Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

HAYDAR BEY

HAYDAR BEY,

MAKALEMİN YORUM BÖLÜMÜNÜ OKURSANIZ SEVİNİRİM. SİZİN İÇİN NOT BIRAKTIM. GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM...

10-02-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni
16 Yanıt
İşitme engelliler okullarındaki eğitim seviyesinin istenilen düzeyde olmadığını ve yatılı okullar var olduğu sürecede iyi eğitimin bir kaç okuldan ileri gidemeyeceğini düşünüyorum. İşitme engelli bireylerde istenilen seviye ancak ve anacak üniversitelerde bizlere anlatılan ortamlar sağlanırsa mümkün olabilir.
11-10-2006
Dilek ÖZKAN
İşitme Engelliler Öğretmeni

bu konuları birçok kez yüz yüze konuşmamıza rağmen çalıştığımız kurumların farklı olduğunu ve Devlet okullarında ki özellikle yatılı devlet okullarında işaretin kaçınılmaz olduğunu. Öğretmenlerin ise iletişim kurmak için bu yöntemi kullanmak zorunda olduğunu belirtmek isterim.
11-10-2006
Dilek ÖZKAN
İşitme Engelliler Öğretmeni

            Sözel iştsel yöntemmi işaret dilimi? Bence Türkiyede yapılan hata çocukları işitme kayıplarına göre sınıflandırmadan sözel işitsel yöntemin kullanılmasının istenmesi.Böyle olunca herşey havada klıyor derse giren öğretmen ister istemez işaret dilini kullanıyor.Yatılı okulda öğretmenim, çocuk 9 yaşında geliyor hiç cihaz kullanmamış işitme kaybı ileri dercede sen bundan sonra kendini istediğin kadar parçala, üstelik dersten sonra yatakhanede hepsi işaret dilini kullanıyor,normal işiten aillerinden ve akranlaranlarından tamamen ayrı tecrit olmuş bir halde yani dil tekrarıda yok. Bunun için herkesin aynı şekilde kullanacağı ve grameri olan bir işaret dilinin işitme kaybı olan öğrencilerde kullanılması çocukların akademik başarısı okuma ve yazmaya daha erken geçmesi için gerekli.Fakat işitme kaybı hafif ve orta derecede olan çocuklar için kesinlikle sözel işitsel yöntem kullanılmalı.

          Eğer illada sözel işitsel yöntemde ısrar ediliyorsa bunun için gerekli önlemler alınmalı erken teşhis,erken cihazlandırma yapılmalı ve çok erken yaşlarda eğitimine başlanmalıdır.Bunlar yapılamıyorsa işitme kaybı fazla olan ve eğitimine geç başlanan öğrencilere gerçekten çok yazık oluyor,çünkü akademik olarak genellikle başarısıs oluyorlar

 

 

14-04-2005
Uğur ARIKAN
İşitme Engelliler Öğretmeni

merhabalar

uzun süredir  ayrı kaldığım için üzgünüm.

öncilikle Eyüp beyin haklı tepkisine deyinmek istiyorum. ancak çalıştığım kurum ve okullarda gördüklerim beni en az  Eyüp bey kadar üzdü. çabalarım ve gözlemlerim sonunda çocukların çoğunun durumunun velilerin ilgisizliği ve bilgisizliğinden kaynaklandığını görünce kendimi daha kötü hissettim.

Mine hanımın bir makalesine yorumumda çocuğunu özrünü kabullanip eğitimi için çalışan aile bireylerinin önce kendilerini geliştirdiğini ve sosyal hayatta daha başarılı olduklarını gözlediğimi belirtmiştim. Eğitimin genel olduğunu ülkemizde eğitim düzeyinin komple (engelli ve normal olan bireyler) geliştiğini, daha doğrusu gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. o zaman aile engelli olan çocuğuna sahip çıkar ve ihtiyacını karşılamaya çalışır. Ülkenin ekonomik duumunu bahane ederek engelli çocuklarını gözden çıkaran aile sayısı inanın çok fazla.

Ayrıca toplumca eğitilmemiz sonunda sınıfında eğitim alan engelli öğrenciye "bu deli",vb gibi hitaplarda bulunan öğretmen kalmayacaktır.

27-03-2005
Haydar ATMACA
İşitme Engelliler Öğretmeni

TÜM ARKADAŞLARA GÖRÜŞLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM...
24-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

işitme  engelliler  öğretmeniyim. şu an rehabilitasyon  merkezinde  çalışıyorum. burada  gözlemlediğim   öğrencilerimiz  hem  işaret  dilini  hemde   sözel  dili  kazanmalı. çünkü   konuşan  toplumda  konuşan  ailelerle  yaşıyorlar. ister  istemez   konuşmayı  öğrenmeliler.

    işaret  dilide  yetişkinlik   dönmelerinde   ihtiyaç  oluyor. kendileri gerektiğinde   işaretle  anlaşacak  kadarda  bu  dile  hakim   olmalılar.

     okullara  gelince   zaten  imkansızlıklar   var. politika  değişmeden   devlet  okullarının  durumuda  değişmez. orda  ne  yaplılrsa  eksik   kalır. bizler  işitme  engelliler  okullarında  idareci  olmazsak , tüm  kadroyu   doldurmazsak  işitsel-sözel  yöntemi  devlet  okullarına  getiremeyiz. ben  dahil  çoğunluğumuz  devlet   yerine  özeli  tercih   ediyoruz. idareci  olmak  yerine     tatili  çok  olan   öğretmenliği  tercih  ediyoruz. ve  yerlerimizi   20  günlük  kurs  alan   branş  dışı  öğretmenlere   bırakıyoruz. elbetteki  onlardan   zor  olan  işitsel   sözel   yönteni   uygulamalarını  beklememeliyiz. olmuyor  zaten. istisnalar   elbetteki  verdır. ama istisna  azdır.

         işitme  kaybı  hafif  olanlar orta  derecede   olanlar  dili  kazanıyor. ileri  vr  çok  ileri  derecede  olanlarda  eğitimle  onlara  yaklaşır  derecede  dili   kazanıyor. o  zaman   çocukluk   dönemlerinde  dil  eğitimi  almalılar. ama  yetişkinlik   dönemlerindede  muhakkak  işaret  dilini de  öğrenmeliler. çünkü  konuşsalarda  onlar  işitme  engellii. evlenecekler çoluk  çocuğa  işe   gidecekler. bu  iki  dile  hakim  olmaları   gerektiğine  inanıyorum.    

11-03-2005
Zeynep Duray DİZDAR
İşitme Engelliler Öğretmeni

mine hanım;

sorunuzu tam anlayamadım ama ülkemiz koşullarını düşündüğüm zaman özellikle devlet okullarında total yöntem daha uygun diye düşünüyorum. çünkü buralarda çocuklar birçok imkandan yoksun. işitme eng. öğretmeninden yoksun, materyalden yoksun, cihazdan yoksun, cihaz varsa pilden yoksun vb. gönlüm doğal sözel iletişimden yana ama.... :)

11-03-2005
Birol DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı

BİROL BEY,

GÖRÜŞÜNÜZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM .ANCAK ANLAYAMADIĞIM BİR KONU OLDU. HEM İŞARET HEM SÖZEL YÖNTEM DERKEN AYNI ÇOCUK İÇİN AYNI KURUM İÇERİSİNDE Mİ DEMEK İSTEDİNİZ?

10-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

EYÜP BEY,

SİZİN DUYGULARINIZA KATILIYORUM.ANCAK,TAMAMEN DEĞİL. ÇÜNKÜ HER ÇOCUK İÇİN SÖYLEDİKLERİNİZ GEÇERLİ DEĞİL.EĞİTİM POLİTİKAMIZIN İŞARET DİLİ OLASINI KABUL ETMİYORUM.

 BENİM HAYALİM KONUŞABİLECEK ÇOCUKLAR İÇİN FARKLI, İŞARET DİLİ KULLANAN ÇOCUKLAR İÇİN FARKLI EĞİTİM KURUMLARI OLMALI. KONUŞAMAYACAK , OLANAKLARDAN YOKSUN İŞİTME KAYBI 100 dB GİBİ BİR ÇOCUĞA EZİYET ETMENİN BİR ANLAMI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM.

BÖYLECE DEVLET HER OKULA AYNI YATIRIMI YAPMAYACAK , KONUŞABİLENLER İŞARET DİLİNE MAHKÜM EDİLMEYECEK, İŞARETLE MÜKEMMEL İLETİŞİM KURABİLECEK ÇOCUKLAR BUNDAN MAHRUM BIRAKILMAYACAK. BÖYLECE İÇEM'LERİN SAYISI ARTARKEN CİHAZDAN FAYDA SAĞLAYAMAYAN (CİHAZI OLMAYAN) ,SESE TEPKİ VEREMEYEN ,SÖZEL İLETİŞİMDE BULUNAMAYAN ÇOCUKLARDA RAHAT EDECEKLER .SÖYLEDİĞİNİZ GİBİ BU ÇOCUKLARIN BÜYÜK BİR KISMI KONUŞMAK İSTEMİYORLAR.

GÖRÜŞLERİMDEN BİR TANESİ BU . BİLİYORUM BİRAZ FANTASTİK.

10-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

ARKADAŞLAR,

GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM .ASLINDA BİZ İŞİTMECİLER BU KONUYU HEMEN HEMEN HERGÜN TARTIŞIYORUZ. ANCAK BU TARTIŞMALAR SADECE TANIDIĞIMIZ İNSANLARLA MÜMKÜN OLUYOR. İSTEDİMKİ TANIMADIKLARIMIZIN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜDE BİLELİM VE DOĞRU BİR ÇİZGİ YARATALIM.ÇÜNKÜ BUNUN BİZLERİN ELİNDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.EĞER İLGİLENİRSENİZ BU KONU İLE İLGİLİ UFKUNUZU GENİŞLETECEK BİR KİTAP ÖNERMEK İSTERİM.

YAPI KREDİ YAYINLARI.OLİVER SACKS. SESLERİ GÖRMEK.

BU KİTABIN ÇOCUKLARIMIZI ANLAMADA ÇOK YARDIMI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

 

10-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

sevgili öğretmenim köse

duyu farklılıklarında sizin tekniklerinizi kullansam da sorunlarımız ortak olabilse de bu bölümde çok kez okuyucu olarak kalıyorum

Aslında sizin alanınız da eğitimin tüm alanları gibi   sizin alanınıza özgü algı ve duyum sorunları dışında yaşamsal sorunları barındırıyor.

Bu anlamda otizmin de  görme engelinin de,ortopedik engelinde,ekonomik engelinde sorunları ortak.

 Yani engeli aşmanın temelinde bireye saygı yatıyor.

Tüm eğitimde normalde yaşanan sorunların üstüne fiziksel engeller ve farklılıklar bir katman olarak ekleniyor.Benim de değindiğim ve belirtmek istediğim  eğitim sorunlarının benzerliğine vurgu yapmanızı kutluyorum. 

Eğitimci heyecanı budur..

Bölümünüzde yazdığıma göre, sizin kurallarınızla anlatayım.

Sözel dil ya da işaret  dili  için iletişim belirteçlerini, eğitim araçlarını ve yardımcı aygıtları kullanmak kimi kez iletişim için yeterli olmuyor .

Anlayışsız olmak   için işitme engelli ya da görme engelli olmak yetmez elbette!

Duymayan işitenler, gören bakmazların "rehabilitasyonu"  için   nice pedagogun "merkezi sinir sistemini" yitirdiği eğitim tarihinde bir gerçektir

tabii ki "sen tamiratı yapıyormuş gibi yap, gerisini bize bırak" mantığı tüm eğitimcilere ters gelmiştir.

"dil "  önemli bir gereksinim ,ama iletişim için gerekli bilinç olmazsa dilinizi dilli -kaşarlı sandviç te değerlendirmek en doğrusu.!Hiç olmazsa karın doyurur.

size katılıyorum.

başarılar

09-03-2005
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

    Bu konuyu seninle daha öncede çok defalar konuştuk. Zaten okullarda çocuklar kendi aralarında biz istesekte istemesekte işaret dilini öğreniyor. Bu sürece birde öğretmenin katılmasını onaylamıyorum. Ama maalesef okullardaki eğitim genelde işaret diline yönelik. Ben bu sorunun bölüm mezunu öğretmenlerin çoğalması ve okullarda görev alması ile çözüleceğine inanıyorum. Heralde hiç bir işitme engelliler öğretmeni görev aldığı okulda kullanılıyor diye işaret dili ile eğitim vermez.

09-03-2005
Mertül KILINÇ
İşitme Engelliler Öğretmeni

MERHABA

YAKLAŞIK 3 YIL İŞİTME ENGELİLLERDE ÇALIŞAN BİR ÖZEL EĞİTİMCİ OLARAK TÜRKİYE DE İŞİTME ENGELLİLERİN EĞİTİMİ YETERLİ DEĞİL. BEN 1,5 YIL DEVLETTE 1,5 YILDA ÖZEL BİR MERKEZDE ÇALIŞTIM. ÖZEL MERKEZ SEANSLI BİR KURUMDU. DEVLET OKULU YATILI İLKÖĞRETİM OKULU İDİ. BU OKULDA ÖZEL EĞİTİMCİ DIŞINDA FARKLI BRANŞLARDAN ÖĞRETMENLER DE VARDI. BİR KISMI KENDİNİ YETİŞTİR(İYORDU)MİŞTİ. DOĞAL İŞİTSEL SÖZEL YÖNTEM DEVLET OKULUNDA HİÇ UYGULANMIYORDU. NEREDEYSE 40-50 db KAYBI OLAN ÇOCUKLARLA BİLE İŞARET YÖNTEMİ KULLANILIYOR. ÇOCUKLARDA CİHAZ VAR ANCAK YA PİLİ YOK YADA OKSİTLENDİĞİ İÇİÇN ÇALIŞMIYOR. ÖZEL MERKEZDE İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN ÇOK DAHA İYİ EĞİTİM ALDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM. TABİ ANKARADAKİ KEMAL YURTBİLİR İŞ. ENG. OKULU PİLOT OKUL OLMASI NEDENİ İLE ÇOK GELİŞMİŞ VE DOĞAL İŞİTSEL YÖNTEMİ HAKKIYLA UYGULAYAN BİR OKULDU. KİŞİSEL KANAATİM VE GÖZLEMLERİM DOĞAL İŞİTSEL YÖNTEMİN UYGULANMASI. ANCAK TOTAL YÖNTEM (HEM İŞARET HEM DE DOĞAL SÖZEL YÖNTEM) TÜRKİYE İÇİN DAHA UYGUN DİYE DÜŞÜNÜYORUM

07-03-2005
Birol DEMİR
Özel Eğitim Uzmanı

ARKADAŞLAR,

BİLİNDİĞİ GİBİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VEREN ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLİ EĞİTİM KURUMLARI VAR. BİZLERDE BU KURUMLARDA GÖREV YAPIYORUZ. KİMİMİZ DEVLET OKULLARINDA KİMİMİZ ÖZEL KURUMLARDA. TECRÜBELERİNİZ VE EĞİTİMİNİZE DAYANARAK;

SİZE GÖRE TÜRKİYE DE İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ YETERLİ VE İSTENEN DÜZEYDEMİ VE NEDENLERİ NELERDİR?

SİZCE EĞİTİM DOĞAL-İŞİTSEL-SÖZEL YÖNTEM Mİ OLMALI YOKSA İŞARET DİLİ İLE Mİ EĞİTİM VERİLMELİ VEYA HER İKİSİ DE OLMALI MI?

BU KONULARDA GÖRÜŞLERİNİZİ BİLDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.

07-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

EYÜP BEY,

SİZ SANIYORUMKİ ARAMIZA YENİ KATILDINIZ. ÖYLEYSE HOŞ GELDİNİZ . ŞUNU BELİRTMEK İSTERİM ZATEN FORUM BÖLÜMÜNE HAYDAR BEY VE BENDEN BAŞKA PEK UĞRAYAN OLMAZ . O NEDENLE ZAMANDAN ÖNCE ARKADAŞLARIN KATILIMI DAHA ÖNEMLİ BENCE.

07-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni

inceliğiniz için ben teşekkür ederim. daha önce cevap veremediğim için üzgünüm. çalışmalarınıza katkı sağlamktan zevk duyarım,daha önce forum köşesinde bilgi alışverişi ve meslek elemanlarının iletişimi konusunu açtım ama arkadaşlar ilgilenmedi. bu konuyla ilgelenen bir meslektaşım olduğuna çok sevindim.
14-02-2005
Haydar ATMACA
İşitme Engelliler Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır