Sp De Ev Egzersiz Programına Dayalı Rehabilitasyonun Motor Gelişim Seviyesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
Amaç: Bu çalışma Serebral Paralizi (SP) rehabilitasyonunda fizyoterapist tarafından yürütülen rehabilitasyonla, fizyoterapistlerin yönlendirmeleriyle oluşturulan ev programına dayalı motor gelişim seviyesi üzerine etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu, Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesine başvuran 120 SP'li olgu çalışmaya dahil edilmiştir. İki grup olarak incelenen olgulardan, ünitede düzenli olarak rehabilitasyonu devam eden 60 SP'li olgu I. grubu, fizyoterapistlerin yönlendirmeleriyle ev programına dayalı rehabilitasyon programı yürütülen 60 SP'li olgu ise II. grubu oluşturmuştur. Tüm olguların rehabilitasyon başlangıcında motor gelişim düzeyleri belirlenmiştir. I. gruba dahil edilen olgulara motor gelişim düzeylerine bağlı olarak haftada 3 gün fizyoterapistler tarafından nörogelişimsel tedavi (NGT) yaklaşımları uygulanmıştır. II. gruptaki olguların ailelerine ise motor gelişim düzeylerine bağlı olarak NGT yaklaşımları ve bu yönteme dayalı uygun egzersizler evde uygulanmak üzere öğretilmiştir. 6 ay sonrasında her iki gruptaki olgular, motor gelişim açısından tekrar değerlendirilmiştir.
Bulgular: Her iki grupta da istatistiksel yönden anlamlı gelişme
gözlenirken (p<0.05), rehabilitasyon programının etkinliği açısından gruplar arasında yapılan istatistiksel karşılaştırmalarında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).
Sonuç: Toplumumuzda aktif olarak fizyoterapi programına alınma şansı olmayan çok sayıda SP'li olgu vardır. Çalışmamızın sonucuna göre rehabilitasyonun ev programı ve aile eğitimi şeklinde sürdürülmesi ile de başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bu sonuç SP rehabilitasyonunda aile eğitiminin önemini vurgulamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Serebral Paralizi, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Ev programı.
Mintaze Kerem*, Ayşe Lİvanelİoğlu**, Aydın Merİç***, Ahmet Ataş****
* Yrd.Doç.Dr.Fzt., Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu, Öğr.Üy.,** Doç.Dr.Fzt., Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu, Öğr.Üy.,*** Uz.Fzt., Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu, Arş.Gör.,**** Yrd.Doç.Dr.Fzt., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz AD, Öğr.Üy., ANKARA
[ Üyelere Özel ] 27-07-2009 10:29:02
normal yanı birsey diyemiyecem