22-05-2007 |

Rekreasyon Eğitimi-Terapatik Rekreasyon Uzmanı ve Rehabilitasyon ilişkisi

Rehabilitasyon; Kişinin doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerin, kaybedilmiş bazen de kısıtlanmış kapasitesinin tespit edilerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan desteklenerek kişiyi bağımsız duruma getirme çalışmasıdır. Tedavi ve bakım sonrası en önemli aşama rehabilitasyondur.

Bu açıklama hemen her eğitimci ve araştırmacının kabul ettiği en genel tanımlardan bir tanesidir.

Rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylerin eğitimi bir bütün olarak yürütülmektedir. Fiziksel gelişim, zihinsel gelişim, motorik gelişim ve sosyal gelişim iyileştirme merkezlerinde bir bütün halinde öğrencilerin bireysel özelliklerine göre uygulatılmaktadır.

Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrenciler bireysel özelliklerine göre sınıflandırılmakta ve çocuğa uygun eğitim programları hazırlanmaktadır. Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin, fiziksel, bedensel ve motorsal gelişimi için çeşitli uzmanlar görev almaktadır. İyileştirme merkezinde eğitim alan öğrencilere genellikle bir saat bireysel bir saat ise grup eğitimi verilmektedir.

Rekreasyon; Bünye olarak dinç ve hazır hale gelme, yeniden yapılanma anlamına gelen Latince Recreation kelimesinden gelmektedir.

Türkiye de uzun zamandır kullanılan bir kelime değildir; Ülkemizde yaygın olarak insanların boş zaman diye adlandırmış oldukları dönemleri kapsamaktadır.

Bu zamanlarda bireylerin gönüllü olarak yapmış oldukları dinlendirici ve eğitici etkinlikler rekreasyon, yani boş zamanları değerlendirmektir.

Rekreasyon; İnsanı sosyalleştirir. Ruh sağlığı kazandırır, fiziki sağlık gelişini yükseltir, gerek iş gerekse iş verimini arttırır, bireyin kendisini rahat ifade edebilmesi bakımından onun rahatlamasına yardımcı olur, kısacası insanı mutlu eder.

Rekreasyon kendi içerisinde;

Turizm, Okul, Endüstriyel ve Terapatik Rekreasyon olmak üzere 4 ana gruba ayrılır.

Bu saymış olduğumuz ana grupların etkinlikleri ve görevleri birbirine görev önemli farklılıklar göstermektedir. Rekreasyon; Mevcut durumdan ileriye götürmektir.

Sadece engel gruplarını değil, Askeriye, Hastane, S:H:Ç:E:K(Huzurevi, Darülaceze, Gençlik Merkezleri, Yetiştirme Yurtları, Çocuk Köyleri),Cezaevleri, Özel Sektörler.

Kısaca; İnsanların var olduğu her yerde rekreasyon vardır; Bu nedenle Rekreasyon bir ihtiyaçtır.

Terapatik Rekreasyon; Engelli bireylerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerini ilerletme amaçlı çalışmalar yapan, onların rehabilite edilmelerine yardımcı olan eğitim branşıdır.

Bu grupta 4 yıllık Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Rekreasyon Eğitimi Bölümünden Lisans eğitimi ile Terapatik Rekreasyon uzmanı unvanını, ülkemizde sınırlı sayıda

almış Terapatik Rekreasyon uzmanları görev almaktadır.

Bu uzmanlar almış oldukları eğitim ve yapmış oldukları araştırmalar neticesinde engelli bireye vermek istediği eğitimi oyun yoluyla verir. Engelli bireyler etkinliklere yönergelerle(komutlarla)değil tamamen kendi isteğiyle katılır. Burada amaç bireyi zorlamadan ona verilen işi bireyin kendisinin yapmak istemesi alışkanlığını kazandırmaktır.

Terapatik Rekreasyon;Psikolojik, fiziksel ve sosyal engellilerin ve hastalıkların tedavilerini çeşitli aktivitelerle desteklemek anlamına da gelmektedir.Yani kısaca;Mevcut durumdan iyiye doğru götürme amaçlı etkinlikler yaparak bunu,çeşitli aktivitelere bunu destekleme de diyebiliriz.

Terapatik Rekreasyon Uzmanı, yaptırmak istediği etkinliği bireyin engel durumuna ve bireyin o etkinliğe karşı olan ilgisine göre özel olarak eğitim programı hazırlar.

Terapatik Rekreasyon Uzmanları öğrenci hakkında uzman öğretmenlerden alınacak bilgilere göre öğrencileri fiziksel durumuna göre, psikolojik durumuna göre, kas gücüne göre, yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırma yapmalıdır.

Bu sınıflandırmaların ardından öğrencileri uygulayabilecekleri aktivitelere yönlendirecekler. Uygulatılacak aktivitelerde fiziksel ve sosyal gelişim birlikte düşünülmeli ve organizasyon bu iki gelişim üzerinde inşa edilmelidir.

Unutulmamalıdır:Her engelli bir bilimdir.

Terapatik Rekreasyon uzmanları engelli bireylerin fiziksel ve sosyal gelişimlerine doğrudan katkı sağlamaktadır.Eğitim dediğimiz şey bireylere katkı sağlamaktır.

Bu nedenle Hem Rekreasyon Eğitiminden,hem de Terapatik Rekreasyon Uzmanlarının birikim,bilgi ve becerilerinden yararlanılmalıdır.

Aydin M.KOÜ BESYO Terapatik Rekreasyon Ders Notları
Odabaş B.KOÜ BESYO Engellilerde Spor

Yorumlar (2)

[ Üyelere Özel ] 04-06-2012 16:07:09

mrb ben erciyes üniversitesi beden eğitimi ve spor yüksekokulu rekreasyon mezunuyum.rekreasyon uzmanı olabilmek için ne yapmalıyım.rekreasyon uzmanı olupta engelli bireylerin yardımında görev alan çok az kişi var diye okudum.bu alanda çalışmak,hem engelli bireylere yardım hemde kendi istediğim yerde çalışmak beni mutlu edecek.bunun için neler yapabilirim.nereden başlamalıyım?

[ Üyelere Özel ] 21-10-2007 00:16:45

teşekkürler

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Rekreasyon Uzmanı