Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

alan elden gidiyor !!! kimin için

bunu tartışmanın yeri forum köşesi ama, yeni yönetmelikle alan gerçek sahiplerine bırakılıyor gibi. adı üstünde özel eğitim. bu bir ekip çalışması ve bu ekibin ana bileşenleri eğitim konusunda yetişen özel eğitimciler, çocuk gelişimciler, psikolojik danışmanlar, sınıf öğretmenleri,fizyoterapistler, okul öncesi öğretmenleri. diğer alanlar özellikle sosyal hizmet uzmanları ekibin bileşeni olmakla birlikte eğitim kısmında değil eğitim programının doğru şekillenmesi için ailenin değerlendirilmesi için olmalı. yoksa sadece "özürlülerde sosyal hizmet" dersiyle engellilere eğitim vermek  doğru değil. bu özel eğitimcinin yada çocuk gelişimcinin "sokak çocukları, madde bağımlısı çocuklar vb. çocuklarla bende çalışırım demesine yol açar ki o zaman herkes herşeyi yapar. konu ile ilgili görüşlerinizi aktarın konuşalım

15-03-2005
Birol DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı
Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.
23 Yanıt

Sevgili arkadaşlar..

bırakın bu çıkar kavgalarını rehabilitasyon işi grup işidir.. hepsi eksiksiz ve tam olmalı.. hani senin işin bu benim işim bu ben buyum sen busunu bırakın.. sizlerde bliyorsunuz ki, kimin ne işler yaptığını..

zihinsel özürlü çocuğun kapasitesini her uzman arkadaş bilir.. eğitimi alacağı yada hiç alamayacağını.. 

kimi arkadaşlar vardır ki bir otistik çocuğu eğitmek istemiş ve ona konuşmadan okumayı öğretmek istemiş ve içinden çıkılmaz bir yanılgıya düşmüş... hani bunu yapan sakın bir sınıf öğretmeni arkadaşımız olmasın..

ya işte arkadaşlar ne traji komik bir olay dimi..

bırakın çıkar kavgalarını, insanlığı istismar etmeden bir şeyler başarılmalı.

işte asıl mesele burda.. kimin ne yaptığı önemli..

her zaman da biliriz ki türkiyede bir yasa yapıldığı zaman birilerin çıkarları gözeltilmiştir... kanun koyucu kendi çıkarını gözeltmiş galiba..

  

30-04-2005
Hasan İNCE
Psikolog

Sizler özürlülünün  sadece eğitimini düşünerek diyorsunuz rehabilitasyon bölümü aile danışmanlık bölümü ne olacak?bunlarıda sizler yapamazsınız.ama pratikte yapıyorsunuz demeki her meslek elemanının kesin hatlarla çizilmiş alanı yok.Ayrıca sadece akademik eğitim yeterlidir diyorsanız bende diyorumki rehabilitasyon kısmını çıkaralım özel eğitim kurumuları diyelim hatta okuma yazma kursaları şeklinde dahada basitleştirelim daha anlaşılır olur.
13-04-2005
Serkan YESİL
Sosyal Hizmet Uzmanı

özel eğitim bir ekip işi bu ekipte bulunması gereken uzmanlar belli ama belli olmayan  bir şey var her uzman bireysel eğitim verebilir mi? Sanırım bu konuda çok büyük eksiklikler var ben shu uzmanaları  alanda çalışmasın demiyorum ama bireysel eğitime girip çocuklara kavram beceri öğretmeye kalkışmasınlar eğer koşullar bunu gerektirdiği için derslere  giriyorlarsa asıl para için yapanlar onlar derim. 
13-04-2005
Serdar ÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

Değerli arkadaşlar bilmiyorum ne kadar zamandır engelli insanlarla çalışıyorsunuz bilmiyorum ama nedense alana sahip çıkmanız sosyal güvenlik kuruluşlarının desteklemesiyle ortaya çıktı.1983 yılında SHÇEK te hiç bir psikolog hiç bir özel eğitimci yada çocuk gelişimci bu alan bizim diye saraya gitmeye çalışmıyordu arkadaşlar?para girincemi alan sizin oldu sosyal hizmet uzmanları vardı orada gene taşın altın abiz koyduk elimizi.biraz insaflo olun.şunu unutmayın eğitim ve rehabilitasyon merkezi ismi.eğitim kısmı öğretmenlerin ama rehabilitasyon psikolog sosyal hiznmet uzmanı ve fizyoterapistlerindir.yada isminide değiştirin eğitim merkezi yapın.mili eğitimdem bir olurla özürlü eğitimi yapın.heyet raporlarına ruhsal,sosyal,bedensel gelişim alanlarınıda çıkarın alın size akademik kavram eğitimi kalıyor kolay gelsin sizlere.
11-04-2005
Serkan YESİL
Sosyal Hizmet Uzmanı

merhaba funda...seni burda görmek ne güzel.. biliyorsun ki beraber çalıştığım tek çocuk gelişimci sen değilsin.. ama sanırım bizde eğitilenlerle çalışmaktasın :))  ve tabi en önemlisi seninle aynı kurumda çalışmak büyük bir keyifti hep benim için biliyorsun..

sevgiler...selamlar...iyi çalışmalar...

11-04-2005
Semra AKSUYEK
Psikolog

Buraya barış mı gelmiş.Yani artık kimse ben senden üstünüm demiyor değil mi?

Tüm bunun üstüne siteye emek verenlere teşekkür etmek gerekiyor .İnternet düşünce yaşamımızı ne güzel olgunlaştırıyor.

10-04-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

kesinlikle çatışma var.herkes bu yönetmelikten sonra içinde barındırdığı şeyleri döktü.kimse kimseyi nedense çekemiyor.ya bizler üniversite mezunuyuz.hepimiz aynı amaç için çalışıyoruz elele vermemiz gerekirken neden oluyor bunlar.
01-04-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

yeni yönetmelikten sonra uzmanlar arasında sanki bir çatışma var gibi özel eğitim bir ekip işi sonuçta bu alanla ilgili olan herkesin ekipte bulunması gerekiyor.ama herkes yeterliliği olan bölümlerde çalışmalı kimse başka bir kişinin işini yapmamalı
30-03-2005
Serdar ÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

alan elden gidiyor denmesinin nedeni bence sizin sölediklerinizle ilgili.sadec derslere girip girmemek değil.bazı arkadaşlar hala tamamen çıkaaklrını düşünüyorlar hayor çıkmıyoruz.sosyal servislerde bizler görev alıcaz
30-03-2005
Sultan ATESOGLU
Sosyal Hizmet Uzmanı

"alan elden gidiyor" başlığı bana ait değildir. bu sitede bir sosyal  hizmet uzmanı arkadaşın bir habere yaptığı  yorumda  kullanılmıştır. (bknz. shçek yönetmelik değişikliği 14.03.2005 tarihli haber). yani shu lara ait bir alan yeni yönetmelikle ellerinden gidiyormuş.  söylemek istediğimi herkes kendi cephesinden yorumluyor. daha somut örnekleyeyim. shçek e bağlı kurumlarda sosyal inceleme raporunu sadece  shu lar  hazırlar.  sizin savunmaya çalıştığınız düşünceye göre buda yanlış olmalı. sosyal inceleme raporunu bu alanda çalışan herkes hazırlayabilmeli öyle mi. inanın bizlerde birkaç ayrı ders başlığı altında aile rehberliği, ailenin değerlendirilmesi vb dersleri aldık. tek bir ders değil bir kaç ders . bizlerde psk giriş, psk dan kuramları, kişilerarası iletişim ve empati,  gelişim ve öğrenme _çocukluk&ergenlik_ rehberlik, duygusal davranışsal bozukluklar, çocukluk patolojisi, bireysel zeka testleri vb dersleri aldık. şimdi bende ergen terapisi yapmalı mıyım. ben hiç bir zaman ergen yetişkin terapisi yapmayacağım. hiç bir zaman şizofren bir çocuk ile çalışmayacağım. olaya şöyle bakmaya ne dersiniz? bu ülkede hiç psk, psk danışman,  olmasaydı yada yeterince olmasaydı üniversite sınav kaygısı olan  biri  ile çalışırmıydım? tabi ki elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışırdım. ama bir psikolaga rogers ın kuramını öğrettim demezdim. nasıl ki bir psikolog bana nasıl kavram öğretileceğini öğretemezse!!

şimdi alan elden gidiyor diyen shu arkadaşıma sesleniyorum. alan bir yere gitmiyor. shu çalışamaz demiyor yönetmelik. eminim ucu açık bırakılan maddelerle -sosyal inceleme raporunu shu hazırlar vb- yine zorunlu meslek elemanı olursunuz. ama bence zorunluluğu "eğitim"  hakkınız alındı diye değil shu aile değerlendirmesinin özel eğitim ekibinin vazgeçilmezidir. diye yapmalısınız. tabii ki bu alan hepimizin. biz çocukla çalışırken psikolog da ailenini travmalarına yardımcı olmalı. ama yeterli meslek elemanı yok ülkemizde. kaçtır özel eğitim mezunu sayısı, çge sayısı. mevcut olanlar yeter mi tüm çocuklara. o zaman psikologda çalışmalı bireysel eğitimde. ama psikolog sayısı yeterli iken bir özel eğitimci yada çge aileninin yaşadığı travmaya müdahale etmemeli.profesyonellik yani.

arkadaşlar bu bir ekip çalışması. hepimiz bu ekibin üyeleriyiz. hepimizin görevleri ayrı. ve birimiz görevimizi aksatırsak bu iş yürümez.

eğer biri "bu alan benim elimden gidiyor" derse, bu ekibin ana bileşenleri yanlış bir yere gitmediğini, alanının 1-2 meslek grubunun tekelinde olmadığını hatırlatacaktır. hepinize düşünceleriniz için teşekkürler.

29-03-2005
Birol DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı

özel eğitim bir bütündür herbir meslek alanının birbiriyle iletişim halinde olması gerekir. biri olmadan diğeri olmaz her nekadar doğru çalışsanızsa bütün arasında yer alan halkanın birinde olan kopukluk sizi başarısızlığa sürükleyecektir. çocuk gelişimciler ile sosyal hizmet uzmanları arasındaki bu anlaşmazlığı anlayamıyorum. Bu konuda inan beye katılmamak elde değil;bireysel kaygılarla hareket etmek yerine öğrenmeye açık olun. her bir meslekten öğreneceklerimiz olduğuna inanıyorum. bir bütün olarak bilgi alıcı ve transfer edici olalım lütfen
28-03-2005
Aslihan KAZANASMAZ
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Sevgili Semra sen 2 sene önce böyle düşünmüyordun. Bu zaman zarfında seni hayal kırıklığına uğratan çocuk gelişimcilermi oldu.Ayrıca kavram öğretimi ve akademik beceriler hakkında çocuk gelişimcilere eğitimmi verdin!!!! .Umarım sertifka vermemİşsindir.Bencede özel eğitimi ,bu işin eğitimini alanlar yapmalı ortaokul ve ilk okul mezunu sorumlu müdür ebeveynleri biz kurucuyuz diyerek eğitime karışmamalı ,ve eğitimcilere hizmet içi eğitim vermemeli .Eğitim senslarında başarılar.
28-03-2005
Funda KOCABIYIKCI
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

bizler eğitimci olduğumuz için seans yerine ders diyoruz aramızdaki fark bu olaya tıbbi açıdan bakmıyoruz.

28-03-2005
Serdar ÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

arkadaşlar yine söylüyorum kim ne derse desin kişi işini layığı ile yapmadıktan sonra meslek,eğitim hikaye... Her meslek uzmanının engelli bireylere yararı olduğu kadar zararı da var bu iş ülkemizde ne adam gibi yapılıyor, ne adam gibi öğretiyor.İnsan kendini alanda yetiştirip yenilemezse kimseyi eleştirme hakkını kendinde bulmamalı ama bu da herşey gibi körükörüne yapılıyor.Bence sorumuz ve sorunumuz kim yapmalı değil en güzel nasıl yapılmalı olmalı.İyi eleştiriler
27-03-2005
Gulay ACAR
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

99 mezunu bir psikologum. evet öğretim teknikleri adında bir dersim hiç olmadı ama arkadaşlar. alana adımımı attığım ilk günden beri geceleri gözlerim kızarana kadar okudum ve nette araştırdım.mesleğimle ilgili bi kelime daha öğreneyim diye kendi deyimimle çıraklık yaptım, çanta taşıdım. o zaman ortalarda ne özel eğitim uzmanları vardı ne de çocuk gelişimciler. yanımda çalışan pek çok çocuk gelişimciye nasıl kavram öğreteceğini nasıl akademik çalışma yapacağını ben öğrettim.adam harcamak kolay da önce içimizdeki çürükleri eritelim bence. çürük kurumları ve mesleği adına bişey bilmeden ücret pazarlığı yapan nicelerini.
27-03-2005
Semra AKSUYEK
Psikolog

öncelikle bir konuda bilgi eksiğinizi gidereyim. sokak çocuklarında ÇGE'ler de en az bizim kadar(shu) gereklidir. bu anlamda komplekse kapılmamızın anlamı yok. ayrıca sizden ricam bizim meslek tanımımızı yapmayı lütfen bize bırakın çünkü daha mesleğimizin adını bile doğru söyleyemeyen kişilerin tanımımızı yapması pek uygun düşmüyor. MEB formatında verilen derslere zaten bizler ve psikologlar girmiyoruz. ancak SHÇEK bünyesinde yapılanın adı seans'tır, rehabilitasyon'dur.rehabilitasyon da zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel hizmeti içerir. öncelikle kurumlar arasındaki bu format farkını öğrenmek gerekiyor sanırım. ders diye tabir eder ve aynı üslupla devam ederseniz yakında fizyoterapiyi de ders olarak algılayacak ve bu derse de sadece biz gireriz diyeceksiniz. yönetmeliği dikkatlice incelerseniz sizinle beraber 4 meslek grubu sayılmış ve bunlardan ikisi denilmiş. yani aslında sizleri de zorunlu olmaktan çıkarmışlar. bana kalırsa bireysel kaygılarla hareket etmek yerine kendi mesleğiniz için birşeyler yapın. çünkü ben sizin mutlaka olmanız gerektiğine inanıyorum. saygılar
27-03-2005
İnan ATLI
Sosyal Hizmet Uzmanı

  shu uzmanları ve psikologların derslere girmesi ve çocuklara derste kavram ve beceri öğretmeye çalışmaları çok yanlış bir durum ama günümüze kadar bu alanda yetişmiş uzman olamadığı için bu şekilde devam etti.shu uzmanları ve psikologların çocuklara yönelik hiçbir şekilde öğretim dersleri almamışlardır.Bir shu uzmanı bir psikolog, engelli bir çocuğa nasıl akedemik becerileri öğretebilir hiç bu eğitim almamışken inanılacak gibi değil doğrusu.ben kendi çalıştığım kurumdan arkadaşlarımdan duyduğum ve gördüğüm kadarını söyleyim shu uzmanları ve psikologlar derslerde engelli çocuklara  kavram ve beceri öğretirken çok büyük sıkıntı yaşıyorlar çünkü uzmanlık alanları derse girmek değil.ben shu uzmanları ve psikolglar bu alanda çalışmasın demiyorum herkes kendi uzmanlık alanına giren konularda çalışsın, daha iyi bir eğitim kalitesi yakalanmış olur.günün birinde bu alanda işlerin düzeleceği konusunda ümidim vardı.herkes hak ettiği yeri buldu.
25-03-2005
Serdar ÜN
Özel Eğitim Öğretmeni

HER ŞEYİN BAŞINDA SEVGİ, SABIR , GÜVEN VE BAŞARI GELMEKTEDİR.öZEL EĞİTİMA ALANINDA ÇALIŞAN KİM OLURSA OLSUN BU ÖZELLİKLER OLMADIĞI SÜRECE  HİÇBİRŞEY YAPAMAZ.ANCAK SAYDIĞIM ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN KİM NE OLURSA OLSUN BU ALANDA VERİMLİ OLABİLMEKTEDİR.
16-03-2005
Cemal ÖZDEMİR
Özel Eğitim Öğretmeni

Artık yapabilecek bir işiniz olduğuna göre şikayet zamanı geçmiş demektir.

Çok şikayet çok fazla çözümsüzlüğü gösterir.Çözmedikçe şikayet nedeni ortadan kalkmaz

çözelim, şikayetlenmeyelim.

Ya da

bol bol şikayetlenelim

Web masterımız bize bir şikayet sayfası açsın

ağlama duvarındaki yaşlı yavudiler gibi

Bol bol ağlayalım.

Şikayetlenelim. 

Rahatlarız.

Daha güzel düşünürüz sonra.

Ağlayanların bir bildikleri vardır herhalde.

Ama büyüdükten sonra

sütü gidip almak gerekir

yapmak gerekir.

Bir de

depreme neden anaokulu öğretmeni gitmesi gerekiyordu onu da anlamış değilim.Her zaman birilerinin bir işi yapması gerekir.Anaokulu öğretmenlerimiz gelmedi mi ?.Hoşlandığınız bir anaokulu öğretmeni mi vardı,yıkıntıya gelmedi diye kırıldınız mı ,pardon,ben mi konuyu kaçırdım?

şu anda varolan yıkıntıyı bir kaldıralım.

işimizi gösterelim

sonra sizin öğretmenle ilişkinizi konuşuruz

laf nereden çıktı?

Aynadan mı

unuttum artık

çok uzadı çünkü.

16-03-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

tabi ki hoşgelsinler ama bu tartışmayı belki de geç kalmış bu tartışmayı shçek yönetmeliği değiştikten sonra shu uzmanı bir arkadaşın alan elden gidiyor çağrısına cevaben açtım. hakkaride yıllarca uzman doktor olmadı pratisyen doktorlar vardı hepimiz medyadan takip ettik. uzman doktor geldi diye pratisyenlerin işi bitti mi hayır tabiki ama pratisyen doktor alanım elden gidiyor diye feryat figan bağırırsa o zaman iş değişir. şimdi uzmanı geldi bu alanının savulun diyen yok. sadece bu alanın bileşenleri ni hatırlatma ihtiyacı hissettim. en iyimser rakamlarla %10 engelli potansiyeli olan bir ülkede son 5-6 yılda var olan özel eğitim mezunları bu açığı giderecek değil elbette. tüm meslek elemanlarına ihtiyacımız var. tüm engelliler yasası (Pl94-142) özel eğitim ekibini belediye temsilcisi, valilik temsilcisi vb bir çok unsuru da dahil eder.  ama şu an ucundan kıyısından alakası yok. olması gerekeni değil ne yapabilirizi tartışmaktı amacım.

kimsenin emeğine saygısızlık ettiğim yada görmezden geldiğimi düşünmüyorum. geçen yıl shçek yönetmelik taslağı  görüşlerimizi bildirelim diye önümüze geldiğinde zorunlu meslek elemanı fikrine ilk olarak biz karşı çıktık. büyük şehirlerde tamamlanacaktı belki bu meslekler ama mesela uşak taki mardindeki kurum bulamayacaktı. demek istediğimi anlatabildim mi yada şu anki yönetmelik özel eğitimci veya çocuk gelişimciyi zorunlu tutuyor bu alanlardaki toplam mezun sayısına bakın yine büyük sıkıntı. kendi adıma yönetmelik taslak halinde iken bu durumu maillerle bir çok kişiye kuruma ulaştırmaya çalıştım. yoksa özel eğitimcinin zorunlu meslek elemanı olması beni mutlu eder. ama ne için kaç kurum açabilirim yada kaçında sorumlu müdür olabilirim 300 çocuk mu 500 çocuk mu olur kurumumda . ya geri kalan milyonlar. anlatmak istediğim birileri alanım elden gidiyor diye bağırdığı zaman alanın yanlış ellere gitmediğini hatırlatmaktı.

ayrıca amir bey beni tanıdığınızı (özgün den dolayı galiba) söylüyorsunuz. çok önemli değil ama özel eğitimi tercih ederken ne olduğunu bilerek yazdım ve bu bölümü yakından tanımaya başladıkça bölüm için neler yaptığımı da iyi bilenlerden biri özgün dür. neyse kim olursa olsun beni siz şahsen tanımadan hakkımda en ufak bir yorumda bulunmanıza da üzüldüm. yazdıklarım doğrultusunda eleştirebilirsiniz ötesi sizi ve onu aşar diye düşünüyorum.

tabi ki sokak çocukları ile çalışırım ama uzmanı beni yönlendirirse. uzmanı yoksa ve çalışmam gerekiyorsa yine çalışırım. ama yinede en iyi bildiğim işi yapmak isterim. büyük deprem döneminde öğrenciydim ve fakülte öğrencileri olarak bir çadır kentte yuva açmıştık. ama giden arkadaşlarımız anaokulu öğretmeni değildi. birilerinin onu yapması gerekiyordu. bilmem anlatabildim mi?

 

16-03-2005
Birol DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Kullanıcı Görüşleri...
İş Arayanlar

iş arayan 1052 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Hilal A.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Dün

Meltem K.
Özel Eğitim Uzmanı

Bugün

Sude G.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Hatice Ş.
Fizyoterapist

Dün

İlayda Ş.
Psikolog