Soru-Cevap
Kemik erimesi için çözüm arıyoruz
Merhaba;
Annemde kemik erimesi, bel fıtığı, romatizma ve aşırı kilo söz konusudur. Kemik erimesi için öncelikle kilo vermesi gerekmektedir. Bu durumu müteakip kemik erimesinin en azından yavaşlatılması mümkünse durdurulması gerekmektedir. Bel fıtığı ve romatizma için de kesin çözümler aramaktayız. 1 Aylık bir süreçte özel bir kurumda fizik tedavi olmuş ama bir neticeye varamamış durumdayız. Annemin yaşı 52 ve kilo ise 80 dir. SSK güvencemiz vardır. İŞ bu konuda SSK anlaşmalı bir kurum aramaktayız. İlgililenenlerden bilgilerini paylaşmalarını rica ederiz.
Derya hanım önce sizden ve diğer soru soran velilerimden özür dilerim.Günlük işlerim dolayısıyla soru yanıt eyleminden kopabiliyorum.Tabii diğer arkadaşların da beni yalnız bırakmayıp yanıtları vermesi dileklerimi de yinelemeliyim,sağolsun Tuncay ve Amir beyler destek atıyorlar.Kendi bloguma da soru yanıtlar geliyor onları da yanıtlıyorum .Hala Gamze hanımın sorusunu www.blogcu.com.otistik te yazıyorum,aynı blogda autism ve otizm ismi ile actığım bloglarla uğraşıyorum . Tabii tüm bunlar için zaman gerekli.Ama burası ana karargahım .Neyse...Sizin sorunuza gelelim
Bir çok yerde hatta özel eğitimci arkadaşlarımızda ayrımlaştırma kavramına rastlamadığımı ve buna üzüldüğümü belirtmeliyim.Şöyle demeliyim ;işitsel keskinlik ceşitli nedenlerle işitmedeki durumu ;ağır ya da iyi işitmeyi ayrımlaştırma ise anlamayı getirir.Görsel yapıda da benzeri bir durum vardır.Nete bakınca sanatçılar ayrımlaşma ve keskinliği bizden farklı tanımlıyor.Yine de durum ümitsiz değil, ayrımlaşma yerine alıcı dil gibi bir tanımlama gördüğümü belirtmeliyim.Bu tanımın yanlışlığını geçen yıl yazdım.Çünkü buna alıcı dil deyince almanın biçimi ve özü gözden kaçıyor.Alıcı dil aslında veli terminolojisi olarak başlayıpbazı üniversitelere bile girdi .Ben yine de sevgili norma razon ve Ayla oktay ın bilimsel olarak bize kazandırdıkları bu kavramı kullanıyorum.
Hiperaktiv yapı dolayısıyla ayrımlaşmayı sağlamak için ritm çalışmalarını ve hareki koordinasyonu artırma gereği vardır.Yani sözcüklerin tek tek heceleyerek çalışması ile başlayan ayrımlaştırma çalışmalarında görsel effektlerde kullanılabilir ve bu aynı zamanda görsel ayrımlaşma çalışmasını da getirir.Görsel keskinlik gözdeki kırılma bozuklukları ile görsel ayrımlaştırma ise bakmanın dışında görme ile ilgilidir.Dilimizdeki "bakar körmüsün kardeşim" sorusu görsel ayrımlaşma ile ilgilidir diyebilirim
2 yaşına kadar oldukça hızlı ve akıcı bir konuşması vardı. 2 ve 3 kelimeli cümleleri gramerine uygun kullanıyordu. Daha sonra kekeleme şeklinde bir gerileme başladı.
Kekeleme bir yandan ritmin oluşmamasıdır ama biliyorsunuz birçok da pisikolojik boyutu vardır.
Psikolojik boyutunu şimdi bir yönü ailenin baskısıdır diyerek konudan uzaklaştırıyorum çünkü bizim alanımızda(otizm diyelim)ritm bozuklukları ve hareki koordinasyon ön plandadır.Benim uyguladığım yöntem çeşitli görsel malzemeyi sağ ve sol el ile ritimleyerek isimlerini öğretmekle başlıyor.yavaş ritimden hızlı ritme çıkyor ve sonra olayların anlatımına geçiyor.Tabii olay sıralaması ve iç düşünce çalışmaları de eklenmeli.İşitme sorunlarında çalışan arkadaşlarla benzerliklerimiz çok.
Hızlı ritmi tekrarlemekten ziyede algılanması için ayrımlaşma yapmak gerekiyor.Söz gelimi ingilizce şarkılarda alt yazılı olarak izledikten sonra sözleri anlıyabilmemiz bir ayrımlaşma etkinliğidir.Diğer yandan ekolali için de sürekli soru yanıt kullanma gereği açık. Deniz mavi mi sarı mı sorusu gibi yanıtı içeren kelimeyi başa alarak yapılan çalışmalarda bir süre sonra çocuk önce ezberden, sonra alişkanlıkla soru yanıtdaki soruyu algılıyor.Tavsiye ederim.
sorularınızı bekliyorum
saygılarımla
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Kemik Erimesi Fizik Tedavi
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yaygın Gelişim Bozukluğu Olan Oğlumuza Abi Arıyoruz
- Psikoloji, Pdr, Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği Mezunu Oyun Ablası Arıyoruz
- Dernek Kurmalısınız Bence
- Oğlumuza Özel Eğitim Öğretmeni Arıyoruz
- Otizm Yaşam Koçu
- Yeni Bir Fikir Arıyoruz
- Gölge Abla Arıyoruz
Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?
Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...
- SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
- Veritabanı sunucu hizmeti
- Uzak sunucuya otomatik yedekleme
- E-fatura entegrasyonu
- Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
- MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
- Tüm formların otomatik hazırlanması
- Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
- Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
- Online teknik destek imkanı
- Pratik ders yazılabilmesi
Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?
Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...