Soru-Cevap
CHOCLEAR İMPLANT
ARKADAŞLAR,
İMPLANTIN KULLANIMI, GEREKLİLİĞİ, EĞİTİMİ, YARARLARI VE ZARARLARI HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ...
SİZCE İMPLANT HANGİ ÇOCUKLARA UYGULANMALI.
BU KONUYU TARTIŞMAYA AÇMAK İSTEDİM. ÇÜNKÜ GEREKSİZ YERE YAPILAN AMELİYATLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.
AMA ŞUNUDA BELİRTMELİYİM BEN TAM BİR İMPLANT SAVUNUCUSUYUMDUR. 9 ÖĞRENCİMİN 4' Ü İMPLANTLIDIR. (BENİM KARARIMLA OLMASALARDA)
Merhabalar imlant konusunda tartismalara benimde katkim olsun itedim işitme engelliler öğretmeniyim implanttan önce isaretle öğretmenlik yapmayi dusundum (lise son sinifta iken implant ameliyati oldum) ama implant ameliyatindan sonra artik cocuklarin duzgun konusmalarini takip edebiliyorum grup ve bireysel eğitim verebiliyorum.
Ama malesef bir cok kullanici anlayamamaktan sikayettçi ben hala şikayetçiyim yani anlama problemim var ve bunu ortama, psikolojik beklentiye , ve anlayabilme tecrubesine, eğitime bagliyorum.
Gercek şuki ilk taktigimda gun gectikce anlama duzeyi artiyor egitim almadim ama okul ve aile cevresinde surekli etkilesim ve seslere dikkatini verip iyi bir dinleyici olmaya calisarak anlama duzeyim artmis fakat gurultulu ortam anlamyi zorlastiriyor yalitimli ortama gereksinim duyuluyor bir diger onemli nokta ise isitme kayipli geçirdigi yıl önemli oldugudur bu sure sesleri tanima ve anlama duzeyini etkileyebiliyormus.
Anlattıklarima bakilirsa eğitim alınmasi ve bol bol sohbet edilmesi bu cihazdan alınacak istifadeyi artiracaktir. saygilarimla
-kokleada kemikleşme sözkonusuysa
yani kokleanın içindeki sıvı işlevini yitirip kurumaya başlamışsa işitme kaybı artacaktır. total kayıba kadar gidebilir. erken müdahaleyle implant uygulanmalıdır.
-cihazdan fayda sağlanmıyorsa
cihazın bütün koşulları sağlandığı halde bir fayda alamıyorak implant uygulanmalıdır.
-ailenin eğitime devamlılığı
ameliyat sonrası eğitim ve kontrollere devam edilmeli. implant çok gelişmiş bir teknolojik ürün olmasına rağmen mucize değildir. eğitim ortamı sağlanmadan başarılı olamaz.
bütün bu avantaj ve dezavantajlar ışığında olumlu çalışmalar yapılıyor. ancak bazı ameliyatların bende gereksiz (implandan uygulanmadan da dili öğrenebilecek çocuklara uygulandığı) olduğunu düşünüyorum. gelişmiş ülkelerin bu konuda daha hassas olduğunu duydum. yani ülkemizde bunun deneysel çalışmasının yapıldığı ihtimali bile olasılıktır. bunun en büyük sebebi sizinde belirttiğiniz gibi çok sayıda ameliyat yapılması. bunların istatiksel çalışması var mı? kaç ameliyat yapıldı? kaçı konuştu? ameliyat olanlar için son çare miydi? gibi pek çok soru işareti var. ameliyat sayısı belli ama diğer soruların net bir cevabına henüz ulaşamadım.
Mine hanım
bemin impllant konusunda tereddütlerim var.
-ilk olarak geri dönüşümü yok.
bunun sakıncalarını anlatmaya gerek yok. ancak yerinde yapılan bir operasyonla bu durum ortadan kaldırılabilir.
-ikinci ve en önemli tereddütüm ise sizinde belirttiğiniz gibi gereksiz ameliyatlar
eğer işitmeyen kişi cihazdan faydalanıyorsa ki bunu en iyi çocuğu takip eden eğitimci, aile, eğitim odyoloğu ve doktorudur bu durumda ameliyat gereksiz bir risktir. ileride daha ileri bir teknolojiden ameliyat olan kişi faydalanamayacaktır.
-üçüncü olarak cerrahi bir müdahale olması
cerrahi müdahale sonrası dönemin elbette bir sıkıntısı olacaktır. özellikle bir çocuğun ameliyat yarasının acısını çektiğini görmek oldukça üzücü.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Cochlear İmplant Eğitimi ( 2 Günlük )
- İşitme Engeli +Otizm
- Cochlear İmplant
- Cochlaer İmplant Semineri Var..
- Öneriniz Var Mı?
- Kreş...
- 0-3 Yaş İşitme Engelli Çocuklar İçin Cochlear İmplant; Cerrahi, Odyoloji ve Eğitim
- Hacettepede Seminer Var..
- Yardım Eder Misiniz?
- 0-3 Yaş İşitme Engelli Çocuklar İçin Cochlear İmplant; Cerrahi, Odyoloji ve Eğitim Semineri
Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?
Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...