Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

CHOCLEAR İMPLANT

ARKADAŞLAR,

İMPLANTIN KULLANIMI, GEREKLİLİĞİ, EĞİTİMİ, YARARLARI VE ZARARLARI HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ...

SİZCE İMPLANT HANGİ ÇOCUKLARA UYGULANMALI.

BU KONUYU TARTIŞMAYA AÇMAK İSTEDİM. ÇÜNKÜ GEREKSİZ YERE YAPILAN AMELİYATLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

AMA ŞUNUDA BELİRTMELİYİM BEN TAM BİR İMPLANT SAVUNUCUSUYUMDUR. 9 ÖĞRENCİMİN 4' Ü İMPLANTLIDIR. (BENİM KARARIMLA OLMASALARDA)

24-03-2005
Mine KİZİR
İşitme Engelliler Öğretmeni
12 Yanıt
Türkiyede bu yıl 1500 civarında çocuğun implant yapılması hedefleniyor dokorlar tarafından ve üreticiler tarafından siz istediğiniz kadar yararlı ya da zararlı diyin doktor yapalım dedikten sonra aileyi ikna etmenzi zor herkes implant konusunda birşeyler biliyor anlaşıldığına göre ve bu olay doktorlara kazandırıyor görüldüğü üzere bizde eğitim için kendimizi yırtıyoruz çünkü uygun çocuğa da yapılıyor uygun olmayana da aileler konuşan bir çocuk gördüğünde kendisininkininde konuşacağını düşünüyor ipmlant öncesi ön inceleme yapacak tarafsız bir kurul olmalı gerçekten olmalı mı olmamalı mı.Ve dediğim gibi bu yıl hedeflenen bir rakam var öünkü 2007 den itibaran her ameliyattan %20 katılım payı alıncakmış aileden bunu hangi aile ödeyebilir. O yuüzden bu yıl hızlı bir çalışma var dikkat edin teklifler çoğalıyor ve ameliyat sonrası biz işitme engelliler öğretmeni veya özel eğitimcileri hiçe sayıp bu alanda çok da uzman olmayan insanlar eğitim veriyor.
08-11-2006
Ugur OZKAN
İşitme Engelliler Öğretmeni

Ülkemizde ABD' deki gibi bir tepki gormedım merak eden nasıl ıyı mı? iyi duyuyormusun diye sorar yada ben amelıyattan korkuyorum, spor yapıyorum ve sporu sevıyorum bu yuzden istemıyorum dıyenler var imlantı. Ama bir arkadaşıma demiş bir baskası ''ööğ ne biçim şey nıye taktırdın onu ?'' gibi laf etmiş cocukta takmak ıstemıyor. Ama asıl takmama sbebi cihazdan faydalanamaması, yani sorun var ama tekrar amelıyat olmak ıstemıyor cunku denge bozuklugu yaşamakta. Bu benıde korkutmakta.
01-11-2006
Serkan TOHUMCU
İşitme Engelliler Öğretmeni

Kulak arkası Cihazdan fayda sağlayamayan, ufak yaştaki, küçük yaştan itibaren doğal - işitsel sözel yöntem ile eğitim almış ve ileride de alacak olan bireylere;uygun ortamlar sağlanırsa ki bu durumu uzman olan bütün arkadaşlar biliyor olmalı, implant gerekli diye düünüyorum.
11-10-2006
Dilek ÖZKAN
İşitme Engelliler Öğretmeni

merhabalar koklear impanlt ameliyatı yapılmadan önce ımplantın avantajları ve dezavantjlarını kavradıktan sonra son karar verilmelidir.aileler implant ameliyatını son bir umut ya da çocuğunu çok iyi bir şekilde konuşacağını düşünmektedirler bu yanlış bi kanıdır. fakat implant ameliyatının erken yaşlarda yapılmasının ve iyi bir eğitim sonrasında çocukta çok büyük ilerlemeler kaydedeceğini düşünmekteyim ama aile amleliyat kararını vermeden önce herşeye hazırlıklı olmalıdır.
07-08-2006
Tarık AKAY
Özel Eğitim Uzmanı

Bu yontemle ilgili olarak fikirler farkli, bir suredir takip etmeye calisiyorum. Belirtildigi gibi farkli sonuclar aliniyor sanirim. Benim ilgimi ceken kullananlarin ne dedigi ve isitme engelliler cemiyetine dahil kisilerin olaya bakisi nasil. Amerikada isitme engelliler, kendilerini ozurlu, engelli gibi tanilamazlar, daha ziyade ikinci dil konusan kisiler olarak gorurler, herseyleri var, tiyatrolari bile. Bir tur alt kultur olusturmus vaziyetteler. Ogrenebildigim kadari ile de bu tedavi yontemine cok sicak bakmiyorlar. Yapan veya cocuklarina yaptiran kisileri (bilhassa onlarda isitme engelli ise) reddetmeye varan sert tepkiler koyuyorlar. Bu durumla ilgili Turkiye'de bakis nasil merak ediyorum, yardimci olabilecek birisi var mi acaba? Serkan Tohumcu gibi kullanicilar cevap verirse cok sevinirim.Tesekkurler
25-06-2006
Tahir UZUN
Özel Eğitim Öğretmeni

PRE-LİNGUAL İŞİTME KAYBI OLAN ERGENLERDE ELDE EDİLEBİLECEK YARARLAR KISITLIDIR.GÜRÜLTÜLÜ BİR ORTAMDA İMPLANTIN İŞİTME CİHAZINDAN DAHA İYİ PERFORMANS SAĞLADIĞI GÖRÜŞÜ YANLIŞTIR.COCLEAR İMPLANT NORMAL BİR DUYUM SAĞLAMAZ.TAM İŞİTME KAYIPLI COCLEAR İMPLANTASYON UYGULANAN HASTALAR ORTA ŞİDDET İLE YÜKSEK ŞİDDETTEKİ SESLERİ İŞİTEBİLİR.HASTALARIN ÇOĞU TANIDIK SESLERİ İŞİTEBİLİR. SAĞIRLIĞIN OLUŞTUĞU ZAMANA,İMPLANTASYONUN YAPILDIĞINDA BULUNULAN YAŞA ,SAĞIRLIĞIN SÜRESİNE ,MEVCUT DUYMA SİNYALİNİN DURUMUNA ,OPERASYON SONRASINDA YAPILAN EĞİTİME GÖRE FAYDALARI DEĞİŞKENDİR .
25-06-2006
Selen ÜSKÜPLÜ
Özel Eğitim Öğretmeni

COCLEAR İMPLANT,Çok uzun süre ileri derecede işitme kaybı olanlarda eğer işitsel sinir hiç yada çok uzun süre uyarılmadıysa sesin beyine yeterli biçimde iletilmesi mümkün olmayabilir.Ve bu durumda olan birine gerekli yararı sağlamayabilir. İşitme kaybının nedeni iç kulak ile ilgili değilse coclear implant işe yaramaz.Eğer coclear elektotları alamayacak kadar kötü durumda ve işitsel sinir hasarlı veya mevcut değilse coclar implantın yarar sağlaması olanaksızdır. AMELİYATIN RİSKLERİ;Geçici baş dönmesi,denge bozukluları,Tat duyusunda değişme,enfeksiyon riski,yüze ait sinirlerde zedelenme riski,gelecekte impantın bozulma ihtimaline karşılık yeni bir operasyonun gerekliliğidir.
25-06-2006
Selen ÜSKÜPLÜ
Özel Eğitim Öğretmeni

çok ileri derecede işitme kayıplı çocuklarda ve cihazdan faydalanamayan işitme kalıntısını kullanamayan her çocuk koklear implant olmalı.ameliyat olduktan sonra duyum kazanıyorlar ve konuşmaya başlıyorlar.ama duymayan çocuklar normal okula da giderlerse ne konuşma nede yazma öğrenebilirler.....
19-06-2006
Zeynep SARI
İşitme Engelliler Öğretmeni

bize okulda öğretilen implantın kulak arkası cihazından fayda sağlayamayan çoculara yapılması gerektiğiydi.ancak kış başında cochlear implant kongresine katıldığımda oradaki doktorların anlattıkları epey ilgimi çekti.benim çalıştığım okulda 40 kadar implatlı ve bir çok da sırada bekleyen çocuk var.son zamanda artık kaybı çok da fazla olmayan çocuklara da implant yapılıyor.doktorlar bunun nedenini gelişen teknolojiyle açıklıyorlar.burada amaç çocuğu götürebildiğimiz kadar ileri bir düzeye taşımak.yani çocuk implanttan sonra halihazırda alamadığı sesleri de almaya başlayacaksa o çocuğa implant yapılıyor.benim hemen hemen normal çocuk düzeyinde dil gelişimine sahip bir öğrencime implant yapıldı.şu an ses ayırdetme çalışmalarına devam ediyoruz.onda kısa zamanda epey gelişme kaydettik.bu özellikle okula başlama aşamasında oldukça etkisini gösteriyor.ben de başta bu konuya tepkiliydim ancak birebir faydalarını gözlemleme şansım olduğundan artık soğuk bakmıyorum.
26-04-2006
Esin ŞENKAL
İşitme Engelliler Öğretmeni

 Merhabalar imlant konusunda tartismalara benimde katkim olsun itedim işitme engelliler öğretmeniyim implanttan önce isaretle öğretmenlik yapmayi dusundum (lise son sinifta iken implant ameliyati oldum) ama implant ameliyatindan sonra artik cocuklarin duzgun konusmalarini takip edebiliyorum grup ve bireysel eğitim verebiliyorum.

     Ama malesef  bir cok kullanici anlayamamaktan sikayettçi ben hala şikayetçiyim yani anlama problemim var ve bunu ortama, psikolojik beklentiye , ve anlayabilme tecrubesine, eğitime bagliyorum.  

Gercek şuki ilk taktigimda  gun gectikce anlama duzeyi artiyor egitim almadim ama okul ve aile cevresinde surekli etkilesim ve seslere dikkatini verip iyi bir dinleyici olmaya calisarak anlama duzeyim artmis fakat gurultulu ortam anlamyi zorlastiriyor yalitimli ortama gereksinim duyuluyor bir diger onemli nokta ise isitme kayipli geçirdigi yıl önemli oldugudur bu sure sesleri tanima ve anlama duzeyini etkileyebiliyormus.

Anlattıklarima bakilirsa eğitim alınmasi ve bol bol sohbet edilmesi  bu cihazdan alınacak istifadeyi artiracaktir.  saygilarimla

06-01-2006
Serkan TOHUMCU
İşitme Engelliler Öğretmeni

-kokleada kemikleşme sözkonusuysa

yani kokleanın içindeki sıvı işlevini yitirip kurumaya başlamışsa işitme kaybı artacaktır. total kayıba kadar gidebilir. erken müdahaleyle implant uygulanmalıdır.

-cihazdan fayda sağlanmıyorsa

cihazın bütün koşulları sağlandığı halde bir fayda alamıyorak implant uygulanmalıdır.

-ailenin eğitime devamlılığı

ameliyat sonrası eğitim ve kontrollere devam edilmeli. implant çok gelişmiş bir teknolojik ürün olmasına rağmen mucize değildir. eğitim ortamı sağlanmadan başarılı olamaz.

bütün bu avantaj ve dezavantajlar ışığında olumlu çalışmalar yapılıyor. ancak bazı ameliyatların bende gereksiz (implandan uygulanmadan da dili öğrenebilecek çocuklara uygulandığı) olduğunu düşünüyorum. gelişmiş ülkelerin bu konuda daha hassas olduğunu duydum. yani ülkemizde bunun deneysel çalışmasının yapıldığı ihtimali bile olasılıktır. bunun en büyük sebebi sizinde belirttiğiniz gibi çok sayıda ameliyat yapılması. bunların istatiksel çalışması var mı? kaç ameliyat yapıldı? kaçı konuştu? ameliyat olanlar için son çare miydi? gibi pek çok soru işareti var. ameliyat sayısı belli ama diğer soruların net bir cevabına henüz ulaşamadım.

27-03-2005
Haydar ATMACA
İşitme Engelliler Öğretmeni

Mine hanım

 bemin impllant konusunda tereddütlerim var.

-ilk olarak geri dönüşümü yok.

bunun sakıncalarını anlatmaya gerek yok. ancak yerinde yapılan bir operasyonla bu durum ortadan kaldırılabilir.

-ikinci ve en önemli tereddütüm ise sizinde belirttiğiniz gibi gereksiz ameliyatlar

eğer işitmeyen kişi cihazdan faydalanıyorsa ki bunu en iyi çocuğu takip eden eğitimci, aile, eğitim odyoloğu ve doktorudur bu durumda ameliyat gereksiz bir risktir. ileride daha ileri bir teknolojiden ameliyat olan kişi faydalanamayacaktır.

-üçüncü olarak cerrahi bir müdahale olması

cerrahi müdahale sonrası dönemin elbette bir sıkıntısı olacaktır. özellikle bir çocuğun ameliyat yarasının acısını çektiğini görmek oldukça üzücü.

27-03-2005
Haydar ATMACA
İşitme Engelliler Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır