bilmezin ticari oyuncağı olamaz!.. Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsanız, Anadolu Üniversitesi'nin ilgili enstitüsünün web sitesini takip edip, yüksek lisans ya da doktora başvurusu yapabilirsiniz. Şartlarınız uygun ise kabul edilirsiniz ve eğitimi başarı ile tamamlarsanız 3 sene sonra "Dil ve Konuşma Terapisti" ünvanı alabilirsiniz. Bunun dışında kalan herşey (sertifika, kurs, vb.) tamamen safsatadan ibarettir, emek hırsızlığıdır, insanları dolandırmaktır!..
24-10-2010
Belirtilmemiş

bu sertıfıka olayı hala devam edıyor mu ve tarıh verıorısenız sevınırım
19-10-2010
Taner ERBAŞ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

sertifika programları açılıyor ama çoğu milli eğitim bakanlığı onaylı değil ve özel üniversitelerde moluyor külfetide baya fazla . devlet üniversitelerinden anadolu üniversitesini takip edebilirsiniz. KİMLER KATILABİLİR 1- Okul Öncesi Öğretmenliği 2- Ana Okulu Öğretmenliği 3- Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği 4- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği 5- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 6- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 7- Sınıf Öğretmenliği 8- İşitme Engelliler Sınıfı Öğretmenliği 9- Zihinsel Engelliler Sınıfı Öğretmenliği 10- Görme Engelliler Sınıfı Öğretmenliği 11- Türk Dili ve Edebiyatı 12- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği 13- Türkçe Öğretmenliği 14- Dilbilim Not: sadece lisans mezunları başvuru yapabilecektir.
26-07-2010
Ercan SABAZ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır