Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

YÜKSEK İŞLEVLİ OLTİZİM

MERHABA ; YÜKSEK İŞLEVLİ OTİZM TANILI 9 YAŞINDA BİR OĞLUM VAR,İLK ÖĞRETİM 3 E GİDİYOR, DURUMU GAYET İYİ ANCAK ÖNÜNE GEÇEMEDİĞİMİZ BİR DURUMU VAR,BU KONUDA TECRÜBESİ OLAN YADA TEDAVİ ŞEKLİ ÖNERECEK OLAN OLURSA ÇOK MEMNUN KALIRIM. SORUM: HER HANGİ BİR KONUDA KENDİSİNE OLUMSUZ BİR ŞEY SÖYLEDİĞİMİZ YADA BAŞKASI SÖYLEDİĞİ ZAMAN ONA ÇOK ŞİDDETLİ TEPKİ GÖSTERİYOR VE BAZENDE VURUYOR. ÖRNEĞİN DURUMUNU BİLMEYEN BİR KİŞİ Bİ DAKKA OĞLUM ÇEKİLİRMİSİN DESE,BAK ÖYLE YAPMAYACAKSIN ŞU ŞEKİLDE YAPACAKSIN DESE, ONA DOKUNMA OĞLUM KIRILABİLİR DESE VS VS . BU DURUM KARŞISINDA ÇOK TEPKİ GÖSTERİYOR VE HEMEN KIZIYOR, KÜÇÜK BÜYÜK DEMEDEN BAZENDE VURUYOR BU YÜZDENDE KENDİSİNİ SÜREKLİ TAKİP EDİYORUZ VE ODA BU TAKİPTEN SIKILIYOR HAYIR GELME DİYOR. BU KONUDA BİZİ AYDINLATACAK OLAN OLURSA ÇOK MEMNUN KALIRIZ. TEŞEKKÜR EDERİM.
03-09-2007
İnkılap DOĞAN
Diğer
Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.
18 Yanıt
Koray bey haklı gerçekten daha önce de belirttim. Aslında merak ediyorum.devam ettiğiniz eğitim kurumunda ya da psikoloğunuz ne diyor bu duruma ne öneriyor. Bazen biz farklı gözle görüp(sizin için demiyorum) farklı yorumlar yapıyoruz ve terapistlerimiz elbetteki doğru yere dikkat çekiyorlar.
25-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Davranış hakkındaki bilgiler ailenin gözlemi kanalıyla bize ulaştırılıyor. Biz eğitimin içinde olduğumuz için ailelerimizin bazen bazı davranışları yorumlama da çok daha duygusal ya da çok daha yüzeysel davranabildiklerine yüzlerce kez şahit olduk. Bu ailemiz için böyle bir durum var demiyorum. Fakat sanal ortamda problem davranış için birkaç paragrafla müdehale planı oluşturulamaz. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Ayrıca çocuğumuzun davranışlarının kaynağında ailemizin gözden kaçırabileceği ama bir eğitimcinin çok rahat farkedebileceği bazı uyaranlar olabilir. Teşekkürler...
24-09-2007
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

SORUNUMA KARŞI DUYARLILIK GÖSTEREN ÜYELERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM,OĞLUM TABİKİ ÖZEL EĞİTİM ALIYOR ,SÜREKLİ DOKTOR KONTROLUNDA VE BU KONUDA BİLİNÇLİ YAKLAŞIMLARIMIZ VAR ANCAK BU TÜR SORUNU YAŞAMIŞ VELİLERİN OLACAĞINI,FARKLI YAKLAŞIMLARLA ÇÖZÜM ÜRETENLERİN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜŞTÜM. BÜTÜN ÖNERİLER MUTLAKA FAYDA SAĞLAYACAKTIR BUNA İNANIYORUM. NURŞİN HANIM ÖNERİLERİNİZ GERÇEKTEN HİÇ AKLIMA GELMEMİŞTİ ÇOK FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM VE OĞLUM HER ŞEYİN FARKINDA VE BİZ ONU O BİZİ ANLIYOR, SADECE DEVRİK CÜMLELER KULLANIYOR ANCAK BASİT BİR UYARIYI SORUN YAPIP KIZMASI BİZİM İÇİN ÖN PLANA ÇIKAN BİR SORUN DURUMUNDA, BU KONUDA SİZİN ÖNERİLERİNİZ GERÇEKTEN ÇOK FAYDALI OLACAKTIR TEŞEKKÜR EDİYORUM. AYRICA SEHER HANIM MAİL ADRESİME BAHSETTİĞİNİZ ÖFKE KONTROLU ADLI MAKALEYİ GÖNDERİRSENİZ MEMNUN OLURUM. HERKESE DUYARLI DAVRANIŞLARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM. inkdogan@yahoo.com.
21-09-2007
İnkılap DOĞAN
Diğer

bahsi geçen yüksek işlevli bir otizm tepkilerin somut ve açık olması gerekir. Eminim ne demek istediğim çok açık ama bunu bir yorum konusu haline getirme sebebini anlayamıyorum. Ben otizimli çocuklarla kısa zamanda sınıfımdaki bütün problem davranışları çözüyorum. Burda hatam aslında sistem çok daha detaylı ve karmaşık ama bunu bu kadarcık yere sığdırma telaşıyla yanlış anlaşılabiecek bir özet yapmış oluşum. Sınıfımdaki problem davranışları bazen tamamen davranışçı yöntemlerle çözerken öğrencinin özelliğine göre tamamen bilişsel yaklaşım da uygulayabiliyorum. Hümanistik görünüşlü sevecen öğretmeni hiçbir zaman oynamam. Sorunlara en kestirme ve gerçekçi çözümler bulmaya çalışırım.Yanlış anlaşılmalar için özür.
18-09-2007
Mustafa GÜNDOĞDU
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Koray bey haklısınız aslında, davranışları genellemek de doğru değil,çözüm yolarını da! ancak burada ,belli olan birşey var.Çocuk eleştiri ve uyarı tarzındaki yaklaşımlara şiddetli tepkigösteriyor. Bence dikkat buraya verilmeli.davranış bozukluğunu ortaya çıkaran şey bu aslı.çocuk da yüksek işlevli...dolayısıyla farkındalığı sorgulanmalı.farkındalık çalışmalarını siz bendeb daha iyi bilirsiniz eğitimci olarak.yer -konum vb.önemli tabii.ama duygusal sorunlardan kaynaklı, farkındalı sorunundan kaynaklı ve yer zaman vb.etkilerden bağımsız bir sorun gibi görünüyor.siz ne dersiniz?
17-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Bir arkadaşımız yardım istemiş. İnsanlarımız da kendi doğrularına göre yönlendirmiş. Fakat ısrarla söylüyorum ki; İster istendik davranışı arttırma isterse problem davranışı azaltma konusunda olsun, davranışın öncesini, davranış anını ve davranış sonrasını, davranışın ortaya çıktığı ortamı, saati, sıklığı ve davranışa özgü bütün etkenler gözlemlenmeden davranışı azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yönelik bir plan yöntem oluşturulamaz. Diğer yaklaşımlar da en az kısasa kısas diyen arkadaşımızın ki kadar yanlış olabilir. Lütfen en kısa zamanda bir özel eğitimciyle bu konu hakkında yüzyüze görüşün. Teşekkürler.
17-09-2007
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

otıstık cocuklarda yaralı olmak ıstıyorsak onların ruh dunyasına gırmelyız ve ceza gıbı olmuzsz davranısı azaltıcıyontemler bu cocukların sadece olumsz davranısını arttır dıe dusunuorum
15-09-2007
Fatma KÖSE
Özel Eğitim Öğretmeni

sayin inkılap dogan eger mail adresinizi verirseniz size ofke kontrolu uzerıne bir makale gonderebilirim...sayın mustafa bey sıze de soylecek pek birsey bulamıyorum hanı meslektasımsınız yontemınıze saygı duymaya calısıyorum ama hic mi ozel egitim yaklasımlarındakı yeniliklerden nasibinizi almadınız...etmeyin eylemeyin.....empati yetenegini bu sekilde kazandırmaya calisiyorsaniz kas yaparken goz cıkarmaya calistiginizi belirtmek isterim.. sevgiler
14-09-2007
Seher KUZU
Özel Eğitim Uzmanı

nursin hanim guzel onerilerde bulunmussunuz valla sizi takdir ederim yine ediyorum :) yalnız oyun terapisi otistik ozellik gosterilen cocuklarda cok fazla kullanilan bir yontem degil...icselleşmis bir takim gizil etkilerin disavurumu,agresyon disavurumu ve duygularını tanımlama acısından cok etkili bir yontemdir....ben genelde oyun terapisinde nondirektif bir yol izlemeye calisiyorum ama direktif olan biraz yapılandırılmis bir oyun terapisinden sonuc alınabilir belki....onun haricinde olay incelemeleri yapilabilir...ornek vakalar uzerinden neden sonuc irdelemeleri ise yarayabilir...
14-09-2007
Seher KUZU
Özel Eğitim Uzmanı

Onu anlamaya çalışmak ana hedefiniz olsun şunu da unutmayın.kim eleştiriden memnun kalır... eleştiriye olumlu yanıt verip.haklısın diyen kaçinsan çıkabilir? engellenme ,eleştiri,vb. olumsuz konuşma her zaman tepki alır. kALDI Kİ ÖZEL BİRÇOCUK,BAŞETMESİ ZOR.Tepkiselliğinin boyutlarını azaltmayı ben olsam ilk hedefim yapardım... Nurşin (anne)
13-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Ayrıca çok komut almışsa eğitim tarzı olarak,buna tepki vermesi de doğal. artık onun fikirleri sorulmalı,sence? kelimesini sık kullanmalı onun için... Bir tehlike ve uyrarı anında ise ,mümkünse,uyarı tarzınızı değiştirmeye çalışın. Onu kırılabilir ve kırılırsa senin biryerin kesilirdiye korkuyorum ...gibi.Ben kelimesikullanın. yapma-etme..gibi emirkipikuıllanmayın onunla konuşurken.Öğretmenle de aynı konuyu konuşmanızda yarar var,zamaının çoğu okulda geçiyor.Kuralların yoğun olduğu ve sınıfta hapsolduğu bir ortam. Bu onu daha çok geriyor ve belki de sanırım orada çok eleştirialıyor olabilir. Okul üzerinde çok durun.Başkalarından ,diğerçocuklardan sınıfta neler oluyor öğrenin bence
13-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Örnek : anne yemek yapıyor yemeği yakıyor ya da kahve yapıyor kahveyi taşırıyor Baba, anneyi eleştirdi ya da dikkat et vb.dedi.anne ,vursun bağırsın herşeyi fırlatsın mı yoksa uygun yanıtı versin mi diye sorulabilir resimlerle her iki seçenek verilebilir. Aslında her zaman boyun eğme de benliği zedeleyici yanı olan birşey.dolayısıyla arasıra gerekçeli savunma da yer alabilir örneklerde (Kahve taşırma örneği mesela,ah evet dikkat etmedim de diyebilir anne, ya da ne yapayım telefona yanıt vermem gerekti,herşeye yetişemem ya diye hafif öfkelenebilir ama vurmaz,ağlamaz,bağırmaz gibi)Bunu sık sık tekrarlamanız yaşamının içine sokmanızda yarar var. çocuğunuzun gelişimi uygunsa oyun terapisi de sorunun açığa çıkmasını sağlayabilir. Farkındalığı kendisiyle ilgili farklılığı algılamış olanlarda bu tür tepkiler olabildiğini duymuştum Her düzeltme uyarı ,eleştiri aldığında,kendine de yönelmiş bir öfkeyi besleyip açığaçıkarmış olabilir.Yetersizlik duyguları yüzünden yani.
13-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Maalesef hiçbireğitimcisize somut biröneride bulunmamış.Hatta bir tanesiçıkıp ben de ısırıyorum vuruyorum diyebilecek kadar, hoyrat ÖNERİDE ! bulunmuş.Yazık çok YAZIK! Benim size önerim tabii ben olsaydım ne yapardım die düşünerek yazdığıma emin olunuz. Anladığım şu çocuğunuz eleştiri,akıl verme ,hatasını düzeltme gibi durumlarlakarşılaşınca şiddetli tepki gösteriyor.Burada ne hissettiği ve bunu nasıl dile getirceği önemli. Öfkeleniyor,eleştirye tahammülü yok. Onun hislerine terciman olun.Ona sen çok kızdın...öfkelendin...çünkü ....oldu, diye açıklayın . Model olmak da önemli.evde senaryo yazıp oynayın.Eleştiriye tepki hatta olumlu tepki üzerine.sosyal hikayeler şeklinde.eleştiri kitapları hazırlayın. Bunlar resim ,fotoğraf vb. den yararlanarak hazırlanabilir.Örnek vereyim:
13-09-2007
Nurşin KÜLCÜ
Diğer

Gerçekten çok ilginç.
12-09-2007
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

ınkılap bey. sakın bu tür tutumlar içine girmeyin,çocuğunuz için en son uygulamanız gereken cezayı ( ki ben asla önermiyorum) sakın uygulamayın. çocuğunuz yüksek işlevli bir çocuk. bu tür davranışları sergilediğinde siz o davranışlar üzerinde durmadan dikkatinizi o davranışlara yönlendirmeden o davranışların en uygun şeklini betimleyerek pekiştirin. etkili pekiştireçler belirleyin ve kullanım düzeyine karar verin. özet olarak bu davranışları tam olarak tanımlamadan,gözlemlemeden ne yapılması gerektiğine karar veremeyiz. bu tür kulaktan duyma önerileri de sakın dikkate almayın. saygılarımla..........
10-09-2007
İsmail TÜRKOĞLU
Özel Eğitim Öğretmeni

sayın mustafa bey ne demek o ısırırsa bende onu ısırıyorum,ne demek o vurursa bende ona vuruyorum. varmı böyle bir tanımlama yada nerede var. birde mantıklı bir açıklama yapmaya çalışmışsınız. bu veli yardım amaçlı konuyu dile getirmiş. çözüm yolu talep ediyor. sizse ona çocuğundaki davranışlarının nasıl arttırılabileceğini tarif ediyorsunuz. böyle bir şey olamaz. o kadar çok davranış değiştirme yöntemi varken ve bu yöntemler değerlendirilmeden nasıl bir çocuğa doğrudan ceza uygularsınız. ve bu çocuğumuz yüksek işlevli bir otistik çocuk. gerçekten çok yazık ne diyebiliriz ki.
10-09-2007
İsmail TÜRKOĞLU
Özel Eğitim Öğretmeni

unutulmaması gereken bir nokta.ne ekerseniz onu biçersiniz.siz eğer çocuk ısırdığında çocuğu aynı anda ısırırsanız,yada vurursanız yaptığınız davranışı ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma olmaz.otistik çocuklar özellikle dikkat edilmelidir ki:yaptığın her eylem sadece onun acı eşiğini yükseltmeye yarayacaktır.buda davranışın şiddetlenerek artmasına ve çeşitlenmesine yol açar.tamam sen ısırdın,yada o sana vurduğunda vurdun,çocuk orda sadece sana vurmamayı öğrenecektir.kısasa kısas yönteminin uygulanması çok yanlış bir uygulamadır.sade davranışlarda eleştiri tuzagına düşmemeye dikkat edin.yogun davranış problemlerinde telkin yöntemi uygulamaya çalışın.saygılar
09-09-2007
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

Merhaba ben bu durumda biraz sert bir yöntem olsada çocuğun vurma tükürme ısırma gibi davranışlarında onun yaptığı davranışın aynısını ona yapıyorum.Çocuk beni ısırırsa bende aynı anda onu ısırıyorum örneğin.Burda amaç çocuğun davranışının insanların canını yaktığını ve rahtsız ettiğini anlaması.Tepkinin anında verilmesi önemli.Çocuk size vurduktan beş dakika sonra çocuğa vurmanın bir anlamı olmaz çocuk açısından.Tepki anında verilmeli ki çocuk sizin tepkinizle davranışını ilişkilendirebilsin.Çocuğa tepkinizi verdikten sonra mutlaka bunu niye yaptığınızı çaocuğa basit dille ifade edin.Genel iletişim özelliği olrak kullanılacak bir noktada çocuğa yapması gerekenlerin söylenmesi.Örneğin 'hayır oğlum vurma' yerine çocuğun o anda yapması beklenen davranış söylenmeli.Şuna çok dikkat edin; çocuğun olumsuz davranışlar göstererek isteğine ulaşmasını engellemek.
09-09-2007
Mustafa GÜNDOĞDU
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

21 yıllık birikim ve tecrübeyi içeren EÇOP ile tüm işlemlerinizi hızlıca yapın!

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...