04-01-2010 |

Psikolog Mu Rehberlik Danışmaını Mı (Pdr)?

Günümüzde bu soru o kadar benim canımı yakıyorki anlatılmaz. Ben fen Edebiyat fakültesi psikoloji bölümü mezunuyum. yani psikolog .Günümüzde psikolojinin öneminin artmasıyla , bu her alan için geçerli nerden güzel para kazanılıyorsa hemen o alanda bazı kirli eller çoğalır. Bu kimsenin gücüne gideceği bir sey değildir. Sadece benim istediğim herkesin kendi alanında uğraşması , burda şu çok önemli işin ehli olmayan kişiler tarafında yapılacak bir mudahale o kişide geri dönüşü mümkün olmayacak yaraların açılmasına sebeb olmasıdır. Bugün benim bulunduğum sehirde bile hipnoterapi hatta terapi yapan PDR ci arkadaşlar var . Sadece bunu yapmakla kalmayım üzerine vazife olmayan psikolojik testleride çok güzel bir şekilde uygulaması beni üzüyor.Ben asla onları yanlış görmüyorum piçlerinde çok güzel işlerine de yapan arkadaşlar var.Ama bunları yapmaları bence doğru değil bana katılan çok psikolog arkadaşım var ve hepsi de aynı kanıda.Benim yıllar önce staj yaptığım hastanelerde Pdr arkadaşların yapmasına izin verilmiyordu. Ve en önemlisi de bu işin denetimini yapan kişiler ya işine yapmaması ya da sayılarının çok az olması buraya kadar sürüklüyor korkunç gerçekleri.İnternetten veya kulaktan dolma bilgilerle terapi yapılmaz ..

Psikolog Kimdir?

Eylemin özünü arastiran,yargilamadan anlamaya çalisan insandir.Hiçbir seye sasmaz. kuskucudur. Herkesle anlayacaklari bir dille konusur ve sözcüklerin sahip olduklari gücün farkindadir. Entellektuel kapasitesi genistir. Farkli kulturdeki insan davranislarindan haberdardir. At gozlukleri kullanmaz. Dogmalari yoktur.

 

Fen-edebiyat fakültelerinin Psikoloji bölümlerini bitirenler, "psikolog" ünvani alirlar.Ancak her bilim dalinda oldugu gibi psikolojide de uzmanlasmak gerekir.Genelde tercih edilen uzmanlik  alanlari gelisim psikolojisi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, endüstri psikolojisi, PDR, psikometri dir.. Psikologlar uzmanlik yaptiklari alanlarda calistiklarinda, daha yetkin, daha etkili, daha güvenli ve basarili olacaklardir.  

Psikologun, mesleki bilgi birikiminin yanisira, kisilik ozellikleri de onemlidir.Ictenlik, spontanlik, empati kurma becerisi, sosyal olaylara ve ulke gerceklerine duyarlilik, kendi duygulari ile yüzlesebilme becerisi, iletisimdeki etkililigini artiracaktir.Bu nedenle psikolog, eylemin özünü arastiran, yargilamadan anlamaya calisan insandir.

Psikologlar,  2368 sayili kanunun 4. maddesindeki  "...özel kanunlarina göre meslek ve sanatlarini serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar..." kapsamina dahil edilmislerdir. Bu kanunun 2. ve 4. maddelerine uyulmak suretiyle de serbest calisabilirler.Ayrica herhangi bir devlet kurumunda calisan psikologlar  da mesai saatleri haricinde özel hastane ve poliklinikler de hizmet verebilirler

Psikolog problemi sizin için çözmez, size problemi çözme güveni ve becerisi kazandirmaya çalisir.


Psk Hakan ÖZDEMİR

Yorumlar (6)

[ Üyelere Özel ] 23-11-2011 19:37:50

merhaba ben psikolojik danışman ve psikoterapistim 95 den bu yana test ve terapi eğitimi alıyorum şu anda bile devam ettiğimeğitimler var szi kim oluyorsunuz da bizim mesleğimizi eleştiriyorsunuz.Bu konuda siz kendi işinizi yapın başkasının mesleğine karışmayın

[ Üyelere Özel ] 29-12-2010 22:42:28

değerli yazar ne kadar işlevsiz ve kompleksif yaklaşıyorsunuz duruma.bende bir psikolojik danışmanım.uzmanım.hastanedede staj yaptım.meslek alanları birbirini besler.tabiki kollektif uygulamalar var.bir sürü testin formatörüyüm.yıllardır bu işi yapıyoruz.suistimaller mutlaktır.türkiyede her işte olduğu gibi ama lütfen artık çok önemli işler yapıyoruz her iki meslek elemanlarıda ve fakat şunu tılsımlı bir şey gibi göstermeyin.sertifikası vardır ilgili kişi uygular testini bu yüksek IQ yada ille psikoloji lisansı gerektiren bir durum değil.sizden ricam egonuzu bir kenara bırakıp yapın işinizi.mütevazi olmayı gerektiren bir iş çünkü bu.teşekkür ediyorum.

[ Üyelere Özel ] 05-03-2010 14:47:32

Eylemin özünü arastiran,yargilamadan anlamaya çalisan insandir.Hiçbir seye sasmaz. kuskucudur. Herkesle anlayacaklari bir dille konusur ve sözcüklerin sahip olduklari gücün farkindadir. Entellektuel kapasitesi genistir. Farkli kulturdeki insan davranislarindan haberdardir. At gozlukleri kullanmaz. Dogmalari yoktur..bu cümle bir pdr ci ,bir psikolog dışında belki üniversite bile bitirmemiş her insanın vasıfları olabilir..alanınızı,mesleğinizi açıklayıcı çok daha kapsamlı cümleler okuyabiliceğimi sanıyordum..(at gözlüğü) mesleğinizi açıklayıcı ve sizi farklı bı katogoriye alıcı tabirler diil..bence,bizim işimiz ilk önce hepimizin bir olduğunu bilmektir...başarılar...

[ Üyelere Özel ] 15-02-2010 09:35:28

Sayın Hakan Özdemir,Sitede size ait pek çok makale gördüm, ilk olarak bunu açtım ki, aman Allahım! Bir üniversite mezunu, üstelik mesleği gereği entellektüel ve donanımlı olması gereken birinden hiç beklenmeyecek düzeyde kötü bir metin!
Siz hiç yazdığınızı dönüp bir okumaz mısınız? Kıymetli bilgileriniz maalesef heba olmuş. En azından mesleğinizle ilgili iddialarınız konusunda daha inandırıcı olabilmek için bu yazıyı acilen elden geçirmeniz gerekmektedir.

[ Üyelere Özel ] 15-02-2010 21:12:47

saolun değerli bilgileriniz için ama şu bir gerçek herkes kılışa bakıyor bu yüz yılda bence önemli olan konu anlatiş.Geçenlerde bir öğrenciyla tanıştık karne almış içinde 1 tane 4 1 tane de 3 var . Diğerleri 5 , karne neden diye sordular o da benim için önemli olan karne değil benim kendimi bilmem demesi beni bir hayli şartıtdı.Bu arada yurt dışında okumakdan dolayı bu kadarimla hatası bence az bile, tanıştıdığım Türk vatandaşları hiç yazamaıyor.Çok güzel yazanlarda yazacak birşey bulamıyor..Hidayet beyy e

[ Üyelere Özel ] 05-01-2010 12:13:29

Psikolog Kimdir?

Eylemin özünü arastiran,yargilamadan anlamaya çalisan insandir.Hiçbir seye sasmaz. kuskucudur. Herkesle anlayacaklari bir dille konusur ve sözcüklerin sahip olduklari gücün farkindadir. Entellektuel kapasitesi genistir. Farkli kulturdeki insan davranislarindan haberdardir.Fen-edebiyat fakültelerinin Psikoloji bölümlerini bitirenler, "psikolog" ünvani alirlar.Ancak her bilim dalinda oldugu gibi psikolojide de uzmanlasmak gerekir.Genelde tercih edilen uzmanlik alanlari gelisim psikolojisi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, endüstri psikolojisi, PDR, psikometri dir.. Psikologlar uzmanlik yaptiklari alanlarda calistiklarinda, daha yetkin, daha etkili, daha güvenli ve basarili olacaklardir.
Psikologun, mesleki bilgi birikiminin yanisira, kisilik ozellikleri de onemlidir.Ictenlik, spontanlik, empati kurma becerisi, sosyal olaylara ve ulke gerceklerine duyarlilik, kendi duygulari ile yüzlesebilme becerisi, iletisimdeki etkililigini artiracaktir.Bu nedenle psikolog, eylemin özünü arastiran, yargilamadan anlamaya calisan insandir.
Psikologlar, 2368 sayili kanunun 4. maddesindeki "...özel kanunlarina göre meslek ve sanatlarini serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar..." kapsamina dahil edilmislerdir. Bu kanunun 2. ve 4. maddelerine uyulmak suretiyle de serbest calisabilirler.Ayrica herhangi bir devlet kurumunda calisan psikologlar da mesai saatleri haricinde özel hastane ve poliklinikler de hizmet verebilirler
Psikolog problemi sizin için çözmez, size problemi çözme güveni ve becerisi kazandirmaya çalisir.

[ Üyelere Özel ] 05-01-2010 09:18:20

Sayın Hakan Bey,
Makalenizi okurken, bir pdr ci olarak, bazı sözlerinizi çok garipsedim. İlk olarak rehberlik danışmanı değil, psikolojik danışmanız biz ve sizden tek farkımız, fazladan formasyon dersleri de aldığımız için okullarda rehber öğretmenlik yapabiliyor olmamız. Fakat siz psikologların biraz daha ağır psikolojik vakalarla ilgilenebileceği bir gerçek.İnsan psikolojisinin temellerini öğrendikten sonra, benzer alanlarda da eğitimler alarak kendimizi geliştirebiliriz. Bahsettiğiniz kişisel ve karakteristik özellikler, biz psikolojik danışmanlar için de geçerli. Bu her psikolojik danışmanın ya da psikoloğun alan içinde kendini geliştirme isteği ve yeteneğine bağlıdır. Kendini geliştirmiş ve üniversite eğitimi dışında eğitimler de almış bir psikologla sadece üniversite eğitimi görmüş bir psikolojik danışman tabiki aynı olamaz. Ama tam tersi durum da söz konusu değil mi sizce? Bazı düşüncelerinizde haklısınız, alanlar arasında kesin çizgilerle sınırlı farklar görünmediği için herkes birbirinin işini yapmaya kalkışıyor. Mesela felsefe okuyup pdrci gibi çalışan da çok fazla, hem de bu alanlar arasında benzerlik olmamasına rağmen...

[ Üyelere Özel ] 05-01-2010 12:34:51

tabiki psikolojik test yapabilir bir pdr mezunu biz 2 dönem test teknikleri dersi alıyoruz şu an ramlardaki test uygulayıcılarının yarısından fazlası pdr mezunudur.

[ Üyelere Özel ] 05-01-2010 11:56:42

mesleğinizle ilgili sınırlarınızın ihlal edildiğini düşündüğünüz için verdiğiniz sert tepkiyi anlıyorum ama bence bir psikoloğun biraz daha insancıl bir üslubu olmalı diye düşünüyorum.madem diğer insanlardan farkımız var, bunu göstermeliyiz öyle değil mi?ben de teşekkür ederim.iyi çalışmalar.
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.