Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

Atipik Yaygın Gelişim Bozukluğu ve Bağımlılık

Sayın Bengü,

Atipik yaygın gelişim bozukluğu hakkında sizlere soru sorarken üzerinde durmam gereken bağımlılık konusu aslında bizi oldukça ilgilendiren bir durum. Her ne kadar sorumda da belirttiğim gibi kreşe başlasakta bir bireye bağımlılık(öğretmene, sınıftaki sadece bir arkadaşa bağımlılık) bizde zaman zaman devam ediyor. Örneğin şu anda benim çocuk kreşte tuvalet ihtiyacı olduğunda öğretmeniyle beraber gitmek istiyor, başında beklemesini istiyor.Hatta mümkün olduğunca idrarını öğretmene söylemekten kaçınıyormuş.Öğretmeni çocuğa güven verecek telkinlerde bulunuyor. Yanında olacağını söylüyormuş. Başında bekleyeceğini söylemesine rağmen ağlıyormuş.Sınıfta oyun daha mı önce geliyor bilemiyorum ama tuvalet ihtiyacını öğretmene söylemek istemiyor ağlıyormuş.Eve kendini zor atıyor koşa koşa. Acaba altında yatan sebepler ne çok merak ediyoruz. Evde hiç öyle bir durum yok. Şaşırıyoruz.Çocuk rahat.Tuvalet ihtiyacı olduğunda kendisi rahatça söylüyor ve kendisi gidiyor.İdrarını tutma gibi bir durum sözkonusu değil.Enfeksiyon gibi bir rahatsızlık yok. Belli ki psikolojik gibi.Bu konuda ne yapabilirim. Sizin gibi uzmanlardan yardıma ihtiyacımız var.Ne yapacağımızı şaşırdık. Diğer bir konuda çocuğun arkadaş olarak bir çocuğa daha bağımlı olduğunu gözlemledik. Diğer arkadaşlarıyla seyrek oynuyor ama günün büyük bir bölümünü sadece o çocuğa bağlanarak geçiriyormuş. Arkadaşının çocuk üzerinde olumlu bir etkisi şu.Hiperaktif ve hareketli olduğu için benim çocuk sakin oyunlara tutup çekiyor katıyor.Şu anda olumsuz bir durumlada karşı karşıyayız. Çocuk kendisine bağımlı olarak oynandığının farkına varmış.Bu kez de benim çocuğun o zayıf yönünü kullanarak lider olma şeklinde çocuğu istediği gibi yönlendiriyor.Benim çocuğa şiddet uygulama, yüzünü çizme, ya da tuhaf olacak ama sık sık çocuğu kucaklama, öpme sarılma gibi tamamen zıt davranışlar sergilediğini öğrendik. Durumdan okulun haberi var.Ayırsak tekrar benim çocuk içe kapanır arkadaşını kaybedince üzülür mü diyoruz, ayırmasak bu arada çocuğu sosyalleştirecez diye ruhsal açıdan fiziki şiddet, kendi istediği şekilde oyunu yönlendirme ile bir korku ve baskı altında kalacak, yine kendine güveni olmadan hep birilerinin gölgesi altında mı kişiliğini etkileyecek şeklinde eğitimciler ve öğretmenler kararsız kaldık.Sayın Bengü bu konuda sizlerin ve meslektaşlarınızın profesyonel olarak yardımınıza ihtiyacımız var.Çocuklarımızn eğitimi için vermiş olduğunuz emekler gözardı edilemez. Sizlere iyi çalışmalar diler, kolaylıklar dilerim.Sağlıcakla kalın.

 

07-02-2006
Ercan ŞAHİN
Diğer
1 Yanıt

Psiko sosyal gelişimdeki geri kalma dil gelişimi,kaba ve ince devinsel gelişimdeki gerilikler tanımladığınız durumda olabilir.Şu anda gerçekten ince bir çizgi üstündesiniz, yaşadığınız sorunlar yalnızca gelişim abnormalitelerinde değil standartlarda da yaşanabilecek olgular gibi gözüküyor.

Bir başka deyişle arkadaş ilişkilerinde koruyuculuğun dozunu ayarlamak ve ona fırsat vermek durumu pedagojinin  temel sorunsallarındandır,Diğer çocuk da onun yaşıtı ve sosyal gelişim süreci içindeki bir evladımız..

Öte yandan birilerinin gölgesinde kalması     sindirileceği gibi bir korku yaşamanız,endişeli olmanız doğal.Ne ki tüm velilerimizin gerekçesi  benzerdir ve aslında çocuğun endişeleri değildir.Ailedeki endişe ,ya da anksiete nin artması çok kez eğitimi engeller.Genel anlamda çok başarılısınız .Kaygılarınız da  haklısınız.Eğer İstanbulda iseniz elimden geldiğince yardımcı olurum.Gerçekten önemli oranda doğru yöndesiniz,haberlerinizi bekliyorum. 

07-02-2006
Sarp BENGÜ
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır