Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Down sendromu ve rehabilitasyon

Merhabalar 1 yaşında Downlu bir kızım var. Rehabilitasyon merkezine başlatmak istedik. Gerekli işlemleri yaptırdık kabul edilmedi.Gelişiminin normale yakın olduğu. Hareketli ve algılarının iyi olduğu söylendi. Oturuyor, küçük destekle uzun süre ayakta duruyor, dönerek istediği yere gidiyor. Fiziksel yönden gerek yok. Zihinsel yönden ise ancak 2 yaşından sonra. Buna sevindik tabi. Ama eksik birşey yapmak ve geç kalmak istemiyoruz. Şu an yapabileceğimiz, dikkat edeceğimiz başka bir şey var mı? Teşekkür ederim.
05-10-2006
Ahsen GEDİKLİ
Diğer
31 Yanıt
merhabalar bu konu üzerinde ıstersenız yarıntılı konusabılırz ahsen hanım. not bırakırsanız iletişim kurarız
24-06-2008
Serkan BAKIR
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

slm arkadaşlar inanınki çok şanslısınız okudukça çok mutlu oldum benim 9 yaşında dawm kızım var sevgisi olmasa inan çok zorokadar sevimlili oluyolar ki insan içine katası geliyo ama benim kızım doğdu doğalı solunum sıkıntısı çekiyor çaresi bulunamadı kalp amaliyatı oldu 1 buçuk yaşındayken hep geceleri oturarak uyuyor bu bizleri bitirdi onun normal nefes alması için canımı veririm ayrıca hiparaktif hiç duramıyor sürekli hırçın takip gerektiriyo aslında araştırmalarımda çok uysal sakin olduklarını okudum ama benim dilanım çok farklı bu özel çocuklarımız bizlere çok ihtiyaçları var allah herkeze sabır versin çok zor anne ve baba lara çok görevler düşüyo herkeze iyi günler
31-01-2007
Emine AYDIN
Diğer

Down Sendromu tipi ile hafiflik derecesinin ilgisi yok. Yani bir trizomi 21 down sendromlu çocuk daha hafif olabilirken diğer bir trizomi 21 çok daha ağır olabiliyor(Downlu çocukların 90%'ı trizomi 21dir). Doktorunuzun kastettiği genel olarak diğer down sendromlu yaşıtlarına göre gelişiminin daha iyi gittiğidir.Bazı çocuklar daha iyi bir potansiyelle doğar ve öğrenmeye daha açıktır. 3 yaş eğitim için çok önemlidir,dikkatli ve özenli bir eğitimci ile çalışmalı ve eğitimine siz de katılmalısınız.düzenli olrak çalıştırmalı ve özel eğitimi günlük yaşantınıza da katmalısınız. Bu yaşta yapılacak bir zeka testi yok, zaten gerek de yok. gelişim tarama testleri yaptırabilirsiniz ama bu da pek gerekli değil. Özel eğitimciniz çocuğunuzun gelişimine uygun amaçlara yer veriyordur. eğitimcinizle bol bol konuşun ve araştırın,kendinizi geliştirmeye çalışın çünkü çocuğun en iyi destekçisi ve takipçisi ailesidir.
29-01-2007
Sevim ŞEN
Eğitim Uzmanı

Trizomi 21 Mozaik form Translokasyonlar size hafif dedikleri form hangisi oluyor.down bir kromozom anomalisi sapmasıdır.hafif down diye sınıflandırma sadece bizim ülkemize ait bir tanım.bunu neye göre yapıyorlar ı-onuda bilemiyorum.ama trizonomi 21 den bahsediyorlar herhalde.ne olursa olsun temel gereklilik eğitim.yaşı kaç ve ne olursa olsun.sizin yapacagınız çocugunuzun eğitimini aksatmamanız.saygılar.
24-01-2007
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

merhabalr benimde 3 yaşında down sendromlu çocuğum var. rehabilitasyon merkezine 1 senedir devam ediyor. doktoru hafif down olduğunu söylüyor. ama ben uzman birisine göstermek zeka testi vesaire yaptırmak istiyorum. bana yardımcı olursanız sevinirim.
23-01-2007
Yaşar FINDIK
Diğer

Fakat çocuğunuz bebekliğinde ne kadar iyi seviyede olursa olsun sakın eğitimi bırakmayın. o eğitime ihtiyacı yok diyenler, kendileri ne yapılması gerektiğini bilmedikleri için öyle söylüyordur. down sendromu zihinsel bir problemdir ve özel eğitimle beyin gelişimi sağlanır.
14-01-2007
Sevim ŞEN
Eğitim Uzmanı

etki derecesi diye bir ifade tam doğru değil.down sendromu vakfında özel eğitimciyim.çocukların hepsinin düzeyi birbirinden farklıdır. fakat bunun DS tipi ile alakası yok.Çocukların %90'ı Trizomi 21 dir. ama hepsinin düzeyi birbirinden farklı. Bu çocuğun beyninin sendromdan ne kadar etkilendiği ile ilgili(potansiyeli) ve tabi çevre (yani eğitim ve bütün uyaranlarla).
14-01-2007
Sevim ŞEN
Eğitim Uzmanı

yasa da:5378 madde 15.hiç bir gerekçeyle özürlülerin eğitim hakkı engellenemez.der 573 sayılı kanun hükmünde kararnamede:madde 5:özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimlerine erken yaşta başlanır der. Yine milli eğitim bakanlığı özel eğitim hizmetleri yönetmenliğide :erken yaşta eğitim esasdır der. Hiç bir kurum yasayı gösterek eğitim alma hakkını engelleme yetkisine sahip değildir.
03-11-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

şu an edirnede çalışmaktayım.tanışmak isteme konusunda gelebilirseniz tanışırız.saygılar
03-11-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

merhabalar ethem bey hangi şehirde ve hangi okulda çalışıyorsunuz sizinle tanışmak isterdim . ben özel eğitim 4. sınıf öğrencisiyim.
03-11-2006
Ahmet ÇİFTÇİOĞLU
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

kızınızın yaşının küçük olmasından dolayı bazı yasal prosedürler nedeniyle özel eğitim kurumlarına kabul edilmeyebilir.fakat bu henüz eğitime ihticacı yok anlamına gelmiyor,siz de farkındasınız ki kızınız ilk eğitimine sizinle başlayacak.bu uzun ve sabır gerektiren yolda size güzellikler diliyorum.
03-11-2006
Mehtap TUNÇ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

özel eğitimin en önemli ilkesi erken tanı ve erken eğitimdir.bu nedenle eğitime mümkün olduğu kadar erken başlamanız çocuğunuzun yararına olacaktır. size tavsiyem çocuğunuzu kreş yada ana okuluna göndermeniz bununla birlikte bulunduğunuz ildeki rehabilitasyon merkezlerini araştırıp bu işi gerçekten layıkıyla yapan bir kurumda çocuğunuzun eğitim görmesini sağlamaktır. ayrıca down sendromlu çocukları çok seviyorum , çok sempatikler . eminim sizin çocugunuzda dünya tatlısıdır. öpüyorum onu.
02-11-2006
Mehtap TUNÇ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Benimde 4 yaşında dünyalar tatlısı Dawn Sendromlu oğlum var.Bir yıldan beri eğitime gidiyoruz.Herşeyi algılıyor.Zeka yönünden Fazla geride olguğunu düşünmüyorum.Eğitim öğretmenide aynı fikirde.Ben eğitimci değilim ama daha küçük yaşta olan dawn sendromlu ailelere tavsiyem çocuğunuzla devamlı konuşun,eşyaları tanıtın,gezdirin alişverişe götürün ben bunların faydasını çok gördüm.Anlattığınızı isimlendirin.Teşekkürler
27-10-2006
Şuayip YILANCI
Diğer

sizin test daha ayrıntılı galiba bu testi yapmak için bebeğinizden nekadar kan aldılar bunu sormamın sebebi meleğime ızdırap verecekse biraz büyümesini bekliyeceğim çünki acı çekmesine dayanamıyorum....
25-10-2006
Ayse İSCEN
Diğer

Bu sorunun cevabı çocuğun kromozom değişiminin türüne bağlıdır. Çocuk doğduktan sonra tekrar etme riski Trizomi 21'de % 1'in altındadır. Anne ve babanın yaşlarına bağlı değildir. Mozaik formda risk yüksek değildir, fakat istisnalar oluşmaktadır. Translokasyonlar çocukta yeni oluşmuş olabilir, o zaman tekrar etme riski yoktur. Translokasyon bir ebeveyn tarafından genetik olarak aktarıldığında, o zaman tekrar etme riski % 8 ile % 10 arasında değişmektedir bilimsel verilerin cevabı bu.Ama araştırmalar hala devam etmekte
25-10-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

Down Sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21. Kromozom halkasında oluştuğundan bu oluşum Trizomi 21 olarak da adlandırılır. Nondisjuction Trisomy 21 türüdür. Yani 21. Kromozom bölünürken, tepesi koparak gövdenin alt kısmı diğerine yapışarak 21. Kromozom çiftini oluşturmuştur. Diğer bir tür olan Mosaicism, Down Sendromlu insanların %1'inde görülür. Mosaicism'de döllenme sonrasındaki ilk hücre embriyonun bazı hücreleri 46 kromozoma sahipken, bir kısmı 47 kromozoma sahip olur. 47 kromozoma sahip hücrelerin oranı çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir ve bu çocuklar Down Sendromu özelliklerinin sadece bir kısmına sahip olurlar.
25-10-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

Down Sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21. Kromozom halkasında oluştuğundan bu oluşum Trizomi 21 olarak da adlandırılır. Nondisjuction Trisomy 21 türüdür. Yani 21. Kromozom bölünürken, tepesi koparak gövdenin alt kısmı diğerine yapışarak 21. Kromozom çiftini oluşturmuştur. Diğer bir tür olan Mosaicism, Down Sendromlu insanların %1'inde görülür. Mosaicism'de döllenme sonrasındaki ilk hücre embriyonun bazı hücreleri 46 kromozoma sahipken, bir kısmı 47 kromozoma sahip olur. 47 kromozoma sahip hücrelerin oranı çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir ve bu çocuklar Down Sendromu özelliklerinin sadece bir kısmına sahip olurlar.çopcugun eğitimdeki ğelişimide bulunduğu özelliğe göre değişmektedir.
25-10-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

Merhabalar Bizim raporumuzda şunlar yazıyor. ......... yapılan periferik kan lenfosit kültüründen elde edilen metafazlar GTG bantlama yöntemi ile incelendi. Analizi yapılan 35 adet metafazda 47,xx,+21,inv(9)(p13;q21)karyotipi saptandı. Bu tam olark nedir etki derecemiz nedir. Çok teşekkür ederim.
25-10-2006
Ahsen GEDİKLİ
Diğer

Size bu verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim elif 3 yaşına geldiğinde onu mutlaka normal çocukların gittiği yuvaya yazdıracağım ve sonra tabiki normal bir ilköğretim okuluna çünki elifin normal çocuklardan hiç bir farkı yor ve bizi hergün şaşırtıyor mesela televizyonun dibine giriyor özellikle reklamlarda eşimde bugün dayanamadı ve telev. kumandasından kapattı elif babasına baktı sonra telev. sonra kalkıp babasından kumandayı alıp telev. doğru tuttu biz şaşırıp kaldık bu hareketi normal çocukta bile 1,5 yaşında oldukça akıllıca sayılır diye düşünüyorum...elif gerçekten çok zeki ne yapsa bilinçli olarak yapıyor ban gerçekten çok şanslı bir anneyim
23-10-2006
Ayse İSCEN
Diğer

eğitim içerisinde çocugunuza mutlaka destek gerekecek ama,fiziksel görünüm olarak dikkatli bakmadan yada siz söylemeden çocugunuzun dowv olduguna şüpheyle yaklaşan olacak yaş ilerledikçe fark belirgin olmasada kendini gösterecektir.Sizden bir rica lütfen çocugunuz okul dönemine geldiğinde ilkokulda başlasın.5 yıldır downlu çocuklarla çalışıyorum.normal okula giden down sendromu tanısı konulan çocukların,eğitim uygulama okulunu giden çocuklardan çok çok daha başarılı olduguna şahit oluyorum.Bu çocuklarla ilgili en büyük yanılgı bence hepsinin bir potada çevrilip etiketlenmesi.ayrı degerlendirilmemesi.size kolay gelsin diyorum ve şi,mdiden başarılar diliyorum
22-10-2006
Ethem TUNÇKOL
Özel Eğitim Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır