Soru-Cevap
Soru-Cevap Formu
PSİKOLOG VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN FARKLARI
Sayın arkadaşlarım sizin yazdığınız yorumları okurken hiç şaşırmadım. Bu tartışmalara bir çok kez şahit oldum. 4 yıllık bir psikolog olarak bende insanların arasına karıştığım zaman saygı görüyorum. Ayrıca kendi mesleğime bende saygı duyuyorum. Psikolojik danışmanların mesleğinede saygım var. Ancak bizlerin gördüğü bu saygı özel eğitimde, hastanede ve diğer tüm kurumlarda hakettiği yerde değil. Özel eğitimde öğretmen gibiyiz, hastanede hemşire gibiyiz. Yani demek istediğim bizim meslek kanunlarımız yeterli değil ve böyle devam ettiği sürecede 2. planda kalmaya mahkumuz diye düşünüyorum. Bizim asıl konuşmamız gereken mesleğimize olan saygıyı nasıl arttırabiliriz ve bunu meslek kanunları yönünden nasıl daha sağlam ve sağlıklı hale getirebiliriz. Bu konu hakkında nasıl bir çalışma yapabiliriz?
10-06-2007
Murat BİLİM
Psikolog
34 Yanıt
36. Uyaran - karşılık ruhbilimi (İng. Stimulus - response psychology) 37. Varoluşçu ruhbilim (İng. Existential psychology) 38. Vektör ruhbilimi (İng. Vector psychology) 39. Yığın ruhbilimi (İng. Mass psychology)
AYRICA:
Normaldışı ruhbilim (İng. Abnormal psychology), Biyolojik ruhbilim (İng. Biological psychology), Bilişsel ruhbilim (İng. Cognitive psychology),Gelişimsel ruhbilim (İng. Developmental psychology), Psikometrik ruhbilim (İng. Psychometric psychology), Danışmanlık ruhbilimi (İng. Counselling psychology), Eğitim ruhbilimi (İng. Educational psychology), Adlî tıp ruhbilimi (İng. Forensic psychology), Sağlık ruhbilimi (İng. Health psychology), Nöropsikoloji (İng. Neuropsychology), Psikodrama (İng. Psychodrama), Klinik psikoloji (İng. Clinical psychology), Sağlıkbilimsel psikoloji (İng. Psychological medicine), Psikanaliz (İng. Psychoanalysis), Psikopatoloji (ing. Psychopathology), Grup psikolojisi (İng. Group psychology), vb. alanlar da mevcuttur.
31-07-2007
Murat BİLİM
Psikolog
17. Fizyolojik ruhbilim (İng. Physiological psychology) 18. Yapısal ruhbilim (İng. Structural psychology) 19. Genel ruhbilim (İng. General psychology) 20. Gensel ruhbilim (İng. Genetic psychology) 21. Görgül ruhbilim (İng. Empirical psychology) 22. Hayvan ruhbilimi (İng. Animal psychology)23. Herbartçılık (İng. Herbartianism) 24. İşlem ruhbilimi (İng. Act psychology) 25. İşlevsel ruhbilim (İng. Functional psychology) 26. Kişiliksel ruhbilim (İng. Personalistic psychology) 27. Kültür ruhbilimi (İng. Cultural science psychology) 28. Matematiksel örnek ruhbilim (İng. Mathematical model psychology) 29. Nesnel ruhbilim (İng. Object psychology) 30. Örgensel ruhbilim (İng. Organismic psychology) 31. Öz ruhbilimi (İng. Self psychology) 32. Sayılama ruhbilimi (İng. Statistical psychology) 33. Toplumsal ruhbilim (İng. Social psychology) 34. Topoloji ruhbilimi (İng. Topological psychology) 35. Ussal ruhbilim (İng. Rational psychology)
31-07-2007
Murat BİLİM
Psikolog
Psikologların uzman olabilecekleri alanlar o kadar çok ki ben bir kısmını bazı arkadaşları aydınlatmak adına yazmak istiyorum.
ÇAĞDAŞ PSİKOLOJİDE UZMANLIK ALANLARI:
1. Amaçlılık ruhbilimi (İng. Purposive psychology) 2. Askerlik ruhbilimi (İng. Military psychology) 3. Uygulamalı ruhbilim (İng. Applied psychology) 4. Atomculuk (İng. Atomism) 5. Bilimsel ruhbilim (İng. Scientific psychology) 6. Biçim ruhbilimi (İng. Gestalt psychology) 7. Bireysel ruhbilim (İng. Individual psychology) 8. Budunsal ruhbilim (İng. Ethnopsychology) 9. Çevre ruhbilimi (İng. Ecological psychology) 10. Çözümsel ruhbilim (İng. Analytical psychology) 11. Davranışçılık (İng. Behaviorism) 12. Davranışlararası ruhbilimi (İng. Interbehavioral psychology) 13. Deneysel ruhbilim (İng. Experimental psychology) 14. Derinlik ruhbilimi (İng. Depth psychology) 15. Endüstri ruhbilimi (İng. Industrial psychology) 16. Ergenlik ruhbilimi (İng. Adolescent psychology)
31-07-2007
Murat BİLİM
Psikolog
ufuk bey.. şu an zaten çocuk ve aile mahkemelerine pedagog olarak pdr mezunları atanmaktadır.. ve ayrıca pedagog=pdr de değildir.. avrupadan alınan kanunlardan sonra en yakın kadro karşılığı pdr mezunları olduğu için atanıyorlar.. türküyede pedagoji bölümü yoktur.. aile ve çocuk mahkemelerinde psikolog ayrı bir kadroda pedagog ayrı bir kadroda atanmaktadır.. murat beyin de dediği gibi ayrımları iyi bilmemiz gerekiyor. ve kimse pdr lerin eğitim bilimleri yönüne hiçbirşey demiyor. pasta kavgasına girmek yersiz arkadaşlar..ve psikolojinin içinden gelen meslek elemanları olarak psikologların sadece sağlık bakanlığına atanmalarını yazmak psikolojinin alt dallarını görmezden gelmek değil midir?
31-07-2007
Erdoğan BUHURCİ
Psikolog
Ben şahsen pdr mezunu olupta kendini psikolog olarak tanıtmaya çalışarak gülünç duruma düşen, bireysel görüşmeler yapabileceğini öngören meslek bilincini almamış kişilere rastladım. Ancak psikolog olupta ben pdr'yim diyen hiç kimseye rastlamadım, eğer karşılaşan varsa pdr'lerin gülmelerini ve eleştirilerini koşulsuz kabul etmeye hazırım. Lütfen kimse beni yanlış anlamasın herkesin mesleğine saygım var. Ben sadece karşılaştığım olayları sizlere aktarıyorum. Amacım kimsenin mesleğine hakaret etmek değil.
Ayrıca belirtmek istediğim bir örnek var Eğer ileride evlenipte çocuğum olursa Okulunda iyi bir pdr tarafından gözlenmesini,desteklenmesini isterim. Ama psikiyatrik bir rahatsızlığı olursa, tanı koyması ve ilaç kullanması gerekiyorsa ilaçlarını sağlaması için çocuk psikiyatristine daha sonra da çocuk psikoloğuna yoksa bir psikoloğa götürerek tedavi olmasını sağlarım.
Bence psikiyatrist, psikolog, pdr arasındaki fark bu kadar basit.
30-07-2007
Murat BİLİM
Psikolog
psikolojik danışmanlık eğitim bilimleri bölümünün temel kaynağıdır. ben eğitim bilimleri mezunuyum. bunları ayır edemeyen bilmeyen arkadaşlara gülüyorum. kimse kimsenin yerine değildir. pedagog pdrci demektir. eğitim kurumlarına ve aile mahkemelerine pedagog olan biz pdrciler atanmalıdırlar. psikologlar sağlık bakanlığında görev almalıdır.
30-07-2007
Ufuk ATEŞCİ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
arkadaşlar.. özel eğitim kurumlarında eğitimci gibi çalışmak istemez zaten hiçbir psikolog.. aile görüşmeleri çocuklarda davranış bozuklukları? bu alanlarla ilgili çalışmalarımıza sanırım hibir pdr arkadaşımızın itirazı olmayacaktır. ancak ne yazıkki sistemin yanlış işlemesinden dolayı birçok meslektaşım farklı şekilde çalışmak zorunda kalıyor. özellikle de özel eğitim kurumlarında.. sadece klinik de değildir bir psiklogun çalışma sahası.. adalet bekenlığında ve shçek de klinik çalışılmıyor..
28-07-2007
Erdoğan BUHURCİ
Psikolog
Psikoloji ve PDR bölümleri şimdi sokağa çıkıp sorsanız, çoğu kişi tarafından karıştırılacaktır. Daha ülkemizde yeni yeni bu ayrımların farkına varılıyor.
Bizler uzmanlar olarak bu ayrımın farkına önce kendimiz varmalıyız.
Herkes kendi uzmanlığının sınırlılıklarını, sınırlarını, kapsamını bilip, ona göre davranırsa bu tartışmalar son bulacaktır eminim.
EFPA yasaları da devreye girince zaten bu ayrım bıçak kesiği gibi gelecektir.
25-07-2007
Nur ÇELİKEL
Psikolog
evet psikologlar kliniklerde çalışmalıdır ama özel eğitim merkezlerinde de pdr'cilerden çok bize öncelik veriliyor nedense(!!!), ufuk arkadaşım dediklerinde haklılık payı olabiir ama bence bu kadar katı olma, evet bizim formasyonumuz olmayabilir zaten biz de eğitimciyiz demiyoruz ama neden bunu bu kadar tartışma meselesi haline getirdin anlamadım... bu arada ben de adalet bakanlığında psikolog olarak çalışmaktayım ve pedagog olarak atanmaınızı da anlayabilmiş değilim, madem sizlere dersanelerde, eğitim kurumlarında öncelik verilmeli, öyleyse pedagog kadrolarına da sadece eğitim bilimleri bölümü mezunları atanmalı, öyle değil mi??
20-07-2007
Nurdan BAKIR
Psikolog
arkadaşım zaten derse girmeliyiz demiyoruz,tam isabet ki girmemeliyiz ve mesleğimizin gerektirdiği çalışmaları yapmalıyız diyoruz.ancak şu var ki hayatın pratiği bunun önüne geçiyor..
haaa birde pdr de dahil olmak üzere tüm öğretmenlikler ''eğitim psikolojisi''çatısı altında şekillenir hatırlatırım.
''psikolog eğitimci değildir.. eğitimle ilgisi yoktur'' bunu bir daha gözden geçirmelisiniz bence.
21-06-2007
Kezban KARINCALI
Psikolog
acaba nedir ? nedir?...
ben başlıkla yazdıklarınızın ilgisini kestiremedim.. yazmıyacaktım ama. psikolog eğitimci değildir.. eğitimle ilgisi yoktur.. pedagojik formasyonu yoktur. dolayısıyla okullarda dersanelerde ve özel eğitimde psikolojik danışmanlara öncelik verilmelidir. ayrıca adalet bakanlığında pedagog olarak görevlendirmeler de eğitimci vizyonu bulunan pdr uzmanlarından yapılmalıdır. ben psikologların kliniklerde başarılı olacaklarını düşünüyorum. saygılar.
14-06-2007
Ufuk ATEŞCİ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
murat bey dediklerinize aynen katılıyorum. zanten psikologlar derneğinin tapmış olduğu çalışmalar var ama bu da bir türlü meclisten geçmedi. yeni düzenlemeler yapılıyormuş ama bunun ne sonuc vereceği belli değil. yani bütün alanlarda kendimizi kabul ettirmek istiyorsak birlik olmalı ve o şekilde hareket etmeliyiz. mesela her kurumda çalışan arkadaşlar kendi aralarında birleşerek istenilen durumla ilgili çalışmalar yapabilir. tabi bunlar daha çok dallandırılabilir. saygılar
12-06-2007
Bekir YAVUZ
Psikolog
Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Shu
- Psikolog Mu Psk. Danışman Mı
- Özel Eğitimde Psikologlar
- Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
- Rehber Öğretmen Mi? Psikolojik Danışman Mı? Nedir?
- Psikolojide Uzmanlık Alanları..
- Ama Bu Haksızlık...
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Psikolojik Danışmanların Müdürlük Yapmaları
Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
iş arayan 1053 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.
Dün
İlayda Ş.
Psikolog
Dün
Melike İ. Y.
Psikolog
Bugün
Kübra B.
Uzman Öğretici
Bugün
Hilal Ö.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Bugün