S.S.P.E.' Lİ ÇOCUĞU OLAN BİR ANNENİN YAŞADIĞI GÜÇLÜKLER
Bu yazıda öncelikle hasta anne, daha sonra çocuğunun yaşadığı hastalık kısaca tanıtılmış, annenin yaşadığı güçlükler kendi ağzından ifade edilmiş ve konuya ilişkin tavsiyelerle yazı sonuçlandIrılmıştır.
Bayan H , 44 yaşında , ilköğretim mezunu , orta sosyo-ekonomik seviyeye sahip , geçmişte ahçılık yapmış şimdilerde çalışamayan ,zamanının çoğunu SSPE’ li oğluna ve bir ağır diyabetli olarak kendi tedavilerine ayıran, evli , iki çocuklu bir hanımdır. 17 yaşındaki küçük oğul 7 yıldır bu hastalığın pençesinde , son 3 yıldır yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdürmektedir.
SSPE, ( Subacute sclerosing panencephalitis ) temel düzeyde açıklayacak olursak, kızamık virüsü enfeksiyonunun (beyin iltihabı) sebep olduğ u bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kızamık veya kızamık benzeri bir virüsün sebep olduğu az rastlanan ölümcül bir nörolojik hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Hastalık kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir.
Önceden normal gelişimi olan bir çocukta (ya da genç erişkinde) birkaç hafta birkaç ay içinde gelişen; yürümede bozulma, unutkanlık, konuşmada bozulma, davranış değişikliği, başın öne doğru düşmesi ya da vücutta gevşeme, silkinme şeklinde çok kısa süreli nöbetler en tanımlayıcı belirtilerdir. SSPE hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Ancak bazı hastalarda (yaklaşık 10 hastadan birinde) ilerlemenin olmaması, hastalıkta duraklama, hatta kendiliğinden iyileşmenin görülmesi mümkündür Başlangıç bulguları hafıza kaybı, irritabilite (uyarılara yanıt vermede görülen bozukluklar), nöbetler, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleridir.
SSPE hastalığının ilerlemesi ise 4 aşamada meydana geliyor:
1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik
2. Dönem: Sıçramalar başlıyor. Tek başına yemek yiyemiyor
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale geliyor. Burundan sıvıyla besleniyor
4. Dönem: Komaya giriyor. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.
Görüşmede anneye öncelikle hasta bakımı ile ilgili olarak; bir bakım veren anne olarak , özürlü oğlun fiziksel bakımı ile ilgili sorular yöneltilmiştir.Bayan H. oğlunun yemek yeme , tuvalet, el yüz yıkaması, banyo, giyinme-soyunma gibi gereksinimlerini kendisinin karşıladığını, tüm bunları severek yaptığını ancak bazen de bıkkınlık duyabildiğini, kendi hastalıkları nedeni ile de yorulabildiğini , ağır diyabetli ve ayak ampüte olarak haftanın altı günü oksijen terapisi aldığını ve eşi de şehir dışında çalıştığından hasta oğlu ile ilgili sorumlulukların büyük ölçüde kendi üzerinde olduğunu ve bundan ötürü bazen “tükenmiş” hissetiğini , işte olmadığı zamanlar büyük oğlunun kendisine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. , Yatak yarası, bası yarası olmasın diye gün içinde sık sık hastanın yatış pozisyonlarını değiştirdiklerinin bilgisini de veriyor bilinçli bir anne olarak ve ayrıca SSPE Derneği Üyesi olduğunu ve hastalık ve gidişatı hakkında bilgi sahibi olduğunu da ekliyor.
Anneye , özürlü oğlun sosyal yaşamlarını nasıl etkilediği sorulmuştur ve olumsuz yönde etkiye dair şu cevaplar alınmıştır: “ Her istediğim yere gidemiyorum, eve çok yakın yerlere , komşulara gittiğim oluyorsa da orda da huzursuzluk duyuyorum, oğlumu tekerlekli sandalyesine alıp yanımda götürebilirsem daha rahat ediyorum. Şimdi , büyük oğlum evlendi, evimize gelin geldi, onun da yardımları oluyor, biraz daha rahat ediyorum sanki” diyor ve ekliyor “ Gece uykularımız çok bölünür, oğlum en son ilacını gece :01:00 de alıyor ve yatıyor, hemen uykuya geçemez , sıçramaları oluyor, bazen bir saat sürüyor , ailecek tetikteyiz”diyor “Ev işlerini yaparken ;temizlik, bulaşık, çamaşır esnasında zorlanıyor musunuz ?” dendiğinde “Elbette, işi küçük parçalara bölerek yapıyorum, bir günde mümkün değil ki tüm işler bitsin “ diyor.
Anneye , oğlunun ilgileri dünyası sorulduğunda şu anda sadece “anne” ve “Allah” diyebiliyor, bunun dışında konuşmasının olmadığını, TV izlediğini, komedi türü programlarda gülümsediği, neşelendiği onun dışında ekseriyetle dalgın olduğu, haftada iki gün özel eğitim uzmanının eve geldiği ancak hastalığın ilerlemiş evrelerinde oldukları için çok fazla bir katkının alınamadığını ifade etti.
Görüşmemiz boyunca dikkat çekici bir nokta daha vardı ki o da o da hastalığın sebebine ilişkin Bayan H’nin irrasyonel düşünce sistemi idi: Bayan H. , oğlunun başına gelen bu hastalığın bilimsel nedenini bilmesine rağmen yine de yıllar önce kendi babasını bir konuda dinlemediği için kendisine “sende evladından çek “ şeklinde beddua ettiğini ve bunun tuttuğunu , dolayısı ile bu durumun kendisi için büyük bir sınav olduğunu ve mücadelesine devam edeceğini eklemiştir.
Sonuç olarak Bayan H, tarafımdan psikoterapi sürecine alınmış , görüşmelerimiz devam edecektir, bu seansta kendisine gevşeme tekniklerinden diyafram nefesi gösterilmiş, otomatik olumsuz düşünceler tanıtılmış ve bakım yükü çeken bir anne olarak aşağıdaki tavsiyeler verilmiştir.
Evde bakım hastalarında , bakım verenin bakım yükünü azaltmak için aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerektiği kendisine açıklanmıştır.
Tüm gün boyunca , her dakika mükemmel bir bakımveren olmanız beklenmemektedir ve de mümkün değildir.
Bakım verdikten sonra dinlenme aralıkları düzenlemelisiniz.
Aile , arkadaş ve toplum kaynaklarından gelen yardımları kabul etmelisiniz .(Hastaya, hastanemiz ekibi evde bakım/ evde sağlık hizmeti vermektedir.)
Sabrınızı kaybettiğiniz durumlarda kendinizi fazlaca suçlamamalısınız.
Hastanıza çocukmuş gibi davranmamalı ve fonksiyonlarını sürdürebilmesi için kendisini yapabileceği şeylerde onu cesaretlendirmelisiniz.
Bir arkadaşa öğle yemeğine gitmek, parkta gezinti, alışveriş v.b. aktivitelere katılarak bakım verme rolünden uzaklaşmalı , zaman zaman kendinizi ödüllendirmelisiniz.
Sadece hastanız için değil ,kendiniz için de sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmek yönünde gayret etmelisiniz
KAYNAKÇA
.Fadıloğlu Ç. Kronik Hastalıklar. İçinde: Fadıloğlu Ç. Editör. Kronik Hastalıklarda Bakım II, İzmir: Meta Basım; 2003:1-34.
Malak, A .”Beyin Tümörlü Hastalarda Bakım Verenlerin Yükü ve Etkileyen Faktörler”, Türk Nöroşirurji Dergisi,2008 cilt 18, sayı:2.s:118-121
Uzm. Psikolog Banu Beyaz
Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Fadıloğlu Ç. Kronik Hastalıklar. İçinde: Fadıloğlu Ç. Editör. Kronik Hastalıklarda Bakım II, İzmir: Meta Basım; 2003:1-34.
Malak, A .
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.