Soru-Cevap
Soru-Cevap Formu
Bilişsel-Davranışçı Terapi
öncelikle bu yazacaklarımı tüm samimiyetimle yazdığımı belirtmek isterim. formu inceledim, üzüldüm dilim parmaklarım ne kadar yüreğimden aklımdan geçenlerin tercümanı olur bilemiyorum, kusurum olursa lütfen bağışlayınız beni. tartışmalar ateş hattı programına benziyor, sıfıra sıfır elde var sıfır. özellikle alan tartışmasına giren arkadaşların niye böyle yaptıklarını bir türlü anlayamıyorum. ben de rehber öğretmenim, sosyoloji mezunuyum. benim gibileride çok eleştiriyorlar. birçok haklı oldukları yan var, yalnız bu arkadaşların birçoğuna özenemiyorum imrenemiyorum. bende bu alanlardan mezun olsaydım ne güzel olurdu, ne kadar çok şey biliyorlar, gerçekten bizden çok farklılar diyemiyorum. neyse bu yazdıklarıma herhangi bir cevap da istemiyorum, çünkü amacım bu tartışmalara dahil olmak değildi sadece duygularımı paylaşmak istedim. yanıt almak istediğim konu bilişsel-davranışçı terapi teknikleri hakkında bilgi. yalnız teorik bilgi değil. vereceğiniz cevapların sadece bana değil birçok arkadaşada faydası olacağını düşünüyorum. deneyimlerinizi paylaşınız lütfen. örneğin benim hiperaktif bir öğrencim vardı, sınıfta tutamıyordum, eli dursa ayağı, ayağı dursa eli durmuyordu, ben ona bilişsel-davranışçı terapi tekniklerinden olan şu tekniği şu şekilde uyguladım ve şu sonucu aldım. veya otistik bir öğrencim vardı sınıftan çıkmazdı, şu tekniği şu şekilde uyguladım ve şu sonucu aldım. daha birçok davranış problemi için yaptığınız çalışmaları paylaşırsanız veya paylaşılan bir yerin kaynağını gösterebilirseniz çok memnun olacağım. ilgilenen arkadaşlara teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
14-12-2007

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
25 Yanıt
sevgili Banu Kılınç, Şirin Bozok ve İbrahim İmran Üstündağ ilgi ve duyarlılığınız için teşekkür ederim. Ali Demir size de teşekkür ediyorum. Ali bey az sonra aşağıya hiperaktif bir öğrencimle ilgili yaptığımız çalışmaları ekleyeceğim. şuna inanınki benim kimseye ne psikolojik danışmanlık yaptığım var, nede terapistliğe soyunmuşluğum var. aile veya öğrenci olsun o türde bir ihtiyacı olduğunu düşünürsem zaten RAM a veya hastaneye yönlendirmeyi yapıyorum ve sınırlarımın inanınki farkındayım. evet kendimi epeyce yordum ve yormayada devam ediyorum. çünkü bilenler beni anlar bu işte özveri sabır ve deneyim bence çok önemli. bunlarda yorulmadan olmuyor. Neyse o konuyu kapatalım. arkadaşlar benim amacım kişileri ve kurumları açığa vermeden deneyimlerimizin paylaşılması. sevgili Şirin Bozok ve İbrahim İmran Üstündağ çok güzel bilgiler vermişsiniz. yalnız bu bilgilerin nasıl uygulanacağını benim tanıdığım ve öylede tahmin ettiğim kadarıyla pek çok kimse bilmiyor. Hiperaktivite ile ilgili örnekler vermişsiniz. bize sonradan katılacak arkadaşlar içinde söylüyoruz, hiperaktivite sadece bir örnekti. karşılaştığımız onlarca davranış problemi var, bunlar neydi, nasıl çözüm yolları denedik ve hangi sonuçlara ulaştık bunların paylaşılmasını istiyorum. paylaşıldıkça hem başkalarına yol göstereceğine hem herhangi bir yanlışlık veya eksiklik varsa bunların düzeltileceğine inanıyorum. söz hiperaktiviteden açılmışken, bende bir çalışmamı paylaşmak istiyorum. yanlışlarım varsa düzeltilmesini, doğrularım varsa modellenmesini umut ederim. öğrencimin adına kendi adımı koydum, arkadaşlarını ise "xxx", "zzz" gibi harflerle sembolleştirdim.
ÖĞRENCİ BİLGİ FORMU
Adı: oya
Okula başlama tarihi: 02.10.2006
Bireysel eğitim tarihi: 29.11.2006
Bu formun düzenlenme tarihi: 04.04.2007
Bireysel eğitim süresi: 6 ay 5 gün
Sınıfı: 2/A
Devamsızlık: 3 gün
Bireysel eğitim: Haftanın 7 günü. Hafta içi saat 15.00-17.00 arası, hafta sonu; 10.00-12.00 arası 2 saat
EKİM 2006 DA GÖZLENEN DAVRANIŞLAR
1.\tHer yerde her zaman bağırarak konuşma. Normal ses tonu ile konuşma hiç yok
2.\tHer yerde, her zaman kendi halindeyken bile küfür etme (s
18-12-2007

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Evet oya hanım sıkıntınızı anlıyorum ve sizin için üzülüyorum ama yerinizde olsam şunu yapardım uzman olmadığım bi alan ve konu hakkında hiç kendimi yormaz ve sınırlarımı iyi bilerek hareket ederdim.Gördüğüniz gibi size yardımcı olamaya çalışan arkadaşların hiçbiri PDR'ci veya Psikolog değil..Size yardım etmek isterdim fakat bende diğer alan mezunları gibi Öğrenciyken gerek zeka ve kişilik testlerini alırken gerek Psikolojik Danışma ve özel mesleki uygulamaları öğrenirken bu bilgileri meslektaşlarımız hariç hiç kimseyle (Alan Dışı) paylaşmayacağımıza dair bi meslek yemini ettik..Ve gerçekten ben sizin kendi uzmanlık alanlarınızda çalışabilmenizi çok isterim çünkü Sosyoloji bence güzel bi bölüm umarım gelecekte kendi alanınızla ilgili iş alanları oluşur ve bu tür eleştirilere maruz kalmazsınız demem o ki bu sitede size yardımcı olabilecek Alan mezunu birilerinin olabileceğini zannetmiyorum iyi çalışmalar.
15-12-2007

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Hiperaktif öğrenciler, üç özelliği de taşıyorlarsa (1-dikkat eksikliği,2-aşırı hareketlilik,3- impulsivite-sonucu düşünmeden eylem yapma ) kontrolü çok zor olur. Hiperaktif öğrencilerle çok çalıştım. Tecrübelerime dayanarak bazı bilgiler vermek istiyorum.
Hiperaktiflerde göz kontağı çok önemli. Dikkat süreleri çok kısa olduğundan etkinlik yaparken verilecek etkinlik çok kısa ve kolay olmalı.İlk zamanlarda kendi istediği işler verilmeli, zamanla yönlendirme yapılarak etkinliklere katılımı sağlanmalıdır.
Devamlı göz önünde (ön sırada ve yalnız) olmalı. En küçük bir hareketi gözden kaçırılmamalı ve bakışla bu belli edilmelidir.(Seni gördüm bir daha yapma dercesine bir bakış onu durduracaktır.)
Öğrenci iyi tanınmalı, hoşlandığı şeyler ve korkuları bulunarak kullanılmalıdır. Hoşlandıkları şeylerden birisi bilgisayarda oyun oynamaktır. Çalışmasını yapınca ödül olarak bilgisayar oynatın. Dikkat süresini artıracaktır. Korkularını kullanma veya korku oluşturma ile ( örnek:Aile ile anlaşılarak okuldan atılma korkusu yaratılabilir.) aşırı hareket önlenebilir. Uyumsuz davranışında hemen korkusu hatırlatılarak( babasından korkuyorsa telefon açmak, konuşmak ve telefonu göstermek yeterlidir.) impulsivite önlenebilir. Zamanla korkularını kullanmak yerine, uyumlu davranışları ödülle pekiştirilerek kontrol altına alınabilir.
Görev verilerek sorumluluk almalarıda çok etkilidir. (Sınıftaki dolabın sorumlusu yapın, düzenlesin, temizlesin. Devamlı kontrol edin ve başarısını sınıfa anlatın , alkışlatın)
Önemli bir konu ise selamlaşma hal hatır sormadır. Yolda gördüğünüzde Ali bey nasılsınız ? diyerek arkadaşınızla konuşur gibi konuşun. Kendisine değer verdiğinizi anlarsa davranışları çok değişecektir.Diğer öğretmenlerin yanında onu övün onlarda aferin diyerek pekiştirsinler.
Küçük bir başarısında sınıfa alkışlatın örnek gösterin. Ödevlerinde vereceğiniz bir yıldız, iki yıldız, üç yıldız, bütün öğrencileri tetikler. Aldıkları yıldız sayısını birbirlerine göstermeye başlarlar.(Yaptığı çalışma güzel olmasa bile ,bak şurası çok güzel olmuş sana bir veya iki yıldız veriyorum . Hepsini yaz üç yıldız al diyerek teşvik edilmelidir.)
Kendinize bağlayın, sınıfta yardımcınız olsun.. Sabah gelince çantanızı verin taşısın, sınıf defterini getirsin, götürsün.İnanın eğitim çok kolaylaşacaktır.
15-12-2007

Uzman Öğretici
Oya hanım tartışmalar yersiz evet size katılıyorum.ben özel eğitimciyim forumda ilk defa cvp yazıyorum samimiyetinize inandım.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış cocuklar için uygulamalı davranış analizini kullanmalısınız.Ama bu da tek başına yetmez hareket etme ihtiyacını sizin kontrolünüzde sınıf içinde gidermeli(camı aç,kitabı getir,materyalleri toplayalım,hareketli oyunlar...),ödevler ve çalışmalar parçalara bölünmeli ,kısa ama eğlenceli çalışmalarla cocuk meşgul edilmeli,davranış sözleşmeleri tekniğide var,kurallar net açıklanmalı ve uyulduğunda yada uyulmadığındaki sonuçlar iyice açıklanmalı ,uygulanmalıdır,istendik tüm davranışlar olumlu pekiştirilmelidir.Ayrıca motor planlama,dikkati yürütme,odaklanma içinde duyusal bütünleme çalişmaları cok faydalıdır.Aile sürecin içinde olursa
14-12-2007

Özel Eğitim Öğretmeni
Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Benzer Sorular
- Müzik Terapi ve Müzik Terapinin İnsanlar Üzerindeki Etkileri..
- Terapi Eğitimleri
- Aile ve Evlilik Terapisi
- Aile ve Evlilik Terapisi
- Travma ve Bir Çok Patolojide Emdr Terapi Yöntemi
- Zihinsel Yetersizlik+Bulimia
- Boşanma ve Çocuklar Arasındaki İlişkiler
- Rehberlik Araştırma
- Gelişim Alanları Dersi Proje Ödevim İçin Anket Hazırladım Stajer Ya Da Stajerlik Yapmışlara Sormam Gerekiyor Yardım Eder Misiniz ?
- Frostig Eğitimsel Terapi