Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Merhaba

Ağır metal tedavisi ile ilgili bir makaleniz vardı. Daha önce okumama rağmen ben o makaleye ulaşamadım. O yazınızı nasıl bulabilirim?

18-04-2006
Gül ÇETİN
Diğer
Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.
17 Yanıt

çalışmalarda rontlarda öğrencilerimi almayan öğretmenleri kınamıyorum ama eğtimsizlikleri yüzünden olumsuz davrandıklarını düşünüyorum.Ben ağır spastik ve otistiklerle bulunduğum bir dernekte onlar için oyun yazmıştım kendileri oynuyordu yani,prova larda kaldık.sadece çalışmak prova yapmak bile çok önemli ve eğlenceli bir eğitimdi ,  "keşke oynabilseydik herkese" ,diye içimde kalmıştır yani.

Sirk.....çocukluğun büyülü dünyası .ilk gideceğim gece sabaha kadar uyuyamadığımı bilirim.Sonra cambazların çıktığı bir ara uyudum

ve kaçırdım:) 

mahdum beyin gözlerinden öper :)size ve eşinize ve oradaki tüm tanıdıklara selamlarımı ve sevgilirimi iletirim.

saygılarımla

23-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sayın Bengü,

23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramımız hepimize kutlu olsun.Daha nice bayramları yavrularımızla birlikte geçirmemiz dileğiyle.Birkaç gün önce oğlumun kreş öğretmeni yıl sonu çocuk faaliyetleri için oğlumun yeterince çalışmaları ve rontları yerine getiremediğini nazik bir dille aktarmıştı.Çocuğun ben de yapamayacağını bildiğim halde yine de yüreğimin burkulduğunu hissettim.Ne yapalım olsun seneye daha iyi olacağız inşaallah hoca hanım diyerek konuya noktayı koymuştum.

Oğlumuzu birkaç gündür sirke götüreceğiz seni diye söylüyoruz.Yarın kısmetse bakalım. Acaba sirk nasıl bir yerdi.Oradaki hayvanların neler olduğunu saydık. Birçoğunu göreceksin dedim.Birkaç gündür de hayvanların taklitlerini yapıyoruz ailece.Çok eğlenceliydi onun için.Ama gözlerindeki ışığı ve mutluluğu , heyecanı görecektiniz.Bence böyle bir bayram gününde o masum gülümsemeyi görmek bizler için de bir bayram olsa gerek.

Sağlıcakla kalın.Kendinize iyi bakın.

22-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Yarın 23 nisan neşe doluyor insan

hele mektubunuzu okuyunca.

biraz "gaz" iyi oluyor .

Son yorumlar böyle sert olabiliyor işte.Kimi zaman kızgın olduğum zannediliyor ama değil.Tüm yorumlarda aynı zamanda makro bakmak gerekiyor.O zamanda kimle yazışırsam ona dökülüyorum

anlayışınız çok çok teşekkür ederim Helaların birleşmesine sevindim.Birleşmek iyidir .Ayrılık gayrılıktan yana değilim . 

Ve tabii 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramımız kutlu olsun.Çocuk bayramı olan bir ülkede eğitimbilimle uğraşmaktan onur duyuyorum.Bayram kutlayan eğitim anlayışı bugun var mı yok mu tartışması   bir yana tabii.

saygılarımla

 

 

 

22-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sarp Bey,

Elbette semptomatik yaklaşım ve kökten çözüm mevzusu konusu sizin bir ürününüz değil. Siz haklısınız. Haklılıktan öte sizler de birer aile babasısınız. Mesleki yaklaşımı bir yana bıraksak bizim sizlerden öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum. Tecrübelisiniz. Neden yanlış anlaşıldı anlayamadım.Benim orada bu satırları belirtmemin sebebi bu semptonların sizin ürününüz olduğu için değil aileler olarak zaman zaman başa çıkamadığımız duygusal durumlar olduğunu sizinle paylaşmaktı. Bu da sitem etmek ya da hakkınızı yemek gibi algılandıysa çok özür dilerim. Anne ve babalar olarak bazen gücümüzün tükendiği zorluklar karşısında yorulduğumuz zamanlar olduğu için belirtmiştim.

Ebeveynler olarak zaten inat bir veli olsaydım size basit gibi görünen bu sorunu size danışmazdım. Nitekim danıştığım iyi olmuş çünkü yaptığım bir hatayı düzeltmem gerektiğini anladım.Yöntem sorduktan sonra inatla kendi bildiğini öne süren veli grupları var evet.Doğru. Bu grubun içinde olduğumu zannetmiyorum.

Yani bazen hep bu nokta karşımıza çıkıyor; çocuktan  yana olsak ücretimizi veren yetişkinler izin vermiyor, yetişkinden yana olsak vicdanımız elvermiyor ,yukarı tukürsek bıyık aşağı tükürsek sakal ,yetişkinler imparatorluğundayız yani bir yandan. Diye yazmışsınız. Elşetirilerinizde tabiî ki bizlerin hoşuna gidecek şekilde yazmak doğru değil. Böyle bir durumda hem inandırırcı olmaz hem de samimiyetsizlik ortamı yaratır. Bazı veliler tabiî ki sizleri çileden çıkartıyorlardır.( Umarım içlerinde ben yokumdur:) tuvalet mevzusu yüzünden)

Benim değerlendirme bölümümde yazdıklarımdan meseleyi önemsemiyormuş gibi ya da ne yazarsam yazayım karşımdaki veli inat ben anladım yine kendi bildiğini uygulayacak gibi düşünmeyin kırılırım. Baksanıza tuvalet meselesiyle uğraşıyorum. Meğer farkında olmadığımız bir ayrıntı çocuğu etkiliyormuş. Artık tuvaletleri birleştirdim. Bugün sabahtan itibaren evde uygulama başladı.Gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri.Sizden duyduğumuz bir kelime bir cümle beyinlerimizde bir ışık yakıyor. Örneğin daha önceki yazınızda iç düşünce ve sıralama, ayrımlaştırmayla ilgili fikirleriniz veli olarak beni bilgilendirdi. Bir ışık tuttu.. Bu nedenle veliler için bahsettiğiniz acaba Bilmek mi istemiyor?Konuşan taşlanıyor mu?Doğru söyleyince dokuz köyle carpılarak  hesabı mı yapılıyor?gibi soruları sorgulamayın en azından kendi açımdanJ

Şimdi eğitimcimizle birlikte çocuğu rehabilitasyon merkezine götürdüğümde iç düşünce, sıralama, okul olgunluğuna hazırlama şeklinde bir yol takip etmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle sizin bizim gibi veliler üzerinde hakkınız ve satırları yazarken çok emeğiniz var. Zaten takdirle karşılıyoruz. Siz duyamasanızdaJ Tüm mütevaziliğinizle hiçbir çıkar gözetmeden bizleri bilgilendiriyorsunuz. Ben zaten kişilik olarak ister  psikolog olsun, psikiyatrist olsun, eğitimci olsun ben ayırt etmiyorum. Çünkü herkesten bir şeyler öğreniyorum. Herkesten birer kelime öğrensem ne mutlu bana. Önemli olan saygı çerçevesi içinde paylaşmak diye düşünüyorum.

Bildiğim bir şey var o da hiç bir şey bilmediğim sözü açıklıyor zaten her şeyi.

 Sizlere sağlıklı ve mutlu günler diler saygı ve hürmetlerimi sunarım.

 

 

 

 

22-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Aslında bu hiç konuşmadığımız şeyler, küçük gibi gözüken noktalar ne denli önemli.Siz yazarken "iş yerinde tuvalet ööğ" dediniz.Ben dün öğle yemeğinde okudum.Sonuçta gerçekten ben teşekkür ederim çünkü gözlem yeteneğiniz aslında bana söylettiriyor.Siz de biliyorsunuz aslında.

Bu siteye sevmemin nedeni hiçbiryerde konuşulmayan üstünde durulmayan noktalara kadar bizi taşıyabilmesi.

evet tuvalet işi bitti galiba çözümü konuyu kapatmakta bulmadınız herhalde görüşlerinizi okumak isterim:)

başka bir konuda görüşmek üzre

saygılarımla

 

 

21-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sarp bey anladım anladım:))teşekkür eder,saygılar sunarım.
21-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Evet sizin word dosyasında yazıp geldiğiniz belliydi o göz düşmanı yazıdan:)Gerçi punto ayarlanabilir .Hattayken yazmanın keyfi de başka .Neyse konuya gelelim.

Metobolizma özümleme artı yadımlamadır.Amiyane tabiriyle, yeme ve mıçma düzenidir.Özümlemenin ya da yadımlamanın dengesizliği organizmayı bozar.Bu yüzden insanlarda yemek ve tuvalet düzeni de önemlidir.Ruh sağlığı için bu iki düzenin mentaliteye giden tüm yolları da önemlidir.

 

Ve gariptir ki insanlar bu iki düzene her zaman özen göstermişlerdir.Kimi toplumlar yemek lerini birlikte yemelerine  ek olarak ilk dönem Romalıları gibi  birlikte tuvaletlerini yapabilecekleri toplu tuvalet bile kurmuşlar:)

ortak tuvalet olmayınca bir çok şeyi öğrenmek daha zor olur.Kendime tahsis edilmiş bir tuvalet çalıştığım yerlerde bana komik gelmiştir.Hatta çıkarken bir de kilitlersiniz.Ne saklıyorsanız?:)

Şaka bir yana ,gerçekten birlikte yemek çok önemlidir tüm ailenen yediğini yemek sofrada aileyle bulunmak ,yemek seçmemek, iyiyi kötüyü paylaşmak önemli bir aile disiplinidir.Diğer yandan evet hepimizin evinde bir başka tuvalet daha olmuştur.Ama o tuvalet emergency dir :)Yollardaki banketler gibi zorunlu olan girer.Esas olan bir tuvalettir.Siz anne baba olarak kendinize önem atfettiğiniz için mi büyük tuvaletine gidiyorsunuz yani alaturkaya.Ya da "en güzel tuvalet senin tuvalet, bak sana ne kadar kıymet veriyoruz" mu diyorsunuz.Onu da ayırıp bebek tuvaletine mi atıyorsunuz.Kakalarınızı bile paylaşmıyor musunuz?

Bu yeterince duygusal değil mi.Tuvalet eğitimi duyguları göstermez mi?

Bunun için karar alalım helalar birleşecek!İsterseniz siz onu kendinizinkine davet edin önce o daha zor,sonra hangisini kullanacağıza ortak karar verirsiniz.?Alaturka nın dev boyutlarında büyümeme rahmen rahat bir klozeti kendi adıma tercih edirim:) Sizi bilmem...klozetli olan yere ben bir pisuvar da koydurmuştum bir evimde.İmkanınız varsa yapın .Ama eses olan tek closetli evde çişini yapmadan önce kapağı kaldırmak,önünün açmak  çişini yapmak sifonu çekmek öğretilmeli bu toplu yaşamanın da kuralı.Bu bir ders olarak okutulmaz.Baksanıza yazmamız bile komik.Babası kapağı kaldırmadan çişini yaparsa sizden fırçayı yesin.o da duysun.,aynı kaba mıçmanın keyfini yaşayın:) Azimle yapın taşı delin:)

Olsun, demek istediğimi anlattım herhalde .Ne dersiniz?

saygılarımla

 

 

21-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sarp Bey,

Bugün öğleden sonra iş yerimdeki ziyaretime Şermin Ataman geldi.Oturup çay içtik. Kulaklarınızı çınlattık.:)Sizden övgüyle bahsettik.Aklınıza yanlış bir şey gelmesin aman ha:))Yazdıklarımızı okumuş.

Evimizde tuvaleti iki tane yapmışlar. Biri klozet tipi banyoda öbürü normal bildiğiniz tuvaletlerden.Klozeti çocuk kullanıyor. Okulda da klozet var ona alışsın diye yadırgayıp zorlanmasın diye babası klozete alıştırdı.Biz klozeti kullanmıyoruz.Diğerini kullanıyoruz.(Bana kızacaksınız gibime geliyor bu konuda:)

Bir noktada küçük bir yanlış anlaşılma olmuş yazdıklarımdan. Küçük çişini zaten ayakta yapıyor. sadece ben sağlık açısından oturarak yapması daha iyi olur gibisinden düşündüm ama uygulama yapması için zorlamadım.Tuvalet işini babaya yüklemiştim zaten.

Teknik arızadan dolayı evet yarım kalmış benim yazımla ilgili bölümler.Olsun canınızı sıkmayın.Zamanınızın müsait olduğu bir anda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.ben de olmuştu. Artık yazılarımı önce word belgesine yazıp sonra kopyala yapıştırla siteye aktarıyorum.O zaman kaybolmuyor.Zaten benim yazımda sizlerle paylaşmak istediklerim yukarıda anlattığım gibi....

Emeğinizden dolayı sizlere saygılarımı sunarım..

20-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

gerçekten öyle bir kopma oldu ki yazdığım tüm yazılar önce iki tane oldu ve sonra silindi.

Kısaca yineliyorum sorularımı

evinizde tuvalet neden iki tane

neden ayrı tuvalete gidiyor

Ayakta çişini yapmaması prostat açısından sağlıklı ama şu an amacımız ayakta tuvaletini öğretmek bu iş babaya düşüyor .Pantolunun önünü açıp pipisini tutarak çişini yapacak ve üzerinize güller:) silkeleyip operasyonu tamamlayacak.

Dikattimi çeken iki şey vardı mektupta biri büyük tuvaletinde içinden bir şey çıokmasına şaşırdığınızı sövyleminiz diğeri de pipisini neden tutmadığına ilişkin söyleminiz.

ikinicisi aşırı temizliğin yapısını getiriyor.

Valla çok şey yazmıştım ama gitti

Keşke iki tane olmasını kabul etseydim.

Bfu arada küçük tuvaletin yaşının zamanında olması da tuvalet sosyal gelişim ve duygusal yaşantı üstünde durmamızı getiriyor.

Yanıtlarınızı bekliyorum.Bu kopma işine canım sıkılmadı desem yalan olur.

saygılarımla

 

20-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sarp Bey aslına bakarsanız iş yerimde sabah sabah bu tuvalet mevzusu pek de iç açıcı bir konu değil ama bir şekilde çocuğun bu günlük ihtiyacının da psikolojik açıdan değerlendirilmesinin önemli olacağını düşünüyorum. Sizlerin benim yazdığım satırları tek tek ele aldığınız gibi ben de sizin sormuş olduğunuz soruları teker teker cevaplamaya çalışacağım.

Çocuk önce küçük tuvaletini tamamladı.Bu 3 yaş civarında idi. Büyük tuvaletini alıştırmak biraz daha zaman aldı. Onun vücudunu tanıması vücudundan hiç görmediği bir atığın çıkması ilk başlarda onu şaşırttı. Başlarda tedirgin oldu. Bu süre 5-6 ay devam etti.yaklaşık 3.5-4 yaşında büyük tuvalet işi de tamamlandı.Şu anda 5 yaşında kreşe 9 aydır devam ediyor.Bu 9 aylık süre içerisinde küçük tuvaleti geldiğinde ağlıyormuş. Büyük tuvalet ihtiyacını öyle bir kendini ayarlıyor ki sabah okula gitmeden önce , ve akşam kreşten dönünce evde olacak şekilde kendini ayarlıyor..

Küçük tuvaletini baba gibi yapıyor.Evde klozete yapıyor. Fakat biz çocuğun kullandığı tuvaleti kullanmıyoruz.Ben küçük tuvaletin oturturarak yapılmasının daha  sağlıklı olacağını düşünüyorum.Ama bu konuda da kesinlikle zorlamıyorum. Bazen küçük tuvalet ve büyük tuvalet ihtiyacı eğer çok sıkıştıysa ikisini de oturarak yapıyor.Ama genelde ayakta yapıyor.Giysilerinden iç çamaşırını pantolunun altını çıkartır.

İlk başlarda tuvaletteyken yanında bekliyorduk.Sizde yanımda  bekleyin diyordu.Şimdi anne baba siz içeri gidin ben kendim yaparım diyor, Ben arasıra gidip baktım bahsettiğiniz mastürbasyon eğilimi benimde aklıma gelmişti bir ara. Sonra baktım ki kapıyı kapatmış suyu açmış ağır ağır sabunla suyla oynuyor.Henüz sünnetli değil.Pipisini saklamıyor.Önceleri sifonu çekmeyi unuturdu.Kendi giysisini çekip düzeltmeden içeri odaya öylece gelirdi. Şimdi giysisini tuvalet bitince aynı yerde çekilmesi gerektiğini öğrendi. Anne pantolonumuzu çekip geliriz değil mi diyor.Şimdi şifonu çekip ellerini yıkamayı yapıyor.Yalnız bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.Okulda kızlar ve erkekler tuvaletinin ayrı olduğunu anlamış. Çarşıda , markette çişi geldiğinde yanında babası olduğunda tuvalete gidip yapıyor. Şurası kızlar tuvaleti şurası erkekler tuvaleti bak baba diyor. Biz oraya giremeyiz diyor. 

Parkta dışarıda oynarken küçük tuvaleti gelince söylüyor dediğiniz gibi doğal ortamda otların börtü böceğin içinde yapıyor.:) kapalı ortamda bu okul, başka bir komşu ya da misafirlikteki tuvalet olunca geriliyor.

Son anda küçük tuvaleti geldiğinde kreşte tutup gitmemek için ağlıyor. Büyük tuvalet ihtiyacını tutma meselesi zaten yukarıda yazdığım gibi sabah ve akşam evde olacak şekilde kendini otomatik ayarlıyor. :))Okulda daha hiç kaka yapmamış.Çişini yaparken pipisini eliyle tutmuyor. elim kirlenir diye mi düşünüyor.Yalnız sünnetli olmadığı için pipisinin ucu bükülüyor çamaşırında. Onu kendi düzeltiyor çamaşırıma akmasın diye .Sınıf ve tuvalet karşı karşıya çocuk sınıftayken çişi gelince söylüyor öğretmen tuvalete git diyor. Orada yardımcı teyze var. kendisi giysisini düzeltiyor geri kalanının bakıcı teyze tamamlayıp düzeltiyor.Öğretmen zannediyor ki çocukta evde tuvaleti geldiğinde böyle yapıyor tedirgin olduğunu zannediyor. Benimle konuştu.Ben evde böyle bir sorun olmadığını söylüyorum.Şaşırıyor.Neden acaba diye soruyor?

Sarp bey, sizlerin yazdığınız her cümle bizlere bir ışık tutuyor. O nedenle psikolojik konuların uzayda ameliyat ediliyormuş gibi düşünmeyiniz. Bulunduğumuz şehir küçük bir şehir.Ne yazı ki ne bir çocuk psikologu ne de bir çocuk psikiyatristi var.Çocuklarla ilgili dal ayrı diyorlar.Bu nedenle sizlerden bu site aracılığıyla sorunlarımızı aktarabiliyoruz.

Sizlere teşekkür eder, fikirlerinizi , bilgi birikimlerinizi bizimle paylaştığınızdan dolayı saygılarımı sunuyorum

20-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Aslında gerçekten hiç görmeden görüşmeden uzayda ameliyat yapıyoruz ama cümleleri tek tek ele aldığımız zaman havada kalan yerleri daha rahat görüp sonuca gidebiliriz sanıyorum.

Çocuk tuvalet eğitimini 3 yaşındayken tamamlamıştı. 

Hangi tuvalet eğitimini üç yaşında tamamladı.Büyük tuvalet ne zaman becerildi küçük yaş nezaman?Büyük tuvalet 18 ay civarlarında becerilmeye başlanabilir küçük tuvaletin ortalama yaşı ise 2yaş altı dır.Elbette bu ayler üç aşağı beş yukarı oynar.Üç yaşında tamamlandığıına  göre küçükten söz ediyor olaebilirsiniz,ki bu yaşı düzeyinde sayılır..

 Evde tuvaleti gelince kendisi giysilerini çıkartarak tuvalete gider.

Giysilerini tamamen mi çıkarır,yalnızca pantolunu mu indirir?Küçük tuvaletini "baba  gibi mi anne gibi mi yapar.Tuvaletinizin tarzı  nedir?(klozet ya da taşlı) 

Yanında olmayız.

hangi tuvalet biçiminde

bizi de istemiyor zaten.

Neden? 

Pipisini mi saklıyor?Sünnet oldu mu bilmiyoruz büyük olasılık olmuş.Kastrasyon korkusu olabilir.Olumuşssa döneminde olmamış demektir.Yaygın gelişim gecikmelerinde sünnetin daha geç yapılması gerektiğini düşünüyorum normal çocuklarda ikibuçuk yaşını geçtikten sonra tekrar yapılabilecek evre 9 yaş civarlarındadır,Tabii çoğunluk bu duruma asla dikkat etmiyor.:)

Bir öğrencim tuvalet eğitimi henüz erkek gibi yapkma aşamasına gelmeden sünnet oldu.Sonra ne pipisine dokundu ne dokundurttu(banyo yapreken)Mastürbasyon eğilimleri ne?

Fakat ev dışındaki farklı bir yerde bu ihtiyacını karşılamak istediğinde örneğin kreşte tuvaleti geldiğinde ağlamaya başlıyormuş.

Bundan daha çok büyük tuvaleti anlıyorum.Bu özellik bir çok çocukta da var.Dışarıda tuvaletini yapamamak daha çok nevrotik algılanır.Gerçi aşırı koku duygusu da böyledir.Yani bu özellik ona atfedilen teşhis dolayısıyla değil bir çok çocuğun da yaşadığı bir tedirginlik.Zamanla geçecektir ama onda bu korkuyu yaratan nedenin ne olduğunu bulmak gerekir.Bir öğrencimi kampta alıştırdık.Ev dışında hiçbiryerde tuvalete gitmemesi büyük sorunlar çıkartıyordu.Otların böçeklerin arasında yaptıktan sonra alıştı.Yalnız alfranga tuvalete gitmişti daha önce.Cami tuvaletlerinde de alıştırma yapmak mümkün olmadıYani sizin evin tuvalet alışkanlıkları ve tipini bilmek gerek?Genel bir   kabızlığı var mı?

Ama küçük tuvaletinde ağlama varsa gerçekten daha çok bilgi gerekli ilk bakışta yine kastrasyon korkusu düşünülüyor

Bir de şunu söylemeliyim pisikoanalizde dışkı organizmayı temsil eder aynı zamanda sevginin simgesidir.Baba yı da simgeler baba yokluklarında çocuklar altlarına kaçırabilirler diğer bir adı "kaptan çocuğu sendromu"dur. Yabancı ortamlarda "kendini bırakmak" istemiyor .Böyle tanıdığım bir çok yetişkin normal insan da vardır.Kakalarını yaptıkları evde rahattırlar ya da rahat oldukları yerde kakalarını rahat yaparlar... 

 Fizyolojik, enfeksiyon hastalığı yok doktora götürdüm.

doğrudur, öyle gözükmüyor zaten....(sünnet yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz,küçük tuvallettende söz ediyor olabilirsiniz.Yine de çiş konusu ve bir çok yetişkinin sorunun kökü bu yaşlardaki penis algısına bağlanır.(yetmezliği kastrasyon korkusu ,şiddet ,cinsel sapmalar gibi....)

 Bir de son anda bu ihtiyacını belirtiyormuş.

Küçük mü, büyük mü diye yine sormadan edemeyeceğim.

Büyük tuvaletin tutulmaması güven ve baba ilişkilerini de düşündürebilir

Konu küçük tuvalet olunca anne ilgisi de devreye giriyor.Annenin titizliğine verilen bir ceza da içerebilir

Öğretmen anlayamadığını söylüyor.

kim,neyi anlamıyor?öğretmen mi çocuğu anlamıyor ?.Çocuk hangi tür tuvaletse bilmiyoruz, geldiğini mi anlamıyor.Çocukçağızın herşeyi anladığı açık seçik görülüyor ,ilgi bekliyor ortamı tanımak istiyor tuvalet işinin keyfini çıkaramayacağı bir durum var ve erteliyor son dakikaya kadar. Ve sonuç öğretmen ya da başkaları bakımından kötü oluyor.Öğretmen mi değiştiriyor altını bilmiyorum ama bu öğretmeninden ilgi beklemesi dahi olabilir.Temizlikle   kim ilgileniyor?Tuvalet meselesi ve titizlik çok mu gündemde.Poposunu kim siliyor ?

Yanında olduğunu öğretmen sağolsun dile getirip çocuğa güven vermeye çelışıyor. 

Evet güven meselesine geldiniz.Ama güven verme biçimi buradan biraz yapay görünüyor.Yine de duyarlı bir yaklaşım.

O konuda kendine bir güvensizlik mi yoksa tipik bir korku mu sözkonusu mu bilemiyorum.

Bir kısmı güvensizlik bir kısmı sosyal gelişim geriliği.

Kastrasyon korkusu kokusu da epey fazla.Bizim hanımlarımız sünnetin çok doğal bir şey olduğunu sanıyorlar,ve hiç gözönüne almıyorlarsa da böyle değil.Yine sünnet olan musevi topluluğundan bir çok uzman freud dahil, bu konuda tarafsızca görüşlerini belirtmişlerdir.

Büyük tuvalet söz konusu olduğunda konuya daha sosyal açıdan yaklaşıyoruz.

Güven; toplumsal bir kabülü, yeterlik ise bireysel kabülü simgeler.Yani oğlumuz tuvalet eğitiminde yeterli ama (evde yapabiliyor)Toplumsal kabülü de istiyor.Ya da küçük tuvalet mesesinde kastrosyon korkusu titizlik gibi diğer kaygılar var.Ve bunlar sizin koşullarınızdaneler olabilir?

Yaşadığı veya korktuğu bir şey mi oldu analiz edemedim.Nedenleriyle ilgili bir ipucu yakalayamadım.

Daha çok sosyal gelişimin bir parçası olarak görünüyor ama ipuçlarını yakalamışsınız aslında.Ya da yakalanması yakında.

Bu konuda evde  rahatız.Fakat dış ortamda böylesi tepki vermesi şu aşamada normal mi?

Küçük tuvaletin dışarıda hiç yapılmaması ilginç

Diğer yandan Evet normal.Çünkü evde sorun yok ama evdeki biçimleri düzenlemek gerekli.Dışarıda tuvaletini yapması için çalışmak gerekli  Sözgelimi çişini yaparken pantolonunu tamamen indirmemeli.Bu çok önemli bir alışkanlık.Toplu yerlerde sorun olabilir.Oraları temiz bulmuyor kokusunu sevmiyor olabilir yine de bunlar çözülebilir konular

Çişini yaparken pipisini tutuyor mu?Tutması gerekli :)

Hiç kurcalamayayım mı yoksa düzelir deyip geçiştireyim mi

biraz kurcalayalım bakalım:)

Sarp bey. Lütfen beni her şeyi takan, kurcalayan ya da evhamlı bir anne olarak algılamayın.

Yok canım estağfürüllah ne demek:)

saygılarımla

20-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Kreşte işin içinden çıkamadığımız ve gerçekten psikolgtan destek alınması gereken bir husus var.Çocuk tuvalet eğitimini 3 yaşındayken tamamlamıştı.  Evde tuvaleti gelince kendisi giysilerini çıkartarak tuvalete gider. Yanında olmayız.Bizi de istemiyor zaten.Fakat ev dışındaki farklı bir yerde bu ihtiyacını karşılamak istediğinde örneğin kreşte tuvaleti geldiğinde ağlamaya başlıyormuş. Fizyolojik, enfeksiyon hastalığı yok doktora götürdüm. Bir de son anda bu ihtiyacını belirtiyormuş. Öğretmen anlayamadığını söylüyor.Yanında olduğunu öğretmen sağolsun dile getirip çocuğa güven vermeye çelışıyor. O konuda kendine bir güvensizlik mi yoksa tipik bir korku mu sözkonusu mu bilemiyorum.Yaşadığı veya korktuğu bir şey mi oldu analiz edemedim.Nedenleriyle ilgili bir ipucu yakalayamadım. Bu konuda evde  rahatız.Fakat dış ortamda böylesi tepki vermesi şu aşamada normal mi?Hiç kurcalamayayım mı yoksa düzelir deyip geçiştireyim mi Sarp bey. Lütfen beni her şeyi takan, kurcalayan ya da evhamlı bir anne olarak algılamayın.

19-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Saklambaç gerçekten önemli bir oyun.kurallı oyun sınıfına girdiği gibi soyut operasyonlar devresini de işaret ediyor.

Saç çekmelerinin azalması iyi ,hızlı bir sosyalleşme var.

okul olgunluğu çalışmalarını tavsiye ediyorum.Her şeyin yolunda olması çok güzel ,darısı herkesin başına....

 

19-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sayın Bengü,

Size yazdığım yazının puntosuna gerçekten dikkat etmeden aceleyle yazdım.Kusura bakmayın gerçekten kendim bile okuyamadım.:)) Kasıtlı bir davranış değil olamaz da zaten.Özür dilerim .Yazınızı okudum.Dün akşam oğlum kreşten gelince anne saklambaç oynayalım dedi.saklambaç oynamayı bilmezdi. Öğrendi şimdi severek oynuyor. Çok mutlu oldum. Kreşteki öğretmeniyle de bugün görüştüm. Saç çekme ve durup dururken sebepsiz vurma da azalmış iyice seyrekleşti diyor.Duyunca memnun oldum.Sizlerin sitede tüm manevi destekleriniz bizim gibi ailelere moral veriyor.Saygılarımla...

19-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

önce gerçekten gözlükler sizden:)Ardından da şunu söylemeliyim hemen heceletmek asla alışkanlık yapmaz.....evet bazen takıntılar olabilir ama gerekçeniz bir çok nedenden dolayı geçersizBirincisi hiperaktivite yapısında bir çalışma öğretiyorsunuz, ikincisi öğretmenizin sonucunu olumsuz olarak yargılamamınız gerekir, üçüncüsü deneyimler olumlu sonuç olduğunu göstermiştir gibi sürdürebilirim yazımı.Geleneksel çalışmalar konusunda çok kere velilerimin de böyle gerekceleri olmuştur.Hayır uzun metronumlu çalışmadan kısaya geçmek alışkanlık yapmaz .Konuşmayı rahatlattığı için çocuk gittikçe ritmleri uzun kelime sayısını artırıp daha sonra ritimleri kısaltır,insan eğitimle kötüye gitmez,rehberlik doğru yapılır onun gereksinimlerine yanıt verilirse kendini tedavi eden bir yaratıktır.Kanımca ,özünde ;otizm bir ruh hastalığı değildir.Bağımlılığın,anne çocuk arası tek kişikliliğin hiperaktivitenin ve ona bağlı öğrenme bozukluklarının yaşandığı ve yardım edildiğinde aşıldığı yaygın birdurumdur,ve septomatik yaklaşım gerekir.Her sempton için ayrı çalışma gerekir.Yani hiperaktivite ,bağımlılık,öğrenme bozukluğu,hareki koordinasyon ve gelişim ,psikososyal gelişim geriliği,dil gelişimi geriliği gibi ......

Eğitim yaşantım boyunca benzeri gerekçelerle karşılaşıyorum.
Emin olun ki aynı durumu yaşayan ilk insan bizler değiliz
Siz kelimeleri ritmli öğretin de herşeyi bilsin de ritmli söylesin ne olur dünyünın ekseni mi yerinden oynar Tabiiki böyle bir şey olmayacaktır da.Kaldı ki olsa diyorum ne olur?

Bir yazımda demiştim ya artık kaygılarımızı taburcu etme zamanı geldi.Gerçektenkaygılarınızı ilk fırsatta çöpe atın.Semptonlar tek tek aşılabilir İnat işine gelince inatlaşın ne olur Siz inatçı olmadığınızı söyleyebilir misiniz.)?kimi iletişimler tersinden başlar derler ya maksat sohbet olsun konu bahane iletişiminde bir başı vardır yapılmış en kötü eser hiç yapılmamıştan  iyidir gidilmiş yer gitmemekten iyidir lütfen gözlerime acıyınız yanıtı en azından normal puntolarla yazınız:)

saygılarımla

19-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Evet gerçekten sorular zorlaşıyor, yeter ki sorunları çözmek zorlaşmasın.:)) Yazınızdaki yaklaşım benim konuya bir anda farklı bir bakış açısıyla bakmamı sağladı. Galiba ben oğlumun bedeninde, ruhunda kendi dünyasındaki o her biri bir yerde olan dağınık düşünceleri bir araya getirebilmem için iç dünyasına biraz renk katmam gerekiyor. Böylece o da parça parça olan düşünceleri günün birinde birleştirecek ve belki cümleleri sıralayacak.Aslına bakarsınız biz bireylerde günlük konuşmalarımızda artık kısır döngü içerisine giriyoruz. Sadece isteklerimizi kısa cümlelerle ifade ediyoruz. Ne sırası belli ne başı sonu oluyor zaman zaman kimi insanlar bile konuya nasıl bir giriş yapacağını düşünürken çocukların paraçaları toparlayabilmesi daha zor.Yakında zaten toplum olarak iletişim aracı olan dili kullanma yerine tıpkı uzaylılar gibi telepati ile anlaşacağız. Bir de olayları ve örgüleri sıralama mevzusu var.Bunun içinde sırasıyla basit bir hikaye ya da olayı anlatan kartlar hazırlamam gerekecek. Bir şekilde piyasayı da araştıracağım.Sık sık cümleleri tekrarlatırsam ilk cümleden sonra nokta bitişinde ikinci bir cümleye geçiş olacak belki.Bir nokta var kafama takılan sözcükleri heceleyerek tekrarlatmak.Zamanla heceleye heceleye söylettirdiğimizde ağzından çıkacağı her kelime de bunun doğrusu böyleymiş deyip heceleyerek konuşmayı kendine ilke edinir mi bilemiyorum.Çünkü bu tip çocukları alıştığı bir tarzdan vazgeçirmek oldukça zor oluyor. Benim çocuk onu hemen oyun haline getiriverip, tabir caizse istenmeyen zamanlarda dikkat çekmek için heceleyip bizimle inatlaşmasın.Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

18-04-2006
Derya ŞAHİN
Diğer

Evet ,sorularınız gittikçe zorlaşıyor

yani uzaktan kumanda bir yerden sonra bitebiliyor

Yine de anlatım olgusuna bakmamız gerekiyor

Anlatım tıpkı düşlerde gördüğümüz gibi esas olarak görüntüde bütünsel olarak ortaya çıkıyor.Düşlerde anımsamak istemediğimiz aslında asıl kaygı duyduğumuz kişilerin yüzleri hatırlanmaz.Ve anlatırken her sözcük ve görüntü birlikte gelişir tehlike sözcüğü için tropikal bir orman görülebilir.

Bunları niçin anlatıyorum çünkü bütünsel algı görüntüyse yorum için yapılan sözel anlatım  ayrımlaşmadır diyebiliriz.

Esas olyan iç düşünceyi hareketlendirmektir.Bunun için görüntü anlatımı yani renkli boyalarla resimler yapmak gerekir .Şimdi birçok fotoğraf makinesinde tek çekme özelliği var yani siz birini buzdolabının kapağını açıp meyve alana ve yiyene dek çekiyorsunuz ve sıralama ftofraf çekiyorsunuz.Bunların anlatılması gerekir hangisi önce ve sonra .ana geometrik şeklillerden resimler

(algı için) gibi anlatılacak malzame vermek gerekiyor ve çok acele de etmemek gerekiyor.Yine anlatacağınız masallarda iyitsel ayrımlaşma için çok önemli

Diğer yandan logomatif serisinin bilmişin bilim evinde çöp ayırma makinesindeki sözcükleri elle vurarak hecelemek çok yararlı .Hecelediği sözcükleri anlamasıda kolaylaşıyor .Konuşma ritmini yakalaması kolaylaşıyor.Anlatması için gerekli malzemeyi vermek gerekir ve anlatım görselden başlıyor sevdiği resimleri seçebilirsiniz.Bilgisayar ve net ortamı artık zaten bu konuda devrim yaptı.Otizmde esas olarak okul olgunluğu çalışmalarının takımı yapılması gerekir ve bu bizim için önemli bir yöntem .Yine netten ayla oktay okul olgunluğu çalışmalarına bakabilirsiniz ve çalışılmıyorsa önerebilirsiniz.

Ne yazik ki bazı noktalarda recete veremiyorum.Eğitim metodu edimsel olmalı derim,montessoriyi içermeli derim ama özel eğitimin özelliği ve güzelliği bizzat bireysel eğitim ortamında  çözümler bulmak ve onları sistematize etmekten geçer.Özel eğitimci arkadaşımızın da bunları yaptığından eminim diyebilirim:)

 

saygılarımla

18-04-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

Başka bir şehire taşınmayı düşünüyor, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!