Soru-Cevap
3 yaş otizm belirtisi varmı
merhaba oğlum tam 3 yaşında.. 1,5-2 yaşına kadar tek olmam sebebiyle telefondan ekran a maruz kaldı ve sayıları harfleri öğrendi. komut almasında, yapmasında anlamasında yada yaşına göre yapabildiklerinde herhangi bi sorun yok. fakat harflere ilgisi artık kelimeleri okumaya meraka dönüşmeye e başladı. bir çok isim ve kelimeyi hem kalemle hem ahşap blokları kullanarak yazıyor mutlu oluyor bize gösteriyor. tangram da yada başka şekillerle yaptıklarını bakmadan resime bakmadan hafızasından yapabiliyor. şarkı repertuarı çok geniş radyoda çıkan birçok şarkıyı biliyor. çocuk şarkılarını söylemeyi seviyor. çocuklarla oynaması ve isteği çok iyi. yabancı da olsa dokunma yada utanma gibi bi durumu yok. konuşmada gecikme olduğunu düşünüyoruz anne baba olarak.. fakat konuşurken bazen söylediklerimizi tekrarlıyor. yada önceden izlediği bi çizgifilm karaterinin videosundaki hareketleri yapıyor. misal kukuli nin tuvalet alıştırması yaptığı videodakileri aynen taklit ediyor.. 3 psikyatriye gittik net bir tanı koymamakla beraber pek ilgilendiklerini düşünmüyorum. sadece göz temasına bakıyorlar sonrada otistik bozukluk yok görünüyor ama gözlem yapmaya devam edin diyorlar. denvır gelişim testi yapıldı bi sorun yok hatta çok iyi. konuşması ifade edici dilin gelişmesi için kreş önerildi. bizde hemen kreş arayışındayız. okula gitmeye istekli çocuk.. benim sorum hiperleksi ye uyan bu belirtilerin sonunda gelişimde durma yada otizm belirtileri gösterme gibi bir durum olur mu? ne gibi şeyler yapabiliriz. inanılmaz kaygı bozukluğuna yol açtı bende anne olarak.. doktorların bişey söylememesi gerçekten bişey olmadığını mı gösteriyor yoksa ilerde gelişimde durma söz konusu olacak mı? cevapları merakla bekliyorum.. lütfen yardımcı olun.

Sayın Deniz Deniz
Çocuğunuz ile ilgili yapmış olduğunuz açıklamalar otizim tanısı ile uyuşmamakta. psikyatrist size açıklamadığı temel kriterleri gözlemlemiştir. Sizin endişe duyduğunuz konu ile ilgili bir durum gözlenmemişse eğer 3 cocuk psikyatristinin birden otizim tanısı gibi önemli bir konuda yanılmış olması imkanzıza yakın. Çocuğun 3 yaş gelişimi normal ise doktor gözlemlemeye devam edin demesi sizi kaygılandırmaktan daha çok mutlu etmeli.
Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla ilgili bir annesiniz. Size önerim çocuğunuz ile ilgili bu kadar yoğun kaygı durumu içinde olmanızın nedeni nedir çevrenizde bu durumda olan başka aileler mi var yoksa çocuk gelişimi ile ilgili bu dönemle ilgili sizin bu kaygınızı arttıracak bir durum mu gerçekleşti.. Özel eğitim ve sağlık alanında çalışan veya önceki çocukları engelli olan ailelerde bu gibi kaygıların oluştuğunu birçok kez gördüm.

Yorumlar
cevabınız ve yorumunuz beni sevindirdi ve umutlandırdı. 34 yaşında anne oldum. bazı kaygılar ve tamamen aklımdan çıkmış çocukluk anılarım hormonlarında etkisiyle tavan yaptı (lohusa depresyonu vs.) normalde çocuğa hayatla başaçıkabileceği şekilde yönlendirmeler yaparım. kendi yemesi üstünü kendi giyinmesi çıkarması, oyuncakları toplaması vs. bizden örnek alarak yapar ve sorumluluk bilincinde olmasını öğütlerim. kendimi yetersiz hissettim herzaman ve geldiğim nokta bu. telefon verdiğime çok pişmanım. babamı küçüknyaşta kaybettim annemde genç yaşta yalnızlığa alışınca sanki özellikle benimle (hala) yeterince ilgilenmiyor gibi geliyor. ilgili naif birisir ama benim beklentim sanırım çok fazla. sorunum varsa da kaynağını bilemiyorum.. B ve D vitamini ayrıca troid için haşimato tedavisine başladı doktorum. psikyatriye gitmeyi erteledim kaygı durumu için..
oğlum için ise internette hiperleksi tanımına uyduğunu ve bunun bir tanı değil belirti olduğunu okudum. haliyle acabaları kafamdan atamıyorum. ekolalisi biraz var dedi doktor. bide bu hiperleksiyi okuyunca.. kabullenecek gücüm yok yıkılcak gibi hissediyorum. anneme bişey olacak diye korkuyorum. kötü haber almaktan korkuyorum.. maddi durum da iyi olmayonca kapana kısıldım konuşacak bir uzmana da gidemiyorum. mutsuzluk umutsuzluk hep kafamda..
Sayın Deniz Deniz
Özel eğitim öğretmeni aynı zamanda psikoloji yüksek lisansı yapmış biri olarak düşüncem (Danışan - Danışman ilişkisi çerçevesinde) şunu söyleye bilirim çocuğunuzun gelişimini aynı dikkatle takip etmeniz ile ilgili bir anne olarak bir sorun yok.
Erken yaşlarda yaşamış olduğunuz duygusal sorunlar (not: Bu dönemde yaşadıklarınızı uzun sürele etkileri bilinçdışı davranışların oluşumasına neden olur. Bilinçli bir şekilde yapmadığınız içinde kaynağını bilememeniz doğal.), hamilelik sonrası yaşadıklarınız (lohusa depresyonu), ayrıca troid haşimato rahatsızlıklarında psikiyatrik yakınmalar nadir değildir. Bu hastalarda sıklıkla; bilişsel, duygulanım ve davranışlarla iligili değişiklikler görülür.
Teşekkür ediyorum desteğiniz için... yavrum için iyibişey ne yapabilirim önerileriniz benim için çok kıymetli. ekolali için yada uyaran eksikliği için kaynak kitap eğitim oyun vs ne yapabilirim.
Sayın Deniz DENİZ
Ekolali (Yankı) konuşma cocuğunuzun ( 3 yaş) yaşı civarı olması normal olan bir durum. Alıcı dil becerileri yeterince gelişmeyen çocuklarda sık görülür. Alıcı dil ve ifade edicil dil etkinliklerini arttırmanız faydalı olacaktır. Yaşın ilerlemesi ve eğitimle birlikte ekolali konuşma azaldığı göreceksiniz. Bu dönemde yaşıtları ile iletişimi arttıracak okul öncesi eğitim çok faydalı olacaktır.Maddi durumunuzla ilgili olarak yakınınızdakı bir ilkokulun okul öncesi sınıfına kaydınızı yapabilirsiniz.
Normalde velilere vermediğimiz bir kaynak olmakla birlikte sizin cocuğunuzla ilgili endişelerinizden dolayı aşağıda linkini verdiğim kaynağı tüm gelişim alanlarını desteklemek için kullanabilirsiniz.
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireyler İçin (0-36 Ay) ÖĞRETİM PROGRAMI
http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/09145213_Erkencocukluk.pdf
M Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireyler İçin (37-78 Ay) ÖĞRETİM PROGRAMI
http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/09145549_Okul_Yncesi_son_pdf.pdf
Ben açamıyorum dosyaları sanırım öğretim üyesi şifresiyle siteye girip ulaşılıyor dosyaya.. bana mail atmanız mümkün mü pdf dosyasını.. mail adresim denizturgay@msn.com ilginize gerçekten minnettarım. böyle insanların olduğunu bilmek ve karşılaşmış olmak umut ve huzur verici.. sizin yazdıklarınızla oğluma daha olumlu yönden ve olabilirliği göz önünde bulundurarak bakar oldum.. evet her çocuk kadar çoğu yaptıkları.. fazla zeki olması da beni endişelendiriyor üstün zeka bile olsa buda bir mücadele süreci.. 2 gündür yarım saatlik kreş e gitti. ama beni istemiş ve ananesi bile sakinleştirememiş.. sanırım anne ye düşkünlük başladı bu seferde.. güvenli bağlandığımızı düşünüyorum bakalım bu süreçte ne yapabilicez..
Sayın Deniz DENİZ
Rehabilitasyon.com linki site dişına yönlendirmiyor.
1. YOL: linki mousla sağ tıklayın bağlantıyı yeni sekmede açın derseniz linke ulaşırsınız.
2. YOL: Linki kopyalıyıp açtığınız yeni sekmede kopyaladığınız linli yapıştırıp arama yaparsanız linke ulaşabilirsiniz.
404 aradığınız sayfa mevcut değil yazıyor.. ikiside bu şekilde.. sağ tıklayıp dosyayı indir desemde dosya yok yazıyor malesef.. ????
Birinci yöntemi site engeliyormuş.
2. YOL: Linki kopyalıyıp açtığınız yeni sekmede kopyaladığınız linli yapıştırıp arama yaparsanız linke ulaşabilirsiniz.
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireyler İçin (0-36 Ay) ÖĞRETİM PROGRAMI
http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/09145213_Erkencocukluk.pdf
M Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireyler İçin (37-78 Ay) ÖĞRETİM PROGRAMI
http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/09145549_Okul_Yncesi_son_pdf.pdf
???????????? Bu sefer başardım iki linkte tamam ???? sabırla sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.. şuan çok çok daha iyiyim.. Sizi Allah çıkardı karşıma biliyorum.. Nerden ne derman bulunacağı bilinmez.. Allah razı olsun, gönlünüze göre versin.. sevgiler saygılar sunuyorum..
Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Otizm ve Biyomedikal Tedavi
- Otizm ve Tms(Transkranial Manyetik Stimülasyon)
- 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Nisan Ayı Dünya Otizm Farkındalık Ayı
- Korkunç Şüphe
- Kader
- Otizm Teşhisi Konan Oğlum İçin...
- Ne Yapmalıyım
- Üstün Zeka ve Üstün Yetenekli Çocuklar
- Fizyoterapi Sertifika Kursu Varmı İstanbulda
- Sınır Zeka Nedir? Nasl Tespit Edilir?