Zihin Özürlülerin Eğitiminde Anne-Baba Katılımı
Zihin Özürlülerin Eğitiminde Anne Baba Katılımı
Zihin özürlülerin eğitiminde anne-baba katılımı, anne babaların çocuklarının eğitimine destek olmaları bağlamında ele alınmaktadır (Cavkaytar, 2000). Bu destek sürecine ailelerin etkin olarak katılmaları ise onların aile eğitimi uygulamaları kapsamında eğitilmeleriyle mümkündür.
Son yıllarda anne babaları çocuklarının ilk ve sürekli öğretmenleri olarak gören yaklaşımların etkisiyle (Heward, 1996) anne-babaların özürlü çocuklarının eğitim programlarına katılmalarına verilen önem giderek artmış ve aile-uzman işbirliğinin sağlanmasının çocuğun eğitimindeki başarıyı olumlu yönde etkileyeceği görüşü yaygın olarak benimsenmeye başlanmıştır.
Anne babaların güçlü birer pekiştirme aracı olmaları, çocuklarını diğer insanlardan daha iyi tanımaları ve çocuklarına bir uzmandan daha fazla zaman ayırabilecek olmaları, okulda öğrenilen becerilerin evde anne babalar tarafından geliştirilmesinin öğrenilenlerin etkililiğini arttırması, anne-babaların özürlü çocuklarına eğitici olmalarını destekleyebilecek görüşler olarak kabul edilmektedir (Turnbull, 1984). Bu görüşten hareketle anne-babanın çocuğun eğiticisi rolünü alması ile eğitimde okul-ev paralelliği sağlanacak, böylece çocuk okul, merkez veya klinik ortamda öğrendiği becerileri farklı ortamlara genelleyebilecek, öğrenme hızlanacaktır (Sucuoğlu, 1993). Özürlü çocuk birçok beceriyi anne-baba katılımıyla daha hızlı kazanmakta, farklı ortamlara genelleyebilmekte, böylece kazanılan beceriler daha kalıcı olmaktadır (Cunningham, 1985). Bunların yanısıra anne babaların özürlü çocuklarının eğitimine eğitici/öğretici olarak katılımları; anne, baba, özürlü çocuk ve diğer kardeşler açısından çok yararlı olmaktadır (Baker, 1987; Akkök, 1984; Leyser, 1988; Cane ve ark.,1985). Anne babalar, çocuklarının gelişimine katkıda bulundukları için duygusal olarak rahatlamakta, çocuklarına karşı daha olumlu duygular geliştirebilmekte, kendilerini daha yeterli hissetmekte ve anne-baba-çocuk etkileşimi gelişebilmektedir. (Bettison, 1983; Leyser, 1988; Goldstein ve ark, 1979; Kravetz, 1990). Zihin özürlülerin eğitimine anne baba katılımının aileye ve çocuğa kazandırdığı olumlu etkenler aile eğitimi programlarının önemini arttırmakta aile eğitim programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasının gerekliliğini gündeme getirmektedir.
Uzman Psikolog Nihal Özcan
[ Üyelere Özel ] 24-09-2007 14:26:32
Bu özetin bireyleri bilgilendirmede yetersiz kalması doğaldır.Konunun daha açılımlı olarak ele alınmasında yarar var.Yazarın bu uyarıyı dikkate alacağını umarım.
[ Üyelere Özel ] 05-04-2007 16:31:12
cemi,l bilgine katılıyorum açıklama var çözüm yok
[ Üyelere Özel ] 03-10-2006 12:11:56
Yazı modern anlayışta bilimsel nitelik taşıyor geçek ve güzel
[ Üyelere Özel ] 23-04-2006 16:24:05
bu söylenenler zaten bilinen ve çözüm üretmeyen kısır yazıları yazmak yerine biraz daha çözüm üretiniz. yani ailelerin geçirdiği evreleri daha kolay geçirebilmesi için eğitimcilerin neler yapması gerektiği konusunda mesala (siz eğitim bilimiyle ilişkilendirerek) yazabilirsiniz. lütfen çözüm aşamalarında ugraşıp yazılar yazınız.ARKADAŞIM SAOLUN