Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Özürlü sağlık kurulu raporu veren hastanelerin yaşadıkları sorunlar

Özürlü raporu yetkili hastanede çalışan ve özürlülerin yaşadıkları sorunları paylaşmak ve yeni yönetmelikle yaşanan sorunları paylaşmak istiyorum. Özürlülerin ülkemizde yaşadıkları sorunlarını hepimiz bu alanda çalışan SHU olarak yakından biliyoruz. 14 yıldır hastanede çalışıyorum .Özürlü raporları ve özürlülerin yasal haklarını bile alamadıklarını yakinen biliyorum. Hastanelerde yaşanan sorunlara baktığımızda ise en çok özürlü ve aileleri etkilenmektedir.Mimari düzenlemeler hastane bile olsa göz ardı edilmiş hastaların poliklinikler ile servisler arasındaki ulaşımı ayrı bir sorun. Özürlünün ihtiyaçlarını dile getirememesi, hastane çalışanlarının anlamak için özen göstermemesi Öncelikle hekim-hasta arasında yaşanan iletişim sorunları ve insan haysiyetine ve saygınlığına yakışır hizmetlere bakıldığında gayet açık.
13-09-2006
Ayfer AKŞİT
Sosyal Hizmet Uzmanı
4 Yanıt
o zamn internet uzerinden başvuru yapmalrını önere bilirsinz. iyi calışmalar.
15-09-2006
Hasan KIR
Sosyal Hizmet Uzmanı

Özürlülerin polikiliniklerde muayene önceliğinin sağlanması ile ilgili olarak S:B. genelgesi olduğu halde Başhekimliklerin insiyatifinde uygulanmadığını görüyorum. Özürlüler hasta haklarına bu konuyla ilgili olarak sözlü başvuruda bulunmayı tercih ediyor. Yazılı başvuruda bulunmaktan çekiniyor.
15-09-2006
Ayfer AKŞİT
Sosyal Hizmet Uzmanı

Yazılı başvuruda bulunmaktan çekiniyor.Ayrıca kurumlar hastaneden ıslak imzalı rapor istiyor yönetmelik 3 nüsha düzenlenir ve tüm hakları değerlendirildi veya değerlendirilemedi yazılır diyor.Sağlık kurulunda bütünlük içinde özürlünün hakları değerlendirilmiyor.Kurumlar hastanenin aslı gibidir onaylı raporunu kabul etmiyor. Yönetmelik çıkarmak uygulamaların iyileştirilmesi açısından yaralı ancak ilgili kurum ve kuruluşlara bunun duyurulmasında ve uygulamadaki yasal düzenlemelere hak kaybına yolaçmayacak şekilde bir bütünlük ,eşgüdüm ve işbirliği ve hizmet bütünlüğü açısından gereklidir. Sonuçlarını hep özürlü ve aileleri yaşamaktadır. Deneyimlerimi isteyen arkadaşlarla paylaşmak isterim. Katkılarınızı ve çözüm önerilerinizi bekliyorum. Unutmayalım yarın bizlerin ve yakınlarımızın özürlü olmayacağımızın garantisi yoktur. Ayfer Akşit Sosyal Hizmet Uzmanı
15-09-2006
Ayfer AKŞİT
Sosyal Hizmet Uzmanı

Özellikle hasta hakları biriminde çalışan meslektaşınız olarak hastalardan gelen başvuruların saygılı hizmet alamamak olanların çoğunluğu oluşturduğunu söyleyebilirim. Özürlünün ve ailesinin yaşadığı fiziksel,zihinsel,psiko-sosyal, ekonomik, eğitim, çalışma ve iş hayatı, rehabilitasyon,ulaşım,kültürel sorunlar ve toplum tarafından olumsuz yapılan değerlendirmeler var olan sorunlarla başa çıkmayı güçleştirmektedir. Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanede çalışan meslektaşlarım yeni yönetmelikte bu raporların il sağlık müdürlüklerine gönderilmeyeceği belirtilmekte ama internet ortamında ulusal veri bankasına ne şekilde gönderileceği ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Özürlü kimlik kartı bilgilerinin kaldırıldığı bunun yerine nasıl bir işlem yapılacağı belirtilmemektedir.
15-09-2006
Ayfer AKŞİT
Sosyal Hizmet Uzmanı

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır