20-08-2007 |

Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Uygunluk (Fitness)

SAĞLIK:Yaşam kalitesini arttıracak şekilde optimal düzeyde iyi olmak anlamına gelmektedir. İyi bir sağlık için hasta olmamak önemli olmasına rağmen; hastalık ve sakatlıktan daha çok sey ifade eder. Optimal sağlık kişinin kalıtsallık ve kişisel sakatlık sınavları içerisinde, yüksek düzeyde mental, sosyal, duygusal, ruhsal ve ve fiziksel uygunluk öğelerini içerir.

Fiziksel uygunluk (fitness): İnsan organizmasının etkili ve verimli çalışa bilme yatanağidir.

  • Etkin ve verimli çalışabilme.
  • Boş vakitlerini değerlendirme.
  • Sağlıklı olabilme.
  • Hipokinetik rahatsızlıklara direnç gösterebilme.
  • Acil durumlar için gerekli enerjiyi sağlayabilme.
  • İnsan oğlınun sahip olduğu yetenekleri maksimal düzeyde kullanabilme.

FİZİKSEL UYGUNLUĞU ETKİLEYEN FAKTÖRLER

  1. Cinsiyet: Kadın ila erkek arasındaki farklar; kadınların yağ oranı erkeklerden fazladır. Erkeklerde kas oranı kadınlardan fazladır. Kadının kalça yapısı erkeklerinkinden farklıdır. Hormonlar değişiktir.
  2. Yaş: Nabız hesaplamasında yaş farkları önemli olup gelişimi etkiler.
  3. Genetik faktörler: Renk,şekil, ırk(siyah beyaz)
  4. Vücut tipi(OVİ):

    Endomorf (O): Geniş omuz geniş kalça şişman elma ve armut sekli yuvarlak vücut tipi

    Mezomorf (V): Atletik yapılı yüksek kas yüzdesi düşük yağ oranına sahip vücut tipidir.

    Ektomorf (İ): Uzun zayıf vücutlular.

  5. Beslenme: Düzenli ve dengeli beslenme
  6. Yaşam tarzı: Çevresel faktörler genelde etkilidir.

Kardiovasküler fitness (Kalp Damar Sağlığı): Kalbin, kan damarlarının, kanın ve solunum sisteminin uzun süreli egzersize yakıt; özellikle Oksijen sağlama yeteneğidir.

Fleksilibite(Esneklik): Bir eklemin hareket genişliğidir.Kas uzunluğu eklem yapısı ve diğer faktörlere bağlıdır.

Kassal dayanıklılık: Kasların tekrarlı zorlamalara dayanabilme yeteneği olup düzenli egzersizlerle geliştirilebilir.

Kuvvet: Dışsal bir kuvvet karsı koyabilme yada ağırlık kaldırabilme yeteneğidir.

EGZERSİZ SORASINDA KAH (KALP ATIM HIZI) HESAPLANMASI

Dinlenik KAH: Kişi sabah uykudan uyanır uyanmaz hiç bir hareket yapmadan 15 sn. süre ile nabız sayısını ölçer çıkan sonucu 4 ile çarpar bu rakam kişinin dinlenik nabızını bize verir. Ancak kısa süreli sinyal hesaplamalarında tek vuruşu kaçırırsa büyük hatalara yol açabilirir bu nedenle bu çalışma 3-4 kez tekrarlanır ancak ozaman gerçek sonuca ulasabilir.

NABIZ HESAPLAMASINDAN BİR ÖRNEK: Yaş:22   Dinlenik KAH: 68 Olan bir kişinin maksimal KAH nin kesaplanması  220-yaş yani 220-22=198 atım/dk. dır. Çalışma KAH ise Maksimal KAH-Dinlenik nabız oda 198-68=130 atım/dk. dır. Egzersiz KAH Eşiğinin belirlenmesi ise: Çalışma KAH x %60+dinlenik KAH  oda 130x%60+68=146 atım/dk. dır. Hedef KAH nın üst sınırının belirlenmesi ise: çalışma KAH x %80 +dinlenik KAH, oda 130x%80+68=172 dir. Yani 22 yaşında ve dinlenik nabızı 68 olan bir kişinin egzersiz sırasında hedef nabız; 146 ila 172 atım/dk. olmalıdır. Bu işlemler her nekadar zor gözüksede aslında iyi anlaşıldığı sürece çok basit olduğu ve kısa sürede hesaplanabildiği anlaşılır. Yapacağınız tek sey kendi yaşınızı ve dinlenik nabızınızı yukarıdaki örnek yaş ve dinlenik nabızının yerine koyarak aynı işlemi yapıp ulaşabilirsiniz buna rağmen zorluk çekiyorsanız bu sitenin editörler kısmından yaşınızı dinlenik nabızınızı ve email adresinizle bana gönderirseniz. size bu konuda yardımcı olurum.

Kardiovasküler fitness gelişimi için eğzersiz şiddetini belirlemede KAH(KALP ATIM HIZI) nı hesaplamak çok önemlidir. Unutmamalıyızki sağlıklı yaşamın kapısı kalpten geçer sağlıklı bir kalbe sahipsek ancak hedeflerimize ulasabiliriz kalbimizi koruyalım çünkü kalbimiz vücudumuzun yaşam kaynagıdır.

NOT: Yukarıda anlatmış olduğum bilgiler hiç bir yerden alıntı değildir .  Kullanılan formüller bilimsel olup dünya çapında uygulanan formüllerdir.

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 22-09-2007 23:55:51

iyi bir çalışma

[ Üyelere Özel ] 24-08-2007 21:06:47

çok önemli bir konuya değinmişsiniz.egzersiz öncesi nabız ve dolaşım değerleriyle egzersiz sonrası sonuçlar çok değerlidir.

[ Üyelere Özel ] 23-08-2007 11:06:31

Baki bey, fenilketönüriyle ilgili haberinize yazdığım yorumla sizi üzdüysem özür dilerim. Gayem sizi üzmek değildi. Meslek elemanlığınıza söz söylememem gerekirdi. Ancak 12 yıllık meslek hayatımda karşılaştığım engelliler arasındaki akraba evliliği oranı çok yüksek olmamasına rağmen heryerde akraba evliliğine karşı bir savaş açılmasının nedenini anlayamadığım için ve o haber de hastalıktan ziyade akraba evliliğine vurgu yapılmasından rahatsız olduğum için kantarın topuzunu ayarlayamadım galiba. Kusura bakmamanız temennisiyle meslek yaşamınızda başarılar dilerim.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni