Malzeme Mühendisliği
Malzeme Mühendisliği
Tanım
MALZEME MÜHENDİSLİĞİ NEDİR ?"Malzeme olmadan Mühendislik Olmaz"
Büyük köprülerde, binalarda, boru hatlarında ve benzer önemli yapılarda kullanılan çelikten, havacılıkta kullanılan çok hafif ve yüksek dayanımlı alaşımlara, bilgisayar çiplerinde kullanılan silikonlara kadar geniş bir yelpaze içinde yeralan malzemeler, Malzeme Mühendislerinin uğraş alanıdır.
Sanayide, ileri teknoloji ürünlerinde ve günlük yaşamda kullanılan bu çok çeşitli malzemelerin üretilmesi, geliştirilmesi, işlenmesi ve test edilmesi Malzeme Mühendislerinin görevlerinden başlıcalarıdır. Malzeme Mühendisleri yüksek sıcaklık süper iletken seramiklerin geliştirilmesi ve biyomedikal aygıt uygulamalarıyla da yoğun bir şekilde ilgilenirler.
Tüm mühendislik tasarımlarında, istenen özelliklerde ve maliyette malzemelerin bulunabilirliği en önemli faktördür. Bu nedenle Malzeme Mühendisleri, diğer mühendislik disiplinleri ile sıkı ilişki içinde çalışırlar; temel bilimleri, mühendislik bilgilerini ve amaca uygun cihazları kullanarak tüm mühendislik alanlarıyla ilgili tasarımlar için önerilerde bulunurlar. Bu da, Malzeme Mühendislerinin çok farklı alanlardan insanlarla iletişim kurma yeteneğine sahip olmalarını gerektirir.
Tarihçe:
Eskiden mühendislik malzemesi olarak genellikle metal ve alaşımları kullanıldığından, bu malzemelerin tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi üzerine çalışmakta olan mühendislik disiplinine Metalurji (metalbilim) Mühendisliği adı verilmişti. Ancak, metaldışı malzemelerin de mühendislik malzemesi olarak kullanımı I.Dünya Savaşı sonrasından itibaren yaygınlaşmaya başlamış ve Metalurji Mühendisleri metallerin yanısıra, seramik, kompozit ve plastikler olarak ana başlıklarını verebileceğimiz tüm mühendislik malzemelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Uğraşı alanları içinde metaldışı malzemelerin de önemli bir yer kapladığı bu disiplinin isminin Metalurji olarak devam etmesi bu mühendislik disiplinini artık tam olarak temsil etmediğinden; ilk olarak ABD üniversiteleri 1970'lerin ortalarından itibaren Metalurji Mühendisliği bölümlerinin isimlerini Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak değiştirdi, 1980'lerin ortalarından itibaren ise ABD'de yaygın isim Malzeme Mühendisliği veya Malzeme Bilimi ve Mühendisliği oldu.
Türkiye'de ilk açılan Metalurji Mühendisliği bölümleri (İTÜ ve ODTÜ) ise isimlerini 1995'den itibaren Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak değiştirmiştir. 1980'lere kadar yurdumuzda sadece bu iki üniversitede bu disiplin için mühendis yetiştirilirken; Türkiye'de sanayileşmenin artması sonucu yükselen yurtiçi talebin yanısıra yurtdışı talebin de artarak devam etmesi; genç bir nüfusa sahip ülkemizde yeni Metalurji ve Malzeme Mühendislikleri bölümleri açılması sonucunu getirmiştir. Bugün 20 civarında Türk üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği veya Malzeme Mühendisliği eğitimi verilmektedir. Son açılan bölümlerin adı Malzeme Mühendisliği'dir.
Malzeme Mühendislerinin Türkiye'deki yasal mesleki örgütü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Metalurji Mühendisleri Odası'dır.
ATILIM ÜNİVERSİTESİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Atılım Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölümü 2004 yılında açılmış olup; ders programı ve eğitimi uygulamacı mühendisler yetiştirmeye odaklanmıştır. Bu çerçevede, diğer mühendislik bölümleri gibi tasarım ve laboratuvar ağırlıklı bir ders programı oluşturulmuştur. Programda farklı konularda teknik seçmeli derslere de yer vererek öğrencinin seramikler, elektronik malzemeler, metaller, polimerler ve biyomalzemeler gibi farklı alanlarda uzmanlaşmasına olanak tanınmıştır.
MALZEME MÜHENDİSLERİ NERELERDE ÇALIŞABİLİR?
Malzeme Mühendisleri, temel üretim proseslerinin hakim olduğu demir çelik ve demir dışı metallerin üretimlerinin yapıldığı tesislerin yanı sıra döküm endüstrisi, geleneksel ve ileri teknolojik seramik üretim tesislerinde, yeni malzeme araştırma ve geliştirme amaçlı merkezlerde, savunma sanayii, havacılık, uzay, tıp ve biyomedikal alanlarında kullanılmak üzere malzeme üretimi yapılan alanlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Bölümümüzden mezun olan yeni mühendislerimizin çalışabileceği başlıca sektörler şöyle sıralanabilir:
Demir-Çelik Sanayi, Demir-Dışı Metal Üretim Sanayi, Cam, Seramik ve Refrakter Sanayi, Döküm Sanayi, Ar-Ge Şirketleri ve Üniversiteler, Savunma Sanayi, Makine İmalat Sanayi, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi, Uçak ve Gemi İmalat Sanayi, Plastik Teknolojisi, Kaynak Malzemeleri Üretimi Sanayi, Metal Şekillendirme ve İşleme Sanayi, Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayi, Elektrik-Elektronik Malzeme Üretimi, Manyetik Malzeme Üretimi, Biyomedikal Malzeme Üretimi, Kalite Kontrol ve Gözetim Şirketleri.
ABD ve Avrupa'da üniversitelerinde de Türk Malzeme Mühendisleri kolaylıkla master ve doktora eğitimleri alabilme şansına sahiptir. Bu ülkelerdeki büyük malzeme araştırma-geliştirme fonları da burs alma olasılığını çok yükseltmektedir. Yine bu ülkelerdeki araştırma merkezleri ile sanayide iş bulma şansı en yüksek olan meslekler arasında yer almaktadır.
MALZEME MÜHENDİSLİĞİ'NİN GELECEĞİ
Günümüz dünyasında malzemelerin önemi giderek artmakta ve buna bağlı olarak bilimsel araştırmalar hız kazanmaktadır. Dünya var oldukça bu önemin süreceği ve Malzeme Mühendislerine olan talebin devam edeceği, Malzeme Mühendislerinin toplum yararına buluş ve yeniliklere imza atacakları kesindir.
Malzeme Mühendisleri için "mühendislerin mühendisi" deyimini kullanabiliriz. Çünkü malzemeler olmadan diğer mühendislerin bir işlevi olmaz.
Görevler
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Eğitimin Süresi ve İçeriği
Meslekte İlerleme
Burs, Kredi ve Ücret Durumu
Diğer
Malzeme Mühendisliği İş İlanları

74 kurum iş ilanı var. Hemen başvuru yaparak özel eğitim ve sağlık sektöründe yerini al.

Tera Akademi Eğitim Danışmanlık ve Rehabilitasyon Hizmetleri Ltd. Şti.
Özel Eğitim Öğretmeni İş İlanı
02-04-2025
İSTANBUL (Anadolu)

Özel Tarhan Özen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Dil ve Konuşma Terapisti İş İlanı
17-04-2025
Ankara

Özel Şirinevler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Özel Eğitim Uzmanı İş İlanı
04-04-2025
İSTANBUL (Avrupa)

Özel Esas Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Özel Eğitim Öğretmeni İş İlanı
16-04-2025
Eskişehir

Minimental Gelişim Merkezi
Sorumlu Müdür İş İlanı
16-04-2025
İSTANBUL (Anadolu)
İş Arayan Malzeme Mühendisliği
iş arayan 829 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.
07-04-2025
İlke T.
Okul Öncesi Öğretmeni
18-01-2025
Özlem -.
Psikolog
15-12-2024
Gülşah S.
Uzman Öğretici
19-12-2024
Yağmur E.
Çocuk Gelişimcisi
20-12-2024
AysegüL G.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Bu meslek ile ilgili sorular
- Aramızdaki Dahiler
- Malzeme Temini
- Bi Sorum Var!!!!
- Herkes Görevini Bilsin
- Eğitim Materyalleri
- Alt Bezi
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Fizyoterapistler Aranıyor!
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Eğitim Malzemeleri
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.