17-02-2006 |

Zihinsel Engelli Ögrencilerin İletisim Becerilerinin Güncellestirilmesi

Zihinsel Engelli Ögrencilerin İletisim Becerilerinin Guncellestirilmesi

Cascella, P., & McNamara, K. (2005). Empowering students with severe disabilities to actualize communication skills. Teaching Exceptional Children, 37, 38-43.

 

Cevirenin notu: Bu makale Jessica adinda bir vakanin tanitimi ile baslar. Jessica 11 yasinda 6.sinif agir sekilde zihinsel engelden etkilenmis bir ogrencidir. Sozel iletisim becerileri gelismemis, kisisel bakim becerileri ailesi tarafindan giderilen, normal isitmesi olan, ama gorme bozuklugu yasayan bir ogrenci.

Bu ceviri okuma kolayligi yaratmak icin iki asamada tamamlanacaktir.

 

Agir zihinsel engeli olan ogrenciler

Agir zihinsel engeli olan cocuklar normal yasam icinde uyum gosterebilmeleri, kendilerine bakabilmeleri, sosyal iliskilerini koruyabilmeleri icin yogun olarak yardima ihtiyac duyarlar. Bu cocuklarin seslendirme, konusma, isaret dili, resim sembolleri, nesne kullanimlari ve diger bicimlerde cok genis iletisim yetenekleri oldugu bilinmektedir. Bu yeteneklerini istediklerine ulasmak, mesaj iletmek, yanlisliklari duzeltmek gibi konularda kullanabilirler.

Becerilerin guncellestirilmesi ve islevsel iletisim

Dil ve konusma terapistleri ve ozel egitimciler gercekci ve islevsel sonuclar uzerinde dusunup degerlendirmelidirler. Agir zihinsel engeli olan cocuklar icin egitimciler normal okul rutinleri icinde sosyal ve ogrenme iliskileri kurmalarina yarayacak amaclar koymalilar. Bu model cocugun sozel olmayan iletsimini de kabul eden, her turlu uygun iletisimi destekleyen bir model olmalidir.

Agir zihinsel engeli olan bireyler icin islevsel iletisim modeli cevre duzenlemesi ve mufredat duzenlemesi gerektirir. Bu sekilde  iletisim icin konulmus amaclarin normal gunluk okul ve yasam rutinleri icine yerlestirilmesi mumkun olabilir. Bu modelin gelistirilmesi icin gereken kararlarin cesitli uzmanlarin yeraldigi bir takim tarafindan verilmesi ve bu amaclarin okul disinda ev ve diger ortamlarda da uygulanabilir hale getirilmesi gerekir. Bu yaklasimin cevresel egitim tekniklerinin (ceviren notu: milieu teaching strategies) kullanildigi bilhassa okul oncesi egitim ortamlarindaki normal sinif etkinliklerine uygun hale getirilmelidir.

Bu yontemin onemli bir noktasi cesitli ortamlar icinde cocuklarin becerilerini kullanmalarini gerektirecek sanslarin verilmesi ve bu becerilerin guncellestirilmesidir. Beceri guncellemesi ile ilgili amaclar bireysellestirilmis egitim planlari icinde yer alir. Mesela, “ogrenci resim sembolleri (hal-i hazirda gelistirilmis olan bir beceri) becerisini kullanarak tuvalet ihtiyacini (kullanma nedenini belirtecek) her seferinde (belli bir zaman dilimi veya olcutu) belirtir.”

Bu modelle cocugun becerisi ile ogretim plani birbirine yaklastirilip, cocugun normal sinif icinde daha fazla bulunmasi saglanabilir. Ama oncelikle cocugun ihtiyaclari aile, ogretmen ve diger ilgili kisilerle gorusulup detayli sekilde cikarilmali, becerilerinin dikkatli bir analizinin yapilmali ve gerekli malzemelerin tespit edilmelidir.

 

(2. kisim bes basamaktan olusan iletisim becerilerin guncellestirilmesidir.)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni