Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Tuvalet eğitimi

Zihinsel engelli çocuklarda tuvalet eğitimi hakkında görüş bildirmek ve kendilerine özgü yöntem geliştiren arkadaşların uygulamalarını paylaşmak istiyorum yazarsanız sevinirim.
17-08-2008
Güngör AYDEMİR
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni
Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.
16 Yanıt
şimdiye kadar yalnızca rehabilitasyon merkezinde çalıştım.Çok Şey öğrendim.Sevgi sabır ve emek vermek bu işin vazgeçilmez bir parçası ama kesinlikle bunlar yeterli değil.Alanda alınan özel eğitim en az onlar kadar önemli.Kendi bilgisini ve deneyimlerini bizimle paylaşacak özel eğitimci arkadaşlara yakıcı şekilde ihtiyacamız var.Yaşadığımız en büyük sıkıntı bazen defalarca amerikayı yeniden keşfetmek zorunda kalmamız oluyor.Hiç bir bilgiyi reçete olarak kullanamayız ama bilgiden ve deneyimden tabiki faydalanırız.tavsiye ettiğiniz kaynağı alacağım bunun içinde teşekkür ederim.meryem arkadaşımızın temennisine bende katılıyorum.herkese kolay gelsin..
01-02-2009
Nuray HARBELİOĞLU
Okul Öncesi Öğretmeni

öncelikle ibrahim arkadaşımın her kelimesine katılıyorum belitmek istedim.tuvalet eğitimi aile ile iş birliği içinde veriliecek bir eğitimdir ve aylar alır.siz aileyi bu konuda bilgilendireceksiniz gözlem formunu hazırlacak formu nasıl kullanacağını öğreteceksiniz ve ailede evde uygulayacak.bu eğitim okulda uygulamak mümkün değildir.sifon çekme temizlenme vb beceriler tuvalet kontrolü becerisi dışında ayrı becerilerdir.dç dr nihal varolun kitabını almanız çok yararlı olacaktır.
30-01-2009
Rabia ERDEM
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

yukarda model olma örneğini verdim umarım anlaşılmıştır sizinki yineliyorum model olma değil. çocuk bu durumda gözlemci değildir nereyi ve nasıl gözleyecek anlayamadım:)) birde verdiğiniz yardım sırası gayet yanlış diye düşünüyorum bunu sistematik yapacaksanız sözel ipucu, işaret ipucu, model olma, fiziksel yardım bunun sırasıda böyledir :) sifonu çekme ile popoyu silme çok farklı beceriler bunuda unutmayın. Belirtmeye gerek varmı diye yazmışınız mesai arkadaşınızı illaki gerek var öyle 1 ayda eğitim alıp sonucunda sertfka almakla özel eğitimci olunmöuyor eğer olursa işte bu sonuç ortaya çıkıyor ben akademik çalışırım diyor hiçbir (özel eğitimci) bunu demez. bunu diyen arkadaşımda zaten özel eğitimi bilmediği için özbakımla ilgili hiçbirşey yapamayacağını bildiği için savunma mekanizması geliştirmiş benim işim değil diyor (ama biz demiyoruz 16 yaşında 12 yaşında 20 yaşında çocuklarla gerke tuvalert gerek soyunma giyinme yemek yeme günlük bakım gibi çalışmaları yapıyoruz. şuna inanın gerçek bir özel eğitimci bu işin hakkını veriyordur. istisna her yerde vardır saygılar kolay gelsin
29-01-2009
İbrahim KILINÇ
Özel Eğitim Öğretmeni

1- İnanın Özel eğitimci değil dehası yazsa yine aynı tepkiyi veririm. 2- Yazdığım kaynak sahibi zaten bunu çok iyi anlatıyor ve diyor ki bunun bir reçetesi yok öncelikle bireysel farklılıklar var. Çözüm üretebilmek için bize fikir veren kitapları anlamamız gerek diye düşünüyorum. 3-Arkadaş kaynak istememiş deneyim istemiş diyorsunuz ya. Madem reçete değil her çocuk farklı bunu savunuyorsak neden bir başkasının deneyimi önemli onuda anlamadım? Ayrıca yeni bir yöntem geliştirilmiş olsaydı bu burda paylaşımla olmaz kaynak haline getirilir ünv. de kabul görürse eğitim olarak verilir şuan kabul gören yöntemlerin kaynağınıda verdim daha önce:)) 4-Verdiğiniz model olma örneği: Bağımsız olarak tuvalet yapma becerisinin kazandırılmasındai beceri kazandırmada kullanılan işlem süreçlerinden biri, öğrencinin yaşı,dikkat süresi, sahip olduğu psikomotor beceriler,tuvalet yapma becerisinin özelliği ve tuvalet yapma becerisindeki düzeyi göz önünde tutularak seçilebilir. Ancak bağımsız olarak tuvalet yapma temel bir özbakım becerisi olduğu ve aynı zamanda temel giyinme ve soyunma becerilerini içerdiği için yetersizlikten etkilenmişöğrencilerde "ipucunun sistematik olarak verilmesi ve geri çekilmesi işlem sürecinin öğretimde kullanılmasının daha uygun olacağı düşünülebilir. Bekleme süreli ipucu işlem süreçlerinin kullanımı, tuvalet yapma becerisinin kendi özelliği nedeniyle uygun olmayabilir. verdiğiniz örnekte model olmuyorsunuz zaten (model olma:siz yaparsınız çocuk çok dikkatli bir şekilde sizi izler ve aynısını yapmaya çalışır) siz çocuğun kirli yerini silerken oda muhtemelen karşıya bakacaktır:) tabiki haklı olduğunuz yerler var el yıkamada model olabilirsiniz. model olma örneği: dur ve beni çok dikkatli izle şimdi ben ........ yapıyorum derken yaparsınız. hadi şimdi sende :....... yap dersiniz. yukardaki açıklama diyor ki çocuğa tuvalette dur ve beni bekle şimdi ben şunu yapıyorum hadi şimdi sende şunu yap diyemezsiniz derseniz yanlış yapmış olursunuz. son yazdığınız parağraf gayet haklısınız bizim sitemde okulda tuv eğitimi veremezsiniz ancak aileye bu eğitimi verirseniz işiiniz kolaylaşır tşk edyrm kolay gelsin eleştiriye açığım :)
29-01-2009
İbrahim KILINÇ
Özel Eğitim Öğretmeni

ibrahim bey, model olma; örğretimde bir teknik olarak kullanılır.Diyelimki kazandıracağımız davranış vücudunun kirli yerlerini selpakla silme olsun.Öğrencinize ilk aşamada siz model olmak durumunda olabilirsiniz.Buda paşalar gibi selpağı alıp öğrencinin kirli yerini silerek kendisine göstermektir.Çocuk bu durumda yalnızca gözlemcidir ve pasiftir.Sonra onun yardımla(önce fiziksel sonra sözel) temizlemesini sağlamaya çalışırsınız.En nihayetinde de bağımsız olarak temizleyebilme geçekleşir.aynı şey sifonu çekme içinde geçerli önce siz çekersiniz sonra ona çektirirsiniz.en sonunda kendi tek başına bu davranışı yapar. Ben üzülerek belirtiyimki genelde yalnız tuvalet eğitimi değil özbakım bir bütün olarak hakkıyla verilmiyor.Bana sorarsanız ram raporunda ne yazarsa yazsın çocukta ilk araştıracağımız şey çocuk temel ihitayaçlarını karşılayabiliyormu veya ne kadar karşılayabiliyor olmalı.Kaç kurum yemek yeme üzerine bir proğrama bağlı kalarak(yani reklam amaçlı değil) çocuklara düzenli şekilde yemek veriyor?Benim çalıştığım okulda sertifikalı olduğunu bilmem belirtmeye gerek varmı ama zihinsel engelliler sınıf öğretmeni özbakım okul öncesine aittir ben akedemik eğitim veririm diyorsa vay haline özel eğitimin.Ve düşünün bu öğretmen akedemik eğitim verdiği öğrencinin aslında tuvalet sonrası temizliğini yapamadığını aylar sonra başka bir öğretmenin takibinden sonra anlayabiliyor.Halbuki bunun için bir gözleme gerek yoktu çünkü aileye danışsaydı zaten aile bunu belirtecekti.Ama popülerite peşindeyiz ya! okuma yazmayı söktürdü vay be der insanlar ama bunun özbakım ihtiyaçlarını karşlamasını sağlamak pek popüler değil.Bunun değerini ancak sıkıntıyı çeken aile bilir.Özel eğitim zor ama gerekli ve herşeye rağmen güzel bir alan umarım gün geçtikçe daha çok hakkı verilir..
24-01-2009
Meryem GÜNEŞ
Okul Öncesi Öğretmeni

neyi merak ediyorum biliyormusunuz hocam? bu yazdıklarımı özel eğitimci imzası altında yazsaydım yine aynı tepkiyi verecekmiydiniz?Ben öğrencilerime verdiğim eğitimi doğru veya yalnış sizlerle paylaştım. hocam istediğiniz kadar kaynak gösterin asla öğrenciler için hazır reçeteler gibi kullanmayız bilgileri.çünkü her öğrencinin kendine göre bir özelliği vardır.Kaynaklar bize fikir verir.Çözümü öğrencinin ihtiyacına göre belirleriz.Kaldıki arkadaş bir kaynak değil deneyim aktarımı istemiş.(Zihinsel engelli çocuklarda tuvalet eğitimi hakkında görüş bildirmek ve kendilerine özgü yöntem geliştiren arkadaşların uygulamalarını paylaşmak istiyorum yazarsanız sevinirim. ) Sizin için nedir bilmiyorum ama benim için tuvalet eğitimi kimi çocuklarda, öğrencinin ihtiyacanı söyleyebilmesinden başlar geri dönüp sınıfta oturmasına kadar devam eder.Bunun içinde tuvalete gideceğini öğretmene söyleme veya ifade etme,tuvalet kapısını açma kapama,ışığı açma kapama,klozete doğru şekilde oturma,kirli yerlerini temizleme,el yıkama..davanışları var.Bunların çoğunda model olunuyor.Bunda anlaşılmayacak bir şey göremiyorum.belkide ben anlatmakta eksik kalmışımdır.Yalnış olduğunu düşünüyorsanızda eleştirinizi sakınmayın lütfen.öğrenmeye açık olmak en güzeli..ayrıca beni şu konudada anlayamamışsınız.Çocukta çalıştıracağımız amaç tuvalet ihtiyacını giderebilme olsun.Ama milli eğitim yalnızca ayda 6 saat bireysel veriyor. Ve dediğiniz gibi tuvalet eğitimini tuvalet ihtiyacı olduğu bir zamanda verebilirsiniz.Burda ben eğitimde karşılaştığımız bir sorundan bahsediyorum.Burdan yola çıkarak aile ile birlikte işbirliğinin zorlanması gerketiğini söylüyorum.Ve çoğu aile çocuğu koruma adına tuvalet ihtiyacını kendi yaptırtıyor.Öğrenci gelmiş 25 yaşına ama hala anne altını temizliyor.Gelin görünki çocukta bedensel hiç bir problem yok.Algısıda alabilecek durumda.bu durumda ben aileye yapması gerekeni anlatıp sıkı bir takibe alıyorum.Okuldada fırsat buldukça(öğrencinin tuvaleti geldikçe:) ) eğitimi tamamlamaya çalışıyorum.Varsa daha iyi bir fikriniz paylaşın hocam..herkese kolay gelsin
24-01-2009
Nuray HARBELİOĞLU
Okul Öncesi Öğretmeni

"""Ben tuvalet eğitiminde etkinlikten çok; model olmaya, doğru davranışını olumlu pekiştirmeye ve bu pekiştirmeleri doğru yerde ve aralıklarda kullanmaya özen gösteriyorum"""" :))) hocam nasıl model oluyorsunuz tuvalette anlam veremedim. Birde tuvalet eğitimini tuvaleti gelmeden zaten yapamazsınız. yapmayı düşünüyorsanız bunun başka bir adı var ve çoook ağır düzeyde olan bireylere uygulanır (Hızlı Yöntem)
23-01-2009
İbrahim KILINÇ
Özel Eğitim Öğretmeni

Değerli arkadaşlar tuvalet eğitimi burda öyle 4 satır yazmakla malesef olmuyor. birazcık araştırsanız birazcık gayret gösterseniz... Dç Dr. Nihal VAROL Beceri Öğretimi ve Öz bakım Becerilerinin Kzandırılması (KÖK Yayıncılık 0312 435 04 97) Gazi Ünv. Özel Eğitim Bölümü. Bu kitap size fazlasıyla yeter diye düşünüyorum tabi sistematik uygularsanız:))
23-01-2009
İbrahim KILINÇ
Özel Eğitim Öğretmeni

doğum günün kutLu oLsun; yaşantında herşeyin gönLünce gerçekLeşmesi diLeğimLe..
08-01-2009
Abdullah SADAN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

merhaba benim eğitim verdiğim öğrenciler arasında genelde 20 mi yaşını geçmiş, tuvalet sonrası temizliğini yapamayan öğrenciler var.kaba kas becerilerinde problem yok ancak ince kas becerilerinde tembellikten kaynaklı problem var.Sınıfta basit bir drama hariç bir etkinlik yapamıyorum.Soyut etkinlikleri(hikaye, resim gösterme vb..) kullanamıyorum çünkü bu öğrencilerim ağır zihinsel engelli.Tuvalet eğitimini daha çok tuvaletleri geldiğinde ancak yapabiliyorum. .Ben tuvalet eğitiminde etkinlikten çok; model olmaya, doğru davranışını olumlu pekiştirmeye ve bu pekiştirmeleri doğru yerde ve aralıklarda kullanmaya özen gösteriyorum.Miilli eğitim müfredatında sadece altı bireysel dört grup verilmesi işimizi bir hayli zorlaştırıyor.bu kısıtlı zaman içinde öğrencinin tuvaleti gelmeyebiliyor. Bu durumda aslında en çok aileye düşüyor.Ama biz okulda tatarlı sağlam adımları attıktan sonra ancak aileyi harekete giçirebiliriz diye düşünüyorum.Yani aileyi nasıl yapacaklarını bilgilendirdikten sonra onları takip edeceğiz. ince kas becerilerine yönelik etkinlikleri etkinlikleri buraya yazarsanız sevinirim.herkese kolay gelsin..
12-09-2008
Nuray HARBELİOĞLU
Okul Öncesi Öğretmeni

eğitime başlanılmadan önce uygun branşlardaki doktorlar tarafından bireyin gözlemlenmesi ve eğer varsa öncelikle kaba kaslar olarak tanımladığımız kasların güçlendirilmesi yada tedavi edilmesi gerekmektedir.. sonucu yazılı olarak aileden talep etmeniz bireysel tercihiniz!
11-09-2008
Abdullah SADAN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

birey formda belirtilen saat aralıklarında yaklaşık 15 gün kadar takibe alınır, belirtilen süreci uzatmanız daha doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.. bireyin grafiği çıkartıldıktan sonra altını kirlettiği dönemin 15/30 dakika öncesinden sıvı takviyesi yapılır.. devamında bireyi kazanmak eğitmenin bireysel yeteneklerine kaldığını düşünüyorum!
11-09-2008
Abdullah SADAN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

TUVALET BECERİSİ KONTROL ÇİZELGESİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 9:00 9:30 9:00 9:30 9:00 9:30 9:00 9:30 9:00 9:30 9:00 9:30 9:00 9:30 10:00 10:30 10:00 10:30 10:00 10:30 10:00 10:30 10:00 10:30 10:00 10:30 10:00 10:30 11:00 11:30 11:00 11:30 11:00 11:30 11:00 11:30 11:00 11:30 11:00 11:30 11:00 11:30 12:00 12:30 12:00 12:30 12:00 12:30 12:00 12:30 12:00 12:30 12:00 12:30 12:00 12:30 13:00 13:30 13:00 13:30 13:00 13:30 13:00 13:30 13:00 13:30 13:00 13:30 13:00 13:30 14:00 14:30 14:00 14:30 14:00 14:30 14:00 14:30 14:00 14:30 14:00 14:30 14:00 14:30 15:00 15:30 15:00 15:30 15:00 15:30 15:00 15:30 15:00 15:30 15:00 15:30 15:00 15:30 16:00 16:30 16:00 16:30 16:00 16:30 16:00 16:30 16:00 16:30 16:00 16:30 16:00 16:30 17:00 17:30 17:00 17:30 17:00 17:30 17:00 17:30 17:00 17:30 17:00 17:30 17:00 17:30 18:00 18:30 18:00 18:30 18:00 18:30 18:00 18:30 18:00 18:30 18:00 18:30 18:00 18:30 19:00 19:30 19:00 19:30 19:00 19:30 19:00 19:30 19:00 19:30 19:00 19:30 19:00 19:30 20:00 20:30 20:00 20:30 20:00 20:30 20:00 20:30 20:00 20:30 20:00 20:30 20:00 20:30 21:00 21:30 21:00 21:30 21:00 21:30 21:00 21:30 21:00 21:30 21:00 21:30 21:00 21:30 22:00 22:30 22:00 22:30 22:00 22:30 22:00 22:30 22:00 22:30 22:00 22:30 22:00 22:30 EN EZ BİR HAFTA YUKARIDAKİ SAAT ARALIKLARINDA ÇOCUĞUN ALTINI KONTROL EDİN ISLAKSA- KİRLİYSE (I), KURUYSA- TEMİZSE(K) İŞARETİNİ KOYUNUZ.
11-09-2008
Abdullah SADAN
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Kendime göre bir yöntem değil Güngör hocam fakat genel olarak tuvalet eğitiminde öncelikle zaman çizelgesinin olduğu bir gözlem formu oluşturuluyor.Bu gözlem formuna çocuğun gün içerisinde tuvalete gitti saatler tesbit edilip işleniyor.Sonra (genelde yemekten yarım saat sonra oluyor) çocuğun tuvalete çıkacağını tahmin ettiğimiz bu zamanlarda çocukla birlikte tuvalete gidiliyor ve tuvaletini yapması için yardımcı olunuyor.Çocuk olumlu karşılık verirse pekiştiriliyor.Ve günün belli zamanlarında belirlediğimiz bu tuvalete çıkma zamanlarını çocuğun öğretmenine söylemesi için çocukla çalışmaya başlanıyor.Çocuğun tuvaletini tutmada sorunu yok fakat tuvalet alanına girmekte fobi gibi bir durumu varsa bu aşama aşama çocuğu tuvalete girmeye alıştırmayla oluyor.Önce tuvalete yaklaşma,sonra içeri girme sonra belli bir süre tuvalette kalma gibi..Genel olarak kaba hatlarıyla tuvalet eğitimi bu şekilde özetleniyor..
10-09-2008
Özel EĞİTİMCİ
Özel Eğitim Uzmanı

Hande hanım bu konuda daha önce ben de bir program hazırlamıştım ve kök yayıncılığın çıkardığı bir kitaptan yararlanmıştım.kitabı şu and bulamadım.adını tam olarak hatırlamıyorum ama;özbakım ve beceri olması gerekiyo.ordan faydanabilirsiniz.iyi çalışmalar
08-09-2008
Diğer

eet.arkadaşlar bana bi fikir verir misiniz bu konuda.yani ne yapılablir,çok bilgim yok açıkçası
08-09-2008
Hande HAN
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi