Soru-Cevap
ATİPİK OTİZM NEDİR
Merhabalar,
30 aylık oğluma atipik otizm teşhisi kondu.İsmine bakıyor fakat komut almıyor.Nadir şekilde ellerine bakar.Anlamlı kelime ve cümlesi yok.
Anne ya da baba diye seslenmez.Örneğin susamışsa su şişesinin yanına giderek ağlar.Yerinde pek durmaz.Sürekli koşma hali yemek yerken bile.Yemek takıntısı var.Sulu şeyler ağzına sürmez.Dolap kapaklarını ya da açık olan kapıları kapatmak ister.Deterjan kutularına ilgisi var.Kucaklar götürür.İstediği olmadığında çok hırçındır.Ram'e gittik 2 yıl rapor verdiler.20 gün sonra da rehabilitasyon merkezinde eğitim alacakmışız.Sorum şu acaba atipik otizm düzelecek bir tanı mıdır?Yaşıtlarından geride onlara yetişebiliecek mi?Eğitim dışında anne baba olarak neler yapabiliriz?

Merhaba emirhan hocam benim 4 yaşındaki kızım komut alıyor adına bazen bakıyor bazen bakmıyor isteklerini işaret ederek bazende kendisi yapıyor örneğin su içecekse bardağı getiriyor yada kendisi damacadan doldurup içiyor kardeşine sarılıp öpüyor ama başka çocuklara yokmuş gibi davranıyor elbisesini kendi giyiyor terliğini vs. çok düzenli takıntıları var temizdir eli yüzü kirlenince ıslak mendille mutlaka siler doktora götürdüm atipik otizm dediler fakat kurulda özel gereksinimli atipik otizm tanısı konuldu oda kızımı 3-4 dakika görmeleriyle verilen karar kızım hastaneden doktordan çok korkuyor kurulda içeriye girer girmez kıyameti kopardı konuşamadığı için zaten ağlama krizlerine giriyor ama konuştu konuşacak haldeyiz anlamsız olarak konuştuğu halde hiç susmuyor, o anki halini değerlendirmeye aldılar kızım 5 aydır özel eğitim alıyor gittiğimz yerdeki psikoloğumuz bile çok şaşırdı bu tanının konmasına ağır engelli değil bu rapor 2 yıl geçerli olacakmış eğer ilerleme katedersek raporun yüzdesi düşer mi ? Yada rapor silinebilir mi ?

Otizm spektrum bozukluğu belirtilerine sahip ancak tanı konacak kadar yeterli kriterleri sağlamayan çocuklara verilen tanıya Atipik otizm denir. Atipik otizmde konuşmada zorluk, iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, tekrarlayıcı konuşmalar, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur ancak bu belirtiler daha geç yaşlarda ortaya çıkabilir veya tam tanı konmasını engelleyecek şekilde çok az görülebilir.
Şimdi bu tanılamaya bakacak olursakbir kere otizm tanısı koymayı engelleyebilir. yada gerçekte otizm varsa bunu hemen görmemizi de sağlayabilir. Ancak "Düzelebilecek bir tanı mıdır?" yada "Yaşıtlarına yetişebilecek mi?" sorularını sormak öğrenci ve sizi yorar. Sorulması gereken temel soru bugün ne yapacağız, yarın ne çalışacağız; bu ay sonunda neler öğreneceğiz olması gerekiyor. Eğer bir eğitmen size 1 kaç aya, 6 aya, 1 yılda, 3 yılda tamam derse hata yapar. bunu yaşayarak görmek gerekir. Öğrenme hızında bir öngörü oluşturur ancak kesin bilgi vermez. Bir çok veliden gelen tepkilerden bahsedeyim. Öğrenciler eğitime başladığında tamamen boş bir levha gibidir. Bu yüzden yeni bir şeyler öğrenirken hiç bilmediği şeyleri ortaya koyabilfdiği için çok hızlı öğreniyor gibi görünürler zamanla öğrendikleri çoğaldıkça öğretecek şeyler azalır ve öğrenmesi yavaşlamış gibi görünür. Ayrıca veliler eğer kısa zamanda dsüzeleceğini bilseler zaten düzelecek diye düşünürler, çocuk ağır gelişme olmaz deseler zaten bir şey olmayacak diye düşünüp iki durumda da ister istemez ilgilenmekten vazgeçebilirletr bu nedenle her şey zamanla görünmesi gerekir.
Atipik otizm dediğimiz şey aslında 3 yaşından önce götürdüğümüz öğrenciler değerlendirildiğinde bakarlar zihinsel bir durum yok, işitme engeli yok, down değil, disleksi zaten tanılanamaz bu yaşta, bir de bakıyorlar otizm belirtilerinin bir kaçı var ama hepsi yok buna otizm de diyemeyiz o zaman bu çocuk eski tabirle BTA başka türlü adlandırılamayan yani atipik otizm olarak adlandırılır. Hatta yeni sisteme göre tanılamalarda atipik, asperger vs ayrımlarnı kaldırdılar hafif orta ve ağır otizm olarak düzenlediler. ancak bazen de gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda özellikle tablet tv telefon oynayan çocuklarda benzer durumlar görülebiliyor. Televizyon tablet telefonu izletmeyi bırakıp boş bırakmadan sizinle ilgilenmesini sağlamalısınız. Bir de fırsat eğitimi yapın çocuğun konuşması için fırsat yaratın. biraz fazla oldu ama aklınıza takılan bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım kolay gelsin

Yorumlar
Merhaba Emirhan hocam sizinle nasıl iletişime geçebilirim lütfen görüşlerinize çok ihtiyacım var
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Otizm ve Biyomedikal Tedavi
- Atipik Otizm İçin Evde Eğitim
- Otizm ve Tms(Transkranial Manyetik Stimülasyon)
- Atipik Otizm
- Atipik Yaygın Gelişim Bozukluğu
- Atipik Otizm
- Atipik Otizm İçin Verilen Özel Eğitim Raporu Çocuğun Eğitim Hayatını Nasıl Etkiler?
- Atipik Otizm Tanılı Kızım
- Atipik Otizm... Yardım
- Zihin Kuramı Otizm