Soru-Cevap
Soru-Cevap Formu
Bilişsel-Davranışçı Terapi
öncelikle bu yazacaklarımı tüm samimiyetimle yazdığımı belirtmek isterim. formu inceledim, üzüldüm dilim parmaklarım ne kadar yüreğimden aklımdan geçenlerin tercümanı olur bilemiyorum, kusurum olursa lütfen bağışlayınız beni. tartışmalar ateş hattı programına benziyor, sıfıra sıfır elde var sıfır. özellikle alan tartışmasına giren arkadaşların niye böyle yaptıklarını bir türlü anlayamıyorum. ben de rehber öğretmenim, sosyoloji mezunuyum. benim gibileride çok eleştiriyorlar. birçok haklı oldukları yan var, yalnız bu arkadaşların birçoğuna özenemiyorum imrenemiyorum. bende bu alanlardan mezun olsaydım ne güzel olurdu, ne kadar çok şey biliyorlar, gerçekten bizden çok farklılar diyemiyorum. neyse bu yazdıklarıma herhangi bir cevap da istemiyorum, çünkü amacım bu tartışmalara dahil olmak değildi sadece duygularımı paylaşmak istedim. yanıt almak istediğim konu bilişsel-davranışçı terapi teknikleri hakkında bilgi. yalnız teorik bilgi değil. vereceğiniz cevapların sadece bana değil birçok arkadaşada faydası olacağını düşünüyorum. deneyimlerinizi paylaşınız lütfen. örneğin benim hiperaktif bir öğrencim vardı, sınıfta tutamıyordum, eli dursa ayağı, ayağı dursa eli durmuyordu, ben ona bilişsel-davranışçı terapi tekniklerinden olan şu tekniği şu şekilde uyguladım ve şu sonucu aldım. veya otistik bir öğrencim vardı sınıftan çıkmazdı, şu tekniği şu şekilde uyguladım ve şu sonucu aldım. daha birçok davranış problemi için yaptığınız çalışmaları paylaşırsanız veya paylaşılan bir yerin kaynağını gösterebilirseniz çok memnun olacağım. ilgilenen arkadaşlara teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
14-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
25 Yanıt
ben eğitimde çocuğun korkularını kullanmanın zararlı olduğunu düşünüyorum şirin hanım.
oya hanım bence yaptığınız çalışmada bizim eğitim dili dediğimiz dilin dışında çok fazla bi eksiklik yok. bu işe yatkınlığınız olduğu ortada ama bence eğitim alanında yapabilme olanağınız varsa yüksek lisans eğitimi almanızı tavsiye ederim.bence çok daha başarılı olabilirsiniz. azminiz ve çalışma disiplininizi de tebrik ediyorum.başarılar.
02-01-2008
Banu KILINÇ
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı
pdr mezunuyum, özel eğitim alanında bir okulda çalışmadığımdan ve yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadığımdan dolayı bilişsel davranışçı terapi ile ilgili bir yaşantım olmadı.. yalnız oya hanım farkınız belli oluyor, çalışmalarınızı sonuna kadar inceledim. çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim.
25-12-2007
Sevgi ŞAHİN
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
1 dk. 40 sn ayaktadır. Çalışmasını öğretmenine getirir. Öğretmen aferin der, yıldız atacağını sözel olarak söyleyerek yıldız atar. Bir daha yapmak istermisin diyerek sorar. "2" çalışması yapmak istediğini söyler. öğretmen tekrar çalışma vererek yerine oturmasını ister.
1dk 45 sn oturur. Yanındaki arkadaşı ile beraber çalışmasını yapar.
1 dk 12 sn ayaktadır. Öğretmenin yanına gider. Öğretmen sözel olarak ödüllendirir. Oya öğretmenden yıldız atmasını ister. Öğretmen yıldız atar. Öğretmen "oyun mu oynamak istiyorsun, çalışmamı yapmak istiyorsun" der. çalışma ister, öğretmen ödüllendirir.
1 dk. 55 sn oturur. Çalışmasını yapar. Kalemini ağzına götürür, öğretmen uyarır, çalışmasına tekrar döner.
20 sn ayaktadır. Öğretmen çalışmasını ödüllendirir. Öğretmen "bu kadar çalışma yeter" der, arkadaşı zzzye hikaye kitabındaki resimleri anlatmasını ister. Öğrenci arkadaşının yanına gider
3 dk 15 sn dudunun oturur. yanına gelir Yalnız anlatmaz, kitabın sayfalarını çevirerek resimlere bakar.
4 dk 55 sn ayaktadır. Kitabı öğretmeninin masasına bırakarak arkadaşının kalemini alır, arkadaşı öğretmenine şikayet eder. Öğretmen "kendin hallet" der. arkadaşı "o kalem bana ait ver" der. Oya vermez, öğretmen yüksek sesle "Oya kalem kime aitse ona ver" der. Oya verir. Öğretmen aferin der. sınıf içerisinde dolaşırken öğretmen yanına çağırır. Öğretmen elma resmi çizer ve ne olduğunu sorar, öğrenci "elma" cevabını verir, vişneye-portakal, muza muz, üzerinde ketçap yazılı şişe resmine ketçap der. öğretmen yapılan resimleri boyamasını ister.
1 dk 51 sn oturur. Resmini boyar.
Yerinden kalkar arkadaşına gider resmini güzel mi diye gösterir. Sonra öğretmenine " bakarmısın" diyerek öğretmeninin bakmasını ister. Öğretmen çok güzel diyerek ödüllendirir. Kendiliğinden pencerinin yanına gider, oradan peçete alıp burnunu silerek, peçeteyi çöpe atar. Zil çalar.
Daha önceki gözlemlerimize göre Oyada ilaçta kullanmamasına rağmen çok büyük ilerlemelerin olduğu gözlemlenmiştir. kapı kilitli olmamasına rağmen kapıya bir kez dahi yönelmemiş, dışarıya çıkmak istememiştir. Yerinde öncesine nazaran uzun süre sabit kalarak verilen çalışmaları yapabilmektedir. Yalnız çalışmaları sırasında sürekli dili dışarıdadır. (dil dışarı doğru çıkartılmış dudakları arasında sıkıştırılmış bir vaziyette) Arkadaşlarına istenmedik müdahaleler bulunmasında önemli derecede azalmalar bulunmaktadır. Öğrenci her hangi bir etkinlikle meşgul edilmediği zamanlarda ne yaptığını bilmeden dürtüselce davranabilmektedir. Bazen bilinçli olarak öğretmen öğrencinin istenmedik davranışlarına bir süre müdahale etmemekte, ihtiyaç hissettiği takdirde müdahale etmektedir.
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
GÖZLEM FORMU
Öğrencinin;
Adı: Oya
Sınıfı: 2/A
Tarih: 05.04.2007
Gözlem süresi: 1 Ders Saati
Gözlem yapan: Oya Karaca
Gözlenilen Davranışlar:
Oyanın ilaç kullanması sonlandırılmış, kapı artık kilitlenmemektedir. Ayrıca sınıf rehber öğretmeni sayısı 2. dönem başı 2 olmuştur.
1 dk.33 saniye ayaktadır, oyuncakları ile öğretmene yakın bir yerde oynamaktadır. Öğrenci ile genellikle sınıf rehber öğretmeni ilgilenmektedir. Öğretmen yerine oturması için yönerge verir.
2 dk. 6 sn. oturur. Çizgi çalışması yapar, defterini açar-kapatır, çalışma yaparken dili sürekli dışarıdadır, bazen başını kaldırıp etrafına bakar.
15 ayaktadır. Yanıma gelir, kravatımın rengini sorar, öğretmen yerine oturmasını ister.
2 dk 15 sn oturur. Çalışmasını yapmaya çalışır.
12 sn ayaktadır penceren dışarıya bakar kendiliğinden oturur.
1 dk 5 sn oturur, önündeki arkadaşı defterini izinsiz alır. Defterini geri almak için yerinden kalkar
15 sn ayaktadır, öğretmenin arkadaşına yönergesi ile defterini geri alır. Kendiliğinden yerine oturur.
1 dk 35 sn oturur çalışmasına devam eder
2 dk 43 sn ayaktadır. Defterini öğretmeninin yanına getirip defterini öğretmen masasının üzerine bırakır. Öğretmen farklı bir öğrenci ile meşguldür. Bir süre bekler, çalışmasını istenilen şekilde yapmıştır. (1 sayfa çizgi çalışması), sınıf içerisinde bir süre dolaşır, diğer ki grup çalışması yapan öğretmeninin yanına gider, onları izler. Öğretmen "arı Oya yanıma gelmezse sok" der yüksek sesle. (tavanda ve duvarda sabitlenmiş cansız 2 arı vardır.), Oya gelir, ödevlendirme verilerek yerine oturması istenir.
2 dk 33 sn ye oturur. Oya yerine oturur. Öğretmen "arı Oya yerine oturdu sokma" der yüksek sesle. Çalışmasını yapmaya çalışır. 2 dk 33 sn sonra öğrenci arkasına döner, arkadaşı ile meşgul olur. Öğretmen yüksek sesle " arı dersini kim yapmıyorsa sok" der. Oya duyunca önüne döner. 5 dk 24 saniye yerinde oturur. Bir süre çalışmasını yapar, çevresine bakar, kalemini ağzına götürür, çalışma yaparken sadece dili dışarıdadır, genellikle elleri, vücudu ve ayakları sabittir. Çok nadir bacağını sallar. Yerinden kalkar, sırasından çıkmadan hemen tekrar oturur. Öğretmeni ile çalışan arkadaşı xxx
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
\tZeka düzeyi. Oyanın zeka düzeyi hakkında elimizde bir bilgi yoktur.
\tMotivasyon. Çok hareketli olduğundan, keyfi ve amaçsız davrandığından motivasyonunu sağlamak oldukça güç olmaktadır. Motivasyonunu sağlamak için genellikle davranışçı yöntem kullanılma çalışılmaktadır.
\tİlgi. Yapılan gözlemlerimizden ne ilgisi ne de yetenekleri hakkında yeterince bilgi edinilememiştir. İlgi ve yeteneklerinin tam olarak ayrışmadığını düşünmekteyim. Yalnız ailesinin aktifliğinde sınıf rehber öğretmeninin de katkısıyla neleri sevip, neleri sevmediği hakkında bilgi edinilebilir.
\tAlgı ve belleğin işleyişi. Aynı şekilde çok hareketli olması ve dürtüsel davranması algı ve belleğinin işleyişini olumsuz etkilemektedir. Yalnız kelime hazinesinin geniş olduğu ve kelimeleri çıkartırken telaffuzlarını iyi yaptığı gözlemlenmiştir.
\tBaşarısızlığa ilişkin kaygı. Bu değişkeninin etkisinin olduğu düşünülmemektedir.
\tFiziksel uyaranlar. Buradan beslenme, uyku, yorgunluk, ısı, ışık, gürültü vb. şeyler kastedilmektedir ve bunlarla ilgili bir problemin olmadığı düşünülmektedir. Sınıfında da dikkatini dağıtacak uyaran fazlalığı bulunmamaktadır, pencere kenarında oturmamakta, sınıf rehber öğretmenine yakın oturmaktadır.
\tAna baba tutumları. Bildiğimiz kadarıyla ana baba ilgili ve tutarlı davranmakta ve sınıf rehber öğretmeni ile sürekli iletişim içerisinde olup, çocuğa yönelik olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmaktadırlar.
\tÖğrenme ortamı. Sınıf düzeni yeterince Oyaya hitap etmektedir. Yalnız öğrenci sayısının 10 olması, öğretmen sayısının 1 olması; öğrencilerle birebir ilgilenmeyi zorlaştırmaktadır ve sınıftaki öğrencilerin hepside birebir ilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. En azından geçici olarak bir yardımcı öğretmenin görevlendirilmesinde fayda olacağını düşünmekteyim.
Sınıf rehber öğretmeni gerekli uygun davranışları ödüllendirmiş, istenmeyen davranışları görmezden gelmeye çalışmış, enerjisini boşaltması için fırsatlar tanımış, göz kontağı kurmuş, öğrenciye dokunmuş, gereken yerlerde öğrenciye model olmuş, dersi ile yapması gerekenleri küçük parçalara ayırarak vermiş, sınıf düzenini sağlamıştır. Yalnız yukarıda da söylediğim gibi 10 öğrencinin olması işini zorlaştırmaktadır. Okuldaki eğitim öğretim bittikten sonrada öğrenciye destek eğitim vermektedir. Gerek akran desteği sağlayarak, gerek evine götürerek, gerekse çarşıda beraber olarak, psiko-sosyal destek sağlamış olup, sosyalizasyon sürecinde etkin rol oynamaktadır. Sınıf rehber öğretmeni bu okula ilk geldiği zamanla, şimdiki performansı arasında büyük ilerlemelerin olduğunu, ailesinin de görüşlerine dayanarak
ifade etmektedir. Öğrenciye DEHB tanısı konmuş olup, ilaç kullanmaktadır.
Öğrencinin sınıfta olması gerektiği zamanlarda dışarıda olması risk oluşturmaktadır. Bu davranışın engellenmesi için;
\tŞart ve koşullara göre uygun davranış ödüllendirilmiş, uygun davranışla ilgilenilmiş, istenmeyen davranış görmezden gelinmeye, ilgilenilmemeye çalışılmıştır.
\tTeneffüsler çekici hale getirilerek, öğrencinin sınıfta olması gerekirden dışarıda olması halinde teneffüse çıkması engellenmesi düşünülmüş, uygulanmaya çalışılmış yalnız gerek öğrencinin enerjisini boşaltması gerektiğinden gerekse öğretmeninde teneffüs yapma ihtiyacının olduğundan bu yöntemden kısa sürede vazgeçilmiştir.
\tSon olarak ise sınıf kapısının kilitlenmesi denenmiştir. Şimdiye kadar herhangi bir problem gözlemlenmemiştir, dışarı çıkmak istediğinde kapının kilitli olduğunu anlayınca tekrar hiçbir şey olmamış gibi geri dönmektedir. Dışarıda ihtiyacı olduğunda da sınıf rehber öğretmenine isteğini dile getirmektedir. Bu yöntem ne kadar fayda sağlar veya ne kadar doğrudur bilemeyiz. Öğrencinin kapı kilitlenmesi ile dışarı çıkması engellendiğinden okula gelmeme isteği, okulu sevmeme gibi sakıncalar bu yöntemin içinde barınabilir. Kapalı yerde kalma fobisi gibi bir belirti veya ipucuna rastlanılmamıştır. Oluşabilecek risk etmenleri üzerinde dikkatli olunmalı, küçük de olsa bir ize rastlanılırsa değerlendirilmelidir. Genellikle kimseden ilgi bulamayınca dışarı çıkmak istemektedir. Yalnız okul neticede yapılandırılmış bir ortamdır ve kimi kuralları vardır. Alınan tüm tedbirlere rağmen öğrencinin dışarı çıkması engellenemez ve risk oluşursa öğrencinin ailesinin, BEP Geliştirme Biriminin ve okul idaresinin şimdiden durumdan haberdar edilmesi tarafımızdan uygun görülmektedir.
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
<BR>DEĞERLENDİRME FORMU<BR><BR><BR><BR><BR>Öğrencinin;<BR>Adı: Oya<BR>Sınıfı: 2/A<BR><BR><BR><BR>Düşünceler:<BR>Farklı gün ve farklı ders saatlerinde, 4' ü kayıtlı, 3 si kayıtsız olmak üzere toplam 7 defa 2/A sınıfına gidilerek gözlem yapılmıştır. Gözlem formlarından da anlaşılacağı üzere; öğrencinin aşırı hareketli olduğu, yerinde oturmada güçlük çektiği, gerekli yerde sabit kalamadığı, arkadaşlarına sürekli müdahaleler ettiği, otururken dahi elindeki nesnelerle oynadığı, elleri ve ayaklarının kıpır kıpır olduğu, dağınık ve düzensiz olduğu, sınıfta olması gerekirken dışarıda olduğu, keyfi ve amaçsız davranışlar sergilediği, bu davranışlarının çocuk ve çevresi için sorun oluşturduğu, sosyalleşmesini engellendiği gözlemlenmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre; 7-10 yaş arası çocukların ortalama 20 dakika dikkatlerini toparlayabildikleri bilinmektedir. Dikkat en genel anlamda, zihinsel etkinliğin bir durum üzerinde yoğunlaşması ve odaklanmasıdır. Oyada dikkat süresinin 1 dakikanın altında olduğu gözlemlenmiştir. Dikkat sürecini etkileyen bir dizi psikolojik, çevresel ve sosyal değişkenler söz konusudur. Bu değişkenler;<BR>
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
GÖZLEM FORMU
Öğrencinin;
Adı: Oya
Sınıfı: 2/A
Tarih: 11.12.2006
Gözlem süresi: 1 ders saati
Gözlem yapan: Oya Karaca
Gözlenilen davranışlar:
2 dakika 10 sn. ayaktadır. Sınıfa amcası ile birlikte girer. Montunu çıkartarak yere atar, amcası yerden alarak askıya asar. Sınıf içerisinde elindeki kekini yiyerek dolaşır. Bu sırada öğretmen yoklama yapmaktadır. Sırası gelen öğrencinin ismi söylenir, öğrenci buradayım der. Oya ismi söylenir yalnız duymazdan gelir, birkaç kez söylenir aynı şekilde duymazdan gelir. Birkaç arkadaşı daha söylenir ve buradayım cevabı alınır, tekrar Oya ismi birkaç kez okunur, arkadaşları Oyayı "buradayım desene" diyerek uyarırlar. Oya öğretmene burada değilim diyerek cevap verir.
40 sn. oturur. Kekini yer, elleri ayakları yine kıpır kıpırdır.
1 dakika 21 sn. ayaktadır. Arkadaşının kalemini alır, boş bir sıranın üzerine çıkar, 10-15 sn. sonra iner, sınıf içerisinde dolaşır.
16 sn oturur. Kekini yer.
50 sn. ayaktadır. Süveterini çıkarmaya çalışır. Öğretmen çıkardıktan sonra askıya asmasını ister, çıkarır ve asar.
22 sn oturur, kekini yer.
2 dakika 22 sn. ayaktadır. Sınıf içerisinde dolanır. Kilitli kapıya yönelir. Açmaya çalışır. Hiçbir şey olmamış gibi sınıf içerisinde dolaşmaya devam eder. Arkadaşına vurur, yüksek sesle bir şeyler söyler.
45 sn. oturur. Kekini yer, Sallanır.
37 sn. ayaktadır. Sınıf içerisinde dolaşır.
22 sn. oturur kekini yer
59 sn ayaktadır. Sırasının üstüne çıkar. Öğretmen inmesini ister. Yerinde oturan arkadaşlarına müdahaleler eder. Öğretmenin ilgilendiği öğrenciye müdahaleler eder.
10 sn. oturur.
5 dakika 5 sn. ayaktadır. xxxin çantasını alır, çöpe atar. Öğretmen müdahale eder, mülkiyet bilinci hakkında bilgi verir. Arkadaşlarına müdahaleler eder, boş olan sıranın üzerine çıkar, başkasına ait çantayı alır, sınıf dolabına kor ve kaçar. Gülerek " salak" der. Öğretmen uyarır. Sınıf içerisinde dolaşır. Arkadaşına hiçbir şey olmamışken " bunun babası da salak" der. öğretmen duymamıştır. Sınıf içerisinde konuşarak dolaşır.
30 sn. oturur. Öğretmeni ben ders yapmayacağım diyerek geri çevirir. Öğretmen ben dersi yapanlara veririm diyerek ilgisini diğer öğrencilere yöneltir.
13 dakika 19 sn ayaktadır. Sınıf içerisinde dolaşır. yyynin çantasını alarak sınıf dolabına bırakır. yyy arkasından koşar öğretmen müdahale eder. Bir başka arkadaşının silgisini alır. zzznin mandalinasını yine izinsiz alarak kaçırır. Öğretmen başkasına ait olanın nasıl alınabileceğini ve kullanılabileceğini anlatır ve sonra uygulatır. Sınıf içerisinde dolaşarak elindeki mandalinayı arkadaşlarına göstererek " bak bu benim" der . bazen arkadaşlarına vurarak sınıf içerisinde dolaşmaya devam eder. Çöpün yanına giderek çömelir. Mandalinasını önce yere soyar, kabukları daha sonra çöpe atar, yanıma gelir ve mandalinasını göstererek " bak bu benim" der. sınıf içerisinde dolaşmaya devam eder. Sırasından düşen elmasının üzerine ayakları ile temas ederek top gibi bir 2-3 sn oynar. Yanıma gelir ve elmayı göstererek ağzına götürür. Tarafımdan müdahale edilir, eğer yıkamadan yerse mikrop bulaşacağı ve hastalanacağı ve annesini babası ve öğretmeninin üzüleceği söylenir. Bir süre daha dolaştıktan sonra öğretmenden kilitli kapının açılmasını ister. Gerekçesini ise elmayı yıkama olarak belirtir. Kapı açılır, dışarı çıkar ve bir süre sonra zil çalar.
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
ODS (ORTAM-DAVRANIŞ-SONUÇ) ANALİZİ
Öğrenci: Oya
Formu Doldurma Tarihi: 07.12.2006
Formu Dolduran: Oya Karaca
Gözlenen hedef davranışın adını yazın\tSınıfta olması gerekirken dışarıda olma
Davranışın başlama zamanı\tDersin 17. dakikası
Davranışın bitiş zamanı\tDersin 23. dakikası
Davranışın ortaya çıktığı zaman çocuk neredeydi\tSınıf içerisinde keyfi davranışlar yaparak dolaşıyordu
Çocukla o sırada kim çalışıyordu\tO sırada çocukla bire bir çalışan yoktu
Öğretmen yada öğretmenler neredeydi\tÖğretmen masasında başka bir öğrenci ile ilgilenmekteydi
Çocuğun yanında kim vardı\tYanında kimse yoktu
Orada başka kimler vardı\tSınıf içerisinde dolaşmaktaydı, arkadaşları yerlerinde dersleri ile ilgilenmekteydiler
Sınıf yada odada genel ortam nasıldı ( gürültü, ısı, ışık, öğretmen tutumu vb.) \tFiziksel ortam uygundu, öğretmen sırası ile öğrencilerin ödevlerini kontrol etmekte ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırmakta idi.
Çocuk ne yapıyordu ( etkinliği ve etkileşimi açıklayınız)\tSınıf içerisinde amaçsız ve keyfice dolaşıyordu. Bazen arkadaşlarına sözle bazen fiziksel olarak müdahaleler ediyordu. Bazen sıranın üzerine çıkıyordu, bazen çöpe gidiyordu vs.
Davranışın hemen öncesinde ne oldu ( yapılan etkinlik, etkinlik değiştirme, etkileşim, çocuktan istekler vb.)\tSınıf içerisinde kendince dolaşıyordu, öğretmeni veya arkadaşları ile aynı mekanı paylaşma dışında bir etkileşim yoktu
Çocuk ne yaptı ( tanımlayın)\tZil çalmadan, ders bitmeden, öğretmenden izin almadan koşarak sınıf kapısına gitti ve dışarı çıktı
Davranışın verdiği zararı yazın ( arkadaşını incitti, masayı attı, defterini yırttı vb.)\tBu şekilde dışarı çıkması riskler oluşturmaktadır. Başına istenmedik olaylar gelebilir.
Davranış kime yada neye yönelikti (arkadaşına, öğretmene vb.)\t------
Davranışı azaltmak yada çocuğu yeniden yönlendirmek için ne/neler yapıldı\tDavranışçı yöntem kullanıldı
Davranışı kontrol etmek için ne yapıldı ( fiziksel sınırlandırma, ortam dışı bırakma, müdüre gönderme vb.)\tSınıf dışındayken arkadaşları öğretmen tarafından Oya içeri girince Oya ile ilgilenmemeleri konusunda yönlendirildiler. Sınıfa girince ilk etapta görmezden gelinilmiş, uygun davranış yaptığında ilgilenilmiştir.
Çocuğun bu davranışı neden sergilediğine ilişkin kendi izlenimlerinizi kısaca yazınız\tÇocukta DEHB olduğu için, arkadaşları tarafından tam bir sosyal kabul göremediği ve sınıf rehber öğretmeninin sürekli kendisi ile ilgilenemediği için sınıf içerisinde sıkılmakta ve enerjisini dışarıda attığını düşünmekteyim
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
GÖZLEM FORMU
Öğrencinin;
Adı: Oya
Sınıfı: 2/A
Tarih: 06.12.2006
Gözlem süresi: 1 Ders Saati
Gözlem yapan: Oya Karaca
Gözlenilen Davranışlar:
2 dakika 58 sn. oturur. Sınıfa girdiğimde öğretmen masasına yakın olan sırasında oturmaktaydı. Elindeki mandalina, kalem gibi nesnelerle uğraşmakta olup, zaman zaman yanındaki ve arkasında oturan arkadaşlarına müdahaleler etmektedir. Sınıf öğretmeni ise diğer öğrencilerden sırası gelene ödev kontrolü ve ödevlendirme yapmaktadır.
12 dakika 07 sn. ayaktadır. Elindeki mandalinasıyla çöpe gider, mandalinasını soyar, sınıf içerisinde dolaşır, tekrar çöpün olduğu bölgeye gider, öğretmenin yanına gelir, zaman zaman arkadaşlarına müdahaleler eder, başkasına ait olan suluktan su içer, "kızlar pat" diyerek yüksek sesler çıkartır."50,51,90" sayılarını yüksek sesle söyler, boş bir sıranın masa bölümünün üzerine çıkar, öğretmen inmesi için yönerge verir, bir süre durduktan sonra iner. Ayşegül adındaki arkadaşının defterini kaçırır, arkadaşı arkada kendisi önde koşarak çöpe giderek defteri çöpe atar. Öğretmen yanına giderek defteri çöpten alıp arkadaşına vermesini gerekçeleri ile birlikte ister. Defteri alır ve verir. Öğretmen tekrar çalışmasına döner. Arkadaşının kullandığı sırasının masa bölümüne çıkar, hiçbir talimat almadan, arkadaşı kayıtsız olduğu halde 10-15 sn durduktan sonra aşağı iner. Sırasından havucunu alarak öğretmenin yanına gelir. Öğretmen tarafından yerine oturması istenir. "oturamam" der ve hemen arkasından oradan koşarak uzaklaşarak sınıf içerisinde bir tur atar ve dışarı çıkar.
9 dakika 11 sn dışarıdadır. 7 dakika 22 sn. sonra Öğretmen tarafından arkadaşından Oyanın sınıfa çağrılması istenir.
4 dakika 58 sn. ayaktadır. Arkadaşı ile içeri girer. Öğretmen Oyadan defterini ister. Düzensiz ve hırpalanmış defterini getirir. Sınıf içerisinde dolaşmaya başlar. Öğretmen bandı getirmesini ister getirir, öğretmen anahtarını getirmesini ister getirir. Öğretmen Oya ile sohbet eder. Öğretmene cevaplar verirken benim çeneme dokunur. Olumlu olumsuz tepki vermem, tekrar sınıf içerisinde dolaşmaya başlar. Öğretmen Oyayı çağırır. Hırpalanan defterini bantla onarmaktadır. Sadece bir defter satırına yapabileceği şekilde ödevlendirilir. Sırasına gider.
1 dakika 39 sn oturur. 1 satırlık çizgi çalışmasını yaptıktan sonra öğretmenin yanına gelerek, bir tane daha aynı şekilde ödevlendirme ister.
40 sn. ayaktadır. Harikasın denilerek bir satırlık ödevlendirme yapılır.
1 dakika 24 saniye oturur. Ödevinin bir kısmını yapar yalnız yanındaki ve arkasındaki arkadaşlarına müdahaleler eder. Zil çalar.
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
GÖZLEM FORMU
Öğrencinin;
Adı: oya
Sınıfı: 2/A
Tarih: 04.12.2006
Gözlem süresi: 1 ders saati
Gözlem yapan: Oya Karaca
Gözlenilen davranışlar;
Sınıfa girdiğimde öğrenci ayakta idi. Oturmak için Oyadan sandalye istedim getirdi. Öğretmen tarafından Oyanın yerine oturması istenir, oturur AFERİN denir. Otururken elindeki nesnelerle ugraşmaktatır, ucu sivri olan kalemini kalemtıraşla açmaya çalışır, ayakları hareketlidir. Yaklaşık 2-3 dakika oturduktan sonra öğretmen elindeki kullanılmış MENDİLİ ÇÖPE ATMASINI ister. Çöpe giderken arkadaşına vurur. Çöpe mendili attığı için AFERİN denir, ALKIŞLANDIRILIR. Sınıf içerisinde dolaşır, kalem- kalemtıraşla uğraşır, havuç yer. Öğretmen yanına çağırır, dersini yaptığı için ALKIŞLANDIRILIR. Defteri çantasına konması istenir kor ve AFERİN alır. 2.30 sn. ayaktadır.
5. 33 sn. oturur. ÇOK BASİTLEŞTİRİLMİŞ ÇİZGİ ÇALIŞMALARINI defterine yazması istenir. oya dersini yapıyor diye ALKIŞLANDIRILIR. Yaptığı takdirde YILDIZ ATACAĞIM denilerek ödülden haberdar edilir. YÖNERGELER SIK SIK TEKRARLANIR. Yüksek sesle konuşmaktadır. Defterini ters-düz eder. Öğretmen yanına gelerek OMZUNA DOKUNARAK DOĞRUSUNU GÖSTERİR. GÖZLERİNİN İÇİNE BAKARAK YILDIZLA ÖDÜLLENDİRİLECEĞİNİ SÖYLEYEREK ALKIŞLANDIRILIR. Yalnız 10 saniyede olsa defterine tam olarak dikkatini verememektedir. Kendisinin yakınındaki arkadaşına vurur, ona bir şeyler söyler. kalemini ağzına götürür, yüksek sesle güler. Öğretmen GÜLMEDİĞİ ZAMAN İLGİLENİR. Elindeki havucu düşürür, yerden alır, elleri ve ayakları kıpır kıpırdır.
30 sn. ayaktadır, sınıf içerisinde dolaşır.
1.\t42 sn. oturur. Oturduğu için ALKIŞLANDIRILIR, AFERİN denir. Diğer dersleri ile uğraşan arkadaşlarına gerek sözel, gerek fiziksel olarak müdahaleler eder.
4. 10 sn. ayaktadır. Kalkar, arkadaşlarına hamburger yemeye gittiğini söyler. başkasına ait boş sırayı sallar . Öğretmen burnunu silmesini ister, duymazdan gelir, yönerge birkaç kez tekrarlanır. Arkadaşı ile mendil gönderilir. Arkadaşına defol silmeyeceğim diyerek mendili çöpe atar. Terlikleri eline alarak onlarla oynar. , arkadaşlarına sataşır, yüksek sesle şurda burda tarzından şarkıya benzer şeyler söyler, arkadaşlarına vurur. Sınıfta dolaşır. Öğretmen diğer arkadaşlarına ONA BAKMAYIN diye yönerge verir.
2 dakika 58 saniye sınıf dışındadır, koşuşturur.
13 saniye içerdedir. Girince dikkat çekmeye çalışır, öğretmen diğer öğrencilerin Oyaya BAKMAMALARINI ister. Öğretmen xxx İÇERDEN KAÇMADIĞI İÇİN ÖĞRENCİLERE ALKIŞLANDIRILIR. AAA OYADA BURDAYMIŞ DENİLEREK OYADA ALKIŞLANDIRILIR.
4 saniye dışarıdadır.
1-2 saniye içeride durur.
8 dakika 37 saniye dışarıdadır.
4 dakika 33 saniye içeride ve ayaktadır. Öğretmen Oya içeri girmeden öğrencilere o gelince ona bakmamaları konusunda talimatlar verir. Merhaba diyerek içeri girer. Sınıfta dolaşır. Farklı bir öğrenciye ait olan suluğu izinsiz alır. Su içer. Başkasının yerine oturur. 6 saniye sonra kalkar. Sürekli hareketlidir. Arkadaşlarına bir şeyler söylemeye çalışır. Sınıf içerisinde dolaşır. Ayrıca çantası, defteri ve kıyafetleri dağınık ve düzensizdir. Zil çalar. İki arkadaşı öğretmen tarafından teneffüste onunla oynaması için görevlendirilir.
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
<BR>SINIFINDAKİ ARKADAŞLARININ OYA HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ (04.04.2007)<BR><BR>(4 nisanda Oyayı okula göndermemesi ailesinden istenmiş, arkadaşlarına başka sınıfa gitti, ne dersiniz geri gelsin mi Oya diye sorulmuştur.)<BR>A: çok bağırıyor başka sınıfa gitsin<BR>B: babası bize elbise alıyor burada kalsın<BR>C: ben istemiyorum gelmesin, bağırıyor, çantalarımızı karıştırıyor, vuruyor<BR>Ç: sınıfımıza tekrar gelsin, babası bize halı aldı<BR>D: ben Oyayı seviyorum, kafasını saçlarını seviyorum demiştir. <BR>E: az seviyorum çantamı karıştırıyor<BR>F: sevmiyorum bana vuruyo<BR>G: seviyorum, sınıfımıza geri gelsin. Neden seviyorsun sorusuna verdiği cevabı
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
4 NİSAN 2007 TARİHİ İTİBARİ İLE DEVAM EDEN PROBLEM DAVRANIŞLARI<BR><BR>1.\tPis temiz ayırdımı yapmıyor, nerde ne bulursa ağzına alıyor sürekli olarak<BR>2.\tbaşkalarına ait eşyaları karıştırma, yiyeceklerini yeme devam ediyor sürekli olarak<BR>3.\tserberst resim ve çizgi çalışması yapmıyor<BR>4.\thiçbir şekilde, bir konuda, kabiliyeti ve bunu yapmaya yetecek özgüveni yok,
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
4 NİSAN 2007 TARİHİ İTİBARI İLE SÖNEN DAVRANIŞLARI
1.\tBağırarak konuşması kesildi. Seyrek olarak çok mutlu olduğu anlarda bağırarak konuşuyor.
2.\tküfür olayı tamamen kesildi
3.\tvurma olayı seyrek olarak devam ediyor.günde bir veya iki defa ya oluyor ya olmuyor, defol lafını tamamen unuttu
4.\tsınıfı terk etmesi kesildi, izin almadan çıkmıyor, izin de tuvalete gitmek için
5.\tteneffüslerde sınıftaki arkadaşlarından birileri ile oluyor, yalnız gezmesi bitti
6.\tdefterine ve kalemine sahip oluyor, noktalı çizgi çalışmalarını yapıyor
7.\tsorulan sorulara yanlış da olsa konu ile alakalı cevap vermeye başladı
8.\tduygusal tepkiler oluşmaya başladı, komik şeylere gülme, gıdıklanma, elden tutma, tutturma, bazen yanaklardan öptürme, sevdiği şeye seviyorum deme, daha önce iştahla yediği yemeğe bile sevmiyorum, babamı annemi sevmiyorum derdi.
9.\työnergelere uyuyor, kimini ilk söylemede, kimini tekrarlarda, kimini ise azarlandığı zaman yapıyor. Ama sonuçta yapıyor. Daha önce ne yapsanız yapmıyordu.
10.\tsorumluluk almaya başladı. Sabah çöp dökme görevi ona verildi. Dökeyim mi diyerek izin verilirse çöpü dışarıya döküp. İstenilen getir götür işlerini yapıyor
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
9.\tsorulan tüm sorulara yada bir başkasının konuşma esnasında verdiği cevap, söylediği şeyler şunlardır; hiç bilmem-annem babaannede-babaannem koyun kesti-babamın arkadaşı kaza yaptı-babam polis çağırdı-köpeğe güldük bunların dışında söylediği başka bir şey yok
10.\tduygusal tepki yok. Ağlama, gülme, espri alma, gıdıklanma. Dokunulduğu anda çıldıracak derecede defol defol deme. Öpme-öptürme yok
11.\thiçbir konuda bilgi beceri kabiliyeti yok. Oyun oynayamıyor, ya kaçıyor ya
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
6.\tpis temiz ayırdımı yapmama, nerede ve ne şekilde olursa olsun alıp, yeme, içme. Çöp içerisinden yiyecek alıp yeme, tuvalet maşrabasındaki suyu alıp içme yaşadığım örneklerdir.
7.\tbaşkalarına ait eşyayı alıp kaçma, yeme, atma sürekli
8.\tkalem, defter kullanmama, hergün yeni bir defter, yeni bir kalem temin etme. Onları yırtma, kırma, çöpe atma tek kalemle yaptığı şey 1 sayfaya 1 tane
18-12-2007
Oya KARACA
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Müzik Terapi ve Müzik Terapinin İnsanlar Üzerindeki Etkileri..
- Terapi Eğitimleri
- Aile ve Evlilik Terapisi
- Aile ve Evlilik Terapisi
- Travma ve Bir Çok Patolojide Emdr Terapi Yöntemi
- Zihinsel Yetersizlik+Bulimia
- Boşanma ve Çocuklar Arasındaki İlişkiler
- Rehberlik Araştırma
- Gelişim Alanları Dersi Proje Ödevim İçin Anket Hazırladım Stajer Ya Da Stajerlik Yapmışlara Sormam Gerekiyor Yardım Eder Misiniz ?
- Psikologlara Da Barkod Açılmalıdır
54 kurum iş ilanı var. Hemen başvuru yaparak özel eğitim ve sağlık sektöründe yerini al.
Özel Eyüpsultan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Uzman Öğretici İş İlanı
4 gün önce
İSTANBUL (Avrupa)
Kumsal Özel Eğitim Kurumları
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı İş İlanı
Dün
İSTANBUL (Avrupa)
Özel Papatyalar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Özel Eğitim Öğretmeni İş İlanı
6 gün önce
İSTANBUL (Anadolu)
Anka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Okul Öncesi Öğretmeni İş İlanı
Dün
İSTANBUL (Avrupa)
Anka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi İş İlanı
Dün
İSTANBUL (Avrupa)
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında,
MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
- SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
- Veritabanı sunucu hizmeti
- Uzak sunucuya otomatik yedekleme
- E-fatura entegrasyonu
- Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
- MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
- Tüm formların otomatik hazırlanması
- Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
- Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
- Online teknik destek imkanı
- Pratik ders yazılabilmesi
iş arayan 1151 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.
Dün
Mustafa E.
Özel Eğitim Öğretmeni
Dün
Başak K.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Dün
Kahraman A.
Sosyolog
Dün
Rabia S.
Psikolog
Dün