02-03-2007 |

Terapik Havuz

TERAPATİK HAVUZ Sudan yararlanarak tedavi hedeflerini birleştiren bir modalitedir.

1. ENDİKASYONLAR :

Aktif veya pasif NEH’deki limitasyonlar

Kas zayıflığı

Gözaçıklığı seviyesinin azalması

Anormal kas tonusu

Enduransın azalması

Kan dolaşımı yetersizliği

Dokunma eksikliği ve / veya hipersensitivite

Düzeltme ve / veya denge reaksiyonlarının bozukluğu

Kas koruması

Koordinasyon bozukluğu

Ağırlık aktarmanın kısıtlanması veya bozulması

Duyu entegrasyonunun bozulması

1.Dokunma eksikliği 2.Kısmi bozukluklar

Stres yönetimi ve / veya gevşemeye ihtiyaç duyulması

2. KONTRAENDİKASYONLAR :

Anlamanın veya yön takibi yeteneğinin bozulması

Subepidermal dokunun ortaya çıkması veya kabarcıkların oluşması (Sudan koruyan bandajlar kullanılabilir.)

Yara ve cilt problemleri

Cildin fışkırması

Kontrol edilemeyen epilepsi aktiviteleri

Kontrolsüz mesane ve bağırsak;

1.Daimi kateter ve 2.Kontrollü bir mesane programıyla birleşen dış kateter. Dış kateter hastalarının mesane enfeksiyonuyla havuza girmelerine izin verilmemelidir(Önlem olarak havuz içinde Bromine denilen kimyasal kullanılıyor. HIV ve Hepatit’ i öldürüyor.)

Kardiak yetmezlik

Şiddetli periferik vasküler hastalıklar

Ranchos Los Amigos Kognitif seviyesi 1’den 5’e kadar olan hastalar(Kafa travması olup, ajite, komada olan hastalar giremez.)

Stabil olmayan intrakranial basınç

Vital kapasitesi 1000 cc’nin altında olanlar

Enfeksiyöz veya bulaşıcı hastalıklar

Trakeostomi tüpü olanlar

Intravenöz çizgi

Gastrik tüpü olanlar

Suprapubik kateterli hasta

Bulantı

Chlorine’e allerjisi olanlar

3. ÖNLEMLER (Bu grup hastalar tedaviye alınmayabilir.) A. Vücut ısısını regüle edemeyenler B. Vital kapasite 1000-1500 cc arasında olanlar (çok önemli ) C. Hiperaktif gag refleksi olanlar D. Ranchos Los Amigos Kognitif seviye 5 E. Epilepsi aktiviteleri için potansiyeli olanlar F. Suyla önceden teması olmayanlar G. Tahmin edilemeyen davranışları olanlar H. Diabet ( Havuz kenarında hastalar için meyve suyu bulunduruluyor.) İ. Emniyetin ( kendine güvenin ) bozulması J. Duyu bozuklukları K. Azalmış baş ve / veya gövde kontrolü L. Hastalık süreci: 1.Multiple skleroz;ılık su fazla yorgunluğa sebep olabilir. 2.Guillian barre;havuz egzersizleri bazı hastalar için çok yorucu olabilir. 3.Akut artrit

Devamlı trakeostomi

Kontakt lensler

A. LİMİTLEYEN FAKTÖRLER A. Su korkusu B. Endurans C. Yaş D. Obesite E. Fazla stimulasyonu stimule etmedeki zorluk F. Suya kas tonusunun cevabı G. Guillian barre;çok kısa sürelerle yorgunluğu önlemede yararlı olabilir. H. Kardiak yetmezlik İ. Multiple skleroz;ılık suda kısa sürelerle yorgunluğu önlemede yararlı olabilir.

B. YÖNTEM C. Havuz terapistleri, 6 aylık bir süre için öğleden önce veya öğleden sonralarını havuza ayıracaktır. Havuz saatleri sabah erkenden öğlen yemeğine veya öğlen yemeğinden akşam saatlerine kadardır. D. Havuz işini öncelikli farzederek terapistler ve yardımcıları havuz yeterlik kriterlerinde birleşmelidirler. Yeterlik listesine bağlı kalarak. E. Havuz tedavisi için doktorun direktifi bulunmalıdır. F. Havuz tedavi saatleri OT ve PT seanslarıyla çakışmayacak şekilde ayarlanmalıdır. G. Fizyoterapist hastanın hemşiresiyle görüşüp seansları bildirir ve yapması gerekenleri hatırlatır. 1.Hasta tedavi için ayakkabı ve mayosunu giyecektir. 2.Terapist eğer gerekliyse su geçirmez kıyafeti hastaya gösterecektir. H. Terapist ve yardımcısı hastayı fizik tedavi bekleme odasında karşılar ve havuza kadar hastaya eşlik eder. İ. Herkes (havuzu kullanan herkes) , ılık su ve sabunla duş almalıdır. Terapist ve yardımcısı gerekirse duşta da hastaya yardımcı olmalıdır. J. Terapist ve yardımcısı, hastaya havuz içi ve dışında gereken yardımı vermelidir. K. Havuz tedavisi, fizyoterapist ve / veya iş-uğraşı terapistinin belirlediği fonksiyonel hedefler birleştirilerek yapılmalıdır. 1.’Tedavi hedeflerini kazanma teknikleri rehberi’ ne bağlı kalınmalıdır. 2.Hastalar rehberde listelenen 5 temel emniyet önlemi konusunda bilgilendirilecektir. L. Yüzme havuzunu kullanan tüm insanlar su içinde burun akıtmaktan, su fışkırtmaktan, tükürmekten ve benzer davranışlardan kaçınmalıdırlar. M. Yüzme havuzunu kullanan tüm insanlar, ayrıca havuz içinde ve kenarlarında gözlemli su sporları dışında gürültülü veya kaba oyunlardan ve koşmaktan kaçınmalıdırlar. N. Tüm insanlar, hayat kurtarıcı ve / veya ilk yardım ekipmanlarını gerekli kullanımı dışında başka amaçlar için kullanmaktan kaçınmalıdırlar ve bu malzemeleri gerekmediği sürece yerinden oynatmamalıdırlar. O. Havuz ve çevresindeki hastalar, bu süre içerisinde mutlaka bir terapist veya öğretmen tarafından gözlemlenmelidir. P. Havuz terapisi sürerken, en az bir terapist / öğretmen havuzun içinde ve diğer yardımcı personel acil durumlar için hidroterapi alanında olmalıdır. Havuzda bulunan birey sayısı 8’i geçmemelidir. Q. Hasta havuz terapisinden sonra ılık duş almalıdır. R. Hasta banyo odasındaki bakım ünitesine döner, banyo battaniyesi veya kurdelesiyle sarılıp ayak koruyucusunu giymelidir. S. Terapatik havuzun bakım ve temizliği, havuz bölümüne tahsis edilen fizyoterapi teknisyeni tarafından yapılır.

4. TERAPİSTİN SORUMLULUKLARI A. Havuz, öncelikle terapist ve havuz bölgesinde tahsis edilen locaları (box) içerir. Öncelikle fizyoterapist, genel egzersiz programında çalışmaya ihtiyacı olan hastaları yönlendirir (yürüyüş, yüzme etc.). PT’ler fizyoterapi becerisine gereksinimi olan hastaları yönlendirir (mobilizasyon, ROM etc. ). Havuz terapistleri tecrübesiz havuz hastalarına, tecrübeli hastalara olduğundan daha çok yardımcı olmalıdır. B. Hastanın terapisti, birincil problemlerin listesini ve amaçları havuz terapistine bildirmelidir. Havuz terapisti değerlendirme formlarını korumalı ve tekrarlamalıdır. C. Dokümentasyon, Feedback ve Takip 1. Yatan hasta havuzda görüldüğü zaman, havuz fizyoterapisti ya da teknisyeni hastanın yaptığı hataları feedback için not etmelidir. Hastanın fizyoterapisti hastanın durumuyla ilgili grafikler doldurmakla yükümlüdür. Ayrıca havuz fizyoterapisti yada teknisyeni tedavide dikkat edilmesi gereken noktaları tedavinin ilerleyişi açısından bildirmekle yükümlüdür. Aynı zamanda hastadaki değişiklikleri gerektikçe listelemelidir. 2. Ayaktan hasta egzersiz salonunda primer fizyoterapiste görünüp havuza girdiğinde yatan hastadan daha çok kurallara tabiidir. Primer fizyoterapist, programdaki değişiklikleri hastanın dosyasına kaydetmek ve uygun olduğu zaman taburcusunu yapmakla yükümlüdür. 3. Ayakatan hasta teknisyen tarafından yalnızca havuz için görüldüğü zaman( ayaktan hasta artrit havuz grubu), teknisyen grafikleri doldurur ve ilerleme notunu primer fizyoterapistin kutusuna imzalanması için bırakır. Primer fizyoterapist bunları imzalar ve tedavi planı, değerlendirme/ amaçlarda gerekli değişiklikleri yapar ve sonra bu not ya tekrar teknisyene döner yada sonuçlar tamamsa dosyaya konur. Havuz terapisti fizyoterapistin tedavi programında herhangi bir sapma, problem görürse primer fizyoterapiste bildirmek zorundadır. Fizyoterapist hastanın durumundaki değişiklikleri değerlendirip havuz terapistinin tedavi planındaki değişiklikleri yönetmekle sorumludur. Primer fizyoterapist aynı zamanda taburcu değerlendirmesini yapmak ve özet hazırlamakla sorumludur. 4. Bunlar tüm vakalarda primer fizyoterapistin sorumluluklarıdır. Havuz terapistine spesifik tedavi bilgilerini hazırlamak, değişiklikleri değerlendirmek ve hazır duruma gelince taburcu etmek.

5. TEDAVİNİN HEDEFLERİ

Duyu stimülasyonunu geliştirmek

Kas spastisitesini azaltmak

Ko-kontraksiyonu fasilite etmek

Hipertoniyi inhibe etmek

Kas kuvvetini artırmak

Kontrol hissini ilerletmek

Kendine yetebilmeyi iyileştirmek

Denge reaksiyonları ve vücut düzgünlüğünü fasilite etmek

Gevşemeyi iyileştirmek

Hareket açıklığını artırmak

Kontraktür ve deformiteleri önlemek

Havuz kullanımını bir boş zaman aktivitesi olarak yerleştirmek

Hareket deneyimini eğlenceli ve başarılı bir hale getirmek

Vital kapasiteyi artırmak

Enduransı artırmak

Yürümeyi öğretmek

Ekleme etki eden kompresyon kuvvetlerini azaltmak

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist